SZTE Info

Halálos fiatalság a SZESZ színpadán

Jubileumi évadának utolsó bemutatóját tartja május 26-án a Szegedi Egyetemi Színház (SZESZ). A 10 éves társulat Balázs Béla drámáját állítja a Szegedi Pinceszínház színpadára fél nyolckor.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Balázs Béla-bemutatóval debütál az évad végén a Szegedi Egyetemi Színház (SZESZ). Az idén tízéves társulat (http://www.u-szeged.hu/hirek/2013-majus/jubileumat-unnepelte) A halálos fiatalság című drámát állítja színpadra május 26-án fél nyolctól.

 

„1914, Budapest. A világváros forgatagában, egy szép lakásban Dobray Ágnes órák óta kottákat másol és tisztáz. Unokatestvére, Félix a Kaszinó Kávéházból jövet közös nagybácsijuktól éppen száz koronát kér. Lili, Ágnes kollégája, egy huszártiszttel sétálgat, jó hírrel a lelkében. Báró Lublóy épp utazni készül. Józsa Miklós éppen komponál, kottákat ír úgy érzi, élete nagy művén dolgozik. Mindannyian Ágnest szeretnék meglátogatni...” – hangzik a dráma prológusa, amely egy női

sorsra mutat rá. A halálos fiatalság története azonban ma is megélt konfliktusokat rejt magában. A Balázs Béla-darab a tudós, a művész konfliktusát mutatja be a magánemberrel, miközben az egyén harcol függetlenségéért.

 

„A modern kor, a kifejlett polgári társadalom mélységesen drámaellenes......Balázs radikálisan szakít a sorsvonal hegemóniájával. Számára az ember első és utolsó valóság. Tehát nem egyszerűen

„shakesperae-izál”, hanem kiiktatja a sorsot drámai égtájai közül” – olvasható Fehér Ferenc a darabhoz írt későbbi előszavában is.

 

A jubileumi évad utolsó bemutatójára a titkarsag.pincesz@invitel.hu e-mail címen vagy a 62/540-554 telefonszámon rendelhetők jegyek.

 

SZTEinfo


szesz_halalos_fiatalsag_plakat

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • január 2. 08:00 - 31. 19:00
  Az SZTE Klebelsberg Könyvtár rendezvénye a Prof. Dr. Németh András (SZTE ÁOK) emlékére rendezett tárlat. További információ az SZTE Hírportálján: http://www.u-szeged.hu/sztehirek/2017-november/kiallitas-dr-nemeth
 • január 17.
  13:00 - 16:30
  Az új évben is folytatódik a Mentor(h)áló Klub – ismét vadonatúj programmal várják az érdeklődőket! A klubfoglalkozás alkalmával a vendégek részt vehetnek a Lehet egy lappal több? c. játékos matematikai program bemutatásán – a foglalkozás szervezője a Mentor(h)áló egyik legaktívabb köznevelési partnerintézménye, a Kecskeméti Széchenyivárosi Arany János Általános Iskola! A foglalkozáson való részvétel továbbra is ingyenes. További információ:http://www.jgypk.hu/mentorhalo/lehet-egy-lappal-tobb/
 • január 17.
  17:00 - 18:30
  Az SZTE Sófi Ösztöndíj Alapítvány által támogatott fiatal szegedi tehetségeket bemutató sorozat főszereplője: Paluch-Kujáni Yvett. Az SZTE Bölcsészettudományi Kar régészhallgatójának érdeklődése igen szerteágazó: az ásatásokon és a kutatómunkában az ókori barbár népek hitvilágát és gazdálkodását kutatja a Kárpát-medencében és a keleti területeken egyaránt. A Sófi-ösztöndíjas fiatallal Szalay István matematikus (SZTE JGYPK), a Közéleti Kávéház Egyesület kuratóriumi elnöke beszélget.
 • január 18. 10:00 - 20. 17:00
 • január 18. 10:00 - 19. 18:00
  A Szegedi Tudományegyetem Informatikai Tanszékcsoportja tizennegyedik alkalommal rendezi meg a Magyar Számítógépes Nyelvészeti Konferenciát. A konferencia a nyelvtechnológia területén végzett kutatások és eredményeik ismertetésének ad otthont. Fõ célja az elvégzett vagy folyamatban lévõ kutatások és fejlesztések legaktuálisabb eredményeinek bemutatása, de lehetõség nyílik hallgatói projektek, ill. a nyelvtechnológia ipari alkalmazásainak ismertetésére is. További információ: http://rgai.inf.u-szeged.hu/index.php?lang=hu&page=mszny2018