SZTE Info

Az egyetemen is bemutatkozott a Pannon Tükör kulturális folyóirat

Az SZTE BTK Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszékén, a Somogyi-könyvtárban és a SZAB-székházban is bemutatták szerkesztői a zalaegerszegi Pannon Tükör kulturális folyóiratot.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Pentek_Imre_Budahazi_Tibor_Aranyi_Sandor– Célunk, hogy a nyugat-dunántúli képzőművészeti élet minél gazdagabban jelenjen meg a lapban. A színház és a képzőművészet 40 százalékát teszi ki a szövegeknek – tudtuk meg Péntek Imre József Attila-díjas írótól. A zalaegerszegi Pannon Tükör kulturális folyóirat főszerkesztője Szemes Péter főszerkesztő-helyettessel érkezett Szegedre a hét elején azért, hogy több helyszínen is bemutassák a lapot: jártak az SZTE BTK Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszékén, a Somogyi-könyvtárban, május 14-én pedig a SZAB-székházban. Az estet a SZÖG-ART Művészeti Egyesület szervezte. Zalaegerszeg képzőművészetét Budaházi Tibor festőművész mutatta be. A MAOE területi képviselője tanulmányait Szegeden végezte. Aranyi Sándor festőművész, a SZAB Művészeti Szakbizottságának elnöke volt az egyik tanára. Budaházi Tibor képeit június 16-ig nézhetik meg az érdeklődők a hallgatosagSZAB-székházban. A beszélgetésen részt vett Sándor János rendező, Jászai-díjas érdemes művész is, aki régi baráti kapcsolatot ápol a zalaegerszegiekkel. A lap egyik rovatvezetője, Kaj Ádám pedig nála, a Szegedi Nemzeti Színházban töltötte szakmai gyakorlatát, mivel a Károli Gáspár Református Egyetem színháztudományi mesterszakjára jár.

 

A Pannon Tükör magazinról megtudtuk: kéthavonta, 7-800 példányban jelenik meg 1995 óta. Több szegedi író is publikált benne: többek között Horváth Péter és Podmaniczky Szilárd. A 2013/2-es számban pedig a Városi Televízió Szeged főszerkesztőjének írását, Zelena András tanulmányát olvashatják el. A cikk címe: József Attila filozófiai nézetei Arthur C. Danto művészetfelfogásának tükrében. A lapot a szegedi Somogyi-könyvtárban is meg lehet nézni, hiszen a Könyvtárellátón keresztül minden magyarországi bibliotékába eljuttatnak belőle egyet. De az internetről, PDF formátumban is le lehet tölteni ingyen. Ki lehet nyomtatni akár csak egy-egy szerző cikkét is.

 

http://www.pannontukor.hu/

 

Az esten közreműködött Kelemen Gyula, aki a Pannon Tükör lap több publicistájának költeményét is megzenésítette már az Énekmondó együttessel.

 

 

 

Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. október 03.

Kiemelt_Antalicz_B

Első díjat nyert az Országos Tudományos Diákköri Konferencián, és egyedül épített a lézerfényt mérni képes szenzort. Felsőfokon beszél németül, angolul olvas szakcikkeket, miközben kínaiul tanul. A kollégiumában segíti az önképzőkör munkáját, s emellett egy új kutatási projekthez számítógépes szoftvert ír. Ő Antalicz Balázs, a Szegedi Tudományegyetem MSc-képzéses fizika szakos hallgatója, akitől leckét kaptunk lendületből és szakmai elhivatottságból.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 6. 08:00 - december 20. 08:00
  A szegedi szecessziós épületeket szokatlan szemszögbôl mutatja meg a tárlat. Az épületekre jellemzô szecessziós részleteket láthatjuk viszont fotókon. Olyan perspektívából, madártávlatból, ahogy az utca embere nem láthatja ôket. A kiállítás megtekinthetô december 20-ig.
 • október 7. 14:00 - november 10. 08:00
  A Magyar Alkotómûvészek Országos Egyesületével karöltve, szalonjelleggel a MAOE teljes képzômûvészeti tagságát megszólaltató tárlatot mutat be a REÖK. Ennek a kiállításnak a korábbi években különbözô, nagyhírû intézmények, mint például a szentendrei MûvészetMalom adott helyet. Az eddigi évek tapasztalatai alapján a szegedi kiállítóházba is 6-800 mûvész alkotását várjuk. A kiállítás megtekinthetô november 10-ig. Belépôjegy 500 Ft.
 • október 9. 15:00 - november 10. 20:00
  A fényképeket a szerző Juhász Antalnak az 1960-as évek óta végzett néprajzi terepmunkáin készítette. Az idő tájt a tanyai emberek a gazdasági, társadalmi változások időszakát élték. Évtizedek múltán látjuk, hogy a felvételek többnyire egy még paraszti életformában élt nemzedék hétköznapi munkáját, ünnepeit dokumentálják.
 • október 13. 17:00 - december 31. 18:00
  Gyenes Kálmán a Délmagyarország fotósaként hosszú éveken keresztül örökítette meg nemcsak Szeged, hanem Csongrád megye mindennapjait is, emellett számtalan felvételt készített szeretett Erdélyérôl is. A tárlaton a nem régen elhunyt fotómûvész alkotásaiból mutatunk be egy olyan válogatást, melyen megjelennek a sportversenyek izgalmai, a rendszerváltás legendás pillanatai vagy éppen Tarján panelépületeinek szépségei is. A kiállítás megtekinthetô december 31-ig, naponta 10.00–18.00 óráig.
 • október 17. 16:00 - november 17. 20:00
  Az 1956-ra, a szegedi egyetemen megalakult MEFESZ-re emlékező kiállítást az SZTE Klebelsberg Könyvtár szervezi.