SZTE Info

Kettős doktorit védtek Szegeden

A francia nagykövetség támogatásával immár húsz éve folynak magyar–francia közös témavezetéssel doktori kutatások és tanulmányok, melyek végén francia és magyar doktorátus is szerezhető az úgynevezett co-tutelle-rendszernek köszönhetően.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZS20130509_paja_laszlo_doktori_vedese_004Május 9-én Paja László doktori védésére került sor a SZAB-székházban, a paleopatológus kutató disszertációját Joint fusions in paleopathology: diagnosis and epidemology címen írta meg. Témavezetője Pálfi György, az SZTE Embertani Tanszékének vezetője, valamint Olivier Dutour, a párizsi École Pratique des Hautes Études professzora volt. A francia professzornak a magyar–francia együttműködések keretében Paja László már a negyedik doktorandusza, három magyar és egy francia kutató szerzett fokozatot a szárnyai alatt. – A paleopatológia területén már igen hosszú időre nyúlik vissza az úgynevezett co-tutelle doktori munkák ideje – emlékeztetett Olivier Dutour. 1993-ban maga Pálfi György is az ő témavezetésével írta meg disszertációját, azóta a tudományos együttműködés folyamatos, így például 2009-ben együtt szervezték meg Szegeden a francia paleopatológus egyesület (Groupe des Paléopathologistes de Langue Francaise) éves konferenciáját, korábban nagy jelentőségű tbc-evolúciós könyvet jelentettek meg, de a tavalyi, Szent-Györgyi Alberthez kapcsolódó szegedi rendezvény-sorozaton is együtt dolgoztak. Idén május 10-én Olivier Dutour a szegedi biológus mesterképzésben tartott órát.

 

Megduplázva

A professzor hangsúlyozta, kezdettől fogva élvezik ezek az együttműködések a francia nagykövetség támogatását. – A mi kis szűk tudományterületünkön különösen fontosak ezek a kooperációk, hiszen megduplázzák a kompetenciákat, összeadódik a két oldal tudományos kapacitása, és persze a hallgatócseréket is segítik – magyarázta Olivier Dutour. Paja László egyébként 12 évvel ezelőtt járt először nála a marseille-i egyetemen, és egy speciális egyéves antropológiai diplomát szerzett. A professzor bevallotta, akkor még nem is gondolta volna, hogy ebből később közös doktori értekezés lesz, de ennek is eljött az ideje.

 

Didier Haguenauer, a tudományos, egyetemi és intézmények közötti együttműködésekért felelős francia attasé elmondta, a „co-tutelle” szót nehéz lefordítani: nincs igazán magyar megfelelője. Ez egy egyezménytípus két egyetem két doktori iskolája között, ami lehetőséget ad arra, hogy törvényesen elismerhessék a másik doktori fokozatát. Mint ismeretes ugyanis, minden országban különbözőek a doktori követelmények, amiket nehéz harmonizálni. A co-tutelle-t az egyetemi és tudományos kooperációk „Rolls-Royce”-ának is nevezik, mivel a legjobb módszer, amivel tudományos együttműködéseket lehet segíteni. Nem véletlen, hogy a francia kormány is prioritásként kezeli a co-tutelle-t a diákcserék területén – tudtuk meg a francia diplomatától.

 

Minden tudományterületen

SZS20130509_paja_laszlo_doktori_vedese_006A co-tutelle rendszerben a doktorandusznak egy közös védést kell tartania (ami akár angol nyelven is történhet, mint most Paja László esetében), de két egyetem doktori diplomáját kapja meg. A rendszer természetesen nem csak Szegeden működik, de Budapest után a Tisza-parti városban végeztek és végeznek a legtöbben kettős, azaz magyar és francia vezetésű doktori tanulmányokat a francia nagykövetség támogatásával. A co-tutelle egyébként minden egyetemre, minden tudományterületre érvényes. Ha egy PhD-hallgató szeretne egy ilyen folyamatba bekapcsolódni, először témavezetőjéhez kell fordulnia, hiszen rendszerek együttműködéséről van szó, amiben a magyar témavezetőnek is aktívan részt kell vennie. A két doktori iskola felveszi a kapcsolatot, majd megfogalmazzák a co-tutelle-megállapodást, és a hallgató a francia követséghez fordulhat co-tutelle kutatói ösztöndíjért. Fontos, hogy váltakoztatni kell a kutatási periódusokat, a képzés egyik fele Franciaországban, a másik Magyarországon zajlik. A francia nagykövetség a franciaországi kutatásokat finanszírozza ösztöndíjjal.

 

Alapkő

– Nagyon fontosnak tartom az olyan eseményeket, mint ez a mai közös védés. A co-tutelle-rendszerek fejlődése ugyanis az európai tudományosság fejlődésének alapköve – emelte ki a védési bizottságban jelen levő Jean-Pierre Brun, a párizsi College de France professzora. Hozzátette: az Erasmus-ösztöndíj a mindennapos hallgató- és oktatócseréket segíti elő, a co-tutelle viszont egy mélyebb, egy nagyságrenddel magasabb szintet jelent. – Ebben a munkamódszerek cseréje is megvalósul, az együttműködésben részt vevő felek megismerik egymást, együtt dolgoznak, és ahogyan a két témavezető, Olivier Dutour és Pálfi György példája is mutatja, egész életre szóló együttműködéseket lehet kiépíteni. A hógolyóeffektus elve szerint reméljük, hogy ez a mostani co-tutelle esemény is közös munkacsoportok, közös képzések, közös kutatóhelyek felé vezet majd a jövőben – összegzett a professzor.

 

Arany Mihály

Paja_Laszlo_doktori_vedese
Paja László doktori védésén készült képek itt megtekinthetők
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • december 18.
  10:00 - 14:30
  A Paál Zoltán díj átadása. A Katalízis Munkabizottság elnökének megválasztása. Sápi András (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Tervezett Katalízis: Nano- és in-situ technológiákkal a nagy aktivitás és szelektivitás felé. Havasi Viktor (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék, PhD munka bemutató) – Ritkaföldfémekkel dópolt stroncium-aluminátok hasznosítása a fotokatalízisben. Ádám Adél (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Nikkel nanorészecskék előállítása, jellemzése és felhasználása katalizátorként SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék). Varga Gábor (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Átmenetifém-aminosav komplex-CaAl-réteges kettős hidroxid kompozitok készítése, szerkezetvizsgálatuk és katalitikus alkalmazásaik. Mészáros Rebeka, Ötvös Sándor Balázs, Varga Gábor, Kocsis Marianna, Pálinkó István, Fülöp Ferenc (SZTE Gyógyszerkémiai Intézet) – Hatékony heterogén ezüst katalizátor fejlesztése terminális alkinek közvetlen nitrillé alakításához. Gyulavári Tamás Zsolt (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Látható fénnyel gerjeszthető titán-dioxidok előállítása és jellemzése. Musza Katalin (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Cu/Cu2O nanorészecskék szintézise, jellemzése és katalitikus aktivitásuk egy kapcsolási reakcióban. Tungler Antal (MTA Energiatudományi Kutatóközpont) – Gyógyszeripari szennyvizek ártalmatlanítása és hasznosítása.
 • december 19.
  10:00 - 16:47
  Az MTA Elektrokémiai Munkabizottság tudományos ülésének programja: Janáky Csaba (SZTE) – Új eredmények és kutatási irányok a szegedi fotoelektrokémiában. Kormányos Attila (SZTE) – Vezető polimer alapú összetett elektródok fotoelektrokémiája. Samu Gergely Ferenc (SZTE) – Optikailag aktív perovszkit elektródok vizsgálata. Kovács Noémi (ELTE) – Titánötvözetek elektrokémiai stabilitásának vizsgálata kettős potenciodinamikus vezérlést alkalmazó módszerekkel. Szekeres Krisztina Júlia (ELTE) – Vezető polimerfilm elektródok elektrokémiai és morfológiai vizsgálata. Pap Sándor József (MTA Energiakutató) – Réz(II)-peptid komplexek tervezése O2 elektrokatalitikus termeléséhez. Péter László (MTA Wigner) – Cirkónium elektrolitikus hidrogénezése. Tóth Péter Sándor (SZTE) – Grafén és egyéb kétdimenziós nanoszerkezetek (foto)elektrokémiai vizsgálata. Pajkossy Tamás (MTA TTK) – Egyebek. A rendezvény szervezője: SZAB Kémiai Szakbizottság Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Munkabizottság.
 • december 19.
  15:00 - 17:00
  SZAB Orvostudományi Szakbizottság Sprottudományi Munkabizottság.
 • *
  december 19.
  17:00 - 18:30
  Mikszáth Kálmántól kezdve Wass Alberten át Oravecz Imréig több író, illetve számos tanulmány tudós szerzője is foglalkozik az amerikai kontinensen diaszpórában élő magyarok helyzetével. Újszászi Ilona újságíró, az SZTE közkapcsolati koordinátora legújabb riportkönyvében családtörténetekkel válaszol a kérdésre: Hogyan lettek ők „amerikai magyarok”? A fotókkal, számokkal, tényekkel illusztrált könyvbemutatón szó esik az amerikai bevándorlási hullámok különbözőségeiről és tanulságairól, ami segítheti a napjainkban Európát érintő migrációs válság értelmezését is.