SZTE Info

Kettős doktorit védtek Szegeden

A francia nagykövetség támogatásával immár húsz éve folynak magyar–francia közös témavezetéssel doktori kutatások és tanulmányok, melyek végén francia és magyar doktorátus is szerezhető az úgynevezett co-tutelle-rendszernek köszönhetően.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZS20130509_paja_laszlo_doktori_vedese_004Május 9-én Paja László doktori védésére került sor a SZAB-székházban, a paleopatológus kutató disszertációját Joint fusions in paleopathology: diagnosis and epidemology címen írta meg. Témavezetője Pálfi György, az SZTE Embertani Tanszékének vezetője, valamint Olivier Dutour, a párizsi École Pratique des Hautes Études professzora volt. A francia professzornak a magyar–francia együttműködések keretében Paja László már a negyedik doktorandusza, három magyar és egy francia kutató szerzett fokozatot a szárnyai alatt. – A paleopatológia területén már igen hosszú időre nyúlik vissza az úgynevezett co-tutelle doktori munkák ideje – emlékeztetett Olivier Dutour. 1993-ban maga Pálfi György is az ő témavezetésével írta meg disszertációját, azóta a tudományos együttműködés folyamatos, így például 2009-ben együtt szervezték meg Szegeden a francia paleopatológus egyesület (Groupe des Paléopathologistes de Langue Francaise) éves konferenciáját, korábban nagy jelentőségű tbc-evolúciós könyvet jelentettek meg, de a tavalyi, Szent-Györgyi Alberthez kapcsolódó szegedi rendezvény-sorozaton is együtt dolgoztak. Idén május 10-én Olivier Dutour a szegedi biológus mesterképzésben tartott órát.

 

Megduplázva

A professzor hangsúlyozta, kezdettől fogva élvezik ezek az együttműködések a francia nagykövetség támogatását. – A mi kis szűk tudományterületünkön különösen fontosak ezek a kooperációk, hiszen megduplázzák a kompetenciákat, összeadódik a két oldal tudományos kapacitása, és persze a hallgatócseréket is segítik – magyarázta Olivier Dutour. Paja László egyébként 12 évvel ezelőtt járt először nála a marseille-i egyetemen, és egy speciális egyéves antropológiai diplomát szerzett. A professzor bevallotta, akkor még nem is gondolta volna, hogy ebből később közös doktori értekezés lesz, de ennek is eljött az ideje.

 

Didier Haguenauer, a tudományos, egyetemi és intézmények közötti együttműködésekért felelős francia attasé elmondta, a „co-tutelle” szót nehéz lefordítani: nincs igazán magyar megfelelője. Ez egy egyezménytípus két egyetem két doktori iskolája között, ami lehetőséget ad arra, hogy törvényesen elismerhessék a másik doktori fokozatát. Mint ismeretes ugyanis, minden országban különbözőek a doktori követelmények, amiket nehéz harmonizálni. A co-tutelle-t az egyetemi és tudományos kooperációk „Rolls-Royce”-ának is nevezik, mivel a legjobb módszer, amivel tudományos együttműködéseket lehet segíteni. Nem véletlen, hogy a francia kormány is prioritásként kezeli a co-tutelle-t a diákcserék területén – tudtuk meg a francia diplomatától.

 

Minden tudományterületen

SZS20130509_paja_laszlo_doktori_vedese_006A co-tutelle rendszerben a doktorandusznak egy közös védést kell tartania (ami akár angol nyelven is történhet, mint most Paja László esetében), de két egyetem doktori diplomáját kapja meg. A rendszer természetesen nem csak Szegeden működik, de Budapest után a Tisza-parti városban végeztek és végeznek a legtöbben kettős, azaz magyar és francia vezetésű doktori tanulmányokat a francia nagykövetség támogatásával. A co-tutelle egyébként minden egyetemre, minden tudományterületre érvényes. Ha egy PhD-hallgató szeretne egy ilyen folyamatba bekapcsolódni, először témavezetőjéhez kell fordulnia, hiszen rendszerek együttműködéséről van szó, amiben a magyar témavezetőnek is aktívan részt kell vennie. A két doktori iskola felveszi a kapcsolatot, majd megfogalmazzák a co-tutelle-megállapodást, és a hallgató a francia követséghez fordulhat co-tutelle kutatói ösztöndíjért. Fontos, hogy váltakoztatni kell a kutatási periódusokat, a képzés egyik fele Franciaországban, a másik Magyarországon zajlik. A francia nagykövetség a franciaországi kutatásokat finanszírozza ösztöndíjjal.

 

Alapkő

– Nagyon fontosnak tartom az olyan eseményeket, mint ez a mai közös védés. A co-tutelle-rendszerek fejlődése ugyanis az európai tudományosság fejlődésének alapköve – emelte ki a védési bizottságban jelen levő Jean-Pierre Brun, a párizsi College de France professzora. Hozzátette: az Erasmus-ösztöndíj a mindennapos hallgató- és oktatócseréket segíti elő, a co-tutelle viszont egy mélyebb, egy nagyságrenddel magasabb szintet jelent. – Ebben a munkamódszerek cseréje is megvalósul, az együttműködésben részt vevő felek megismerik egymást, együtt dolgoznak, és ahogyan a két témavezető, Olivier Dutour és Pálfi György példája is mutatja, egész életre szóló együttműködéseket lehet kiépíteni. A hógolyóeffektus elve szerint reméljük, hogy ez a mostani co-tutelle esemény is közös munkacsoportok, közös képzések, közös kutatóhelyek felé vezet majd a jövőben – összegzett a professzor.

 

Arany Mihály

Paja_Laszlo_doktori_vedese
Paja László doktori védésén készült képek itt megtekinthetők
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. március 08.
Kiemelt_GTB

Nők a Tudományban Kiválósági Díjas lett Gazdag-Tóth Boglárka. Az SZTE TTIK Informatikai Intézet Számítógépes Optimalizálás Tanszékén dolgozó, szakmabeli férjével együtt három gyermeket nevelő édesanyával arról is beszélgettünk, melyik a kedvenc algoritmusa.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • március 24. 10:00 - 25. 15:00
  Az Ifjú Pszichológusok és Neveléstudományi Kutatók Országos Konferenciája, az IPSZILON Konferencia fő témája: az ifjúságszociológia és ifjúságpszichológia. A plenáris előadásokon Dr. Jancsák Csaba (SZTE JGYPK) az ifjúságkutatás legújabb hazai és nemzetközi eredményeit ismerteti; Prof. Dr. Pikó Bettina (SZTE ÁOK) arra a kérdésre válaszol, hogy Mitől boldogok a fiatalok?
 • március 26.
  14:00 - 15:00
 • március 27.
  17:00 - 18:30
  A TIT Szabadegyetem Földrajz Tagozat előadója: Dr. Karancsi Zoltán PhD, tanszékvezető egyetemi docens (SZTE JGYPK). Az északi sarkkörön túlra télen leginkább az északi fényt keresők kelnek útra. Az előadó arra a kérdésre is válaszol, hogy mit lehet még észak Norvégiában ilyenkor csinálni turistaként.
 • március 27.
  18:00 - 19:30
  Az SZTE Mentor(h)áló Pedagógiai esték című nagyszabású sorozatának vendége dr. Farkas Eszter PhD, egyetemi docens, a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karán működő Orvosi Fizikai és Orvosi Informatikai Intézet L’Oreal-UNESCO díjjal kitüntetett agyikeringés-kutatója. Olyan kérdésekre keresi a választ, mint például: vajon mitől függ idegrendszerünk egészséges öregedése? Milyen körülmények ronthatják kilátásainkat? További információ: http://www.jgypk.hu/mentorhalo/ujabb-tudomanyos-ismeretterjeszto-csemege-az-oregedo-agy/
 • március 28.
  13:00 - 16:00
  A magyarországi új kutatási infrastruktúrák bemutatkozásán részt vesz a Szentágothai János Kutatóközpont; a Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központ; a Hungarian Center of Excellence for Molecular Medicine (HCEMM). Meghívott vendégek: az intézmények igazgatói - Prof. Helyes Zsuzsanna (SZKK), Prof. Kacskovics Imre (FIEK) és Prof. Bíró Tamás (HCEMM). A program szakmai támogatója a MTA Szegedi Területi Bizottságának Immunológiai Munkabizottsága.