SZTE Info

A katalán lektor utolsó vacsorája

Az SZTE Hispanisztika Tanszéke idén is megrendezte a Spanyol Kulturális Napokat, melynek egyik programja a Nyugi kertben szervezett katalán vacsora volt, ahol Jordi Gimeno főzött a vendégeknek.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Jordi_foz– Olyan ételeket választottam, amiket a szabad ég alatt is könnyű elkészíteni – magyarázta Jordi Gimeno. Az SZTE Hispanisztika Tanszék katalán lektora paradicsomos pirítóssal, felvágottal, tonhalas salátával, valamint nyúlhússal és zöldségekkel készült tésztás egytálétellel várta a katalán vacsoraestre érkező vendégeket a Nyugi kertbe. A fogások osztatlan sikert arattak. Nem csoda, hiszen Jordi otthon, Spanyolországban 16 évig szakácsként dolgozott.

 

– Öt évvel ezelőtt, kalandvágyból jöttem Magyarországra. Úgy gondoltam, ez egy egzotikus hely, még soha nem jártam itt. Nagyon jó döntés volt, hiszen az első naptól kezdve otthon éreztem magamat – magyarázta Jordi, aki legnehezebb feladatként a magyar nyelv megtanulását említette. – Három évig nem tudtam magyarul beszélni. De mostanra csak sikerült – mondta nevetve. Nehéz volt megszoknia azt is, hogy Magyarországon sokkal hamarabb kezdődik a nap, mint a spanyoloknál. – Ott reggel nyolc még hajnalnak számít, senki nem tart órát az egyetemen. katalan_estEste tíz órakor viszont még kint játszanak a gyerekek is az utcán. Ha a fiammal ezt Szegeden csinálom meg, rossz apának néznek – ecsetelte a különbségeket. Az ételekre is kitért. – Kedvencem a szegedi halászlé. Két évig tartott, míg megszoktam. Mikor először kértem, gondoltam, eszem egy finom tenger gyümölcseiből készült levest. A ponty íze meglepett, de csak megszerettem – hallottuk tőle.

 

Tanítványai rajonganak Jordiért. Nem csoda, hiszen sok izgalmas élményt köszönhetnek neki. Minden évben kirándulni vitte diákjait Barcelonába. Az egyetemistákat nővére házában szállásolta el. Részt vett többek között a Magyar Katalán Nap és a Katalán Tanulók Találkozójának szervezésében is. Balatonfüreden egy fordítószemináriumra vitte el tanítványait. Csáth Géza, Szabó Magda és Rejtő Jenő műveiből fordítottak le részleteket.

 

Szöveg: Bobkó Anna

Fotók: Tordai Kamilla

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • december 18.
  10:00 - 14:30
  A Paál Zoltán díj átadása. A Katalízis Munkabizottság elnökének megválasztása. Sápi András (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Tervezett Katalízis: Nano- és in-situ technológiákkal a nagy aktivitás és szelektivitás felé. Havasi Viktor (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék, PhD munka bemutató) – Ritkaföldfémekkel dópolt stroncium-aluminátok hasznosítása a fotokatalízisben. Ádám Adél (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Nikkel nanorészecskék előállítása, jellemzése és felhasználása katalizátorként SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék). Varga Gábor (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Átmenetifém-aminosav komplex-CaAl-réteges kettős hidroxid kompozitok készítése, szerkezetvizsgálatuk és katalitikus alkalmazásaik. Mészáros Rebeka, Ötvös Sándor Balázs, Varga Gábor, Kocsis Marianna, Pálinkó István, Fülöp Ferenc (SZTE Gyógyszerkémiai Intézet) – Hatékony heterogén ezüst katalizátor fejlesztése terminális alkinek közvetlen nitrillé alakításához. Gyulavári Tamás Zsolt (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Látható fénnyel gerjeszthető titán-dioxidok előállítása és jellemzése. Musza Katalin (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Cu/Cu2O nanorészecskék szintézise, jellemzése és katalitikus aktivitásuk egy kapcsolási reakcióban. Tungler Antal (MTA Energiatudományi Kutatóközpont) – Gyógyszeripari szennyvizek ártalmatlanítása és hasznosítása.
 • december 19.
  10:00 - 16:47
  Az MTA Elektrokémiai Munkabizottság tudományos ülésének programja: Janáky Csaba (SZTE) – Új eredmények és kutatási irányok a szegedi fotoelektrokémiában. Kormányos Attila (SZTE) – Vezető polimer alapú összetett elektródok fotoelektrokémiája. Samu Gergely Ferenc (SZTE) – Optikailag aktív perovszkit elektródok vizsgálata. Kovács Noémi (ELTE) – Titánötvözetek elektrokémiai stabilitásának vizsgálata kettős potenciodinamikus vezérlést alkalmazó módszerekkel. Szekeres Krisztina Júlia (ELTE) – Vezető polimerfilm elektródok elektrokémiai és morfológiai vizsgálata. Pap Sándor József (MTA Energiakutató) – Réz(II)-peptid komplexek tervezése O2 elektrokatalitikus termeléséhez. Péter László (MTA Wigner) – Cirkónium elektrolitikus hidrogénezése. Tóth Péter Sándor (SZTE) – Grafén és egyéb kétdimenziós nanoszerkezetek (foto)elektrokémiai vizsgálata. Pajkossy Tamás (MTA TTK) – Egyebek. A rendezvény szervezője: SZAB Kémiai Szakbizottság Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Munkabizottság.
 • december 19.
  15:00 - 17:00
  SZAB Orvostudományi Szakbizottság Sprottudományi Munkabizottság.
 • *
  december 19.
  17:00 - 18:30
  Mikszáth Kálmántól kezdve Wass Alberten át Oravecz Imréig több író, illetve számos tanulmány tudós szerzője is foglalkozik az amerikai kontinensen diaszpórában élő magyarok helyzetével. Újszászi Ilona újságíró, az SZTE közkapcsolati koordinátora legújabb riportkönyvében családtörténetekkel válaszol a kérdésre: Hogyan lettek ők „amerikai magyarok”? A fotókkal, számokkal, tényekkel illusztrált könyvbemutatón szó esik az amerikai bevándorlási hullámok különbözőségeiről és tanulságairól, ami segítheti a napjainkban Európát érintő migrációs válság értelmezését is.