SZTE Info

Gasztronómiai innovációk a szegedi egyetemen

Virágokat ehettek és megkóstolhatták az ízletes hidrokolloidokat a gasztronómia újításai iránt érdeklődők a Szegedi Tudományegyetem Innovációs Klubjában.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Szakmai előadást és kóstolót kaptak az érdeklődők az SZTE Innovációs Klub legutóbbi rendezvényén. A JATE Klub nagytermében 2013. május 6-án Gasztronómiai innovációk – az ehető virágoktól az ízletes hidrokolloidokig címmel szerveztek programot.

Az SZTE Innovációs Klub a Szegedi Tudományegyetem Kutatás-fejlesztési és Innovációs Igazgatósága és a NOS-Szeged Kft. kezdeményezésére azzal a céllal alakult 2012-ben, hogy az SZTE kutatói közösségi életét felpezsdítése, a fiatalabb és a tapasztaltabb kutatók kötetlen és inspiratív eszmecseréjét támogassa.

A tavaszi klubesten Halmos Mónika gasztronómiai szakíró az ehető virágokhoz kapcsolódó trendekbe és sajátosságokba avatta be a jelenlévőket. Elmondta, hogy 20 éve kutatja a virágok gasztronómiában betöltött szerepét. Szerinte az ehető virágok az étkezés élményszerűségét növelik. Közismert, hogy gyógyteaként az egészségmegőrzés szolgálatába állítható a hársfavirág vagy a kamilla. Az is köztudott, hogy bodzavirágból ízletes szörp készíthető. És egyre divatosabb a különböző salátákat sarkantyúvirággal díszíteni – sorolta a szakíró. A ritkaságokra is fölhívta a figyelmet: így például szólt az ibolya kultúrtörténeti szerepéről, javasolta a kandírozott ibolya elkészítését, de e virág jégkockába fagyasztva mutatós kiegészítője lehet egy koktélnak. Hosszan beszélt a rózsaszirom és a levendula sokoldalú felhasználási lehetőségéről.

A gasztronómiai innovációk természetéről és az SZTE Mérnöki Karán kifejlesztett ízletes hidrokolloidokról Gyimes Ernő docenssel beszélgettek a házigazdák. A kutató emlékeztetett az ősi igazságra: „A táplálékod legyen a gyógyszered!” Hangsúlyozta: az emberiség táplálékával foglalkozó tudósoknak egyszerre kell foglalkozniuk az éhezés és az elhízás problematikájával, miközben az ételeket és italokat a betegségek megelőzésére és gyógyító terápiára is használják. A kutató, de az átlagember sem feledheti: az első tíz leggyakoribb halálok közül hét összefügg az élelmiszerrel. E téren szerinte az ipar és a fogyasztó felelősségét külön is érdemes vizsgálni. Részletesen beszélt az úgynevezett funkcionális élelmiszerekről, amelyeknek az a szerepe, hogy pozitív hatást gyakoroljanak az egészségre azáltal, hogy az átlagos termékhez képest valamilyen összetevőből többet vagy éppen kevesebbet tartalmaznak. Ugyanakkor hozzátette: az élelmiszeripari innováció eredményeivel nem biztos, hogy a piacon is találkoznak a fogyasztók, ugyanis a funkcionális élelmiszerek engedélyeztetése a gyógyszerekéhez hasonlatosan hosszadalmas és bonyolult.

A zselatin is egyfajtája hidrokolloid. A gumicukor, a kocsonya, a jégkrém gyártásakor ugyanúgy használnak valamiféle hidrokolloidot, mint mondjuk a lágy sajtok vagy a gyümölcslevek készítésekor. „A hidrokolloidok nagy molekulasúlyú polimer vegyületek, amelyek vizes közegben kolloid oldatot hoznak létre, s viszonylag kis koncentrációban is nagymértékben megváltoztatják a rendszer állomány-tulajdonságait” – hallhattuk. A jelenlévők tudományos és gyakorlati szempontból egyaránt betekintést nyerhetnek abba, hogy miként jönnek létre gasztronómiai innovációk, hogyan hoznak létre újszerű ételeket, és a hazai lakosság mennyire nyitott ezek befogadására.


A rendezvény a TÁMOP-4.2.3.-12/1/KONV-2012-0035 "Tudományos eredmények elismerése és disszeminációja a Szegedi Tudományegyetemen" című projekt keretében valósul meg.

SZTEinfo

uszt_logo_rgbInfoblokk3_ESZA

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • december 5. 17:00 - 15. 20:00
  Az SZTE 2017-es Szent-Györgyi emlékév programjaként az SZTE Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság Kulturális Iroda Minden, ami C-vitamin címmel fotópályázatot hirdetett. A felhívására érkező fényképeket tekinthetik meg a kiállításon. A kiállítást megnyitja: Dr. Datki Zsolt neurobiológus (SZTE ÁOK). Közreműködik: Dr. Kosztolányi József egyetemi docens (SZTE TTIK Bolyai Intézet). A fotókiállítás 2017. december 15-ig, munkanapokon 8-20 óra között tekinthető meg.
 • december 15.
  06:16 - 06:16
  Az SZTE Mentor(h)áló projekt és a Somogyi-könyvtár közös, Pedagógiai esték című sorozatának advent váró programjának vendége: Kondé Lajos, a szegedi Dóm plébánosa, akinek az ifjúságért végzett munkáját Pro Urbe Szeged-díjjal és Csongrád megye díszpolgári címével is elismerték már.
 • december 15.
  14:00 - 18:00
  Emlékülés Bellon Tibor halálának 15. évfordulóján. Ez alkalommal a szakmát művelő tanítványok köréből tisztelegnek személyes hangvételű, ugyanakkor kutatási eredményeiket is felvillantó előadásokkal Bellon Tibor emléke előtt. A teljes program a facebook eseménynél és a tanszék oldalán olvasható.
 • december 18.
  10:00 - 14:30
  A Paál Zoltán díj átadása. A Katalízis Munkabizottság elnökének megválasztása. Sápi András (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Tervezett Katalízis: Nano- és in-situ technológiákkal a nagy aktivitás és szelektivitás felé. Havasi Viktor (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék, PhD munka bemutató) – Ritkaföldfémekkel dópolt stroncium-aluminátok hasznosítása a fotokatalízisben. Ádám Adél (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Nikkel nanorészecskék előállítása, jellemzése és felhasználása katalizátorként SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék). Varga Gábor (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Átmenetifém-aminosav komplex-CaAl-réteges kettős hidroxid kompozitok készítése, szerkezetvizsgálatuk és katalitikus alkalmazásaik. Mészáros Rebeka, Ötvös Sándor Balázs, Varga Gábor, Kocsis Marianna, Pálinkó István, Fülöp Ferenc (SZTE Gyógyszerkémiai Intézet) – Hatékony heterogén ezüst katalizátor fejlesztése terminális alkinek közvetlen nitrillé alakításához. Gyulavári Tamás Zsolt (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Látható fénnyel gerjeszthető titán-dioxidok előállítása és jellemzése. Musza Katalin (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Cu/Cu2O nanorészecskék szintézise, jellemzése és katalitikus aktivitásuk egy kapcsolási reakcióban. Tungler Antal (MTA Energiatudományi Kutatóközpont) – Gyógyszeripari szennyvizek ártalmatlanítása és hasznosítása.
 • december 19.
  10:00 - 16:47
  Az MTA Elektrokémiai Munkabizottság tudományos ülésének programja: Janáky Csaba (SZTE) – Új eredmények és kutatási irányok a szegedi fotoelektrokémiában. Kormányos Attila (SZTE) – Vezető polimer alapú összetett elektródok fotoelektrokémiája. Samu Gergely Ferenc (SZTE) – Optikailag aktív perovszkit elektródok vizsgálata. Kovács Noémi (ELTE) – Titánötvözetek elektrokémiai stabilitásának vizsgálata kettős potenciodinamikus vezérlést alkalmazó módszerekkel. Szekeres Krisztina Júlia (ELTE) – Vezető polimerfilm elektródok elektrokémiai és morfológiai vizsgálata. Pap Sándor József (MTA Energiakutató) – Réz(II)-peptid komplexek tervezése O2 elektrokatalitikus termeléséhez. Péter László (MTA Wigner) – Cirkónium elektrolitikus hidrogénezése. Tóth Péter Sándor (SZTE) – Grafén és egyéb kétdimenziós nanoszerkezetek (foto)elektrokémiai vizsgálata. Pajkossy Tamás (MTA TTK) – Egyebek. A rendezvény szervezője: SZAB Kémiai Szakbizottság Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Munkabizottság.