SZTE Info

Balage önálló szerzői estje

Jeges érintés – ez a zenei szerzeménye is elhangzik a szegedi joghallgató, Szűcs Balázs, vagyis Balage május 4-i önálló szerzői estjén.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Bazsi_foto_porgramfuzetben_2Az Artisjus – Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület már közel tíz számát elfogadta a 19 éves Szűcs Balázsnak. Balage több hangszeren – zongorán és gitáron is – játszik, 7 éves korában íratták be zeneiskolába.

 

– A Pro Musica Zeneiskola, a velem foglalkozó zenetanárok, az iskola vezetése mind együttesen támogatták zenei fejlődésem, zenei elképzeléseim kibontakozását. Később a Király-König Péter Zeneiskolába kerültem, ahol nagy hálával tartozom zongoratanáromnak, Péterffy Gabriellának, és az ott engem tanító, kiváló szolfézstanároknak is – nyilatkozta Szűcs Balázs. –14 évesen válaszút előtt álltam: a zenén kívül sok más is érdekelt. Így például a fotózás, a humán tudományok. Ezért először a Tömörkény István Gimnázium és Művészeti Szakközépiskolába jelentkeztem humán szakra, majd a Táltos Tehetséggondozó Általános Iskola, Gimnázium, Szakképző Iskolában folytattam középiskolai tanulmányaimat, majd ott szereztem érettségit is. Jelenleg a Szegedi Tudományegyetem Állam és Jogtudományi Kar jogász szakján első éves hallgató vagyok.

 

– Zeneszerzeményeim stílusát nagymértékben meghatározzák a régi klasszikus filmzeneszerzők művei, amelyek mindig is nagy hatást gyakoroltak rám. Lenyűgözve hallgatom a nagy kedvenc Ennio Morricone, Michel Legrand szerzeményeit. A dzsesszstílus is vonz – különösen: a zenei szabadság, vagyis az improvizáció, és a zenei kifejezésmód – fogalmazott az ifjú tehetség. Balage egyik álma, hogy zeneszerzeményei – a hangszerelést követően – szimfonikus, nagyzenekari összeállításban is megszólaljanak. Jeges érintés, Zarándoklat, Bűntudat, Esőcseppek, Zuhanás című, képzeletbeli filmjelenetek ihlette szerzeményét Balage zongorán mutatja be május 4-én (szombaton) 17 órakor az újszegedi Bálint Sándor Művelődési Házban. A programot a Kreatív Formák Alapítvány által létrehozott Káté Kálmán Tehetségalap is támogatja.

 

A Tehetségalapot a Kreatív Formák Alapítvány hozta létre azzal a céllal, hogy bemutatkozási, elindulási lehetőséget teremtsen olyan tehetségeknek, akik valamely művészeti ágban kimagasló teljesítményt nyújtanak. Az alapítvány kuratóriumi elnöktől, Rója Ferenctől megtudtuk: a rehabilitáció a szervezet elsőszámú feladata, ám stratégiai céljuk a képzés, a szolgáltatások fejlesztése, a tehetséggondozás. Ezek megvalósítását szolgálja a most létrehozott Káté Kálmán Tehetségalap.

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. október 03.

Kiemelt_Antalicz_B

Első díjat nyert az Országos Tudományos Diákköri Konferencián, és egyedül épített a lézerfényt mérni képes szenzort. Felsőfokon beszél németül, angolul olvas szakcikkeket, miközben kínaiul tanul. A kollégiumában segíti az önképzőkör munkáját, s emellett egy új kutatási projekthez számítógépes szoftvert ír. Ő Antalicz Balázs, a Szegedi Tudományegyetem MSc-képzéses fizika szakos hallgatója, akitől leckét kaptunk lendületből és szakmai elhivatottságból.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 5. 09:00 - 22. 19:00
  A kiállítás szervezője: SZAB Művészeti Szakbizottság.
 • október 6. 08:00 - december 20. 08:00
  A szegedi szecessziós épületeket szokatlan szemszögbôl mutatja meg a tárlat. Az épületekre jellemzô szecessziós részleteket láthatjuk viszont fotókon. Olyan perspektívából, madártávlatból, ahogy az utca embere nem láthatja ôket. A kiállítás megtekinthetô december 20-ig.
 • október 7. 14:00 - november 10. 08:00
  A Magyar Alkotómûvészek Országos Egyesületével karöltve, szalonjelleggel a MAOE teljes képzômûvészeti tagságát megszólaltató tárlatot mutat be a REÖK. Ennek a kiállításnak a korábbi években különbözô, nagyhírû intézmények, mint például a szentendrei MûvészetMalom adott helyet. Az eddigi évek tapasztalatai alapján a szegedi kiállítóházba is 6-800 mûvész alkotását várjuk. A kiállítás megtekinthetô november 10-ig. Belépôjegy 500 Ft.
 • október 9. 15:00 - november 10. 20:00
  A fényképeket a szerző Juhász Antalnak az 1960-as évek óta végzett néprajzi terepmunkáin készítette. Az idő tájt a tanyai emberek a gazdasági, társadalmi változások időszakát élték. Évtizedek múltán látjuk, hogy a felvételek többnyire egy még paraszti életformában élt nemzedék hétköznapi munkáját, ünnepeit dokumentálják.
 • október 9. 18:00 - 21. 20:00
  Megnyitja: Bene Zoltán író, a Szeged folyóirat fôszerkesztôje Közremûködik: Csanádi Hajnalka (ének), Nemes Levente (doromb, dob) Nagy Károly (Szeged, 1952) Vinkler-díjas festô- és grafikusmûvész, a „Szeged kultúrájáért díj” 2017. évi kitüntetettje. A szegedi Tanárképzô Fôiskolán földrajz-rajz szakos tanári diplomát szerzett, majd elvégezte a Képzômûvészeti Fôiskola továbbképzô kurzusát. Tanított általános iskolákban (Algyô, Deszk), az Eötvös Gimnáziumban és mûvészeti iskolákban (Lyra, Classic) rajz és vizuális kultúra tantárgyat, médiaismeretet. A Szegedi Szépmíves Céh szabadiskolájában rajzot, festészetet és fotózást oktat. 1990 óta vezet nyári mûvésztelepeket. Fest olajjal és akrillal, készít akvarellt, ecsetrajzot, hagyományos sokszorosító grafikával és computer grafikával is foglalkozik. Elnöke a Szegedi Szépmíves Céhnek, tagja a Magyar Rajztanárok Országos Egyesületének. Megtekinthetô október 21-ig, hétköznapokon 08.00–22.00, szombaton 09.00–20.00 óráig.