SZTE Info

A munkaerőpiac igényeihez igazította képzéseit az SZTE JGYPK

Kétéves projekt keretében közel 158 millió forintból történt meg a kimenetorientált képzésfejlesztés a pedagógusképző fakultáson.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

2011. szeptember 1-jén indult, s 2013. augusztus 31-éig tart az a nagyszabású munka, melynek projektzáró sajtótájékoztatójára és rendezvényére május 29-én került sor az SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Karon. A „Kimenetorientált képzésfejlesztés a Dél-alföldi Régió szolgáltató egyetemén” című uniós projekt során csaknem 158 millió forint támogatással a munkaerőpiac szereplőinek bevonásával fejlesztették a különböző képzések tananyagát, illetve az oktatást.

 

jgypk_projekt_05Mint elhangzott, a felsőoktatási intézmények világszerte egyre inkább arra törekednek, hogy képzéseiket, azok szakmai tartalmát a hallgatók leendő munkáltatóinak igényeihez, a munkaerőpiac elvárásaihoz igazítsák. Ebben a tekintetben most igen jelentős eredmények születtek a Szegedi Tudományegyetemen. A projekt szakmai vezetője, Galambos Gábor professzor elárulta, 2009-ben kezdődtek meg a gyakorlati lépések a pályázat sikerét követően. – Miután a Juhász Gyula Pedagógusképző Kar 2006/2007-ben korábbi szakjai jelentős részét elveszítette, ez a projekt igen komoly lehetőséget jelentett arra, hogy új képzési struktúrát alakítson ki, mely megfelel a munkaerő-piaci kihívásoknak, illetve igazodik a magyar felsőoktatás elvárásaihoz. A fejlesztés a képzési rendszer minden szintjét érintette a felsőoktatási szakképzésektől kezdve egészen a mesterképzésekig. Az új oktatási programok kidolgozásába bevontuk a munkaerőpiac szereplőit, a munkáltatók elvárásai érvényesülnek a tananyagokban – magyarázta el. Hozzáfűzte, a tartalmi részek átalakításán kívül új oktatástechnikai megoldásokat, 21. századi multimédiás eszközöket is bevontak a képzésbe. Összesen 42 – magyar, valamint angol nyelvű – elektronikus tananyagot dolgoztak ki. Utóbbiak révén az itt tanuló hallgatók a szakember reményei szerint hatékonyabban tudnak majd érvényesülni az európai felsőoktatási térségben.

 

Csallner András Erik projektmenedzser megjegyezte, a menedzsment részéről komoly erőfeszítéseket igényelt a sokrétű szervezés, illetve az elmúlt két esztendő törvényi változásaihoz való igazodás, ugyanakkor örömére sikerült megfelelniük a kihívásoknak. A projekthez kapcsolódó kutatást Jancsák Csaba szociológus, az SZTE JGYPK oktatója vezette. Elárulta: közel 700 munkaerő-piaci szereplőt kérdeztek meg kérdőíves, személyes adatfelvételi módszerrel vagy személyes interjúval. Szakmaspecifikusan az adott képzéshez kapcsolódó munkáltatói elvárásokat tárták és dolgozták fel. – Alapállításunk, hogy egy 21. századi regionális tudásközpont (mint amilyen az SZTE) nem egy bezárkózó intézmény, hanem tágabb, gazdasági-társadalmi környezettel is bír, jelentős a regionális gazdaságfejlesztő hatása. Emellett az adott régióból, eurorégióból fogad hallgatókat, ezen térség számára képez szakembereket, akik akár multinacionális, transznacionális vállalatoknál helyezkedhetnek el. Mivel téves az az elképzelés, hogy a piac láthatatlan keze majd megteremti a munkaerőpiac és a felsőoktatás szoros kapcsolatát, valójában egyértelmű, hogy a felsőoktatás részéről van szükség innovációra, meg kell kérdezni a munkáltatókat az elvárásaikról – jelentette ki. A kutatásuk keretében ennek jegyében vállalatok, cégek, vállalkozások képviselőivel vették fel a kapcsolatot, s bevonták őket a tananyagfejlesztő csoportokba is.

 

Jugyu_projekt
A munkaerőpiac igényeihez igazította képzéseit az SZTE JGYPK - GALÉRIA

Egy ilyen szakember Szovics Zoltán, a szegedi Nemzeti Kajak-kenu és Evezős Olimpiai Központ vezetője, aki az egészségfejlesztés-rekreáció képzés sportszakmai részének kidolgozásában vett részt. Mint a sajtótájékoztatón fogalmazott, a JGYPK egykori hallgatójaként előremutatónak tartja, hogy a kar ilyen intenzíven működik együtt a munkaerőpiac szereplőivel képzéseinek fejlesztése érdekében.

 

SZTEinfo

A sajtóközlemény itt letölthető

Jancsák Csaba - A megalapozó kutatásokról

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. augusztus 31.

kiemelt_Sik_Marton_SZEM

Sík Márton életében a sport már egyetemi évei alatt is központi szerepet töltött be. Az SZTE-s öregdiák mintegy húsz éven keresztül kajakozott, élsportolóként számos sikert, köztük egy olimpiai 5. helyezést is maga mögött tudhat. Ma a DÉMÁSZ Szegedi Vízisport Egyesület szakmai vezetőjeként támogatja a fiatalokat.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 5. 09:00 - 22. 19:00
  A kiállítás szervezője: SZAB Művészeti Szakbizottság.
 • október 6. 08:00 - december 20. 08:00
  A szegedi szecessziós épületeket szokatlan szemszögbôl mutatja meg a tárlat. Az épületekre jellemzô szecessziós részleteket láthatjuk viszont fotókon. Olyan perspektívából, madártávlatból, ahogy az utca embere nem láthatja ôket. A kiállítás megtekinthetô december 20-ig.
 • október 7. 14:00 - november 10. 08:00
  A Magyar Alkotómûvészek Országos Egyesületével karöltve, szalonjelleggel a MAOE teljes képzômûvészeti tagságát megszólaltató tárlatot mutat be a REÖK. Ennek a kiállításnak a korábbi években különbözô, nagyhírû intézmények, mint például a szentendrei MûvészetMalom adott helyet. Az eddigi évek tapasztalatai alapján a szegedi kiállítóházba is 6-800 mûvész alkotását várjuk. A kiállítás megtekinthetô november 10-ig. Belépôjegy 500 Ft.
 • október 9. 15:00 - november 10. 20:00
  A fényképeket a szerző Juhász Antalnak az 1960-as évek óta végzett néprajzi terepmunkáin készítette. Az idő tájt a tanyai emberek a gazdasági, társadalmi változások időszakát élték. Évtizedek múltán látjuk, hogy a felvételek többnyire egy még paraszti életformában élt nemzedék hétköznapi munkáját, ünnepeit dokumentálják.
 • október 9. 18:00 - 21. 20:00
  Megnyitja: Bene Zoltán író, a Szeged folyóirat fôszerkesztôje Közremûködik: Csanádi Hajnalka (ének), Nemes Levente (doromb, dob) Nagy Károly (Szeged, 1952) Vinkler-díjas festô- és grafikusmûvész, a „Szeged kultúrájáért díj” 2017. évi kitüntetettje. A szegedi Tanárképzô Fôiskolán földrajz-rajz szakos tanári diplomát szerzett, majd elvégezte a Képzômûvészeti Fôiskola továbbképzô kurzusát. Tanított általános iskolákban (Algyô, Deszk), az Eötvös Gimnáziumban és mûvészeti iskolákban (Lyra, Classic) rajz és vizuális kultúra tantárgyat, médiaismeretet. A Szegedi Szépmíves Céh szabadiskolájában rajzot, festészetet és fotózást oktat. 1990 óta vezet nyári mûvésztelepeket. Fest olajjal és akrillal, készít akvarellt, ecsetrajzot, hagyományos sokszorosító grafikával és computer grafikával is foglalkozik. Elnöke a Szegedi Szépmíves Céhnek, tagja a Magyar Rajztanárok Országos Egyesületének. Megtekinthetô október 21-ig, hétköznapokon 08.00–22.00, szombaton 09.00–20.00 óráig.