SZTE Info

Ballagókat búcsúztattak, felvételizőket csábítottak az SZTE orvoskarán

A búcsúzó orvostanhallgatóké és a felvételi iránt érdeklődő fiataloké volt a főszerep május 18-án az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központban.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Elbúcsúztak az orvostanhallgatók

aok_ballagasA ballagó SZTE-s orvostanhallgatók célállomása a József Attila Tanulmányi és Információs Központ volt, ahol szülők, rokonok és barátok töltötték meg a kongresszusi termet. A záróünnepséget és a köszöntőbeszédeket magyar és angol nyelven tartották, tekintve hogy több száz magyar évfolyamos és angol nyelvű képzésben részt vevő medikus is végzett az idén.

 

A programot Lednitzky András, az SZTE ÁOK dékáni hivatal vezetője ismertette, majd Lázár Bence András és Szelezsán Dávid ötödéves orvostanhallgatók mondták el búcsúbeszédüket. Mindketten az olykor igen nehéz egyetemi vizsgaidőszakok alatt szerzett tapasztalatokról, az évek alatt megváltozott gondolkodásmódról meséltek, majd köszöntet nyilvánítottak az orvostudományi kar tanárainak, professzorainak. Az angol nyelvű beszédet Dani Bar Zion tartotta. A vidám szónoklatokat Dux László, az SZTE ÁOK Biokémia Intézet tanszékvezető professzorának köszöntője követte, aki főként a gyógyítás egyediségében rejlő nehézségekről, az élettel és halállal való szembesülésről beszélt. Ugyanakkor hozzátette, a hallgatók sikeresen elsajátították a szakma kulcskompetenciáit: a tudást, az akaraterőt és a kitartást. A ballagási ünnepség zárásaként az ötödéves orvostanhallgatók egyetemi, magyar és uniós zászlókat adtak át az őket követő évfolyamnak.

 

Az egyetemi felvételi iránt is érdeklődtek

A ballagási ceremóniával párhuzamosan az információs központban zajlott az SZTE ÁOK Külföldi Hallgatók Oktatási Központjának nyílt napja is. Az universitasra látogató német érdeklődők egy napra bepillantást nyerhettek a helyi egyetemi életbe: részt vettek egy szemináriumi előadáson, és látogatást tettek a Skills Laborban. Ez az intézmény a legjobb hely azok számára, akik magas színvonalon szeretnének fizikát, biológiát és matematikát tanulni – ezekkel a gondolatokkal köszöntötte Szabó Gyula, a külföldi hallgató központjának igazgatója, az SZTE ÁOK oktatója a Szegedre látogató diákokat és kísérő szüleiket. A professzort követően Lehocki Balog Andrea, az oktatási központ tanulmányi osztályvezetője szemeszterekre lebontva ismertette az orvosi szak képzési rendszerét és kurzuskínálatát. Tudatta a hallgatósággal, hogy a két idegen nyelvű oktatási forma (német és angol) ellenére a külföldi diákoknak magyarul és latinul is meg kell tanulniuk ahhoz, hogy diplomát szerezhessenek az országban.

 

AOK_ballagas_galéria
Ballagókat búcsúztattak, felvételizőket csábítottak az SZTE orvoskarán - GALÉRIA


Az ismertető prezentáció után közösen vonultak át a Dóm téri Orvosi Készségfejlesztési Központba, ahol Mészáros András és Garab Dénes mutatták be a laboratórium különlegességeit. A márciusban átadott világszínvonalú gyakorlati képzőhelyen valós vészhelyzeteket és orvosi eljárásokat ismerhettek meg az érdeklődők. Délután tovább folytatódtak a programok. Mendler Luca, az SZTE ÁOK Biokémiai Intézet adjunktusa a vércukorszint-szabályozás patobiokémiai diagnosztikájáról, Penke Botond, az ÁOK Orvosi Vegytani Intézet professzora pedig a kémiai és farmakológiai alkaloidokról tartott másfél-másfél órás szemináriumot. A német diákok és szüleik az egész napos „tanulást” végül városnézéssel és szabad programokkal fejezték be.

 

szöveg: Gaál Bernadett

fotó: Szuda Sándor

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • december 5. 17:00 - 15. 20:00
  Az SZTE 2017-es Szent-Györgyi emlékév programjaként az SZTE Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság Kulturális Iroda Minden, ami C-vitamin címmel fotópályázatot hirdetett. A felhívására érkező fényképeket tekinthetik meg a kiállításon. A kiállítást megnyitja: Dr. Datki Zsolt neurobiológus (SZTE ÁOK). Közreműködik: Dr. Kosztolányi József egyetemi docens (SZTE TTIK Bolyai Intézet). A fotókiállítás 2017. december 15-ig, munkanapokon 8-20 óra között tekinthető meg.
 • december 15.
  06:16 - 06:16
  Az SZTE Mentor(h)áló projekt és a Somogyi-könyvtár közös, Pedagógiai esték című sorozatának advent váró programjának vendége: Kondé Lajos, a szegedi Dóm plébánosa, akinek az ifjúságért végzett munkáját Pro Urbe Szeged-díjjal és Csongrád megye díszpolgári címével is elismerték már.
 • december 15.
  14:00 - 18:00
  Emlékülés Bellon Tibor halálának 15. évfordulóján. Ez alkalommal a szakmát művelő tanítványok köréből tisztelegnek személyes hangvételű, ugyanakkor kutatási eredményeiket is felvillantó előadásokkal Bellon Tibor emléke előtt. A teljes program a facebook eseménynél és a tanszék oldalán olvasható.
 • december 18.
  10:00 - 14:30
  A Paál Zoltán díj átadása. A Katalízis Munkabizottság elnökének megválasztása. Sápi András (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Tervezett Katalízis: Nano- és in-situ technológiákkal a nagy aktivitás és szelektivitás felé. Havasi Viktor (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék, PhD munka bemutató) – Ritkaföldfémekkel dópolt stroncium-aluminátok hasznosítása a fotokatalízisben. Ádám Adél (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Nikkel nanorészecskék előállítása, jellemzése és felhasználása katalizátorként SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék). Varga Gábor (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Átmenetifém-aminosav komplex-CaAl-réteges kettős hidroxid kompozitok készítése, szerkezetvizsgálatuk és katalitikus alkalmazásaik. Mészáros Rebeka, Ötvös Sándor Balázs, Varga Gábor, Kocsis Marianna, Pálinkó István, Fülöp Ferenc (SZTE Gyógyszerkémiai Intézet) – Hatékony heterogén ezüst katalizátor fejlesztése terminális alkinek közvetlen nitrillé alakításához. Gyulavári Tamás Zsolt (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Látható fénnyel gerjeszthető titán-dioxidok előállítása és jellemzése. Musza Katalin (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Cu/Cu2O nanorészecskék szintézise, jellemzése és katalitikus aktivitásuk egy kapcsolási reakcióban. Tungler Antal (MTA Energiatudományi Kutatóközpont) – Gyógyszeripari szennyvizek ártalmatlanítása és hasznosítása.
 • december 19.
  10:00 - 16:47
  Az MTA Elektrokémiai Munkabizottság tudományos ülésének programja: Janáky Csaba (SZTE) – Új eredmények és kutatási irányok a szegedi fotoelektrokémiában. Kormányos Attila (SZTE) – Vezető polimer alapú összetett elektródok fotoelektrokémiája. Samu Gergely Ferenc (SZTE) – Optikailag aktív perovszkit elektródok vizsgálata. Kovács Noémi (ELTE) – Titánötvözetek elektrokémiai stabilitásának vizsgálata kettős potenciodinamikus vezérlést alkalmazó módszerekkel. Szekeres Krisztina Júlia (ELTE) – Vezető polimerfilm elektródok elektrokémiai és morfológiai vizsgálata. Pap Sándor József (MTA Energiakutató) – Réz(II)-peptid komplexek tervezése O2 elektrokatalitikus termeléséhez. Péter László (MTA Wigner) – Cirkónium elektrolitikus hidrogénezése. Tóth Péter Sándor (SZTE) – Grafén és egyéb kétdimenziós nanoszerkezetek (foto)elektrokémiai vizsgálata. Pajkossy Tamás (MTA TTK) – Egyebek. A rendezvény szervezője: SZAB Kémiai Szakbizottság Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Munkabizottság.