SZTE Info

A gyakorlati gyógypedagógia módszereiről rendeztek konferenciát az SZTE-n

A gyógypedagógiai gyakorlat kihívásaira kerestek választ május 16-án az MTA SZAB székházban. SZTE JGYPK Gyógypedagógusképző Intézete már második alkalommal szervezte meg a szakmai konferenciáját.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

gyogypedagogiai_konferencia_005Pukánszky Béla, az SZTE JGYPK Gyógypedagógusképző Intézet intézetvezetője elárulta, az általános pedagógiát az különbözteti meg a gyógypedagógiától, hogy utóbbinál kiforrottabb gyakorlati tudás szükséges. A május 16-i konferencia pedig fórumot szolgáltat e tudásanyagoknak az átadására, ahol a szakmabeli érdeklődők olyan új fejlesztő módszerekkel, eszközökkel és terápiás gyakorlatokkal ismerkedhettek meg, amilyenekkel nem találkozhatnak minden nap a szakirodalomban. „Mert szürke minden elmélet, és zöld csak az élet aranyfája” – az oktató ezzel a Goethe-idézettel nyomatékosította a gyakorlatközpontú tanítás és fejlesztés fontosságát. – A gyógypedagógia állandóan fejlődő művészet. Benne van az elméleti tudás is, de fontosabb a gyakorlat – ismertette Pukánszky Béla a hivatást. A professzor különösen büszke a szegedi egyetem gyógypedagógus-hallgatóira, akik mind amellett, hogy a középiskolából kikerülve magas érettségi pontszámmal jutnak be a felsőoktatási intézménybe, az alapképzés során nemcsak tudásukról, hanem elhivatottságukról is tanúbizonyságot tesznek. – Tisztelettel nézem azokat, akik művelik ezt a szakmát – méltatta az intézményvezető a szakma tagjait.

 

Pukánszky Béla köszöntőbeszéde után a Bárczi Gusztáv Óvoda, Általános Iskola és EGYMI 5. osztálya „Megszelídíteni” címmel tartott zenés műsort. A tíz gyermek Antoine de Saint-Exupéry A kis herceg című regényéből adott elő részleteket. A konferencia egy szakmai és három szakirányú blokkból állt össze. Az értelmileg akadályozottak pedagógiája, a logopédia és a tanulásban akadályozottak pedagógiája szekciókban három-három előadásban prezentálták a gyógypedagógia legfrissebb kutatásait és a hozzájuk tartozó gyakorlati feladatok új vívmányait. Az egész napos előadás-sorozaton a SZAB-székház földszintjén fejlesztő játékokat és könyveket vásárolhattak a pedagógusok.

 

Gyogypedagogiai_nap
A gyakorlati gyógypedagógia módszereiről rendeztek konferenciát az SZTE-n - GALÉRIA

Az eseményre 120 fő gyógypedagógust és hallgatót vártak, de az előzetesen regisztráltakon felül is körülbelül további 20 fő érkezett. A Csongrád megyei gyógypedagógiai intézményeken kívül Gyuláról, Budapestről, Egerből és Debrecenből is jöttek vendégek.

 

Gaál Bernadett

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. október 03.

Kiemelt_Antalicz_B

Első díjat nyert az Országos Tudományos Diákköri Konferencián, és egyedül épített a lézerfényt mérni képes szenzort. Felsőfokon beszél németül, angolul olvas szakcikkeket, miközben kínaiul tanul. A kollégiumában segíti az önképzőkör munkáját, s emellett egy új kutatási projekthez számítógépes szoftvert ír. Ő Antalicz Balázs, a Szegedi Tudományegyetem MSc-képzéses fizika szakos hallgatója, akitől leckét kaptunk lendületből és szakmai elhivatottságból.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 5. 09:00 - 22. 19:00
  A kiállítás szervezője: SZAB Művészeti Szakbizottság.
 • október 6. 08:00 - december 20. 08:00
  A szegedi szecessziós épületeket szokatlan szemszögbôl mutatja meg a tárlat. Az épületekre jellemzô szecessziós részleteket láthatjuk viszont fotókon. Olyan perspektívából, madártávlatból, ahogy az utca embere nem láthatja ôket. A kiállítás megtekinthetô december 20-ig.
 • október 7. 14:00 - november 10. 08:00
  A Magyar Alkotómûvészek Országos Egyesületével karöltve, szalonjelleggel a MAOE teljes képzômûvészeti tagságát megszólaltató tárlatot mutat be a REÖK. Ennek a kiállításnak a korábbi években különbözô, nagyhírû intézmények, mint például a szentendrei MûvészetMalom adott helyet. Az eddigi évek tapasztalatai alapján a szegedi kiállítóházba is 6-800 mûvész alkotását várjuk. A kiállítás megtekinthetô november 10-ig. Belépôjegy 500 Ft.
 • október 9. 15:00 - november 10. 20:00
  A fényképeket a szerző Juhász Antalnak az 1960-as évek óta végzett néprajzi terepmunkáin készítette. Az idő tájt a tanyai emberek a gazdasági, társadalmi változások időszakát élték. Évtizedek múltán látjuk, hogy a felvételek többnyire egy még paraszti életformában élt nemzedék hétköznapi munkáját, ünnepeit dokumentálják.
 • október 9. 18:00 - 21. 20:00
  Megnyitja: Bene Zoltán író, a Szeged folyóirat fôszerkesztôje Közremûködik: Csanádi Hajnalka (ének), Nemes Levente (doromb, dob) Nagy Károly (Szeged, 1952) Vinkler-díjas festô- és grafikusmûvész, a „Szeged kultúrájáért díj” 2017. évi kitüntetettje. A szegedi Tanárképzô Fôiskolán földrajz-rajz szakos tanári diplomát szerzett, majd elvégezte a Képzômûvészeti Fôiskola továbbképzô kurzusát. Tanított általános iskolákban (Algyô, Deszk), az Eötvös Gimnáziumban és mûvészeti iskolákban (Lyra, Classic) rajz és vizuális kultúra tantárgyat, médiaismeretet. A Szegedi Szépmíves Céh szabadiskolájában rajzot, festészetet és fotózást oktat. 1990 óta vezet nyári mûvésztelepeket. Fest olajjal és akrillal, készít akvarellt, ecsetrajzot, hagyományos sokszorosító grafikával és computer grafikával is foglalkozik. Elnöke a Szegedi Szépmíves Céhnek, tagja a Magyar Rajztanárok Országos Egyesületének. Megtekinthetô október 21-ig, hétköznapokon 08.00–22.00, szombaton 09.00–20.00 óráig.