SZTE Info

A gyakorlati gyógypedagógia módszereiről rendeztek konferenciát az SZTE-n

A gyógypedagógiai gyakorlat kihívásaira kerestek választ május 16-án az MTA SZAB székházban. SZTE JGYPK Gyógypedagógusképző Intézete már második alkalommal szervezte meg a szakmai konferenciáját.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

gyogypedagogiai_konferencia_005Pukánszky Béla, az SZTE JGYPK Gyógypedagógusképző Intézet intézetvezetője elárulta, az általános pedagógiát az különbözteti meg a gyógypedagógiától, hogy utóbbinál kiforrottabb gyakorlati tudás szükséges. A május 16-i konferencia pedig fórumot szolgáltat e tudásanyagoknak az átadására, ahol a szakmabeli érdeklődők olyan új fejlesztő módszerekkel, eszközökkel és terápiás gyakorlatokkal ismerkedhettek meg, amilyenekkel nem találkozhatnak minden nap a szakirodalomban. „Mert szürke minden elmélet, és zöld csak az élet aranyfája” – az oktató ezzel a Goethe-idézettel nyomatékosította a gyakorlatközpontú tanítás és fejlesztés fontosságát. – A gyógypedagógia állandóan fejlődő művészet. Benne van az elméleti tudás is, de fontosabb a gyakorlat – ismertette Pukánszky Béla a hivatást. A professzor különösen büszke a szegedi egyetem gyógypedagógus-hallgatóira, akik mind amellett, hogy a középiskolából kikerülve magas érettségi pontszámmal jutnak be a felsőoktatási intézménybe, az alapképzés során nemcsak tudásukról, hanem elhivatottságukról is tanúbizonyságot tesznek. – Tisztelettel nézem azokat, akik művelik ezt a szakmát – méltatta az intézményvezető a szakma tagjait.

 

Pukánszky Béla köszöntőbeszéde után a Bárczi Gusztáv Óvoda, Általános Iskola és EGYMI 5. osztálya „Megszelídíteni” címmel tartott zenés műsort. A tíz gyermek Antoine de Saint-Exupéry A kis herceg című regényéből adott elő részleteket. A konferencia egy szakmai és három szakirányú blokkból állt össze. Az értelmileg akadályozottak pedagógiája, a logopédia és a tanulásban akadályozottak pedagógiája szekciókban három-három előadásban prezentálták a gyógypedagógia legfrissebb kutatásait és a hozzájuk tartozó gyakorlati feladatok új vívmányait. Az egész napos előadás-sorozaton a SZAB-székház földszintjén fejlesztő játékokat és könyveket vásárolhattak a pedagógusok.

 

Gyogypedagogiai_nap
A gyakorlati gyógypedagógia módszereiről rendeztek konferenciát az SZTE-n - GALÉRIA

Az eseményre 120 fő gyógypedagógust és hallgatót vártak, de az előzetesen regisztráltakon felül is körülbelül további 20 fő érkezett. A Csongrád megyei gyógypedagógiai intézményeken kívül Gyuláról, Budapestről, Egerből és Debrecenből is jöttek vendégek.

 

Gaál Bernadett

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. március 08.
Kiemelt_GTB

Nők a Tudományban Kiválósági Díjas lett Gazdag-Tóth Boglárka. Az SZTE TTIK Informatikai Intézet Számítógépes Optimalizálás Tanszékén dolgozó, szakmabeli férjével együtt három gyermeket nevelő édesanyával arról is beszélgettünk, melyik a kedvenc algoritmusa.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • március 14. 10:00 - 22. 19:30
  A Tiszatáj Online Plüss Műhely rovata gyűjtést szervez Kárpátaljára, hogy olyan gyerekek is olvashassanak, akik nem könnyen jutnak magyar nyelvű könyvekhez! A szervezők kérik: "Hozz magaddal legalább egy – használt, de jó állapotú – gyerekkönyvet vagy alsós tankönyvet. Az adományokat március 14-től március 22-ig várjuk a kijelölt gyűjtőpontokon." A könyvek már másnap el is indulnak a Szegedi Görögkatolikus Egyházközség és a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola segítségével kárpátaljai magyar gyerekhez. Szervezők: FISZ - Fiatal Írók Szövetsége, Tiszatájonline.hu. Támogatók: Nemzeti Kulturális Alap.
 • március 22.
  11:00 - 13:00
 • március 22.
  15:00 - 17:00
  A Szegedi Orvosbiológiai Kutatások Jövőjéért Alapítvány és a Szegedi Tudományegyetem közös programján megjelenteket köszönti: a Nobel-díjas bert Sakmann, valamint Varró András professzor (SZTE). Hegyi Péter professzor bemutatja a SZEGEDI TUDÓS AKADÉMIÁT (SZTA), valamint annak középiskolai programja. Buzsáki György (Brain Prize 2011, a New York Egyetem Idegtudományi Intézetének professzora) előadásának címe: A KOGNITÍV TEVÉKENYSÉG MOTORIKUS EREDETE. Előtte Buzsáki Györgyöt bemutatja a vele együtt dolgozó Berényi Antal (SZTE).
 • március 22.
  17:00 - 18:30
  Az SZTE A Bölcsészettudományi Kar Choreomundus csapata bepillantott Szeged táncéletébe. Az élményeikről kiállítást készítettek.
 • március 22.
  17:00 - 18:30
  Az American Corner Szeged első programjaként a pennsylvaniai Arcadia Egyetem afroamerikai irodalommal és kultúrával foglalkozó oktatója, Dr. Kalenda Eaton tart előadást a Nők Történelmi Hónapja alkalmából. Az előadás angol nyelvű, a részvétel ingyenes. Az előadó az SZTE-BTK Amerikanisztika Tanszékének meghívására érkezik Szegedre.