SZTE Info

Az idei Európa napon középpontban a jog, Olaszország és a család

Az alapjogvédelemről és Olaszország értékeiről is információkat kaphatnak, iskolai vetélkedőn és családi programokon is részt vehetnek a szegedi egyetemhez kötődő Európa napi rendezvényeken.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az alapjogvédelem nemzeti, nemzetközi és jogösszehasonlító aspektusairól esik szó az SZTE Állam és Jogtudományi Kar (ÁJTK) Kari Társalgójában (Szeged, Tisza Lajos krt. 54. III. emelet). Az SZTE ÁJTK Nemzetközi és Regionális Tanulmányok Intézet (NRTI) által működtetett EUROPE DIRECT Szeged európai uniós információs iroda és az MTA SZAB Jogi Szakbizottságának Gazdasági Jogi Munkacsoportjának közös rendezvényeként május 9-én (csütörtökön) 10 órától előadás várja az érdeklődőket. Bővebb információ igényelhető az ed@irsi.u-szeged.hu címen.


*

Itália kultúrájába vezetik be az érdeklődőket az idei Európa napon a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Juhász Gyula Pedagógusképző Kar (JGYPK) Felnőttképzési Intézet I. évfolyamos andragógus hallgatói.
Olaszország az európai humanista tudományok, művészetek bölcsője. A világ kulturális örökségének fele Itáliában, az Appennini-félszigeten található. Ebbe a gazdagságba és sokszínűségbe pillanthatnak be az érdeklődők a Szent-Györgyi Albert Agóra interaktív kiállítóhelyein. A szegedi Kálvária sugárút 23. alatti rendezvényközpontban az idei Európa napon, május 9-én (csütörtökön) 12-18 óra között az SZTE JGYPK andragógus hallgatói az alábbi programra várják az érdeklődőket:
12:30 óra: Ünnepélyes megnyitó. Prof. Vígh Éva egyetemi tanár és Dr. T. Molnár Gizella intézetvezető főiskolai tanár köszöntője.
13:00-13:30 óra között: Dino Buzatti Hét emelet című színdarabját mutatják be egy felvonásban. Szereplők: Fehér Gabriella, Varga Tünde, Nyuszpl Ákos, Kiss Kinga, Lóránt Zsóka. Rendező: Bartók Gergely.
13:30-14:00 óra között: a Dodzsem zenekar –koncertje.
14:00-14:30 óra között: Az olasz cigányság című előadás.
14:30-15:00 óra között: Az olasz barokk művészete című előadás.
16:00-18:00 óra között: La sconosciuta (Az ismeretlen) című (2006) film (rendező: Giuseppe Tornatore) vetítése.
Ízelítő a kiállítóhelyek progamjából: Szokások, ünnepek és hagyományok Itáliában. A pizza története és legendái. A leggazdagabb konyhaművészet: a régiók gasztronómiája. Mit kell tudni a Velencei karneválról? Ismerd meg az olasz fotósok és divat-bloggerek világát! A művészetek világa – legyél te is Leonardo da Vinci! Másold le a profikat! Zene és tánc Itáliában. Az olasz iskola és az oktatási rendszer képregénye. Játékos földrajz: város és műemlék kereső játék. Olasz irodalmi minimum. Az olasz színház és opera nagyjai. Kvíz, memóriajáték, puzzle… E tante altre cose da vedere …


*


Az SZTE ÁJTK Nemzetközi és Regionális Tanulmányok Intézet (NRTI) által működtetett EUROPE DIRECT Szeged európai uniós információs iroda és partnerei az idei Európa-nap alkalmából egész napos gyermek- és családi programmal várják a Dóm térre látogatókat május 11-én (szombaton) 10 és 16 óra között. A Somogyi-könyvtár (Szeged, Dóm tér. 1-4.) ad otthont a programnak, melynek központi témája a Polgárok Európai Éve és az európai alapértékek, úgymint az esélyegyenlőség és a kulturális sokszínűség.
E napon az általános iskolás diákok saját iskolájukért vetélkedhetnek, aktív részvételükkel a különböző játékokban könyvcsomaghoz juttathatják iskolájukat. 11 órakor a Szegedi Nemzeti Színház színészei (Bánvölgyi Tamás, Lazók Mátyás, Rédei Roland, Szívós László) kedvenc meséjüket mondják el a nagyközönségnek, míg 15 órakor a Péter&Pán gitárduó ad koncertet a hallgatóságnak. 13:30-kor kezdődik az on-line fordulóból a döntőbe jutott általános iskolás csapatok vetélkedője, amikor is egy-egy Európai Kulturális Fővárost mutatnak be a színpadon a zsűri és a közönség számára.
Az Európa-nap alkalmából a Somogyi-könyvtár földszintjén fotókiállítás ad bepillantási lehetőséget Európa Kulturális Fővárosainak falai közé, míg a Somogyi-könyvtár a nála őrzött kötetekből mutat be válogatást a „régi Kassa” címmel.


SZTEinfo


Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • december 18.
  10:00 - 14:30
  A Paál Zoltán díj átadása. A Katalízis Munkabizottság elnökének megválasztása. Sápi András (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Tervezett Katalízis: Nano- és in-situ technológiákkal a nagy aktivitás és szelektivitás felé. Havasi Viktor (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék, PhD munka bemutató) – Ritkaföldfémekkel dópolt stroncium-aluminátok hasznosítása a fotokatalízisben. Ádám Adél (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Nikkel nanorészecskék előállítása, jellemzése és felhasználása katalizátorként SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék). Varga Gábor (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Átmenetifém-aminosav komplex-CaAl-réteges kettős hidroxid kompozitok készítése, szerkezetvizsgálatuk és katalitikus alkalmazásaik. Mészáros Rebeka, Ötvös Sándor Balázs, Varga Gábor, Kocsis Marianna, Pálinkó István, Fülöp Ferenc (SZTE Gyógyszerkémiai Intézet) – Hatékony heterogén ezüst katalizátor fejlesztése terminális alkinek közvetlen nitrillé alakításához. Gyulavári Tamás Zsolt (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Látható fénnyel gerjeszthető titán-dioxidok előállítása és jellemzése. Musza Katalin (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Cu/Cu2O nanorészecskék szintézise, jellemzése és katalitikus aktivitásuk egy kapcsolási reakcióban. Tungler Antal (MTA Energiatudományi Kutatóközpont) – Gyógyszeripari szennyvizek ártalmatlanítása és hasznosítása.
 • december 19.
  10:00 - 16:47
  Az MTA Elektrokémiai Munkabizottság tudományos ülésének programja: Janáky Csaba (SZTE) – Új eredmények és kutatási irányok a szegedi fotoelektrokémiában. Kormányos Attila (SZTE) – Vezető polimer alapú összetett elektródok fotoelektrokémiája. Samu Gergely Ferenc (SZTE) – Optikailag aktív perovszkit elektródok vizsgálata. Kovács Noémi (ELTE) – Titánötvözetek elektrokémiai stabilitásának vizsgálata kettős potenciodinamikus vezérlést alkalmazó módszerekkel. Szekeres Krisztina Júlia (ELTE) – Vezető polimerfilm elektródok elektrokémiai és morfológiai vizsgálata. Pap Sándor József (MTA Energiakutató) – Réz(II)-peptid komplexek tervezése O2 elektrokatalitikus termeléséhez. Péter László (MTA Wigner) – Cirkónium elektrolitikus hidrogénezése. Tóth Péter Sándor (SZTE) – Grafén és egyéb kétdimenziós nanoszerkezetek (foto)elektrokémiai vizsgálata. Pajkossy Tamás (MTA TTK) – Egyebek. A rendezvény szervezője: SZAB Kémiai Szakbizottság Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Munkabizottság.
 • december 19.
  15:00 - 17:00
  SZAB Orvostudományi Szakbizottság Sprottudományi Munkabizottság.
 • *
  december 19.
  17:00 - 18:30
  Mikszáth Kálmántól kezdve Wass Alberten át Oravecz Imréig több író, illetve számos tanulmány tudós szerzője is foglalkozik az amerikai kontinensen diaszpórában élő magyarok helyzetével. Újszászi Ilona újságíró, az SZTE közkapcsolati koordinátora legújabb riportkönyvében családtörténetekkel válaszol a kérdésre: Hogyan lettek ők „amerikai magyarok”? A fotókkal, számokkal, tényekkel illusztrált könyvbemutatón szó esik az amerikai bevándorlási hullámok különbözőségeiről és tanulságairól, ami segítheti a napjainkban Európát érintő migrációs válság értelmezését is.