SZTE Info

Az egyetemen is bemutatkozott a Pannon Tükör kulturális folyóirat

Az SZTE BTK Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszékén, a Somogyi-könyvtárban és a SZAB-székházban is bemutatták szerkesztői a zalaegerszegi Pannon Tükör kulturális folyóiratot.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Pentek_Imre_Budahazi_Tibor_Aranyi_Sandor– Célunk, hogy a nyugat-dunántúli képzőművészeti élet minél gazdagabban jelenjen meg a lapban. A színház és a képzőművészet 40 százalékát teszi ki a szövegeknek – tudtuk meg Péntek Imre József Attila-díjas írótól. A zalaegerszegi Pannon Tükör kulturális folyóirat főszerkesztője Szemes Péter főszerkesztő-helyettessel érkezett Szegedre a hét elején azért, hogy több helyszínen is bemutassák a lapot: jártak az SZTE BTK Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszékén, a Somogyi-könyvtárban, május 14-én pedig a SZAB-székházban. Az estet a SZÖG-ART Művészeti Egyesület szervezte. Zalaegerszeg képzőművészetét Budaházi Tibor festőművész mutatta be. A MAOE területi képviselője tanulmányait Szegeden végezte. Aranyi Sándor festőművész, a SZAB Művészeti Szakbizottságának elnöke volt az egyik tanára. Budaházi Tibor képeit június 16-ig nézhetik meg az érdeklődők a hallgatosagSZAB-székházban. A beszélgetésen részt vett Sándor János rendező, Jászai-díjas érdemes művész is, aki régi baráti kapcsolatot ápol a zalaegerszegiekkel. A lap egyik rovatvezetője, Kaj Ádám pedig nála, a Szegedi Nemzeti Színházban töltötte szakmai gyakorlatát, mivel a Károli Gáspár Református Egyetem színháztudományi mesterszakjára jár.

 

A Pannon Tükör magazinról megtudtuk: kéthavonta, 7-800 példányban jelenik meg 1995 óta. Több szegedi író is publikált benne: többek között Horváth Péter és Podmaniczky Szilárd. A 2013/2-es számban pedig a Városi Televízió Szeged főszerkesztőjének írását, Zelena András tanulmányát olvashatják el. A cikk címe: József Attila filozófiai nézetei Arthur C. Danto művészetfelfogásának tükrében. A lapot a szegedi Somogyi-könyvtárban is meg lehet nézni, hiszen a Könyvtárellátón keresztül minden magyarországi bibliotékába eljuttatnak belőle egyet. De az internetről, PDF formátumban is le lehet tölteni ingyen. Ki lehet nyomtatni akár csak egy-egy szerző cikkét is.

 

http://www.pannontukor.hu/

 

Az esten közreműködött Kelemen Gyula, aki a Pannon Tükör lap több publicistájának költeményét is megzenésítette már az Énekmondó együttessel.

 

 

 

Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • január 2. 08:00 - 31. 19:00
  Az SZTE Klebelsberg Könyvtár rendezvénye a Prof. Dr. Németh András (SZTE ÁOK) emlékére rendezett tárlat. További információ az SZTE Hírportálján: http://www.u-szeged.hu/sztehirek/2017-november/kiallitas-dr-nemeth
 • január 16.
  17:00 - 18:30
  Prof. Dr. J. Nagy László (SZTE BTK) beszél Gandhi munkásságáról, aki kijelölte a világ második lélekszámú országának, Indiának a XXI. századba vezető útját amely a Brit Gyarmatbirodalomból indulva erőszakmentesen vezetett el a függetlenségéig, kontrasztként a szelídséget megtestesítő Mahatma (Nagy Lélek) erőszakos halálával. Gandhi az emberiséget fenyegető halálos veszélyeket az alábbiakban fogalmazta meg: 1. Gazdagság, munka nélkül. 2. Élvezet, lelkiismeret nélkül. 3. Tudás, jellem nélkül. 4. Üzlet, erkölcs nélkül. 5. Tudomány, emberség nélkül. 6. Vallás, áldozatkészség nélkül. 7. Politika, elvek nélkül. Az SZTE professzorával Dr. Szalay István (SZTE JGYPK), a Közéleti Kávéház Egyesület kuratóriumi elnöke beszélget.
 • január 17.
  13:00 - 16:30
  Az új évben is folytatódik a Mentor(h)áló Klub – ismét vadonatúj programmal várják az érdeklődőket! A klubfoglalkozás alkalmával a vendégek részt vehetnek a Lehet egy lappal több? c. játékos matematikai program bemutatásán – a foglalkozás szervezője a Mentor(h)áló egyik legaktívabb köznevelési partnerintézménye, a Kecskeméti Széchenyivárosi Arany János Általános Iskola! A foglalkozáson való részvétel továbbra is ingyenes. További információ:http://www.jgypk.hu/mentorhalo/lehet-egy-lappal-tobb/
 • január 17.
  17:00 - 18:30
  Az SZTE Sófi Ösztöndíj Alapítvány által támogatott fiatal szegedi tehetségeket bemutató sorozat főszereplője: Paluch-Kujáni Yvett. Az SZTE Bölcsészettudományi Kar régészhallgatójának érdeklődése igen szerteágazó: az ásatásokon és a kutatómunkában az ókori barbár népek hitvilágát és gazdálkodását kutatja a Kárpát-medencében és a keleti területeken egyaránt. A Sófi-ösztöndíjas fiatallal Szalay István matematikus (SZTE JGYPK), a Közéleti Kávéház Egyesület kuratóriumi elnöke beszélget.
 • január 18. 10:00 - 20. 17:00