SZTE Info

Az idei Európa napon középpontban a jog, Olaszország és a család

Az alapjogvédelemről és Olaszország értékeiről is információkat kaphatnak, iskolai vetélkedőn és családi programokon is részt vehetnek a szegedi egyetemhez kötődő Európa napi rendezvényeken.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az alapjogvédelem nemzeti, nemzetközi és jogösszehasonlító aspektusairól esik szó az SZTE Állam és Jogtudományi Kar (ÁJTK) Kari Társalgójában (Szeged, Tisza Lajos krt. 54. III. emelet). Az SZTE ÁJTK Nemzetközi és Regionális Tanulmányok Intézet (NRTI) által működtetett EUROPE DIRECT Szeged európai uniós információs iroda és az MTA SZAB Jogi Szakbizottságának Gazdasági Jogi Munkacsoportjának közös rendezvényeként május 9-én (csütörtökön) 10 órától előadás várja az érdeklődőket. Bővebb információ igényelhető az ed@irsi.u-szeged.hu címen.


*

Itália kultúrájába vezetik be az érdeklődőket az idei Európa napon a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Juhász Gyula Pedagógusképző Kar (JGYPK) Felnőttképzési Intézet I. évfolyamos andragógus hallgatói.
Olaszország az európai humanista tudományok, művészetek bölcsője. A világ kulturális örökségének fele Itáliában, az Appennini-félszigeten található. Ebbe a gazdagságba és sokszínűségbe pillanthatnak be az érdeklődők a Szent-Györgyi Albert Agóra interaktív kiállítóhelyein. A szegedi Kálvária sugárút 23. alatti rendezvényközpontban az idei Európa napon, május 9-én (csütörtökön) 12-18 óra között az SZTE JGYPK andragógus hallgatói az alábbi programra várják az érdeklődőket:
12:30 óra: Ünnepélyes megnyitó. Prof. Vígh Éva egyetemi tanár és Dr. T. Molnár Gizella intézetvezető főiskolai tanár köszöntője.
13:00-13:30 óra között: Dino Buzatti Hét emelet című színdarabját mutatják be egy felvonásban. Szereplők: Fehér Gabriella, Varga Tünde, Nyuszpl Ákos, Kiss Kinga, Lóránt Zsóka. Rendező: Bartók Gergely.
13:30-14:00 óra között: a Dodzsem zenekar –koncertje.
14:00-14:30 óra között: Az olasz cigányság című előadás.
14:30-15:00 óra között: Az olasz barokk művészete című előadás.
16:00-18:00 óra között: La sconosciuta (Az ismeretlen) című (2006) film (rendező: Giuseppe Tornatore) vetítése.
Ízelítő a kiállítóhelyek progamjából: Szokások, ünnepek és hagyományok Itáliában. A pizza története és legendái. A leggazdagabb konyhaművészet: a régiók gasztronómiája. Mit kell tudni a Velencei karneválról? Ismerd meg az olasz fotósok és divat-bloggerek világát! A művészetek világa – legyél te is Leonardo da Vinci! Másold le a profikat! Zene és tánc Itáliában. Az olasz iskola és az oktatási rendszer képregénye. Játékos földrajz: város és műemlék kereső játék. Olasz irodalmi minimum. Az olasz színház és opera nagyjai. Kvíz, memóriajáték, puzzle… E tante altre cose da vedere …


*


Az SZTE ÁJTK Nemzetközi és Regionális Tanulmányok Intézet (NRTI) által működtetett EUROPE DIRECT Szeged európai uniós információs iroda és partnerei az idei Európa-nap alkalmából egész napos gyermek- és családi programmal várják a Dóm térre látogatókat május 11-én (szombaton) 10 és 16 óra között. A Somogyi-könyvtár (Szeged, Dóm tér. 1-4.) ad otthont a programnak, melynek központi témája a Polgárok Európai Éve és az európai alapértékek, úgymint az esélyegyenlőség és a kulturális sokszínűség.
E napon az általános iskolás diákok saját iskolájukért vetélkedhetnek, aktív részvételükkel a különböző játékokban könyvcsomaghoz juttathatják iskolájukat. 11 órakor a Szegedi Nemzeti Színház színészei (Bánvölgyi Tamás, Lazók Mátyás, Rédei Roland, Szívós László) kedvenc meséjüket mondják el a nagyközönségnek, míg 15 órakor a Péter&Pán gitárduó ad koncertet a hallgatóságnak. 13:30-kor kezdődik az on-line fordulóból a döntőbe jutott általános iskolás csapatok vetélkedője, amikor is egy-egy Európai Kulturális Fővárost mutatnak be a színpadon a zsűri és a közönség számára.
Az Európa-nap alkalmából a Somogyi-könyvtár földszintjén fotókiállítás ad bepillantási lehetőséget Európa Kulturális Fővárosainak falai közé, míg a Somogyi-könyvtár a nála őrzött kötetekből mutat be válogatást a „régi Kassa” címmel.


SZTEinfo


Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. augusztus 31.

kiemelt_Sik_Marton_SZEM

Sík Márton életében a sport már egyetemi évei alatt is központi szerepet töltött be. Az SZTE-s öregdiák mintegy húsz éven keresztül kajakozott, élsportolóként számos sikert, köztük egy olimpiai 5. helyezést is maga mögött tudhat. Ma a DÉMÁSZ Szegedi Vízisport Egyesület szakmai vezetőjeként támogatja a fiatalokat.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 5. 09:00 - 22. 19:00
  A kiállítás szervezője: SZAB Művészeti Szakbizottság.
 • október 6. 08:00 - december 20. 08:00
  A szegedi szecessziós épületeket szokatlan szemszögbôl mutatja meg a tárlat. Az épületekre jellemzô szecessziós részleteket láthatjuk viszont fotókon. Olyan perspektívából, madártávlatból, ahogy az utca embere nem láthatja ôket. A kiállítás megtekinthetô december 20-ig.
 • október 7. 14:00 - november 10. 08:00
  A Magyar Alkotómûvészek Országos Egyesületével karöltve, szalonjelleggel a MAOE teljes képzômûvészeti tagságát megszólaltató tárlatot mutat be a REÖK. Ennek a kiállításnak a korábbi években különbözô, nagyhírû intézmények, mint például a szentendrei MûvészetMalom adott helyet. Az eddigi évek tapasztalatai alapján a szegedi kiállítóházba is 6-800 mûvész alkotását várjuk. A kiállítás megtekinthetô november 10-ig. Belépôjegy 500 Ft.
 • október 9. 15:00 - november 10. 20:00
  A fényképeket a szerző Juhász Antalnak az 1960-as évek óta végzett néprajzi terepmunkáin készítette. Az idő tájt a tanyai emberek a gazdasági, társadalmi változások időszakát élték. Évtizedek múltán látjuk, hogy a felvételek többnyire egy még paraszti életformában élt nemzedék hétköznapi munkáját, ünnepeit dokumentálják.
 • október 9. 18:00 - 21. 20:00
  Megnyitja: Bene Zoltán író, a Szeged folyóirat fôszerkesztôje Közremûködik: Csanádi Hajnalka (ének), Nemes Levente (doromb, dob) Nagy Károly (Szeged, 1952) Vinkler-díjas festô- és grafikusmûvész, a „Szeged kultúrájáért díj” 2017. évi kitüntetettje. A szegedi Tanárképzô Fôiskolán földrajz-rajz szakos tanári diplomát szerzett, majd elvégezte a Képzômûvészeti Fôiskola továbbképzô kurzusát. Tanított általános iskolákban (Algyô, Deszk), az Eötvös Gimnáziumban és mûvészeti iskolákban (Lyra, Classic) rajz és vizuális kultúra tantárgyat, médiaismeretet. A Szegedi Szépmíves Céh szabadiskolájában rajzot, festészetet és fotózást oktat. 1990 óta vezet nyári mûvésztelepeket. Fest olajjal és akrillal, készít akvarellt, ecsetrajzot, hagyományos sokszorosító grafikával és computer grafikával is foglalkozik. Elnöke a Szegedi Szépmíves Céhnek, tagja a Magyar Rajztanárok Országos Egyesületének. Megtekinthetô október 21-ig, hétköznapokon 08.00–22.00, szombaton 09.00–20.00 óráig.