Bezár

Hírarchívum

A gyakorlati gyógypedagógia módszereiről rendeztek konferenciát az SZTE-n

A gyakorlati gyógypedagógia módszereiről rendeztek konferenciát az SZTE-n

2013. május 16.
2 perc

A gyógypedagógiai gyakorlat kihívásaira kerestek választ május 16-án az MTA SZAB székházban. SZTE JGYPK Gyógypedagógusképző Intézete már második alkalommal szervezte meg a szakmai konferenciáját.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

gyogypedagogiai_konferencia_005Pukánszky Béla, az SZTE JGYPK Gyógypedagógusképző Intézet intézetvezetője elárulta, az általános pedagógiát az különbözteti meg a gyógypedagógiától, hogy utóbbinál kiforrottabb gyakorlati tudás szükséges. A május 16-i konferencia pedig fórumot szolgáltat e tudásanyagoknak az átadására, ahol a szakmabeli érdeklődők olyan új fejlesztő módszerekkel, eszközökkel és terápiás gyakorlatokkal ismerkedhettek meg, amilyenekkel nem találkozhatnak minden nap a szakirodalomban. „Mert szürke minden elmélet, és zöld csak az élet aranyfája” – az oktató ezzel a Goethe-idézettel nyomatékosította a gyakorlatközpontú tanítás és fejlesztés fontosságát. – A gyógypedagógia állandóan fejlődő művészet. Benne van az elméleti tudás is, de fontosabb a gyakorlat – ismertette Pukánszky Béla a hivatást. A professzor különösen büszke a szegedi egyetem gyógypedagógus-hallgatóira, akik mind amellett, hogy a középiskolából kikerülve magas érettségi pontszámmal jutnak be a felsőoktatási intézménybe, az alapképzés során nemcsak tudásukról, hanem elhivatottságukról is tanúbizonyságot tesznek. – Tisztelettel nézem azokat, akik művelik ezt a szakmát – méltatta az intézményvezető a szakma tagjait.

 

Pukánszky Béla köszöntőbeszéde után a Bárczi Gusztáv Óvoda, Általános Iskola és EGYMI 5. osztálya „Megszelídíteni” címmel tartott zenés műsort. A tíz gyermek Antoine de Saint-Exupéry A kis herceg című regényéből adott elő részleteket. A konferencia egy szakmai és három szakirányú blokkból állt össze. Az értelmileg akadályozottak pedagógiája, a logopédia és a tanulásban akadályozottak pedagógiája szekciókban három-három előadásban prezentálták a gyógypedagógia legfrissebb kutatásait és a hozzájuk tartozó gyakorlati feladatok új vívmányait. Az egész napos előadás-sorozaton a SZAB-székház földszintjén fejlesztő játékokat és könyveket vásárolhattak a pedagógusok.

 

Gyogypedagogiai_nap
A gyakorlati gyógypedagógia módszereiről rendeztek konferenciát az SZTE-n - GALÉRIA

Az eseményre 120 fő gyógypedagógust és hallgatót vártak, de az előzetesen regisztráltakon felül is körülbelül további 20 fő érkezett. A Csongrád megyei gyógypedagógiai intézményeken kívül Gyuláról, Budapestről, Egerből és Debrecenből is jöttek vendégek.

 

Gaál Bernadett

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek