SZTE Info

A Negyedszázaddal nyitnak az idei Tehetségpont-kiállítások

A tavalyi siker után idén májusban és június elején ismét az SZTE Tehetségpont képzőművész hallgatói állítanak ki négy héten keresztül a Somogyi-könyvtárban.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Arnyas_KoppanyA biblioétka első emeleti folyóirat-olvasójában május 9-től 15-ig elsőként Árnyas Koppány festőművész kiállítását tekinthetik meg az érdeklődők, a Negyedszázad címet viselő tárlat megnyitójára május 9-én 17 órakor kerül sor. Köszöntőt mond Badó Attila professzor, az SZTE Tehetségpont vezetője, a kiállítást megnyitja Szekeres Ferenc grafikusművész, az SZTE JGYPK adjunktusa. Fuvolán közreműködik: Ruszkai Tamara.

 

Árnyas Koppány Ákos a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Karán végzett tanító és képi ábrázolás szakokon 2012-ben. A rajz tanszéken töltött évek alatt festészet szakirányra szakosodott, olyan oktatókkal dolgozhatott, mint Szabó Tamás szobrászművész, Gál Lehel festőművész és Popovics Lőrinc szobrászművész. Több egyéni és csoportos kiállítása volt már országos és nemzetközi mezőnyben egyaránt, illetve több művésztelepre is meghívást kapott. Legkiemelkedőbb eredményei egyikének tartja, hogy Erasmus-ösztöndíjjal félévet tölthetett Norvégiában, a hamari University College-ban, felvételt nyert a Magyar Alkotók Országos Egyesületébe, illetve, hogy megszervezte a stArt Plein Air Nemzetközi Művésztelepet, mely immár harmadik éve teremt lehetőséget fiatal alkotóknak a természetközeli, nyugodt alkotásra és az alkotók közti kommunikációra.

Arnyas_Koppany1Festményei között ugyanúgy megtalálhatóak a realitásra törekvő elemek, mint a lírai absztrakt vagy gesztusfestészet is. Legújabb sorozata, melyet a norvégiai architektúra ihletett, a lírai absztrakciót próbálja ötvözni a konstruktív ábrázolással, a realitásra törekvő motívumokat az elvontabb, absztrakt részletekkel. Munkái legfontosabb képépítőelemei közé tartoznak a gesztusok, lendületes ecsetkezelések, folyások, melyek a pillanatnyi érzelmi töltést, vagy a kép által sugallt emóciókat kívánják fokozni. A Negyedszázad című kiállításon főképp az elmúlt félévben készített képei lesznek láthatóak, melyek témáiban szegedi, romániai és norvégiai utazások emlékképei, motívumai jelennek meg.

 

Kiállítások (válogatás az elmúlt évekből):

 

2013

- Cambridge-Szeged Society 25. évfordulója, Williams Art Gallery, Cambridge

- Háromnegyed hetes című kiállítás Fodor Tiborral, Algyő

- Budapest Art Expo Friss2013, Művészet Malom, Szentendre

- Nemzetközi Művésztelep Jimbolia, Románia

 

2012

- XIV. Táblakép-festészeti Binnálé, Szeged

- Diploma kiállítás 2012, SZTE JGYPK Rajz-Művészettörténet Tanszék, Szeged

- XI. Hám Művésztelep, Nagyszéksós

- II. stArt Plein Air Nemzetközi Művésztelep Gyermely és Csongrád. Kiállításaink: Budapest, Szeged

- Random csoport kiállítása, Szeged

- Téli Tárlat, Alkotói díj, Hagymaház Makó

 

2011

- Egyetemi Tavasz Fotópályázat, Szeged

- Országos Tudományos és Művészeti Diákköri Konferencia (OMDK), Sopron

- Önálló kiállítás, Belvárosi Kamara Galéria, Szeged

- XXXVI. Nyári Tárlat, REÖK palota, Szeged

- Gernik Nemzetközi Művésztelep, Románia

- Gyermelyi művésztelep, Gyermely

- XX. Csongrádi Művésztelep jubileumi kiállítása, Magyar Alkotóművészek Háza, Budapest

-stArt Plein Air Nemzetközi Művésztelep Csongrád. Kiállítások, Szeged, Csongrád

- Gernik-i Nemzetközi Művésztelep kiállítása, Szeged

- Random csoport kiállítása, József Attila Tanulmányi és Információs Központ, szeged

- Önálló kiállítás, József Attila Tanulmányi és Információs Központ, Szeged

 

M.A.


Tehetsegpont-kiallitasok
Árnyas Koppány festőművész képei itt megtekinthetők
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. március 08.
Kiemelt_GTB

Nők a Tudományban Kiválósági Díjas lett Gazdag-Tóth Boglárka. Az SZTE TTIK Informatikai Intézet Számítógépes Optimalizálás Tanszékén dolgozó, szakmabeli férjével együtt három gyermeket nevelő édesanyával arról is beszélgettünk, melyik a kedvenc algoritmusa.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • március 14. 10:00 - 22. 19:30
  A Tiszatáj Online Plüss Műhely rovata gyűjtést szervez Kárpátaljára, hogy olyan gyerekek is olvashassanak, akik nem könnyen jutnak magyar nyelvű könyvekhez! A szervezők kérik: "Hozz magaddal legalább egy – használt, de jó állapotú – gyerekkönyvet vagy alsós tankönyvet. Az adományokat március 14-től március 22-ig várjuk a kijelölt gyűjtőpontokon." A könyvek már másnap el is indulnak a Szegedi Görögkatolikus Egyházközség és a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola segítségével kárpátaljai magyar gyerekhez. Szervezők: FISZ - Fiatal Írók Szövetsége, Tiszatájonline.hu. Támogatók: Nemzeti Kulturális Alap.
 • március 19.
  11:00 - 15:00
  Mészáros Rezső, az MTA rendes tagja megnyitója után Prof. Dr. Tóth József szegedi, békéscsabai és pécsi éveiről tartanak előadásokat a szakértők. Zárszót mond: Dr. Szónokyné Dr. Ancsin Gabriella, egyetemi adjunktus (SZTE). A program szervezője: a SZAB Föld- és Természettudományi Szakbizottság, a Közéleti Kávéház.
 • március 20.
  11:00 - 17:00
 • március 20.
  16:00 - 17:30
  Analóg ingerület átvitel az agy működésében: farmakológiai és klinikai aspektusok címmel tart előadást Vizi E. Szilveszter (MD, PhD, DSc, MHAS, HonFBPhS, az MTA korábbi elnöke, a TIT t. elnöke, Kísérleti Orvostudományi Kutatóintézet MTA). A megismerés legfontosabb eszközéről, az emberi agyról még nagyon keveset tudunk. Ugyanakkor a civilizáció fejlődése, valamint az információs forradalom eredményeképpen ez a szervünk van legjobban terhelésnek kitéve. Ezzel van szoros összefüggésben, hogy az idegrendszeri megbetegedésekben, kóros lelki elváltozásokban (neurózis, szorongás, depresszió stb.) szenvedők száma világszerte állandóan növekszik. A XXI. század nagy kihívása egyrészt a különböző idegrendszeri és elmekórtani megbetegedések terápiájának megoldása, másrészt − de ez már nem csak orvos-biológiai szempontból, hanem filozófiai szempontból is fontos −, hogy választ tudjunk adni az agy és a tudat kapcsolatára. A program szervezője: a TIT és a Közéleti Kávéház Egyesület.
 • március 20.
  16:30 - 18:00