SZTE Info

Jubileumát ünnepelte a Szegedi Egyetemi Színház

Gálaműsorral ünnepelte szombaton 10., jubileumi évadát a Szegedi Egyetemi Színház (SZESZ). A születésnapi rendezvényen a régi és új tagok együtt álltak színpadra, miközben a filmes-zenés múltidézést nevetve fogadta a közönség.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

10_eves_a_szegedi_egyetemi_szinhaz_003– Aki Szegedre érkezik tanulni, mindenképpen találkozik az egyetemi színházzal, vagy saját maga alapít társulatot. Elkerülhetetlen a diákszínjátszás a városban – mutatta be az universitas kulturális életét Balog József. Az SZTE oktatója vezette ugyanis a Szegedi Egyetemi Színház (SZESZ) ünnepi műsorát május 11-én, aki hallgatóként is és az elmúlt években is állt az „egyetemet jelentő” deszkákon, A jubileumi gálaesten kiderült: a „legszebb nevű magyar társulat” az elmúlt években amellett, hogy komoly színházi érdemeket, nívós fesztiváldíjakat szerzett, máig összetartó, jó közösséget alkot.

 

A SZESZ egykori tagokat tudhat sorai között, mint az Amerikában sikeresen szereplő Boncz Ádám, aki éppen a hetekben a Sorstalanság feldolgozásával hódította meg a tengeren túli közönséget. De a Szegedi Nemzeti Színház több alkotója is színpadra lépett már a társulattal, Csorba Kata, Bánvölgyi Tamás és Szívós László máig a város kedvelt színésze. A gálaestre azonban a fővárosból szintén érkeztek: Tóth Lambert nemcsak színpadi emberként, de könyvszerzőként is jeleskedik szegedi évei óta. Sőt, SZTE-s oktatót jelenleg is tudhat sorai között a társulat Kosztolányi József személyében, aki a Bolyai Intézet kötelékeiben tevékenykedik egyetemi docensként.

 

A 10. születésnapon a régmúltra is emlékezett a kompánia. Pál József köszöntőjében elárulta, hogy maga is látogatta a nagy előd, Paál István előadásait, s olyan alkotókkal találkozott az egyetemi színpad nézőterén, mint Jancsó Miklós vagy Hubay Miklós. – A színház fontos, mert mindig másképp mutat meg valamit, mint ahogy a hétköznapokban látjuk, s felhívja arra is a figyelmet, hogy a dolgok másképp is lehetnek – mondta az SZTE nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettese. – A Szegedi Tudományegyetemnek immár saját történelme lett, aminek a színjátszás, így a SZESZ is része – folytatta Pál József, s felhívta a figyelmet, hogy a rendezvény több évfordulóhoz, köztük a Szent-Györgyi-emlékévhez, vagy az egyetemi sajtó 60 éves jubileumához szintén kötődik. – Kívánom, hogy az emlékezés mellett az eddigi több tucat bemutatót még sok jó előadás kövesse, és folytassa a társulat, amit már megkezdett, azaz az értékek jövőbe való átvitelét – adta át jókívánságait az egyetemi méltóság az universitas nevében.

 

10_eves_a_szesz
Jubileumát ünnepelte a Szegedi Egyetemi Színház - Galéria


A jubileumi műsor igazi meglepetéseként egy filmösszeállítással emlékezett a társulat régi előadásaira, ahol a résztvevők fiatalabb önmagukkal szembesülhettek. Néhol a meghatódottságtól könnyes szemek, de általában harsány nevetéssel nyugtázta – a részben a régi társulati tagokból álló közönség – a videókat, s tapsvihar fogadta az összeállítást.

 

10_eves_a_szegedi_egyetemi_szinhaz_011Azonban a közös nosztalgiázás mellett a vezetők is bemutatkoztak, általuk néhány kulisszatitokra fény derült. Czene Zoltán, a társulat alapító művészeti vezetője beszélt a kezdetekről, amikor a „talált” darabot, a Szerelmem, Elektrát, majd – az akkor még alkalmi társulat unszolására – az Egy szerelem három éjszakáját mutatták be. Varga Norbert, a jelenlegi társulatvezető is csatlakozott humoros anekdotákkal, majd kiemelte: – Ugyanarra van szükségünk és ugyanazt is csináljuk, mint a híres, ám tragikus sorsú nagy előd, ifj. Horváth István. A világítás, a színpad és a fűtés mellett a kemény munka teszi azzá a színházat, ami – utalt a SZEISZT egykori vezetőjére. – Mi színházcsinálást játszunk – foglalta össze az egyetemi teátrum működését.

Az emlékezés után egy jelenleg is műsoron tartott, népszerű produkció zárta. A verséneklős koncert, azaz a Nagyon romantikus szabad ötletek című előadás híres költeményeket dolgoz fel. A gitárkíséret mellett az alapvetően kísérletező társulat néhol beatboxszal „fűszerezte” meg a dalokat, s idézte vidáman a Maszkura és a Tücsökraj népszerű nótáját: – Ha nincsen SZESZ, akkor esünk pánikba – szólt az ének.

 

Kiss Tímea

Fotó: Szuda Sándor

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. január 19.

_MG_8971

Javított kiválósága számarányain a Szegedi Tudományegyetem: a 2016-os adatokhoz képest száznál is több, 2017-ben összesen 225 tehetséges egyetemista, doktorandusz és ifjú oktató nyerte el az Új Nemzeti Kiválósági Program ösztöndíját. A sikeres ifjú kutatók közül az Újvidékről az SZTE doktori iskolájába érkező Kartali Tündét kértük villáminterjúra.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • március 14. 10:00 - 22. 19:30
  A Tiszatáj Online Plüss Műhely rovata gyűjtést szervez Kárpátaljára, hogy olyan gyerekek is olvashassanak, akik nem könnyen jutnak magyar nyelvű könyvekhez! A szervezők kérik: "Hozz magaddal legalább egy – használt, de jó állapotú – gyerekkönyvet vagy alsós tankönyvet. Az adományokat március 14-től március 22-ig várjuk a kijelölt gyűjtőpontokon." A könyvek már másnap el is indulnak a Szegedi Görögkatolikus Egyházközség és a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola segítségével kárpátaljai magyar gyerekhez. Szervezők: FISZ - Fiatal Írók Szövetsége, Tiszatájonline.hu. Támogatók: Nemzeti Kulturális Alap.
 • március 20.
  11:00 - 17:00
 • március 20.
  16:30 - 18:00
 • március 20.
  17:30 - 19:00
  Az SZTE Mentor(h)áló és az Agóra közös "vetítős" sorozatának vendége: Cseh Attila, az SZTE JGYPK Kulturális Irodájának vezetője, aki civilben búvároktató és búvárfilmes szakember. A többszörös filmfesztivál győztes Cseh Attila a víz alatti filmezés és fotózás rejtelmeibe vezeti be az érdeklődőket. Ingyenes regisztráció: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdnXt2yTeaBdYVzMg3UbVNtPURSRoS9le9qw4rf08UzIjc7yg/viewform
 • március 20.
  18:00 - 20:00
  Az előadó: Prof. Dr. Tristan Thielmann; University of Siegen, Science & Technology Studies. Az előadó előadásáról: "... From a genealogical perspective and by referring to W.J.T. Mitchell, operative images are inevitably redirected to the history and anthropology of the image. Although, for instance, augmented reality navigation using smart phones or smart glasses appear at first glance to be something completely new, they are in fact based on a very old cultural technique. Virtual travel through pre-recorded spaces can look back at least to the year 1905, when the first attempt at capturing residential streets of select routes in photographs took place. The idea was to make them available as ‘photo-auto guides’, with superimposed textual and pictographic route instructions. Moreover, these guides were designed as ‘social media’, with empty lines under each photograph allowing the preservation of photo-related memories. The navigation instructions were layered within a series of photographs, as if arrows had been drawn in the dust of the streets..."