SZTE Info

Jubileumát ünnepelte a Szegedi Egyetemi Színház

Gálaműsorral ünnepelte szombaton 10., jubileumi évadát a Szegedi Egyetemi Színház (SZESZ). A születésnapi rendezvényen a régi és új tagok együtt álltak színpadra, miközben a filmes-zenés múltidézést nevetve fogadta a közönség.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

10_eves_a_szegedi_egyetemi_szinhaz_003– Aki Szegedre érkezik tanulni, mindenképpen találkozik az egyetemi színházzal, vagy saját maga alapít társulatot. Elkerülhetetlen a diákszínjátszás a városban – mutatta be az universitas kulturális életét Balog József. Az SZTE oktatója vezette ugyanis a Szegedi Egyetemi Színház (SZESZ) ünnepi műsorát május 11-én, aki hallgatóként is és az elmúlt években is állt az „egyetemet jelentő” deszkákon, A jubileumi gálaesten kiderült: a „legszebb nevű magyar társulat” az elmúlt években amellett, hogy komoly színházi érdemeket, nívós fesztiváldíjakat szerzett, máig összetartó, jó közösséget alkot.

 

A SZESZ egykori tagokat tudhat sorai között, mint az Amerikában sikeresen szereplő Boncz Ádám, aki éppen a hetekben a Sorstalanság feldolgozásával hódította meg a tengeren túli közönséget. De a Szegedi Nemzeti Színház több alkotója is színpadra lépett már a társulattal, Csorba Kata, Bánvölgyi Tamás és Szívós László máig a város kedvelt színésze. A gálaestre azonban a fővárosból szintén érkeztek: Tóth Lambert nemcsak színpadi emberként, de könyvszerzőként is jeleskedik szegedi évei óta. Sőt, SZTE-s oktatót jelenleg is tudhat sorai között a társulat Kosztolányi József személyében, aki a Bolyai Intézet kötelékeiben tevékenykedik egyetemi docensként.

 

A 10. születésnapon a régmúltra is emlékezett a kompánia. Pál József köszöntőjében elárulta, hogy maga is látogatta a nagy előd, Paál István előadásait, s olyan alkotókkal találkozott az egyetemi színpad nézőterén, mint Jancsó Miklós vagy Hubay Miklós. – A színház fontos, mert mindig másképp mutat meg valamit, mint ahogy a hétköznapokban látjuk, s felhívja arra is a figyelmet, hogy a dolgok másképp is lehetnek – mondta az SZTE nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettese. – A Szegedi Tudományegyetemnek immár saját történelme lett, aminek a színjátszás, így a SZESZ is része – folytatta Pál József, s felhívta a figyelmet, hogy a rendezvény több évfordulóhoz, köztük a Szent-Györgyi-emlékévhez, vagy az egyetemi sajtó 60 éves jubileumához szintén kötődik. – Kívánom, hogy az emlékezés mellett az eddigi több tucat bemutatót még sok jó előadás kövesse, és folytassa a társulat, amit már megkezdett, azaz az értékek jövőbe való átvitelét – adta át jókívánságait az egyetemi méltóság az universitas nevében.

 

10_eves_a_szesz
Jubileumát ünnepelte a Szegedi Egyetemi Színház - Galéria


A jubileumi műsor igazi meglepetéseként egy filmösszeállítással emlékezett a társulat régi előadásaira, ahol a résztvevők fiatalabb önmagukkal szembesülhettek. Néhol a meghatódottságtól könnyes szemek, de általában harsány nevetéssel nyugtázta – a részben a régi társulati tagokból álló közönség – a videókat, s tapsvihar fogadta az összeállítást.

 

10_eves_a_szegedi_egyetemi_szinhaz_011Azonban a közös nosztalgiázás mellett a vezetők is bemutatkoztak, általuk néhány kulisszatitokra fény derült. Czene Zoltán, a társulat alapító művészeti vezetője beszélt a kezdetekről, amikor a „talált” darabot, a Szerelmem, Elektrát, majd – az akkor még alkalmi társulat unszolására – az Egy szerelem három éjszakáját mutatták be. Varga Norbert, a jelenlegi társulatvezető is csatlakozott humoros anekdotákkal, majd kiemelte: – Ugyanarra van szükségünk és ugyanazt is csináljuk, mint a híres, ám tragikus sorsú nagy előd, ifj. Horváth István. A világítás, a színpad és a fűtés mellett a kemény munka teszi azzá a színházat, ami – utalt a SZEISZT egykori vezetőjére. – Mi színházcsinálást játszunk – foglalta össze az egyetemi teátrum működését.

Az emlékezés után egy jelenleg is műsoron tartott, népszerű produkció zárta. A verséneklős koncert, azaz a Nagyon romantikus szabad ötletek című előadás híres költeményeket dolgoz fel. A gitárkíséret mellett az alapvetően kísérletező társulat néhol beatboxszal „fűszerezte” meg a dalokat, s idézte vidáman a Maszkura és a Tücsökraj népszerű nótáját: – Ha nincsen SZESZ, akkor esünk pánikba – szólt az ének.

 

Kiss Tímea

Fotó: Szuda Sándor

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. augusztus 31.

kiemelt_Sik_Marton_SZEM

Sík Márton életében a sport már egyetemi évei alatt is központi szerepet töltött be. Az SZTE-s öregdiák mintegy húsz éven keresztül kajakozott, élsportolóként számos sikert, köztük egy olimpiai 5. helyezést is maga mögött tudhat. Ma a DÉMÁSZ Szegedi Vízisport Egyesület szakmai vezetőjeként támogatja a fiatalokat.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 5. 09:00 - 22. 19:00
  A kiállítás szervezője: SZAB Művészeti Szakbizottság.
 • október 6. 08:00 - december 20. 08:00
  A szegedi szecessziós épületeket szokatlan szemszögbôl mutatja meg a tárlat. Az épületekre jellemzô szecessziós részleteket láthatjuk viszont fotókon. Olyan perspektívából, madártávlatból, ahogy az utca embere nem láthatja ôket. A kiállítás megtekinthetô december 20-ig.
 • október 7. 14:00 - november 10. 08:00
  A Magyar Alkotómûvészek Országos Egyesületével karöltve, szalonjelleggel a MAOE teljes képzômûvészeti tagságát megszólaltató tárlatot mutat be a REÖK. Ennek a kiállításnak a korábbi években különbözô, nagyhírû intézmények, mint például a szentendrei MûvészetMalom adott helyet. Az eddigi évek tapasztalatai alapján a szegedi kiállítóházba is 6-800 mûvész alkotását várjuk. A kiállítás megtekinthetô november 10-ig. Belépôjegy 500 Ft.
 • október 9. 15:00 - november 10. 20:00
  A fényképeket a szerző Juhász Antalnak az 1960-as évek óta végzett néprajzi terepmunkáin készítette. Az idő tájt a tanyai emberek a gazdasági, társadalmi változások időszakát élték. Évtizedek múltán látjuk, hogy a felvételek többnyire egy még paraszti életformában élt nemzedék hétköznapi munkáját, ünnepeit dokumentálják.
 • október 9. 18:00 - 21. 20:00
  Megnyitja: Bene Zoltán író, a Szeged folyóirat fôszerkesztôje Közremûködik: Csanádi Hajnalka (ének), Nemes Levente (doromb, dob) Nagy Károly (Szeged, 1952) Vinkler-díjas festô- és grafikusmûvész, a „Szeged kultúrájáért díj” 2017. évi kitüntetettje. A szegedi Tanárképzô Fôiskolán földrajz-rajz szakos tanári diplomát szerzett, majd elvégezte a Képzômûvészeti Fôiskola továbbképzô kurzusát. Tanított általános iskolákban (Algyô, Deszk), az Eötvös Gimnáziumban és mûvészeti iskolákban (Lyra, Classic) rajz és vizuális kultúra tantárgyat, médiaismeretet. A Szegedi Szépmíves Céh szabadiskolájában rajzot, festészetet és fotózást oktat. 1990 óta vezet nyári mûvésztelepeket. Fest olajjal és akrillal, készít akvarellt, ecsetrajzot, hagyományos sokszorosító grafikával és computer grafikával is foglalkozik. Elnöke a Szegedi Szépmíves Céhnek, tagja a Magyar Rajztanárok Országos Egyesületének. Megtekinthetô október 21-ig, hétköznapokon 08.00–22.00, szombaton 09.00–20.00 óráig.