SZTE Info

A katalán lektor utolsó vacsorája

Az SZTE Hispanisztika Tanszéke idén is megrendezte a Spanyol Kulturális Napokat, melynek egyik programja a Nyugi kertben szervezett katalán vacsora volt, ahol Jordi Gimeno főzött a vendégeknek.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Jordi_foz– Olyan ételeket választottam, amiket a szabad ég alatt is könnyű elkészíteni – magyarázta Jordi Gimeno. Az SZTE Hispanisztika Tanszék katalán lektora paradicsomos pirítóssal, felvágottal, tonhalas salátával, valamint nyúlhússal és zöldségekkel készült tésztás egytálétellel várta a katalán vacsoraestre érkező vendégeket a Nyugi kertbe. A fogások osztatlan sikert arattak. Nem csoda, hiszen Jordi otthon, Spanyolországban 16 évig szakácsként dolgozott.

 

– Öt évvel ezelőtt, kalandvágyból jöttem Magyarországra. Úgy gondoltam, ez egy egzotikus hely, még soha nem jártam itt. Nagyon jó döntés volt, hiszen az első naptól kezdve otthon éreztem magamat – magyarázta Jordi, aki legnehezebb feladatként a magyar nyelv megtanulását említette. – Három évig nem tudtam magyarul beszélni. De mostanra csak sikerült – mondta nevetve. Nehéz volt megszoknia azt is, hogy Magyarországon sokkal hamarabb kezdődik a nap, mint a spanyoloknál. – Ott reggel nyolc még hajnalnak számít, senki nem tart órát az egyetemen. katalan_estEste tíz órakor viszont még kint játszanak a gyerekek is az utcán. Ha a fiammal ezt Szegeden csinálom meg, rossz apának néznek – ecsetelte a különbségeket. Az ételekre is kitért. – Kedvencem a szegedi halászlé. Két évig tartott, míg megszoktam. Mikor először kértem, gondoltam, eszem egy finom tenger gyümölcseiből készült levest. A ponty íze meglepett, de csak megszerettem – hallottuk tőle.

 

Tanítványai rajonganak Jordiért. Nem csoda, hiszen sok izgalmas élményt köszönhetnek neki. Minden évben kirándulni vitte diákjait Barcelonába. Az egyetemistákat nővére házában szállásolta el. Részt vett többek között a Magyar Katalán Nap és a Katalán Tanulók Találkozójának szervezésében is. Balatonfüreden egy fordítószemináriumra vitte el tanítványait. Csáth Géza, Szabó Magda és Rejtő Jenő műveiből fordítottak le részleteket.

 

Szöveg: Bobkó Anna

Fotók: Tordai Kamilla

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. március 08.
Kiemelt_GTB

Nők a Tudományban Kiválósági Díjas lett Gazdag-Tóth Boglárka. Az SZTE TTIK Informatikai Intézet Számítógépes Optimalizálás Tanszékén dolgozó, szakmabeli férjével együtt három gyermeket nevelő édesanyával arról is beszélgettünk, melyik a kedvenc algoritmusa.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • március 14. 10:00 - 22. 19:30
  A Tiszatáj Online Plüss Műhely rovata gyűjtést szervez Kárpátaljára, hogy olyan gyerekek is olvashassanak, akik nem könnyen jutnak magyar nyelvű könyvekhez! A szervezők kérik: "Hozz magaddal legalább egy – használt, de jó állapotú – gyerekkönyvet vagy alsós tankönyvet. Az adományokat március 14-től március 22-ig várjuk a kijelölt gyűjtőpontokon." A könyvek már másnap el is indulnak a Szegedi Görögkatolikus Egyházközség és a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola segítségével kárpátaljai magyar gyerekhez. Szervezők: FISZ - Fiatal Írók Szövetsége, Tiszatájonline.hu. Támogatók: Nemzeti Kulturális Alap.
 • március 22.
  11:00 - 13:00
 • március 22.
  15:00 - 17:00
  A Szegedi Orvosbiológiai Kutatások Jövőjéért Alapítvány és a Szegedi Tudományegyetem közös programján megjelenteket köszönti: a Nobel-díjas Bert Sakmann, valamint Varró András professzor (SZTE). Hegyi Péter professzor bemutatja a SZEGEDI TUDÓS AKADÉMIÁT (SZTA), valamint annak középiskolai programja. Buzsáki György (Brain Prize 2011, a New York Egyetem Idegtudományi Intézetének professzora) előadásának címe: A KOGNITÍV TEVÉKENYSÉG MOTORIKUS EREDETE. Előtte Buzsáki Györgyöt bemutatja a vele együtt dolgozó Berényi Antal (SZTE).
 • március 22.
  17:00 - 18:30
  Az SZTE A Bölcsészettudományi Kar Choreomundus csapata bepillantott Szeged táncéletébe. Az élményeikről kiállítást készítettek.
 • március 22.
  17:00 - 18:30
  Az American Corner Szeged első programjaként a pennsylvaniai Arcadia Egyetem afroamerikai irodalommal és kultúrával foglalkozó oktatója, Dr. Kalenda Eaton tart előadást a Nők Történelmi Hónapja alkalmából. Az előadás angol nyelvű, a részvétel ingyenes. Az előadó az SZTE-BTK Amerikanisztika Tanszékének meghívására érkezik Szegedre.