SZTE Info

Balage önálló szerzői estje

Jeges érintés – ez a zenei szerzeménye is elhangzik a szegedi joghallgató, Szűcs Balázs, vagyis Balage május 4-i önálló szerzői estjén.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Bazsi_foto_porgramfuzetben_2Az Artisjus – Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület már közel tíz számát elfogadta a 19 éves Szűcs Balázsnak. Balage több hangszeren – zongorán és gitáron is – játszik, 7 éves korában íratták be zeneiskolába.

 

– A Pro Musica Zeneiskola, a velem foglalkozó zenetanárok, az iskola vezetése mind együttesen támogatták zenei fejlődésem, zenei elképzeléseim kibontakozását. Később a Király-König Péter Zeneiskolába kerültem, ahol nagy hálával tartozom zongoratanáromnak, Péterffy Gabriellának, és az ott engem tanító, kiváló szolfézstanároknak is – nyilatkozta Szűcs Balázs. –14 évesen válaszút előtt álltam: a zenén kívül sok más is érdekelt. Így például a fotózás, a humán tudományok. Ezért először a Tömörkény István Gimnázium és Művészeti Szakközépiskolába jelentkeztem humán szakra, majd a Táltos Tehetséggondozó Általános Iskola, Gimnázium, Szakképző Iskolában folytattam középiskolai tanulmányaimat, majd ott szereztem érettségit is. Jelenleg a Szegedi Tudományegyetem Állam és Jogtudományi Kar jogász szakján első éves hallgató vagyok.

 

– Zeneszerzeményeim stílusát nagymértékben meghatározzák a régi klasszikus filmzeneszerzők művei, amelyek mindig is nagy hatást gyakoroltak rám. Lenyűgözve hallgatom a nagy kedvenc Ennio Morricone, Michel Legrand szerzeményeit. A dzsesszstílus is vonz – különösen: a zenei szabadság, vagyis az improvizáció, és a zenei kifejezésmód – fogalmazott az ifjú tehetség. Balage egyik álma, hogy zeneszerzeményei – a hangszerelést követően – szimfonikus, nagyzenekari összeállításban is megszólaljanak. Jeges érintés, Zarándoklat, Bűntudat, Esőcseppek, Zuhanás című, képzeletbeli filmjelenetek ihlette szerzeményét Balage zongorán mutatja be május 4-én (szombaton) 17 órakor az újszegedi Bálint Sándor Művelődési Házban. A programot a Kreatív Formák Alapítvány által létrehozott Káté Kálmán Tehetségalap is támogatja.

 

A Tehetségalapot a Kreatív Formák Alapítvány hozta létre azzal a céllal, hogy bemutatkozási, elindulási lehetőséget teremtsen olyan tehetségeknek, akik valamely művészeti ágban kimagasló teljesítményt nyújtanak. Az alapítvány kuratóriumi elnöktől, Rója Ferenctől megtudtuk: a rehabilitáció a szervezet elsőszámú feladata, ám stratégiai céljuk a képzés, a szolgáltatások fejlesztése, a tehetséggondozás. Ezek megvalósítását szolgálja a most létrehozott Káté Kálmán Tehetségalap.

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. január 19.

_MG_8971

Javított kiválósága számarányain a Szegedi Tudományegyetem: a 2016-os adatokhoz képest száznál is több, 2017-ben összesen 225 tehetséges egyetemista, doktorandusz és ifjú oktató nyerte el az Új Nemzeti Kiválósági Program ösztöndíját. A sikeres ifjú kutatók közül az Újvidékről az SZTE doktori iskolájába érkező Kartali Tündét kértük villáminterjúra.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • március 14. 10:00 - 22. 19:30
  A Tiszatáj Online Plüss Műhely rovata gyűjtést szervez Kárpátaljára, hogy olyan gyerekek is olvashassanak, akik nem könnyen jutnak magyar nyelvű könyvekhez! A szervezők kérik: "Hozz magaddal legalább egy – használt, de jó állapotú – gyerekkönyvet vagy alsós tankönyvet. Az adományokat március 14-től március 22-ig várjuk a kijelölt gyűjtőpontokon." A könyvek már másnap el is indulnak a Szegedi Görögkatolikus Egyházközség és a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola segítségével kárpátaljai magyar gyerekhez. Szervezők: FISZ - Fiatal Írók Szövetsége, Tiszatájonline.hu. Támogatók: Nemzeti Kulturális Alap.
 • március 20.
  11:00 - 17:00
 • március 20.
  16:30 - 18:00
 • március 20.
  17:30 - 19:00
  Az SZTE Mentor(h)áló és az Agóra közös "vetítős" sorozatának vendége: Cseh Attila, az SZTE JGYPK Kulturális Irodájának vezetője, aki civilben búvároktató és búvárfilmes szakember. A többszörös filmfesztivál győztes Cseh Attila a víz alatti filmezés és fotózás rejtelmeibe vezeti be az érdeklődőket. Ingyenes regisztráció: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdnXt2yTeaBdYVzMg3UbVNtPURSRoS9le9qw4rf08UzIjc7yg/viewform
 • március 20.
  18:00 - 20:00
  Az előadó: Prof. Dr. Tristan Thielmann; University of Siegen, Science & Technology Studies. Az előadó előadásáról: "... From a genealogical perspective and by referring to W.J.T. Mitchell, operative images are inevitably redirected to the history and anthropology of the image. Although, for instance, augmented reality navigation using smart phones or smart glasses appear at first glance to be something completely new, they are in fact based on a very old cultural technique. Virtual travel through pre-recorded spaces can look back at least to the year 1905, when the first attempt at capturing residential streets of select routes in photographs took place. The idea was to make them available as ‘photo-auto guides’, with superimposed textual and pictographic route instructions. Moreover, these guides were designed as ‘social media’, with empty lines under each photograph allowing the preservation of photo-related memories. The navigation instructions were layered within a series of photographs, as if arrows had been drawn in the dust of the streets..."