SZTE Info

A munkaerőpiac igényeihez igazította képzéseit az SZTE JGYPK

Kétéves projekt keretében közel 158 millió forintból történt meg a kimenetorientált képzésfejlesztés a pedagógusképző fakultáson.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

2011. szeptember 1-jén indult, s 2013. augusztus 31-éig tart az a nagyszabású munka, melynek projektzáró sajtótájékoztatójára és rendezvényére május 29-én került sor az SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Karon. A „Kimenetorientált képzésfejlesztés a Dél-alföldi Régió szolgáltató egyetemén” című uniós projekt során csaknem 158 millió forint támogatással a munkaerőpiac szereplőinek bevonásával fejlesztették a különböző képzések tananyagát, illetve az oktatást.

 

jgypk_projekt_05Mint elhangzott, a felsőoktatási intézmények világszerte egyre inkább arra törekednek, hogy képzéseiket, azok szakmai tartalmát a hallgatók leendő munkáltatóinak igényeihez, a munkaerőpiac elvárásaihoz igazítsák. Ebben a tekintetben most igen jelentős eredmények születtek a Szegedi Tudományegyetemen. A projekt szakmai vezetője, Galambos Gábor professzor elárulta, 2009-ben kezdődtek meg a gyakorlati lépések a pályázat sikerét követően. – Miután a Juhász Gyula Pedagógusképző Kar 2006/2007-ben korábbi szakjai jelentős részét elveszítette, ez a projekt igen komoly lehetőséget jelentett arra, hogy új képzési struktúrát alakítson ki, mely megfelel a munkaerő-piaci kihívásoknak, illetve igazodik a magyar felsőoktatás elvárásaihoz. A fejlesztés a képzési rendszer minden szintjét érintette a felsőoktatási szakképzésektől kezdve egészen a mesterképzésekig. Az új oktatási programok kidolgozásába bevontuk a munkaerőpiac szereplőit, a munkáltatók elvárásai érvényesülnek a tananyagokban – magyarázta el. Hozzáfűzte, a tartalmi részek átalakításán kívül új oktatástechnikai megoldásokat, 21. századi multimédiás eszközöket is bevontak a képzésbe. Összesen 42 – magyar, valamint angol nyelvű – elektronikus tananyagot dolgoztak ki. Utóbbiak révén az itt tanuló hallgatók a szakember reményei szerint hatékonyabban tudnak majd érvényesülni az európai felsőoktatási térségben.

 

Csallner András Erik projektmenedzser megjegyezte, a menedzsment részéről komoly erőfeszítéseket igényelt a sokrétű szervezés, illetve az elmúlt két esztendő törvényi változásaihoz való igazodás, ugyanakkor örömére sikerült megfelelniük a kihívásoknak. A projekthez kapcsolódó kutatást Jancsák Csaba szociológus, az SZTE JGYPK oktatója vezette. Elárulta: közel 700 munkaerő-piaci szereplőt kérdeztek meg kérdőíves, személyes adatfelvételi módszerrel vagy személyes interjúval. Szakmaspecifikusan az adott képzéshez kapcsolódó munkáltatói elvárásokat tárták és dolgozták fel. – Alapállításunk, hogy egy 21. századi regionális tudásközpont (mint amilyen az SZTE) nem egy bezárkózó intézmény, hanem tágabb, gazdasági-társadalmi környezettel is bír, jelentős a regionális gazdaságfejlesztő hatása. Emellett az adott régióból, eurorégióból fogad hallgatókat, ezen térség számára képez szakembereket, akik akár multinacionális, transznacionális vállalatoknál helyezkedhetnek el. Mivel téves az az elképzelés, hogy a piac láthatatlan keze majd megteremti a munkaerőpiac és a felsőoktatás szoros kapcsolatát, valójában egyértelmű, hogy a felsőoktatás részéről van szükség innovációra, meg kell kérdezni a munkáltatókat az elvárásaikról – jelentette ki. A kutatásuk keretében ennek jegyében vállalatok, cégek, vállalkozások képviselőivel vették fel a kapcsolatot, s bevonták őket a tananyagfejlesztő csoportokba is.

 

Jugyu_projekt
A munkaerőpiac igényeihez igazította képzéseit az SZTE JGYPK - GALÉRIA

Egy ilyen szakember Szovics Zoltán, a szegedi Nemzeti Kajak-kenu és Evezős Olimpiai Központ vezetője, aki az egészségfejlesztés-rekreáció képzés sportszakmai részének kidolgozásában vett részt. Mint a sajtótájékoztatón fogalmazott, a JGYPK egykori hallgatójaként előremutatónak tartja, hogy a kar ilyen intenzíven működik együtt a munkaerőpiac szereplőivel képzéseinek fejlesztése érdekében.

 

SZTEinfo

A sajtóközlemény itt letölthető

Jancsák Csaba - A megalapozó kutatásokról

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. március 08.
Kiemelt_GTB

Nők a Tudományban Kiválósági Díjas lett Gazdag-Tóth Boglárka. Az SZTE TTIK Informatikai Intézet Számítógépes Optimalizálás Tanszékén dolgozó, szakmabeli férjével együtt három gyermeket nevelő édesanyával arról is beszélgettünk, melyik a kedvenc algoritmusa.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • március 24. 10:00 - 25. 15:00
  Az Ifjú Pszichológusok és Neveléstudományi Kutatók Országos Konferenciája, az IPSZILON Konferencia fő témája: az ifjúságszociológia és ifjúságpszichológia. A plenáris előadásokon Dr. Jancsák Csaba (SZTE JGYPK) az ifjúságkutatás legújabb hazai és nemzetközi eredményeit ismerteti; Prof. Dr. Pikó Bettina (SZTE ÁOK) arra a kérdésre válaszol, hogy Mitől boldogok a fiatalok?
 • március 26.
  14:00 - 15:00
 • március 27.
  17:00 - 18:30
  A TIT Szabadegyetem Földrajz Tagozat előadója: Dr. Karancsi Zoltán PhD, tanszékvezető egyetemi docens (SZTE JGYPK). Az északi sarkkörön túlra télen leginkább az északi fényt keresők kelnek útra. Az előadó arra a kérdésre is válaszol, hogy mit lehet még észak Norvégiában ilyenkor csinálni turistaként.
 • március 27.
  18:00 - 19:30
  Az SZTE Mentor(h)áló Pedagógiai esték című nagyszabású sorozatának vendége dr. Farkas Eszter PhD, egyetemi docens, a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karán működő Orvosi Fizikai és Orvosi Informatikai Intézet L’Oreal-UNESCO díjjal kitüntetett agyikeringés-kutatója. Olyan kérdésekre keresi a választ, mint például: vajon mitől függ idegrendszerünk egészséges öregedése? Milyen körülmények ronthatják kilátásainkat? További információ: http://www.jgypk.hu/mentorhalo/ujabb-tudomanyos-ismeretterjeszto-csemege-az-oregedo-agy/
 • március 28.
  13:00 - 16:00
  A magyarországi új kutatási infrastruktúrák bemutatkozásán részt vesz a Szentágothai János Kutatóközpont; a Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központ; a Hungarian Center of Excellence for Molecular Medicine (HCEMM). Meghívott vendégek: az intézmények igazgatói - Prof. Helyes Zsuzsanna (SZKK), Prof. Kacskovics Imre (FIEK) és Prof. Bíró Tamás (HCEMM). A program szakmai támogatója a MTA Szegedi Területi Bizottságának Immunológiai Munkabizottsága.