SZTE Info

Juhászok közt a Csillagszemű: Gurdics Gábor

Tavaly csillagközi rombolóval, idén kalózhajókkal foglalták el a Juhász Gyula Napok versenyzői a Hattyas sori sporttelepet. A négynapos játékos megmérettetésből csak a legádázabb kalózkapitány és ördögi legénysége kerülhetett ki győztesként. 2013-ban Gurdics Gábor sajtótechnikus szakos hallgató bizonyult a legrátermettebbnek.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZS20130502_gurdics_gabor_interju_001A Juhász Gyula Napok népszerű, többnapos vetélkedősorozat, amin az SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Kar diákjai csapatokat alkotva, élükön juhászjelöltjükkel vehetnek részt. A verseny célja, hogy a csoport tagjai a napi feladatokon minél jobb eredményeket érjenek el, így segítve juhászuk továbbjutását egészen a Csillagszemű kitüntetésig. A magas rang sok feladattal is jár: az nyertesnek egy éven keresztül kell képviselnie hallgatótársait az egyetemen. Az idei győztest – a Bolyongó Alkohollandi kapitányát –, Gurdics Gábort csillagszemű kötelezettségiről és jövőbeni terveiről kérdeztük.

 

SZS20130502_gurdics_gabor_interju_002Volt falába, kardja, sőt, még egy papagáj is csücsült a vállán. Gábor szerint a jelöltség mellett ezek a kellékek is szerepet kaptak abban, hogy az idei vetélkedő jobban a szívéhez nőtt, mint a múlt évi. – Szerettem volna juhászjelöltként indulni, valamint a csapat is rám szavazott. Tavaly is mi nyertük meg a versenyt. Ugyanazt a csapatot szerettük volna idén is elindítani, mint tavaly, amiből körülbelül 7-8 embert tudtunk mozgósítani – árulta el jelentkezésének körülményeit a Csilagszemű, aki az előző évben ugyancsak tagja volt Vigh Alex győztes teamjének. A 2012-es év főjuhásza így ismerősnek adhatja tovább a királyi (vándor)koronát és tapasztalatait. Szüksége is lesz az ismeretekre, merthogy a nyertes feladatai nem értek véget a rendezvény befejeztével. – Jelen kell lennem a gólyatáborban mint király, ahol szervezőként is részt kell vennem. A következő Juhász Gyula Napokon lesznek még feladataim – ugyanúgy, mint ahogyan most Alexnak –, zsűriznem kell majd a versenyeken. A gólyabálon pedig nekem kell mondanom a köszöntő beszédet – foglalta össze röviden kötelezettségeit Gábor.

 

A jövőre nézve még nincsenek konkrét elképzelései, csupán annyi bizonyos, hogy szeptembertől a pedagógusképző karon folytatja tovább tanulmányait rekreációszervezés és egészségfejlesztés, esetleg tanító szakon.

 

Gaál Bernadett

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • december 18.
  10:00 - 14:30
  A Paál Zoltán díj átadása. A Katalízis Munkabizottság elnökének megválasztása. Sápi András (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Tervezett Katalízis: Nano- és in-situ technológiákkal a nagy aktivitás és szelektivitás felé. Havasi Viktor (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék, PhD munka bemutató) – Ritkaföldfémekkel dópolt stroncium-aluminátok hasznosítása a fotokatalízisben. Ádám Adél (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Nikkel nanorészecskék előállítása, jellemzése és felhasználása katalizátorként SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék). Varga Gábor (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Átmenetifém-aminosav komplex-CaAl-réteges kettős hidroxid kompozitok készítése, szerkezetvizsgálatuk és katalitikus alkalmazásaik. Mészáros Rebeka, Ötvös Sándor Balázs, Varga Gábor, Kocsis Marianna, Pálinkó István, Fülöp Ferenc (SZTE Gyógyszerkémiai Intézet) – Hatékony heterogén ezüst katalizátor fejlesztése terminális alkinek közvetlen nitrillé alakításához. Gyulavári Tamás Zsolt (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Látható fénnyel gerjeszthető titán-dioxidok előállítása és jellemzése. Musza Katalin (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Cu/Cu2O nanorészecskék szintézise, jellemzése és katalitikus aktivitásuk egy kapcsolási reakcióban. Tungler Antal (MTA Energiatudományi Kutatóközpont) – Gyógyszeripari szennyvizek ártalmatlanítása és hasznosítása.
 • december 19.
  10:00 - 16:47
  Az MTA Elektrokémiai Munkabizottság tudományos ülésének programja: Janáky Csaba (SZTE) – Új eredmények és kutatási irányok a szegedi fotoelektrokémiában. Kormányos Attila (SZTE) – Vezető polimer alapú összetett elektródok fotoelektrokémiája. Samu Gergely Ferenc (SZTE) – Optikailag aktív perovszkit elektródok vizsgálata. Kovács Noémi (ELTE) – Titánötvözetek elektrokémiai stabilitásának vizsgálata kettős potenciodinamikus vezérlést alkalmazó módszerekkel. Szekeres Krisztina Júlia (ELTE) – Vezető polimerfilm elektródok elektrokémiai és morfológiai vizsgálata. Pap Sándor József (MTA Energiakutató) – Réz(II)-peptid komplexek tervezése O2 elektrokatalitikus termeléséhez. Péter László (MTA Wigner) – Cirkónium elektrolitikus hidrogénezése. Tóth Péter Sándor (SZTE) – Grafén és egyéb kétdimenziós nanoszerkezetek (foto)elektrokémiai vizsgálata. Pajkossy Tamás (MTA TTK) – Egyebek. A rendezvény szervezője: SZAB Kémiai Szakbizottság Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Munkabizottság.
 • december 19.
  15:00 - 17:00
  SZAB Orvostudományi Szakbizottság Sprottudományi Munkabizottság.
 • *
  december 19.
  17:00 - 18:30
  Mikszáth Kálmántól kezdve Wass Alberten át Oravecz Imréig több író, illetve számos tanulmány tudós szerzője is foglalkozik az amerikai kontinensen diaszpórában élő magyarok helyzetével. Újszászi Ilona újságíró, az SZTE közkapcsolati koordinátora legújabb riportkönyvében családtörténetekkel válaszol a kérdésre: Hogyan lettek ők „amerikai magyarok”? A fotókkal, számokkal, tényekkel illusztrált könyvbemutatón szó esik az amerikai bevándorlási hullámok különbözőségeiről és tanulságairól, ami segítheti a napjainkban Európát érintő migrációs válság értelmezését is.