SZTE Info

A gyakorlati gyógypedagógia módszereiről rendeztek konferenciát az SZTE-n

A gyógypedagógiai gyakorlat kihívásaira kerestek választ május 16-án az MTA SZAB székházban. SZTE JGYPK Gyógypedagógusképző Intézete már második alkalommal szervezte meg a szakmai konferenciáját.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

gyogypedagogiai_konferencia_005Pukánszky Béla, az SZTE JGYPK Gyógypedagógusképző Intézet intézetvezetője elárulta, az általános pedagógiát az különbözteti meg a gyógypedagógiától, hogy utóbbinál kiforrottabb gyakorlati tudás szükséges. A május 16-i konferencia pedig fórumot szolgáltat e tudásanyagoknak az átadására, ahol a szakmabeli érdeklődők olyan új fejlesztő módszerekkel, eszközökkel és terápiás gyakorlatokkal ismerkedhettek meg, amilyenekkel nem találkozhatnak minden nap a szakirodalomban. „Mert szürke minden elmélet, és zöld csak az élet aranyfája” – az oktató ezzel a Goethe-idézettel nyomatékosította a gyakorlatközpontú tanítás és fejlesztés fontosságát. – A gyógypedagógia állandóan fejlődő művészet. Benne van az elméleti tudás is, de fontosabb a gyakorlat – ismertette Pukánszky Béla a hivatást. A professzor különösen büszke a szegedi egyetem gyógypedagógus-hallgatóira, akik mind amellett, hogy a középiskolából kikerülve magas érettségi pontszámmal jutnak be a felsőoktatási intézménybe, az alapképzés során nemcsak tudásukról, hanem elhivatottságukról is tanúbizonyságot tesznek. – Tisztelettel nézem azokat, akik művelik ezt a szakmát – méltatta az intézményvezető a szakma tagjait.

 

Pukánszky Béla köszöntőbeszéde után a Bárczi Gusztáv Óvoda, Általános Iskola és EGYMI 5. osztálya „Megszelídíteni” címmel tartott zenés műsort. A tíz gyermek Antoine de Saint-Exupéry A kis herceg című regényéből adott elő részleteket. A konferencia egy szakmai és három szakirányú blokkból állt össze. Az értelmileg akadályozottak pedagógiája, a logopédia és a tanulásban akadályozottak pedagógiája szekciókban három-három előadásban prezentálták a gyógypedagógia legfrissebb kutatásait és a hozzájuk tartozó gyakorlati feladatok új vívmányait. Az egész napos előadás-sorozaton a SZAB-székház földszintjén fejlesztő játékokat és könyveket vásárolhattak a pedagógusok.

 

Gyogypedagogiai_nap
A gyakorlati gyógypedagógia módszereiről rendeztek konferenciát az SZTE-n - GALÉRIA

Az eseményre 120 fő gyógypedagógust és hallgatót vártak, de az előzetesen regisztráltakon felül is körülbelül további 20 fő érkezett. A Csongrád megyei gyógypedagógiai intézményeken kívül Gyuláról, Budapestről, Egerből és Debrecenből is jöttek vendégek.

 

Gaál Bernadett

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • december 5. 17:00 - 15. 20:00
  Az SZTE 2017-es Szent-Györgyi emlékév programjaként az SZTE Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság Kulturális Iroda Minden, ami C-vitamin címmel fotópályázatot hirdetett. A felhívására érkező fényképeket tekinthetik meg a kiállításon. A kiállítást megnyitja: Dr. Datki Zsolt neurobiológus (SZTE ÁOK). Közreműködik: Dr. Kosztolányi József egyetemi docens (SZTE TTIK Bolyai Intézet). A fotókiállítás 2017. december 15-ig, munkanapokon 8-20 óra között tekinthető meg.
 • december 15.
  06:16 - 06:16
  Az SZTE Mentor(h)áló projekt és a Somogyi-könyvtár közös, Pedagógiai esték című sorozatának advent váró programjának vendége: Kondé Lajos, a szegedi Dóm plébánosa, akinek az ifjúságért végzett munkáját Pro Urbe Szeged-díjjal és Csongrád megye díszpolgári címével is elismerték már.
 • december 15.
  14:00 - 18:00
  Emlékülés Bellon Tibor halálának 15. évfordulóján. Ez alkalommal a szakmát művelő tanítványok köréből tisztelegnek személyes hangvételű, ugyanakkor kutatási eredményeiket is felvillantó előadásokkal Bellon Tibor emléke előtt. A teljes program a facebook eseménynél és a tanszék oldalán olvasható.
 • december 18.
  10:00 - 14:30
  A Paál Zoltán díj átadása. A Katalízis Munkabizottság elnökének megválasztása. Sápi András (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Tervezett Katalízis: Nano- és in-situ technológiákkal a nagy aktivitás és szelektivitás felé. Havasi Viktor (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék, PhD munka bemutató) – Ritkaföldfémekkel dópolt stroncium-aluminátok hasznosítása a fotokatalízisben. Ádám Adél (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Nikkel nanorészecskék előállítása, jellemzése és felhasználása katalizátorként SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék). Varga Gábor (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Átmenetifém-aminosav komplex-CaAl-réteges kettős hidroxid kompozitok készítése, szerkezetvizsgálatuk és katalitikus alkalmazásaik. Mészáros Rebeka, Ötvös Sándor Balázs, Varga Gábor, Kocsis Marianna, Pálinkó István, Fülöp Ferenc (SZTE Gyógyszerkémiai Intézet) – Hatékony heterogén ezüst katalizátor fejlesztése terminális alkinek közvetlen nitrillé alakításához. Gyulavári Tamás Zsolt (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Látható fénnyel gerjeszthető titán-dioxidok előállítása és jellemzése. Musza Katalin (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Cu/Cu2O nanorészecskék szintézise, jellemzése és katalitikus aktivitásuk egy kapcsolási reakcióban. Tungler Antal (MTA Energiatudományi Kutatóközpont) – Gyógyszeripari szennyvizek ártalmatlanítása és hasznosítása.
 • december 19.
  10:00 - 16:47
  Az MTA Elektrokémiai Munkabizottság tudományos ülésének programja: Janáky Csaba (SZTE) – Új eredmények és kutatási irányok a szegedi fotoelektrokémiában. Kormányos Attila (SZTE) – Vezető polimer alapú összetett elektródok fotoelektrokémiája. Samu Gergely Ferenc (SZTE) – Optikailag aktív perovszkit elektródok vizsgálata. Kovács Noémi (ELTE) – Titánötvözetek elektrokémiai stabilitásának vizsgálata kettős potenciodinamikus vezérlést alkalmazó módszerekkel. Szekeres Krisztina Júlia (ELTE) – Vezető polimerfilm elektródok elektrokémiai és morfológiai vizsgálata. Pap Sándor József (MTA Energiakutató) – Réz(II)-peptid komplexek tervezése O2 elektrokatalitikus termeléséhez. Péter László (MTA Wigner) – Cirkónium elektrolitikus hidrogénezése. Tóth Péter Sándor (SZTE) – Grafén és egyéb kétdimenziós nanoszerkezetek (foto)elektrokémiai vizsgálata. Pajkossy Tamás (MTA TTK) – Egyebek. A rendezvény szervezője: SZAB Kémiai Szakbizottság Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Munkabizottság.