SZTE Info

Az idei Európa napon középpontban a jog, Olaszország és a család

Az alapjogvédelemről és Olaszország értékeiről is információkat kaphatnak, iskolai vetélkedőn és családi programokon is részt vehetnek a szegedi egyetemhez kötődő Európa napi rendezvényeken.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az alapjogvédelem nemzeti, nemzetközi és jogösszehasonlító aspektusairól esik szó az SZTE Állam és Jogtudományi Kar (ÁJTK) Kari Társalgójában (Szeged, Tisza Lajos krt. 54. III. emelet). Az SZTE ÁJTK Nemzetközi és Regionális Tanulmányok Intézet (NRTI) által működtetett EUROPE DIRECT Szeged európai uniós információs iroda és az MTA SZAB Jogi Szakbizottságának Gazdasági Jogi Munkacsoportjának közös rendezvényeként május 9-én (csütörtökön) 10 órától előadás várja az érdeklődőket. Bővebb információ igényelhető az ed@irsi.u-szeged.hu címen.


*

Itália kultúrájába vezetik be az érdeklődőket az idei Európa napon a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Juhász Gyula Pedagógusképző Kar (JGYPK) Felnőttképzési Intézet I. évfolyamos andragógus hallgatói.
Olaszország az európai humanista tudományok, művészetek bölcsője. A világ kulturális örökségének fele Itáliában, az Appennini-félszigeten található. Ebbe a gazdagságba és sokszínűségbe pillanthatnak be az érdeklődők a Szent-Györgyi Albert Agóra interaktív kiállítóhelyein. A szegedi Kálvária sugárút 23. alatti rendezvényközpontban az idei Európa napon, május 9-én (csütörtökön) 12-18 óra között az SZTE JGYPK andragógus hallgatói az alábbi programra várják az érdeklődőket:
12:30 óra: Ünnepélyes megnyitó. Prof. Vígh Éva egyetemi tanár és Dr. T. Molnár Gizella intézetvezető főiskolai tanár köszöntője.
13:00-13:30 óra között: Dino Buzatti Hét emelet című színdarabját mutatják be egy felvonásban. Szereplők: Fehér Gabriella, Varga Tünde, Nyuszpl Ákos, Kiss Kinga, Lóránt Zsóka. Rendező: Bartók Gergely.
13:30-14:00 óra között: a Dodzsem zenekar –koncertje.
14:00-14:30 óra között: Az olasz cigányság című előadás.
14:30-15:00 óra között: Az olasz barokk művészete című előadás.
16:00-18:00 óra között: La sconosciuta (Az ismeretlen) című (2006) film (rendező: Giuseppe Tornatore) vetítése.
Ízelítő a kiállítóhelyek progamjából: Szokások, ünnepek és hagyományok Itáliában. A pizza története és legendái. A leggazdagabb konyhaművészet: a régiók gasztronómiája. Mit kell tudni a Velencei karneválról? Ismerd meg az olasz fotósok és divat-bloggerek világát! A művészetek világa – legyél te is Leonardo da Vinci! Másold le a profikat! Zene és tánc Itáliában. Az olasz iskola és az oktatási rendszer képregénye. Játékos földrajz: város és műemlék kereső játék. Olasz irodalmi minimum. Az olasz színház és opera nagyjai. Kvíz, memóriajáték, puzzle… E tante altre cose da vedere …


*


Az SZTE ÁJTK Nemzetközi és Regionális Tanulmányok Intézet (NRTI) által működtetett EUROPE DIRECT Szeged európai uniós információs iroda és partnerei az idei Európa-nap alkalmából egész napos gyermek- és családi programmal várják a Dóm térre látogatókat május 11-én (szombaton) 10 és 16 óra között. A Somogyi-könyvtár (Szeged, Dóm tér. 1-4.) ad otthont a programnak, melynek központi témája a Polgárok Európai Éve és az európai alapértékek, úgymint az esélyegyenlőség és a kulturális sokszínűség.
E napon az általános iskolás diákok saját iskolájukért vetélkedhetnek, aktív részvételükkel a különböző játékokban könyvcsomaghoz juttathatják iskolájukat. 11 órakor a Szegedi Nemzeti Színház színészei (Bánvölgyi Tamás, Lazók Mátyás, Rédei Roland, Szívós László) kedvenc meséjüket mondják el a nagyközönségnek, míg 15 órakor a Péter&Pán gitárduó ad koncertet a hallgatóságnak. 13:30-kor kezdődik az on-line fordulóból a döntőbe jutott általános iskolás csapatok vetélkedője, amikor is egy-egy Európai Kulturális Fővárost mutatnak be a színpadon a zsűri és a közönség számára.
Az Európa-nap alkalmából a Somogyi-könyvtár földszintjén fotókiállítás ad bepillantási lehetőséget Európa Kulturális Fővárosainak falai közé, míg a Somogyi-könyvtár a nála őrzött kötetekből mutat be válogatást a „régi Kassa” címmel.


SZTEinfo


Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. március 08.
Kiemelt_GTB

Nők a Tudományban Kiválósági Díjas lett Gazdag-Tóth Boglárka. Az SZTE TTIK Informatikai Intézet Számítógépes Optimalizálás Tanszékén dolgozó, szakmabeli férjével együtt három gyermeket nevelő édesanyával arról is beszélgettünk, melyik a kedvenc algoritmusa.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • március 24. 10:00 - 25. 15:00
  Az Ifjú Pszichológusok és Neveléstudományi Kutatók Országos Konferenciája, az IPSZILON Konferencia fő témája: az ifjúságszociológia és ifjúságpszichológia. A plenáris előadásokon Dr. Jancsák Csaba (SZTE JGYPK) az ifjúságkutatás legújabb hazai és nemzetközi eredményeit ismerteti; Prof. Dr. Pikó Bettina (SZTE ÁOK) arra a kérdésre válaszol, hogy Mitől boldogok a fiatalok?
 • március 26.
  14:00 - 15:00
 • március 27.
  17:00 - 18:30
  A TIT Szabadegyetem Földrajz Tagozat előadója: Dr. Karancsi Zoltán PhD, tanszékvezető egyetemi docens (SZTE JGYPK). Az északi sarkkörön túlra télen leginkább az északi fényt keresők kelnek útra. Az előadó arra a kérdésre is válaszol, hogy mit lehet még észak Norvégiában ilyenkor csinálni turistaként.
 • március 27.
  18:00 - 19:30
  Az SZTE Mentor(h)áló Pedagógiai esték című nagyszabású sorozatának vendége dr. Farkas Eszter PhD, egyetemi docens, a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karán működő Orvosi Fizikai és Orvosi Informatikai Intézet L’Oreal-UNESCO díjjal kitüntetett agyikeringés-kutatója. Olyan kérdésekre keresi a választ, mint például: vajon mitől függ idegrendszerünk egészséges öregedése? Milyen körülmények ronthatják kilátásainkat? További információ: http://www.jgypk.hu/mentorhalo/ujabb-tudomanyos-ismeretterjeszto-csemege-az-oregedo-agy/
 • március 28.
  13:00 - 16:00
  A magyarországi új kutatási infrastruktúrák bemutatkozásán részt vesz a Szentágothai János Kutatóközpont; a Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központ; a Hungarian Center of Excellence for Molecular Medicine (HCEMM). Meghívott vendégek: az intézmények igazgatói - Prof. Helyes Zsuzsanna (SZKK), Prof. Kacskovics Imre (FIEK) és Prof. Bíró Tamás (HCEMM). A program szakmai támogatója a MTA Szegedi Területi Bizottságának Immunológiai Munkabizottsága.