SZTE Info

Jubileumát ünnepelte a Szegedi Egyetemi Színház

Gálaműsorral ünnepelte szombaton 10., jubileumi évadát a Szegedi Egyetemi Színház (SZESZ). A születésnapi rendezvényen a régi és új tagok együtt álltak színpadra, miközben a filmes-zenés múltidézést nevetve fogadta a közönség.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

10_eves_a_szegedi_egyetemi_szinhaz_003– Aki Szegedre érkezik tanulni, mindenképpen találkozik az egyetemi színházzal, vagy saját maga alapít társulatot. Elkerülhetetlen a diákszínjátszás a városban – mutatta be az universitas kulturális életét Balog József. Az SZTE oktatója vezette ugyanis a Szegedi Egyetemi Színház (SZESZ) ünnepi műsorát május 11-én, aki hallgatóként is és az elmúlt években is állt az „egyetemet jelentő” deszkákon, A jubileumi gálaesten kiderült: a „legszebb nevű magyar társulat” az elmúlt években amellett, hogy komoly színházi érdemeket, nívós fesztiváldíjakat szerzett, máig összetartó, jó közösséget alkot.

 

A SZESZ egykori tagokat tudhat sorai között, mint az Amerikában sikeresen szereplő Boncz Ádám, aki éppen a hetekben a Sorstalanság feldolgozásával hódította meg a tengeren túli közönséget. De a Szegedi Nemzeti Színház több alkotója is színpadra lépett már a társulattal, Csorba Kata, Bánvölgyi Tamás és Szívós László máig a város kedvelt színésze. A gálaestre azonban a fővárosból szintén érkeztek: Tóth Lambert nemcsak színpadi emberként, de könyvszerzőként is jeleskedik szegedi évei óta. Sőt, SZTE-s oktatót jelenleg is tudhat sorai között a társulat Kosztolányi József személyében, aki a Bolyai Intézet kötelékeiben tevékenykedik egyetemi docensként.

 

A 10. születésnapon a régmúltra is emlékezett a kompánia. Pál József köszöntőjében elárulta, hogy maga is látogatta a nagy előd, Paál István előadásait, s olyan alkotókkal találkozott az egyetemi színpad nézőterén, mint Jancsó Miklós vagy Hubay Miklós. – A színház fontos, mert mindig másképp mutat meg valamit, mint ahogy a hétköznapokban látjuk, s felhívja arra is a figyelmet, hogy a dolgok másképp is lehetnek – mondta az SZTE nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettese. – A Szegedi Tudományegyetemnek immár saját történelme lett, aminek a színjátszás, így a SZESZ is része – folytatta Pál József, s felhívta a figyelmet, hogy a rendezvény több évfordulóhoz, köztük a Szent-Györgyi-emlékévhez, vagy az egyetemi sajtó 60 éves jubileumához szintén kötődik. – Kívánom, hogy az emlékezés mellett az eddigi több tucat bemutatót még sok jó előadás kövesse, és folytassa a társulat, amit már megkezdett, azaz az értékek jövőbe való átvitelét – adta át jókívánságait az egyetemi méltóság az universitas nevében.

 

10_eves_a_szesz
Jubileumát ünnepelte a Szegedi Egyetemi Színház - Galéria


A jubileumi műsor igazi meglepetéseként egy filmösszeállítással emlékezett a társulat régi előadásaira, ahol a résztvevők fiatalabb önmagukkal szembesülhettek. Néhol a meghatódottságtól könnyes szemek, de általában harsány nevetéssel nyugtázta – a részben a régi társulati tagokból álló közönség – a videókat, s tapsvihar fogadta az összeállítást.

 

10_eves_a_szegedi_egyetemi_szinhaz_011Azonban a közös nosztalgiázás mellett a vezetők is bemutatkoztak, általuk néhány kulisszatitokra fény derült. Czene Zoltán, a társulat alapító művészeti vezetője beszélt a kezdetekről, amikor a „talált” darabot, a Szerelmem, Elektrát, majd – az akkor még alkalmi társulat unszolására – az Egy szerelem három éjszakáját mutatták be. Varga Norbert, a jelenlegi társulatvezető is csatlakozott humoros anekdotákkal, majd kiemelte: – Ugyanarra van szükségünk és ugyanazt is csináljuk, mint a híres, ám tragikus sorsú nagy előd, ifj. Horváth István. A világítás, a színpad és a fűtés mellett a kemény munka teszi azzá a színházat, ami – utalt a SZEISZT egykori vezetőjére. – Mi színházcsinálást játszunk – foglalta össze az egyetemi teátrum működését.

Az emlékezés után egy jelenleg is műsoron tartott, népszerű produkció zárta. A verséneklős koncert, azaz a Nagyon romantikus szabad ötletek című előadás híres költeményeket dolgoz fel. A gitárkíséret mellett az alapvetően kísérletező társulat néhol beatboxszal „fűszerezte” meg a dalokat, s idézte vidáman a Maszkura és a Tücsökraj népszerű nótáját: – Ha nincsen SZESZ, akkor esünk pánikba – szólt az ének.

 

Kiss Tímea

Fotó: Szuda Sándor

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • december 18.
  10:00 - 14:30
  A Paál Zoltán díj átadása. A Katalízis Munkabizottság elnökének megválasztása. Sápi András (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Tervezett Katalízis: Nano- és in-situ technológiákkal a nagy aktivitás és szelektivitás felé. Havasi Viktor (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék, PhD munka bemutató) – Ritkaföldfémekkel dópolt stroncium-aluminátok hasznosítása a fotokatalízisben. Ádám Adél (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Nikkel nanorészecskék előállítása, jellemzése és felhasználása katalizátorként SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék). Varga Gábor (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Átmenetifém-aminosav komplex-CaAl-réteges kettős hidroxid kompozitok készítése, szerkezetvizsgálatuk és katalitikus alkalmazásaik. Mészáros Rebeka, Ötvös Sándor Balázs, Varga Gábor, Kocsis Marianna, Pálinkó István, Fülöp Ferenc (SZTE Gyógyszerkémiai Intézet) – Hatékony heterogén ezüst katalizátor fejlesztése terminális alkinek közvetlen nitrillé alakításához. Gyulavári Tamás Zsolt (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Látható fénnyel gerjeszthető titán-dioxidok előállítása és jellemzése. Musza Katalin (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Cu/Cu2O nanorészecskék szintézise, jellemzése és katalitikus aktivitásuk egy kapcsolási reakcióban. Tungler Antal (MTA Energiatudományi Kutatóközpont) – Gyógyszeripari szennyvizek ártalmatlanítása és hasznosítása.
 • december 19.
  10:00 - 16:47
  Az MTA Elektrokémiai Munkabizottság tudományos ülésének programja: Janáky Csaba (SZTE) – Új eredmények és kutatási irányok a szegedi fotoelektrokémiában. Kormányos Attila (SZTE) – Vezető polimer alapú összetett elektródok fotoelektrokémiája. Samu Gergely Ferenc (SZTE) – Optikailag aktív perovszkit elektródok vizsgálata. Kovács Noémi (ELTE) – Titánötvözetek elektrokémiai stabilitásának vizsgálata kettős potenciodinamikus vezérlést alkalmazó módszerekkel. Szekeres Krisztina Júlia (ELTE) – Vezető polimerfilm elektródok elektrokémiai és morfológiai vizsgálata. Pap Sándor József (MTA Energiakutató) – Réz(II)-peptid komplexek tervezése O2 elektrokatalitikus termeléséhez. Péter László (MTA Wigner) – Cirkónium elektrolitikus hidrogénezése. Tóth Péter Sándor (SZTE) – Grafén és egyéb kétdimenziós nanoszerkezetek (foto)elektrokémiai vizsgálata. Pajkossy Tamás (MTA TTK) – Egyebek. A rendezvény szervezője: SZAB Kémiai Szakbizottság Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Munkabizottság.
 • december 19.
  15:00 - 17:00
  SZAB Orvostudományi Szakbizottság Sprottudományi Munkabizottság.
 • *
  december 19.
  17:00 - 18:30
  Mikszáth Kálmántól kezdve Wass Alberten át Oravecz Imréig több író, illetve számos tanulmány tudós szerzője is foglalkozik az amerikai kontinensen diaszpórában élő magyarok helyzetével. Újszászi Ilona újságíró, az SZTE közkapcsolati koordinátora legújabb riportkönyvében családtörténetekkel válaszol a kérdésre: Hogyan lettek ők „amerikai magyarok”? A fotókkal, számokkal, tényekkel illusztrált könyvbemutatón szó esik az amerikai bevándorlási hullámok különbözőségeiről és tanulságairól, ami segítheti a napjainkban Európát érintő migrációs válság értelmezését is.