SZTE Info

A katalán lektor utolsó vacsorája

Az SZTE Hispanisztika Tanszéke idén is megrendezte a Spanyol Kulturális Napokat, melynek egyik programja a Nyugi kertben szervezett katalán vacsora volt, ahol Jordi Gimeno főzött a vendégeknek.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Jordi_foz– Olyan ételeket választottam, amiket a szabad ég alatt is könnyű elkészíteni – magyarázta Jordi Gimeno. Az SZTE Hispanisztika Tanszék katalán lektora paradicsomos pirítóssal, felvágottal, tonhalas salátával, valamint nyúlhússal és zöldségekkel készült tésztás egytálétellel várta a katalán vacsoraestre érkező vendégeket a Nyugi kertbe. A fogások osztatlan sikert arattak. Nem csoda, hiszen Jordi otthon, Spanyolországban 16 évig szakácsként dolgozott.

 

– Öt évvel ezelőtt, kalandvágyból jöttem Magyarországra. Úgy gondoltam, ez egy egzotikus hely, még soha nem jártam itt. Nagyon jó döntés volt, hiszen az első naptól kezdve otthon éreztem magamat – magyarázta Jordi, aki legnehezebb feladatként a magyar nyelv megtanulását említette. – Három évig nem tudtam magyarul beszélni. De mostanra csak sikerült – mondta nevetve. Nehéz volt megszoknia azt is, hogy Magyarországon sokkal hamarabb kezdődik a nap, mint a spanyoloknál. – Ott reggel nyolc még hajnalnak számít, senki nem tart órát az egyetemen. katalan_estEste tíz órakor viszont még kint játszanak a gyerekek is az utcán. Ha a fiammal ezt Szegeden csinálom meg, rossz apának néznek – ecsetelte a különbségeket. Az ételekre is kitért. – Kedvencem a szegedi halászlé. Két évig tartott, míg megszoktam. Mikor először kértem, gondoltam, eszem egy finom tenger gyümölcseiből készült levest. A ponty íze meglepett, de csak megszerettem – hallottuk tőle.

 

Tanítványai rajonganak Jordiért. Nem csoda, hiszen sok izgalmas élményt köszönhetnek neki. Minden évben kirándulni vitte diákjait Barcelonába. Az egyetemistákat nővére házában szállásolta el. Részt vett többek között a Magyar Katalán Nap és a Katalán Tanulók Találkozójának szervezésében is. Balatonfüreden egy fordítószemináriumra vitte el tanítványait. Csáth Géza, Szabó Magda és Rejtő Jenő műveiből fordítottak le részleteket.

 

Szöveg: Bobkó Anna

Fotók: Tordai Kamilla

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. október 03.

Kiemelt_Antalicz_B

Első díjat nyert az Országos Tudományos Diákköri Konferencián, és egyedül épített a lézerfényt mérni képes szenzort. Felsőfokon beszél németül, angolul olvas szakcikkeket, miközben kínaiul tanul. A kollégiumában segíti az önképzőkör munkáját, s emellett egy új kutatási projekthez számítógépes szoftvert ír. Ő Antalicz Balázs, a Szegedi Tudományegyetem MSc-képzéses fizika szakos hallgatója, akitől leckét kaptunk lendületből és szakmai elhivatottságból.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 5. 09:00 - 22. 19:00
  A kiállítás szervezője: SZAB Művészeti Szakbizottság.
 • október 6. 08:00 - december 20. 08:00
  A szegedi szecessziós épületeket szokatlan szemszögbôl mutatja meg a tárlat. Az épületekre jellemzô szecessziós részleteket láthatjuk viszont fotókon. Olyan perspektívából, madártávlatból, ahogy az utca embere nem láthatja ôket. A kiállítás megtekinthetô december 20-ig.
 • október 7. 14:00 - november 10. 08:00
  A Magyar Alkotómûvészek Országos Egyesületével karöltve, szalonjelleggel a MAOE teljes képzômûvészeti tagságát megszólaltató tárlatot mutat be a REÖK. Ennek a kiállításnak a korábbi években különbözô, nagyhírû intézmények, mint például a szentendrei MûvészetMalom adott helyet. Az eddigi évek tapasztalatai alapján a szegedi kiállítóházba is 6-800 mûvész alkotását várjuk. A kiállítás megtekinthetô november 10-ig. Belépôjegy 500 Ft.
 • október 9. 15:00 - november 10. 20:00
  A fényképeket a szerző Juhász Antalnak az 1960-as évek óta végzett néprajzi terepmunkáin készítette. Az idő tájt a tanyai emberek a gazdasági, társadalmi változások időszakát élték. Évtizedek múltán látjuk, hogy a felvételek többnyire egy még paraszti életformában élt nemzedék hétköznapi munkáját, ünnepeit dokumentálják.
 • október 9. 18:00 - 21. 20:00
  Megnyitja: Bene Zoltán író, a Szeged folyóirat fôszerkesztôje Közremûködik: Csanádi Hajnalka (ének), Nemes Levente (doromb, dob) Nagy Károly (Szeged, 1952) Vinkler-díjas festô- és grafikusmûvész, a „Szeged kultúrájáért díj” 2017. évi kitüntetettje. A szegedi Tanárképzô Fôiskolán földrajz-rajz szakos tanári diplomát szerzett, majd elvégezte a Képzômûvészeti Fôiskola továbbképzô kurzusát. Tanított általános iskolákban (Algyô, Deszk), az Eötvös Gimnáziumban és mûvészeti iskolákban (Lyra, Classic) rajz és vizuális kultúra tantárgyat, médiaismeretet. A Szegedi Szépmíves Céh szabadiskolájában rajzot, festészetet és fotózást oktat. 1990 óta vezet nyári mûvésztelepeket. Fest olajjal és akrillal, készít akvarellt, ecsetrajzot, hagyományos sokszorosító grafikával és computer grafikával is foglalkozik. Elnöke a Szegedi Szépmíves Céhnek, tagja a Magyar Rajztanárok Országos Egyesületének. Megtekinthetô október 21-ig, hétköznapokon 08.00–22.00, szombaton 09.00–20.00 óráig.