SZTE Info

Egy színes egyéniség színes tárlata a Somogyiban

A mackó, a némakacsa és az utca – mindez intenzív színben úszva. Kovács Anikó festőtehetség tárlatával május 23-án megnyílt az SZTE Tehetségpont és a Somogyi-könyvtár közös kiállítás-sorozatának harmadik része.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

KA_kiall_12Kovács Anikó festményeinél nincsenek titkok, amelyeket bonyolult szavakkal, nehézkes összefüggésekbe ágyazottan kellene bemutatni. Nincsenek a titkokat elfedő fátylak sem – fogalmazott a kiállítást megnyitó Fabulya Zoltánné, az SZTE JGYPK Rajz-Művészettörténeti Tanszékének oktatója. Hozzáfűzte: a festmények egy pályája elején járó alkotó első lépéseit tárják szemünk elé. Mindenféle misztikus tartalom helyett azt látjuk, milyen a valóság, milyen a világ Kovács Anikó számára.

 

Fabulya Zoltánné szerint a fiatal művésztehetség világa meglepő és fordulatos. – Elgondolkodhatunk azon, mi kapcsolja össze a csendéletet a mackókkal, az utcarészletet a baromfiakkal – de fölösleges. A kapcsolat nem más, mint Anikó egyénisége – fejtegette a tanárnő. Szavai szerint meghökkentő is a tehetséges fiatal világa. Valóban ritkán találkozunk kiállítótermekben tyúk- és kacsaábrázolásokkal – pedig sehol sincs törvénybe foglalva az, hogy nem szabad tyúkokat festeni – folytatta Fabulya Zoltánné. Izgalmas és vicces alkotói univerzuma: festői témaként egyaránt elfér benne baromfiudvar valamennyi lakója és az ágy végében ücsörgő kismackó is. A képeket együttesen szemlélve jól felvázolható és nyomon követhető egy fejlődési ív, amely bizonyosan folytatódik. – Az első csendéletek tanulmányi jellegű ábrázolásai után megjelenik az expresszív színhasználat és ecsetkezelés, amely a liliomok apró síkokra bontott megjelenítésében kristályosodik ki. Az utcarészletekben a perspektíva valóságszerű megjelenítése után egyre inkább a színek szerepe válik elsődlegessé. Az intenzív színhasználat, az összegző ábrázolásmód kialakulása reményeim szerint kijelöli a későbbi alkotói utat. Anikó intenzív, megragadó egyéniségét tükrözik alkotásai – így Fabulya Zoltánné – egyébként ő volt az, aki Anikót korábbi tanáraként bevezette a színek világába.

 

A 2011-ben rajztanárként végzett Kovács Anikó a www.u-szeged.hu-nak elárulta, témáit gyakorta közvetlen környezetéből veszi, így kerültek a festővászonra a baromfiudvar lakói is. A képeket temperával festi, és gyakran készít előtte fotót „modelljeiről”.

 

Kovacs_Aniko_tarlata_a_Somogyiban
Kovács Anikó tárlata a Somogyiban - GALÉRIA

– Témáimmal melegséget szeretnék hozni az emberek szívébe, erőteljes színhasználatommal pedig vidámságot, jókedvet szeretnék teremteni. Szerintem, aki ránéz egy színesebb tárgyra, jobb kedvre derül – vallja Anikó.

 

A megnyitón gitáron közreműködött Bodnár Balázs, a SZTE Zeneművészeti Kar hallgatója, aki igazi spanyolos dallamokkal teremtett jó hangulatot a kiállításhoz.

 

AM

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. augusztus 31.

kiemelt_Sik_Marton_SZEM

Sík Márton életében a sport már egyetemi évei alatt is központi szerepet töltött be. Az SZTE-s öregdiák mintegy húsz éven keresztül kajakozott, élsportolóként számos sikert, köztük egy olimpiai 5. helyezést is maga mögött tudhat. Ma a DÉMÁSZ Szegedi Vízisport Egyesület szakmai vezetőjeként támogatja a fiatalokat.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 5. 09:00 - 22. 19:00
  A kiállítás szervezője: SZAB Művészeti Szakbizottság.
 • október 6. 08:00 - december 20. 08:00
  A szegedi szecessziós épületeket szokatlan szemszögbôl mutatja meg a tárlat. Az épületekre jellemzô szecessziós részleteket láthatjuk viszont fotókon. Olyan perspektívából, madártávlatból, ahogy az utca embere nem láthatja ôket. A kiállítás megtekinthetô december 20-ig.
 • október 7. 14:00 - november 10. 08:00
  A Magyar Alkotómûvészek Országos Egyesületével karöltve, szalonjelleggel a MAOE teljes képzômûvészeti tagságát megszólaltató tárlatot mutat be a REÖK. Ennek a kiállításnak a korábbi években különbözô, nagyhírû intézmények, mint például a szentendrei MûvészetMalom adott helyet. Az eddigi évek tapasztalatai alapján a szegedi kiállítóházba is 6-800 mûvész alkotását várjuk. A kiállítás megtekinthetô november 10-ig. Belépôjegy 500 Ft.
 • október 9. 15:00 - november 10. 20:00
  A fényképeket a szerző Juhász Antalnak az 1960-as évek óta végzett néprajzi terepmunkáin készítette. Az idő tájt a tanyai emberek a gazdasági, társadalmi változások időszakát élték. Évtizedek múltán látjuk, hogy a felvételek többnyire egy még paraszti életformában élt nemzedék hétköznapi munkáját, ünnepeit dokumentálják.
 • október 9. 18:00 - 21. 20:00
  Megnyitja: Bene Zoltán író, a Szeged folyóirat fôszerkesztôje Közremûködik: Csanádi Hajnalka (ének), Nemes Levente (doromb, dob) Nagy Károly (Szeged, 1952) Vinkler-díjas festô- és grafikusmûvész, a „Szeged kultúrájáért díj” 2017. évi kitüntetettje. A szegedi Tanárképzô Fôiskolán földrajz-rajz szakos tanári diplomát szerzett, majd elvégezte a Képzômûvészeti Fôiskola továbbképzô kurzusát. Tanított általános iskolákban (Algyô, Deszk), az Eötvös Gimnáziumban és mûvészeti iskolákban (Lyra, Classic) rajz és vizuális kultúra tantárgyat, médiaismeretet. A Szegedi Szépmíves Céh szabadiskolájában rajzot, festészetet és fotózást oktat. 1990 óta vezet nyári mûvésztelepeket. Fest olajjal és akrillal, készít akvarellt, ecsetrajzot, hagyományos sokszorosító grafikával és computer grafikával is foglalkozik. Elnöke a Szegedi Szépmíves Céhnek, tagja a Magyar Rajztanárok Országos Egyesületének. Megtekinthetô október 21-ig, hétköznapokon 08.00–22.00, szombaton 09.00–20.00 óráig.