SZTE Info

Juhászok közt a Csillagszemű: Gurdics Gábor

Tavaly csillagközi rombolóval, idén kalózhajókkal foglalták el a Juhász Gyula Napok versenyzői a Hattyas sori sporttelepet. A négynapos játékos megmérettetésből csak a legádázabb kalózkapitány és ördögi legénysége kerülhetett ki győztesként. 2013-ban Gurdics Gábor sajtótechnikus szakos hallgató bizonyult a legrátermettebbnek.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZS20130502_gurdics_gabor_interju_001A Juhász Gyula Napok népszerű, többnapos vetélkedősorozat, amin az SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Kar diákjai csapatokat alkotva, élükön juhászjelöltjükkel vehetnek részt. A verseny célja, hogy a csoport tagjai a napi feladatokon minél jobb eredményeket érjenek el, így segítve juhászuk továbbjutását egészen a Csillagszemű kitüntetésig. A magas rang sok feladattal is jár: az nyertesnek egy éven keresztül kell képviselnie hallgatótársait az egyetemen. Az idei győztest – a Bolyongó Alkohollandi kapitányát –, Gurdics Gábort csillagszemű kötelezettségiről és jövőbeni terveiről kérdeztük.

 

SZS20130502_gurdics_gabor_interju_002Volt falába, kardja, sőt, még egy papagáj is csücsült a vállán. Gábor szerint a jelöltség mellett ezek a kellékek is szerepet kaptak abban, hogy az idei vetélkedő jobban a szívéhez nőtt, mint a múlt évi. – Szerettem volna juhászjelöltként indulni, valamint a csapat is rám szavazott. Tavaly is mi nyertük meg a versenyt. Ugyanazt a csapatot szerettük volna idén is elindítani, mint tavaly, amiből körülbelül 7-8 embert tudtunk mozgósítani – árulta el jelentkezésének körülményeit a Csilagszemű, aki az előző évben ugyancsak tagja volt Vigh Alex győztes teamjének. A 2012-es év főjuhásza így ismerősnek adhatja tovább a királyi (vándor)koronát és tapasztalatait. Szüksége is lesz az ismeretekre, merthogy a nyertes feladatai nem értek véget a rendezvény befejeztével. – Jelen kell lennem a gólyatáborban mint király, ahol szervezőként is részt kell vennem. A következő Juhász Gyula Napokon lesznek még feladataim – ugyanúgy, mint ahogyan most Alexnak –, zsűriznem kell majd a versenyeken. A gólyabálon pedig nekem kell mondanom a köszöntő beszédet – foglalta össze röviden kötelezettségeit Gábor.

 

A jövőre nézve még nincsenek konkrét elképzelései, csupán annyi bizonyos, hogy szeptembertől a pedagógusképző karon folytatja tovább tanulmányait rekreációszervezés és egészségfejlesztés, esetleg tanító szakon.

 

Gaál Bernadett

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. augusztus 31.

kiemelt_Sik_Marton_SZEM

Sík Márton életében a sport már egyetemi évei alatt is központi szerepet töltött be. Az SZTE-s öregdiák mintegy húsz éven keresztül kajakozott, élsportolóként számos sikert, köztük egy olimpiai 5. helyezést is maga mögött tudhat. Ma a DÉMÁSZ Szegedi Vízisport Egyesület szakmai vezetőjeként támogatja a fiatalokat.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 5. 09:00 - 22. 19:00
  A kiállítás szervezője: SZAB Művészeti Szakbizottság.
 • október 6. 08:00 - december 20. 08:00
  A szegedi szecessziós épületeket szokatlan szemszögbôl mutatja meg a tárlat. Az épületekre jellemzô szecessziós részleteket láthatjuk viszont fotókon. Olyan perspektívából, madártávlatból, ahogy az utca embere nem láthatja ôket. A kiállítás megtekinthetô december 20-ig.
 • október 7. 14:00 - november 10. 08:00
  A Magyar Alkotómûvészek Országos Egyesületével karöltve, szalonjelleggel a MAOE teljes képzômûvészeti tagságát megszólaltató tárlatot mutat be a REÖK. Ennek a kiállításnak a korábbi években különbözô, nagyhírû intézmények, mint például a szentendrei MûvészetMalom adott helyet. Az eddigi évek tapasztalatai alapján a szegedi kiállítóházba is 6-800 mûvész alkotását várjuk. A kiállítás megtekinthetô november 10-ig. Belépôjegy 500 Ft.
 • október 9. 15:00 - november 10. 20:00
  A fényképeket a szerző Juhász Antalnak az 1960-as évek óta végzett néprajzi terepmunkáin készítette. Az idő tájt a tanyai emberek a gazdasági, társadalmi változások időszakát élték. Évtizedek múltán látjuk, hogy a felvételek többnyire egy még paraszti életformában élt nemzedék hétköznapi munkáját, ünnepeit dokumentálják.
 • október 9. 18:00 - 21. 20:00
  Megnyitja: Bene Zoltán író, a Szeged folyóirat fôszerkesztôje Közremûködik: Csanádi Hajnalka (ének), Nemes Levente (doromb, dob) Nagy Károly (Szeged, 1952) Vinkler-díjas festô- és grafikusmûvész, a „Szeged kultúrájáért díj” 2017. évi kitüntetettje. A szegedi Tanárképzô Fôiskolán földrajz-rajz szakos tanári diplomát szerzett, majd elvégezte a Képzômûvészeti Fôiskola továbbképzô kurzusát. Tanított általános iskolákban (Algyô, Deszk), az Eötvös Gimnáziumban és mûvészeti iskolákban (Lyra, Classic) rajz és vizuális kultúra tantárgyat, médiaismeretet. A Szegedi Szépmíves Céh szabadiskolájában rajzot, festészetet és fotózást oktat. 1990 óta vezet nyári mûvésztelepeket. Fest olajjal és akrillal, készít akvarellt, ecsetrajzot, hagyományos sokszorosító grafikával és computer grafikával is foglalkozik. Elnöke a Szegedi Szépmíves Céhnek, tagja a Magyar Rajztanárok Országos Egyesületének. Megtekinthetô október 21-ig, hétköznapokon 08.00–22.00, szombaton 09.00–20.00 óráig.