SZTE Info

Gasztronómiai innovációk a szegedi egyetemen

Virágokat ehettek és megkóstolhatták az ízletes hidrokolloidokat a gasztronómia újításai iránt érdeklődők a Szegedi Tudományegyetem Innovációs Klubjában.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Szakmai előadást és kóstolót kaptak az érdeklődők az SZTE Innovációs Klub legutóbbi rendezvényén. A JATE Klub nagytermében 2013. május 6-án Gasztronómiai innovációk – az ehető virágoktól az ízletes hidrokolloidokig címmel szerveztek programot.

Az SZTE Innovációs Klub a Szegedi Tudományegyetem Kutatás-fejlesztési és Innovációs Igazgatósága és a NOS-Szeged Kft. kezdeményezésére azzal a céllal alakult 2012-ben, hogy az SZTE kutatói közösségi életét felpezsdítése, a fiatalabb és a tapasztaltabb kutatók kötetlen és inspiratív eszmecseréjét támogassa.

A tavaszi klubesten Halmos Mónika gasztronómiai szakíró az ehető virágokhoz kapcsolódó trendekbe és sajátosságokba avatta be a jelenlévőket. Elmondta, hogy 20 éve kutatja a virágok gasztronómiában betöltött szerepét. Szerinte az ehető virágok az étkezés élményszerűségét növelik. Közismert, hogy gyógyteaként az egészségmegőrzés szolgálatába állítható a hársfavirág vagy a kamilla. Az is köztudott, hogy bodzavirágból ízletes szörp készíthető. És egyre divatosabb a különböző salátákat sarkantyúvirággal díszíteni – sorolta a szakíró. A ritkaságokra is fölhívta a figyelmet: így például szólt az ibolya kultúrtörténeti szerepéről, javasolta a kandírozott ibolya elkészítését, de e virág jégkockába fagyasztva mutatós kiegészítője lehet egy koktélnak. Hosszan beszélt a rózsaszirom és a levendula sokoldalú felhasználási lehetőségéről.

A gasztronómiai innovációk természetéről és az SZTE Mérnöki Karán kifejlesztett ízletes hidrokolloidokról Gyimes Ernő docenssel beszélgettek a házigazdák. A kutató emlékeztetett az ősi igazságra: „A táplálékod legyen a gyógyszered!” Hangsúlyozta: az emberiség táplálékával foglalkozó tudósoknak egyszerre kell foglalkozniuk az éhezés és az elhízás problematikájával, miközben az ételeket és italokat a betegségek megelőzésére és gyógyító terápiára is használják. A kutató, de az átlagember sem feledheti: az első tíz leggyakoribb halálok közül hét összefügg az élelmiszerrel. E téren szerinte az ipar és a fogyasztó felelősségét külön is érdemes vizsgálni. Részletesen beszélt az úgynevezett funkcionális élelmiszerekről, amelyeknek az a szerepe, hogy pozitív hatást gyakoroljanak az egészségre azáltal, hogy az átlagos termékhez képest valamilyen összetevőből többet vagy éppen kevesebbet tartalmaznak. Ugyanakkor hozzátette: az élelmiszeripari innováció eredményeivel nem biztos, hogy a piacon is találkoznak a fogyasztók, ugyanis a funkcionális élelmiszerek engedélyeztetése a gyógyszerekéhez hasonlatosan hosszadalmas és bonyolult.

A zselatin is egyfajtája hidrokolloid. A gumicukor, a kocsonya, a jégkrém gyártásakor ugyanúgy használnak valamiféle hidrokolloidot, mint mondjuk a lágy sajtok vagy a gyümölcslevek készítésekor. „A hidrokolloidok nagy molekulasúlyú polimer vegyületek, amelyek vizes közegben kolloid oldatot hoznak létre, s viszonylag kis koncentrációban is nagymértékben megváltoztatják a rendszer állomány-tulajdonságait” – hallhattuk. A jelenlévők tudományos és gyakorlati szempontból egyaránt betekintést nyerhetnek abba, hogy miként jönnek létre gasztronómiai innovációk, hogyan hoznak létre újszerű ételeket, és a hazai lakosság mennyire nyitott ezek befogadására.


A rendezvény a TÁMOP-4.2.3.-12/1/KONV-2012-0035 "Tudományos eredmények elismerése és disszeminációja a Szegedi Tudományegyetemen" című projekt keretében valósul meg.

SZTEinfo

uszt_logo_rgbInfoblokk3_ESZA

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. október 03.

Kiemelt_Antalicz_B

Első díjat nyert az Országos Tudományos Diákköri Konferencián, és egyedül épített a lézerfényt mérni képes szenzort. Felsőfokon beszél németül, angolul olvas szakcikkeket, miközben kínaiul tanul. A kollégiumában segíti az önképzőkör munkáját, s emellett egy új kutatási projekthez számítógépes szoftvert ír. Ő Antalicz Balázs, a Szegedi Tudományegyetem MSc-képzéses fizika szakos hallgatója, akitől leckét kaptunk lendületből és szakmai elhivatottságból.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 5. 09:00 - 22. 19:00
  A kiállítás szervezője: SZAB Művészeti Szakbizottság.
 • október 6. 08:00 - december 20. 08:00
  A szegedi szecessziós épületeket szokatlan szemszögbôl mutatja meg a tárlat. Az épületekre jellemzô szecessziós részleteket láthatjuk viszont fotókon. Olyan perspektívából, madártávlatból, ahogy az utca embere nem láthatja ôket. A kiállítás megtekinthetô december 20-ig.
 • október 7. 14:00 - november 10. 08:00
  A Magyar Alkotómûvészek Országos Egyesületével karöltve, szalonjelleggel a MAOE teljes képzômûvészeti tagságát megszólaltató tárlatot mutat be a REÖK. Ennek a kiállításnak a korábbi években különbözô, nagyhírû intézmények, mint például a szentendrei MûvészetMalom adott helyet. Az eddigi évek tapasztalatai alapján a szegedi kiállítóházba is 6-800 mûvész alkotását várjuk. A kiállítás megtekinthetô november 10-ig. Belépôjegy 500 Ft.
 • október 9. 15:00 - november 10. 20:00
  A fényképeket a szerző Juhász Antalnak az 1960-as évek óta végzett néprajzi terepmunkáin készítette. Az idő tájt a tanyai emberek a gazdasági, társadalmi változások időszakát élték. Évtizedek múltán látjuk, hogy a felvételek többnyire egy még paraszti életformában élt nemzedék hétköznapi munkáját, ünnepeit dokumentálják.
 • október 9. 18:00 - 21. 20:00
  Megnyitja: Bene Zoltán író, a Szeged folyóirat fôszerkesztôje Közremûködik: Csanádi Hajnalka (ének), Nemes Levente (doromb, dob) Nagy Károly (Szeged, 1952) Vinkler-díjas festô- és grafikusmûvész, a „Szeged kultúrájáért díj” 2017. évi kitüntetettje. A szegedi Tanárképzô Fôiskolán földrajz-rajz szakos tanári diplomát szerzett, majd elvégezte a Képzômûvészeti Fôiskola továbbképzô kurzusát. Tanított általános iskolákban (Algyô, Deszk), az Eötvös Gimnáziumban és mûvészeti iskolákban (Lyra, Classic) rajz és vizuális kultúra tantárgyat, médiaismeretet. A Szegedi Szépmíves Céh szabadiskolájában rajzot, festészetet és fotózást oktat. 1990 óta vezet nyári mûvésztelepeket. Fest olajjal és akrillal, készít akvarellt, ecsetrajzot, hagyományos sokszorosító grafikával és computer grafikával is foglalkozik. Elnöke a Szegedi Szépmíves Céhnek, tagja a Magyar Rajztanárok Országos Egyesületének. Megtekinthetô október 21-ig, hétköznapokon 08.00–22.00, szombaton 09.00–20.00 óráig.