SZTE Info

Gasztronómiai innovációk a szegedi egyetemen

Virágokat ehettek és megkóstolhatták az ízletes hidrokolloidokat a gasztronómia újításai iránt érdeklődők a Szegedi Tudományegyetem Innovációs Klubjában.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Szakmai előadást és kóstolót kaptak az érdeklődők az SZTE Innovációs Klub legutóbbi rendezvényén. A JATE Klub nagytermében 2013. május 6-án Gasztronómiai innovációk – az ehető virágoktól az ízletes hidrokolloidokig címmel szerveztek programot.

Az SZTE Innovációs Klub a Szegedi Tudományegyetem Kutatás-fejlesztési és Innovációs Igazgatósága és a NOS-Szeged Kft. kezdeményezésére azzal a céllal alakult 2012-ben, hogy az SZTE kutatói közösségi életét felpezsdítése, a fiatalabb és a tapasztaltabb kutatók kötetlen és inspiratív eszmecseréjét támogassa.

A tavaszi klubesten Halmos Mónika gasztronómiai szakíró az ehető virágokhoz kapcsolódó trendekbe és sajátosságokba avatta be a jelenlévőket. Elmondta, hogy 20 éve kutatja a virágok gasztronómiában betöltött szerepét. Szerinte az ehető virágok az étkezés élményszerűségét növelik. Közismert, hogy gyógyteaként az egészségmegőrzés szolgálatába állítható a hársfavirág vagy a kamilla. Az is köztudott, hogy bodzavirágból ízletes szörp készíthető. És egyre divatosabb a különböző salátákat sarkantyúvirággal díszíteni – sorolta a szakíró. A ritkaságokra is fölhívta a figyelmet: így például szólt az ibolya kultúrtörténeti szerepéről, javasolta a kandírozott ibolya elkészítését, de e virág jégkockába fagyasztva mutatós kiegészítője lehet egy koktélnak. Hosszan beszélt a rózsaszirom és a levendula sokoldalú felhasználási lehetőségéről.

A gasztronómiai innovációk természetéről és az SZTE Mérnöki Karán kifejlesztett ízletes hidrokolloidokról Gyimes Ernő docenssel beszélgettek a házigazdák. A kutató emlékeztetett az ősi igazságra: „A táplálékod legyen a gyógyszered!” Hangsúlyozta: az emberiség táplálékával foglalkozó tudósoknak egyszerre kell foglalkozniuk az éhezés és az elhízás problematikájával, miközben az ételeket és italokat a betegségek megelőzésére és gyógyító terápiára is használják. A kutató, de az átlagember sem feledheti: az első tíz leggyakoribb halálok közül hét összefügg az élelmiszerrel. E téren szerinte az ipar és a fogyasztó felelősségét külön is érdemes vizsgálni. Részletesen beszélt az úgynevezett funkcionális élelmiszerekről, amelyeknek az a szerepe, hogy pozitív hatást gyakoroljanak az egészségre azáltal, hogy az átlagos termékhez képest valamilyen összetevőből többet vagy éppen kevesebbet tartalmaznak. Ugyanakkor hozzátette: az élelmiszeripari innováció eredményeivel nem biztos, hogy a piacon is találkoznak a fogyasztók, ugyanis a funkcionális élelmiszerek engedélyeztetése a gyógyszerekéhez hasonlatosan hosszadalmas és bonyolult.

A zselatin is egyfajtája hidrokolloid. A gumicukor, a kocsonya, a jégkrém gyártásakor ugyanúgy használnak valamiféle hidrokolloidot, mint mondjuk a lágy sajtok vagy a gyümölcslevek készítésekor. „A hidrokolloidok nagy molekulasúlyú polimer vegyületek, amelyek vizes közegben kolloid oldatot hoznak létre, s viszonylag kis koncentrációban is nagymértékben megváltoztatják a rendszer állomány-tulajdonságait” – hallhattuk. A jelenlévők tudományos és gyakorlati szempontból egyaránt betekintést nyerhetnek abba, hogy miként jönnek létre gasztronómiai innovációk, hogyan hoznak létre újszerű ételeket, és a hazai lakosság mennyire nyitott ezek befogadására.


A rendezvény a TÁMOP-4.2.3.-12/1/KONV-2012-0035 "Tudományos eredmények elismerése és disszeminációja a Szegedi Tudományegyetemen" című projekt keretében valósul meg.

SZTEinfo

uszt_logo_rgbInfoblokk3_ESZA

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. március 08.
Kiemelt_GTB

Nők a Tudományban Kiválósági Díjas lett Gazdag-Tóth Boglárka. Az SZTE TTIK Informatikai Intézet Számítógépes Optimalizálás Tanszékén dolgozó, szakmabeli férjével együtt három gyermeket nevelő édesanyával arról is beszélgettünk, melyik a kedvenc algoritmusa.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • március 14. 10:00 - 22. 19:30
  A Tiszatáj Online Plüss Műhely rovata gyűjtést szervez Kárpátaljára, hogy olyan gyerekek is olvashassanak, akik nem könnyen jutnak magyar nyelvű könyvekhez! A szervezők kérik: "Hozz magaddal legalább egy – használt, de jó állapotú – gyerekkönyvet vagy alsós tankönyvet. Az adományokat március 14-től március 22-ig várjuk a kijelölt gyűjtőpontokon." A könyvek már másnap el is indulnak a Szegedi Görögkatolikus Egyházközség és a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola segítségével kárpátaljai magyar gyerekhez. Szervezők: FISZ - Fiatal Írók Szövetsége, Tiszatájonline.hu. Támogatók: Nemzeti Kulturális Alap.
 • március 22.
  11:00 - 13:00
 • március 22.
  15:00 - 17:00
  A Szegedi Orvosbiológiai Kutatások Jövőjéért Alapítvány és a Szegedi Tudományegyetem közös programján megjelenteket köszönti: a Nobel-díjas Bert Sakmann, valamint Varró András professzor (SZTE). Hegyi Péter professzor bemutatja a SZEGEDI TUDÓS AKADÉMIÁT (SZTA), valamint annak középiskolai programja. Buzsáki György (Brain Prize 2011, a New York Egyetem Idegtudományi Intézetének professzora) előadásának címe: A KOGNITÍV TEVÉKENYSÉG MOTORIKUS EREDETE. Előtte Buzsáki Györgyöt bemutatja a vele együtt dolgozó Berényi Antal (SZTE).
 • március 22.
  17:00 - 18:30
  Az SZTE A Bölcsészettudományi Kar Choreomundus csapata bepillantott Szeged táncéletébe. Az élményeikről kiállítást készítettek.
 • március 22.
  17:00 - 18:30
  Az American Corner Szeged első programjaként a pennsylvaniai Arcadia Egyetem afroamerikai irodalommal és kultúrával foglalkozó oktatója, Dr. Kalenda Eaton tart előadást a Nők Történelmi Hónapja alkalmából. Az előadás angol nyelvű, a részvétel ingyenes. Az előadó az SZTE-BTK Amerikanisztika Tanszékének meghívására érkezik Szegedre.