SZTE Info

A munkaerőpiac igényeihez igazította képzéseit az SZTE JGYPK

Kétéves projekt keretében közel 158 millió forintból történt meg a kimenetorientált képzésfejlesztés a pedagógusképző fakultáson.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

2011. szeptember 1-jén indult, s 2013. augusztus 31-éig tart az a nagyszabású munka, melynek projektzáró sajtótájékoztatójára és rendezvényére május 29-én került sor az SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Karon. A „Kimenetorientált képzésfejlesztés a Dél-alföldi Régió szolgáltató egyetemén” című uniós projekt során csaknem 158 millió forint támogatással a munkaerőpiac szereplőinek bevonásával fejlesztették a különböző képzések tananyagát, illetve az oktatást.

 

jgypk_projekt_05Mint elhangzott, a felsőoktatási intézmények világszerte egyre inkább arra törekednek, hogy képzéseiket, azok szakmai tartalmát a hallgatók leendő munkáltatóinak igényeihez, a munkaerőpiac elvárásaihoz igazítsák. Ebben a tekintetben most igen jelentős eredmények születtek a Szegedi Tudományegyetemen. A projekt szakmai vezetője, Galambos Gábor professzor elárulta, 2009-ben kezdődtek meg a gyakorlati lépések a pályázat sikerét követően. – Miután a Juhász Gyula Pedagógusképző Kar 2006/2007-ben korábbi szakjai jelentős részét elveszítette, ez a projekt igen komoly lehetőséget jelentett arra, hogy új képzési struktúrát alakítson ki, mely megfelel a munkaerő-piaci kihívásoknak, illetve igazodik a magyar felsőoktatás elvárásaihoz. A fejlesztés a képzési rendszer minden szintjét érintette a felsőoktatási szakképzésektől kezdve egészen a mesterképzésekig. Az új oktatási programok kidolgozásába bevontuk a munkaerőpiac szereplőit, a munkáltatók elvárásai érvényesülnek a tananyagokban – magyarázta el. Hozzáfűzte, a tartalmi részek átalakításán kívül új oktatástechnikai megoldásokat, 21. századi multimédiás eszközöket is bevontak a képzésbe. Összesen 42 – magyar, valamint angol nyelvű – elektronikus tananyagot dolgoztak ki. Utóbbiak révén az itt tanuló hallgatók a szakember reményei szerint hatékonyabban tudnak majd érvényesülni az európai felsőoktatási térségben.

 

Csallner András Erik projektmenedzser megjegyezte, a menedzsment részéről komoly erőfeszítéseket igényelt a sokrétű szervezés, illetve az elmúlt két esztendő törvényi változásaihoz való igazodás, ugyanakkor örömére sikerült megfelelniük a kihívásoknak. A projekthez kapcsolódó kutatást Jancsák Csaba szociológus, az SZTE JGYPK oktatója vezette. Elárulta: közel 700 munkaerő-piaci szereplőt kérdeztek meg kérdőíves, személyes adatfelvételi módszerrel vagy személyes interjúval. Szakmaspecifikusan az adott képzéshez kapcsolódó munkáltatói elvárásokat tárták és dolgozták fel. – Alapállításunk, hogy egy 21. századi regionális tudásközpont (mint amilyen az SZTE) nem egy bezárkózó intézmény, hanem tágabb, gazdasági-társadalmi környezettel is bír, jelentős a regionális gazdaságfejlesztő hatása. Emellett az adott régióból, eurorégióból fogad hallgatókat, ezen térség számára képez szakembereket, akik akár multinacionális, transznacionális vállalatoknál helyezkedhetnek el. Mivel téves az az elképzelés, hogy a piac láthatatlan keze majd megteremti a munkaerőpiac és a felsőoktatás szoros kapcsolatát, valójában egyértelmű, hogy a felsőoktatás részéről van szükség innovációra, meg kell kérdezni a munkáltatókat az elvárásaikról – jelentette ki. A kutatásuk keretében ennek jegyében vállalatok, cégek, vállalkozások képviselőivel vették fel a kapcsolatot, s bevonták őket a tananyagfejlesztő csoportokba is.

 

Jugyu_projekt
A munkaerőpiac igényeihez igazította képzéseit az SZTE JGYPK - GALÉRIA

Egy ilyen szakember Szovics Zoltán, a szegedi Nemzeti Kajak-kenu és Evezős Olimpiai Központ vezetője, aki az egészségfejlesztés-rekreáció képzés sportszakmai részének kidolgozásában vett részt. Mint a sajtótájékoztatón fogalmazott, a JGYPK egykori hallgatójaként előremutatónak tartja, hogy a kar ilyen intenzíven működik együtt a munkaerőpiac szereplőivel képzéseinek fejlesztése érdekében.

 

SZTEinfo

A sajtóközlemény itt letölthető

Jancsák Csaba - A megalapozó kutatásokról

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • december 18.
  10:00 - 14:30
  A Paál Zoltán díj átadása. A Katalízis Munkabizottság elnökének megválasztása. Sápi András (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Tervezett Katalízis: Nano- és in-situ technológiákkal a nagy aktivitás és szelektivitás felé. Havasi Viktor (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék, PhD munka bemutató) – Ritkaföldfémekkel dópolt stroncium-aluminátok hasznosítása a fotokatalízisben. Ádám Adél (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Nikkel nanorészecskék előállítása, jellemzése és felhasználása katalizátorként SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék). Varga Gábor (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Átmenetifém-aminosav komplex-CaAl-réteges kettős hidroxid kompozitok készítése, szerkezetvizsgálatuk és katalitikus alkalmazásaik. Mészáros Rebeka, Ötvös Sándor Balázs, Varga Gábor, Kocsis Marianna, Pálinkó István, Fülöp Ferenc (SZTE Gyógyszerkémiai Intézet) – Hatékony heterogén ezüst katalizátor fejlesztése terminális alkinek közvetlen nitrillé alakításához. Gyulavári Tamás Zsolt (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Látható fénnyel gerjeszthető titán-dioxidok előállítása és jellemzése. Musza Katalin (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Cu/Cu2O nanorészecskék szintézise, jellemzése és katalitikus aktivitásuk egy kapcsolási reakcióban. Tungler Antal (MTA Energiatudományi Kutatóközpont) – Gyógyszeripari szennyvizek ártalmatlanítása és hasznosítása.
 • december 19.
  10:00 - 16:47
  Az MTA Elektrokémiai Munkabizottság tudományos ülésének programja: Janáky Csaba (SZTE) – Új eredmények és kutatási irányok a szegedi fotoelektrokémiában. Kormányos Attila (SZTE) – Vezető polimer alapú összetett elektródok fotoelektrokémiája. Samu Gergely Ferenc (SZTE) – Optikailag aktív perovszkit elektródok vizsgálata. Kovács Noémi (ELTE) – Titánötvözetek elektrokémiai stabilitásának vizsgálata kettős potenciodinamikus vezérlést alkalmazó módszerekkel. Szekeres Krisztina Júlia (ELTE) – Vezető polimerfilm elektródok elektrokémiai és morfológiai vizsgálata. Pap Sándor József (MTA Energiakutató) – Réz(II)-peptid komplexek tervezése O2 elektrokatalitikus termeléséhez. Péter László (MTA Wigner) – Cirkónium elektrolitikus hidrogénezése. Tóth Péter Sándor (SZTE) – Grafén és egyéb kétdimenziós nanoszerkezetek (foto)elektrokémiai vizsgálata. Pajkossy Tamás (MTA TTK) – Egyebek. A rendezvény szervezője: SZAB Kémiai Szakbizottság Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Munkabizottság.
 • december 19.
  15:00 - 17:00
  SZAB Orvostudományi Szakbizottság Sprottudományi Munkabizottság.
 • *
  december 19.
  17:00 - 18:30
  Mikszáth Kálmántól kezdve Wass Alberten át Oravecz Imréig több író, illetve számos tanulmány tudós szerzője is foglalkozik az amerikai kontinensen diaszpórában élő magyarok helyzetével. Újszászi Ilona újságíró, az SZTE közkapcsolati koordinátora legújabb riportkönyvében családtörténetekkel válaszol a kérdésre: Hogyan lettek ők „amerikai magyarok”? A fotókkal, számokkal, tényekkel illusztrált könyvbemutatón szó esik az amerikai bevándorlási hullámok különbözőségeiről és tanulságairól, ami segítheti a napjainkban Európát érintő migrációs válság értelmezését is.