SZTE Info

Egy színes egyéniség színes tárlata a Somogyiban

A mackó, a némakacsa és az utca – mindez intenzív színben úszva. Kovács Anikó festőtehetség tárlatával május 23-án megnyílt az SZTE Tehetségpont és a Somogyi-könyvtár közös kiállítás-sorozatának harmadik része.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

KA_kiall_12Kovács Anikó festményeinél nincsenek titkok, amelyeket bonyolult szavakkal, nehézkes összefüggésekbe ágyazottan kellene bemutatni. Nincsenek a titkokat elfedő fátylak sem – fogalmazott a kiállítást megnyitó Fabulya Zoltánné, az SZTE JGYPK Rajz-Művészettörténeti Tanszékének oktatója. Hozzáfűzte: a festmények egy pályája elején járó alkotó első lépéseit tárják szemünk elé. Mindenféle misztikus tartalom helyett azt látjuk, milyen a valóság, milyen a világ Kovács Anikó számára.

 

Fabulya Zoltánné szerint a fiatal művésztehetség világa meglepő és fordulatos. – Elgondolkodhatunk azon, mi kapcsolja össze a csendéletet a mackókkal, az utcarészletet a baromfiakkal – de fölösleges. A kapcsolat nem más, mint Anikó egyénisége – fejtegette a tanárnő. Szavai szerint meghökkentő is a tehetséges fiatal világa. Valóban ritkán találkozunk kiállítótermekben tyúk- és kacsaábrázolásokkal – pedig sehol sincs törvénybe foglalva az, hogy nem szabad tyúkokat festeni – folytatta Fabulya Zoltánné. Izgalmas és vicces alkotói univerzuma: festői témaként egyaránt elfér benne baromfiudvar valamennyi lakója és az ágy végében ücsörgő kismackó is. A képeket együttesen szemlélve jól felvázolható és nyomon követhető egy fejlődési ív, amely bizonyosan folytatódik. – Az első csendéletek tanulmányi jellegű ábrázolásai után megjelenik az expresszív színhasználat és ecsetkezelés, amely a liliomok apró síkokra bontott megjelenítésében kristályosodik ki. Az utcarészletekben a perspektíva valóságszerű megjelenítése után egyre inkább a színek szerepe válik elsődlegessé. Az intenzív színhasználat, az összegző ábrázolásmód kialakulása reményeim szerint kijelöli a későbbi alkotói utat. Anikó intenzív, megragadó egyéniségét tükrözik alkotásai – így Fabulya Zoltánné – egyébként ő volt az, aki Anikót korábbi tanáraként bevezette a színek világába.

 

A 2011-ben rajztanárként végzett Kovács Anikó a www.u-szeged.hu-nak elárulta, témáit gyakorta közvetlen környezetéből veszi, így kerültek a festővászonra a baromfiudvar lakói is. A képeket temperával festi, és gyakran készít előtte fotót „modelljeiről”.

 

Kovacs_Aniko_tarlata_a_Somogyiban
Kovács Anikó tárlata a Somogyiban - GALÉRIA

– Témáimmal melegséget szeretnék hozni az emberek szívébe, erőteljes színhasználatommal pedig vidámságot, jókedvet szeretnék teremteni. Szerintem, aki ránéz egy színesebb tárgyra, jobb kedvre derül – vallja Anikó.

 

A megnyitón gitáron közreműködött Bodnár Balázs, a SZTE Zeneművészeti Kar hallgatója, aki igazi spanyolos dallamokkal teremtett jó hangulatot a kiállításhoz.

 

AM

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. március 08.
Kiemelt_GTB

Nők a Tudományban Kiválósági Díjas lett Gazdag-Tóth Boglárka. Az SZTE TTIK Informatikai Intézet Számítógépes Optimalizálás Tanszékén dolgozó, szakmabeli férjével együtt három gyermeket nevelő édesanyával arról is beszélgettünk, melyik a kedvenc algoritmusa.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • március 14. 10:00 - 22. 19:30
  A Tiszatáj Online Plüss Műhely rovata gyűjtést szervez Kárpátaljára, hogy olyan gyerekek is olvashassanak, akik nem könnyen jutnak magyar nyelvű könyvekhez! A szervezők kérik: "Hozz magaddal legalább egy – használt, de jó állapotú – gyerekkönyvet vagy alsós tankönyvet. Az adományokat március 14-től március 22-ig várjuk a kijelölt gyűjtőpontokon." A könyvek már másnap el is indulnak a Szegedi Görögkatolikus Egyházközség és a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola segítségével kárpátaljai magyar gyerekhez. Szervezők: FISZ - Fiatal Írók Szövetsége, Tiszatájonline.hu. Támogatók: Nemzeti Kulturális Alap.
 • március 22.
  11:00 - 13:00
 • március 22.
  15:00 - 17:00
  A Szegedi Orvosbiológiai Kutatások Jövőjéért Alapítvány és a Szegedi Tudományegyetem közös programján megjelenteket köszönti: a Nobel-díjas bert Sakmann, valamint Varró András professzor (SZTE). Hegyi Péter professzor bemutatja a SZEGEDI TUDÓS AKADÉMIÁT (SZTA), valamint annak középiskolai programja. Buzsáki György (Brain Prize 2011, a New York Egyetem Idegtudományi Intézetének professzora) előadásának címe: A KOGNITÍV TEVÉKENYSÉG MOTORIKUS EREDETE. Előtte Buzsáki Györgyöt bemutatja a vele együtt dolgozó Berényi Antal (SZTE).
 • március 22.
  17:00 - 18:30
  Az SZTE A Bölcsészettudományi Kar Choreomundus csapata bepillantott Szeged táncéletébe. Az élményeikről kiállítást készítettek.
 • március 22.
  17:00 - 18:30
  Az American Corner Szeged első programjaként a pennsylvaniai Arcadia Egyetem afroamerikai irodalommal és kultúrával foglalkozó oktatója, Dr. Kalenda Eaton tart előadást a Nők Történelmi Hónapja alkalmából. Az előadás angol nyelvű, a részvétel ingyenes. Az előadó az SZTE-BTK Amerikanisztika Tanszékének meghívására érkezik Szegedre.