SZTE Info

Halálos fiatalság a SZESZ színpadán

Jubileumi évadának utolsó bemutatóját tartja május 26-án a Szegedi Egyetemi Színház (SZESZ). A 10 éves társulat Balázs Béla drámáját állítja a Szegedi Pinceszínház színpadára fél nyolckor.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Balázs Béla-bemutatóval debütál az évad végén a Szegedi Egyetemi Színház (SZESZ). Az idén tízéves társulat (http://www.u-szeged.hu/hirek/2013-majus/jubileumat-unnepelte) A halálos fiatalság című drámát állítja színpadra május 26-án fél nyolctól.

 

„1914, Budapest. A világváros forgatagában, egy szép lakásban Dobray Ágnes órák óta kottákat másol és tisztáz. Unokatestvére, Félix a Kaszinó Kávéházból jövet közös nagybácsijuktól éppen száz koronát kér. Lili, Ágnes kollégája, egy huszártiszttel sétálgat, jó hírrel a lelkében. Báró Lublóy épp utazni készül. Józsa Miklós éppen komponál, kottákat ír úgy érzi, élete nagy művén dolgozik. Mindannyian Ágnest szeretnék meglátogatni...” – hangzik a dráma prológusa, amely egy női

sorsra mutat rá. A halálos fiatalság története azonban ma is megélt konfliktusokat rejt magában. A Balázs Béla-darab a tudós, a művész konfliktusát mutatja be a magánemberrel, miközben az egyén harcol függetlenségéért.

 

„A modern kor, a kifejlett polgári társadalom mélységesen drámaellenes......Balázs radikálisan szakít a sorsvonal hegemóniájával. Számára az ember első és utolsó valóság. Tehát nem egyszerűen

„shakesperae-izál”, hanem kiiktatja a sorsot drámai égtájai közül” – olvasható Fehér Ferenc a darabhoz írt későbbi előszavában is.

 

A jubileumi évad utolsó bemutatójára a titkarsag.pincesz@invitel.hu e-mail címen vagy a 62/540-554 telefonszámon rendelhetők jegyek.

 

SZTEinfo


szesz_halalos_fiatalsag_plakat

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. október 03.

Kiemelt_Antalicz_B

Első díjat nyert az Országos Tudományos Diákköri Konferencián, és egyedül épített a lézerfényt mérni képes szenzort. Felsőfokon beszél németül, angolul olvas szakcikkeket, miközben kínaiul tanul. A kollégiumában segíti az önképzőkör munkáját, s emellett egy új kutatási projekthez számítógépes szoftvert ír. Ő Antalicz Balázs, a Szegedi Tudományegyetem MSc-képzéses fizika szakos hallgatója, akitől leckét kaptunk lendületből és szakmai elhivatottságból.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 6. 08:00 - december 20. 08:00
  A szegedi szecessziós épületeket szokatlan szemszögbôl mutatja meg a tárlat. Az épületekre jellemzô szecessziós részleteket láthatjuk viszont fotókon. Olyan perspektívából, madártávlatból, ahogy az utca embere nem láthatja ôket. A kiállítás megtekinthetô december 20-ig.
 • október 7. 14:00 - november 10. 08:00
  A Magyar Alkotómûvészek Országos Egyesületével karöltve, szalonjelleggel a MAOE teljes képzômûvészeti tagságát megszólaltató tárlatot mutat be a REÖK. Ennek a kiállításnak a korábbi években különbözô, nagyhírû intézmények, mint például a szentendrei MûvészetMalom adott helyet. Az eddigi évek tapasztalatai alapján a szegedi kiállítóházba is 6-800 mûvész alkotását várjuk. A kiállítás megtekinthetô november 10-ig. Belépôjegy 500 Ft.
 • október 9. 15:00 - november 10. 20:00
  A fényképeket a szerző Juhász Antalnak az 1960-as évek óta végzett néprajzi terepmunkáin készítette. Az idő tájt a tanyai emberek a gazdasági, társadalmi változások időszakát élték. Évtizedek múltán látjuk, hogy a felvételek többnyire egy még paraszti életformában élt nemzedék hétköznapi munkáját, ünnepeit dokumentálják.
 • október 13. 17:00 - december 31. 18:00
  Gyenes Kálmán a Délmagyarország fotósaként hosszú éveken keresztül örökítette meg nemcsak Szeged, hanem Csongrád megye mindennapjait is, emellett számtalan felvételt készített szeretett Erdélyérôl is. A tárlaton a nem régen elhunyt fotómûvész alkotásaiból mutatunk be egy olyan válogatást, melyen megjelennek a sportversenyek izgalmai, a rendszerváltás legendás pillanatai vagy éppen Tarján panelépületeinek szépségei is. A kiállítás megtekinthetô december 31-ig, naponta 10.00–18.00 óráig.
 • október 17. 16:00 - november 17. 20:00
  Az 1956-ra, a szegedi egyetemen megalakult MEFESZ-re emlékező kiállítást az SZTE Klebelsberg Könyvtár szervezi.