SZTE Info

Az egyetemen is bemutatkozott a Pannon Tükör kulturális folyóirat

Az SZTE BTK Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszékén, a Somogyi-könyvtárban és a SZAB-székházban is bemutatták szerkesztői a zalaegerszegi Pannon Tükör kulturális folyóiratot.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Pentek_Imre_Budahazi_Tibor_Aranyi_Sandor– Célunk, hogy a nyugat-dunántúli képzőművészeti élet minél gazdagabban jelenjen meg a lapban. A színház és a képzőművészet 40 százalékát teszi ki a szövegeknek – tudtuk meg Péntek Imre József Attila-díjas írótól. A zalaegerszegi Pannon Tükör kulturális folyóirat főszerkesztője Szemes Péter főszerkesztő-helyettessel érkezett Szegedre a hét elején azért, hogy több helyszínen is bemutassák a lapot: jártak az SZTE BTK Kommunikáció- és Médiatudományi Tanszékén, a Somogyi-könyvtárban, május 14-én pedig a SZAB-székházban. Az estet a SZÖG-ART Művészeti Egyesület szervezte. Zalaegerszeg képzőművészetét Budaházi Tibor festőművész mutatta be. A MAOE területi képviselője tanulmányait Szegeden végezte. Aranyi Sándor festőművész, a SZAB Művészeti Szakbizottságának elnöke volt az egyik tanára. Budaházi Tibor képeit június 16-ig nézhetik meg az érdeklődők a hallgatosagSZAB-székházban. A beszélgetésen részt vett Sándor János rendező, Jászai-díjas érdemes művész is, aki régi baráti kapcsolatot ápol a zalaegerszegiekkel. A lap egyik rovatvezetője, Kaj Ádám pedig nála, a Szegedi Nemzeti Színházban töltötte szakmai gyakorlatát, mivel a Károli Gáspár Református Egyetem színháztudományi mesterszakjára jár.

 

A Pannon Tükör magazinról megtudtuk: kéthavonta, 7-800 példányban jelenik meg 1995 óta. Több szegedi író is publikált benne: többek között Horváth Péter és Podmaniczky Szilárd. A 2013/2-es számban pedig a Városi Televízió Szeged főszerkesztőjének írását, Zelena András tanulmányát olvashatják el. A cikk címe: József Attila filozófiai nézetei Arthur C. Danto művészetfelfogásának tükrében. A lapot a szegedi Somogyi-könyvtárban is meg lehet nézni, hiszen a Könyvtárellátón keresztül minden magyarországi bibliotékába eljuttatnak belőle egyet. De az internetről, PDF formátumban is le lehet tölteni ingyen. Ki lehet nyomtatni akár csak egy-egy szerző cikkét is.

 

http://www.pannontukor.hu/

 

Az esten közreműködött Kelemen Gyula, aki a Pannon Tükör lap több publicistájának költeményét is megzenésítette már az Énekmondó együttessel.

 

 

 

Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. március 08.
Kiemelt_GTB

Nők a Tudományban Kiválósági Díjas lett Gazdag-Tóth Boglárka. Az SZTE TTIK Informatikai Intézet Számítógépes Optimalizálás Tanszékén dolgozó, szakmabeli férjével együtt három gyermeket nevelő édesanyával arról is beszélgettünk, melyik a kedvenc algoritmusa.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • március 14. 10:00 - 22. 19:30
  A Tiszatáj Online Plüss Műhely rovata gyűjtést szervez Kárpátaljára, hogy olyan gyerekek is olvashassanak, akik nem könnyen jutnak magyar nyelvű könyvekhez! A szervezők kérik: "Hozz magaddal legalább egy – használt, de jó állapotú – gyerekkönyvet vagy alsós tankönyvet. Az adományokat március 14-től március 22-ig várjuk a kijelölt gyűjtőpontokon." A könyvek már másnap el is indulnak a Szegedi Görögkatolikus Egyházközség és a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola segítségével kárpátaljai magyar gyerekhez. Szervezők: FISZ - Fiatal Írók Szövetsége, Tiszatájonline.hu. Támogatók: Nemzeti Kulturális Alap.
 • március 22.
  11:00 - 13:00
 • március 22.
  15:00 - 17:00
  A Szegedi Orvosbiológiai Kutatások Jövőjéért Alapítvány és a Szegedi Tudományegyetem közös programján megjelenteket köszönti: a Nobel-díjas bert Sakmann, valamint Varró András professzor (SZTE). Hegyi Péter professzor bemutatja a SZEGEDI TUDÓS AKADÉMIÁT (SZTA), valamint annak középiskolai programja. Buzsáki György (Brain Prize 2011, a New York Egyetem Idegtudományi Intézetének professzora) előadásának címe: A KOGNITÍV TEVÉKENYSÉG MOTORIKUS EREDETE. Előtte Buzsáki Györgyöt bemutatja a vele együtt dolgozó Berényi Antal (SZTE).
 • március 22.
  17:00 - 18:30
  Az SZTE A Bölcsészettudományi Kar Choreomundus csapata bepillantott Szeged táncéletébe. Az élményeikről kiállítást készítettek.
 • március 22.
  17:00 - 18:30
  Az American Corner Szeged első programjaként a pennsylvaniai Arcadia Egyetem afroamerikai irodalommal és kultúrával foglalkozó oktatója, Dr. Kalenda Eaton tart előadást a Nők Történelmi Hónapja alkalmából. Az előadás angol nyelvű, a részvétel ingyenes. Az előadó az SZTE-BTK Amerikanisztika Tanszékének meghívására érkezik Szegedre.