SZTE Info

Halálos fiatalság a SZESZ színpadán

Jubileumi évadának utolsó bemutatóját tartja május 26-án a Szegedi Egyetemi Színház (SZESZ). A 10 éves társulat Balázs Béla drámáját állítja a Szegedi Pinceszínház színpadára fél nyolckor.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Balázs Béla-bemutatóval debütál az évad végén a Szegedi Egyetemi Színház (SZESZ). Az idén tízéves társulat (http://www.u-szeged.hu/hirek/2013-majus/jubileumat-unnepelte) A halálos fiatalság című drámát állítja színpadra május 26-án fél nyolctól.

 

„1914, Budapest. A világváros forgatagában, egy szép lakásban Dobray Ágnes órák óta kottákat másol és tisztáz. Unokatestvére, Félix a Kaszinó Kávéházból jövet közös nagybácsijuktól éppen száz koronát kér. Lili, Ágnes kollégája, egy huszártiszttel sétálgat, jó hírrel a lelkében. Báró Lublóy épp utazni készül. Józsa Miklós éppen komponál, kottákat ír úgy érzi, élete nagy művén dolgozik. Mindannyian Ágnest szeretnék meglátogatni...” – hangzik a dráma prológusa, amely egy női

sorsra mutat rá. A halálos fiatalság története azonban ma is megélt konfliktusokat rejt magában. A Balázs Béla-darab a tudós, a művész konfliktusát mutatja be a magánemberrel, miközben az egyén harcol függetlenségéért.

 

„A modern kor, a kifejlett polgári társadalom mélységesen drámaellenes......Balázs radikálisan szakít a sorsvonal hegemóniájával. Számára az ember első és utolsó valóság. Tehát nem egyszerűen

„shakesperae-izál”, hanem kiiktatja a sorsot drámai égtájai közül” – olvasható Fehér Ferenc a darabhoz írt későbbi előszavában is.

 

A jubileumi évad utolsó bemutatójára a titkarsag.pincesz@invitel.hu e-mail címen vagy a 62/540-554 telefonszámon rendelhetők jegyek.

 

SZTEinfo


szesz_halalos_fiatalsag_plakat

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. március 08.
Kiemelt_GTB

Nők a Tudományban Kiválósági Díjas lett Gazdag-Tóth Boglárka. Az SZTE TTIK Informatikai Intézet Számítógépes Optimalizálás Tanszékén dolgozó, szakmabeli férjével együtt három gyermeket nevelő édesanyával arról is beszélgettünk, melyik a kedvenc algoritmusa.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • március 14. 10:00 - 22. 19:30
  A Tiszatáj Online Plüss Műhely rovata gyűjtést szervez Kárpátaljára, hogy olyan gyerekek is olvashassanak, akik nem könnyen jutnak magyar nyelvű könyvekhez! A szervezők kérik: "Hozz magaddal legalább egy – használt, de jó állapotú – gyerekkönyvet vagy alsós tankönyvet. Az adományokat március 14-től március 22-ig várjuk a kijelölt gyűjtőpontokon." A könyvek már másnap el is indulnak a Szegedi Görögkatolikus Egyházközség és a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola segítségével kárpátaljai magyar gyerekhez. Szervezők: FISZ - Fiatal Írók Szövetsége, Tiszatájonline.hu. Támogatók: Nemzeti Kulturális Alap.
 • március 20.
  11:00 - 17:00
 • március 20.
  16:00 - 17:30
  Analóg ingerület átvitel az agy működésében: farmakológiai és klinikai aspektusok címmel tart előadást Vizi E. Szilveszter (MD, PhD, DSc, MHAS, HonFBPhS, az MTA korábbi elnöke, a TIT t. elnöke, Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet MTA). A megismerés legfontosabb eszközéről, az emberi agyról még nagyon keveset tudunk. Ugyanakkor a civilizáció fejlődése, valamint az információs forradalom eredményeképpen ez a szervünk van legjobban terhelésnek kitéve. Ezzel van szoros összefüggésben, hogy az idegrendszeri megbetegedésekben, kóros lelki elváltozásokban (neurózis, szorongás, depresszió stb.) szenvedők száma világszerte állandóan növekszik. A XXI. század nagy kihívása egyrészt a különböző idegrendszeri és elmekórtani megbetegedések terápiájának megoldása, másrészt − de ez már nem csak orvos-biológiai szempontból, hanem filozófiai szempontból is fontos −, hogy választ tudjunk adni az agy és a tudat kapcsolatára. A program szervezője: a TIT és a Közéleti Kávéház Egyesület.
 • március 20.
  16:30 - 18:00
 • március 20.
  17:30 - 19:00
  Az SZTE Mentor(h)áló és az Agóra közös "vetítős" sorozatának vendége: Cseh Attila, az SZTE JGYPK Kulturális Irodájának vezetője, aki civilben búvároktató és búvárfilmes szakember. A többszörös filmfesztivál győztes Cseh Attila a víz alatti filmezés és fotózás rejtelmeibe vezeti be az érdeklődőket. Ingyenes regisztráció: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdnXt2yTeaBdYVzMg3UbVNtPURSRoS9le9qw4rf08UzIjc7yg/viewform