SZTE Info

A Negyedszázaddal nyitnak az idei Tehetségpont-kiállítások

A tavalyi siker után idén májusban és június elején ismét az SZTE Tehetségpont képzőművész hallgatói állítanak ki négy héten keresztül a Somogyi-könyvtárban.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Arnyas_KoppanyA biblioétka első emeleti folyóirat-olvasójában május 9-től 15-ig elsőként Árnyas Koppány festőművész kiállítását tekinthetik meg az érdeklődők, a Negyedszázad címet viselő tárlat megnyitójára május 9-én 17 órakor kerül sor. Köszöntőt mond Badó Attila professzor, az SZTE Tehetségpont vezetője, a kiállítást megnyitja Szekeres Ferenc grafikusművész, az SZTE JGYPK adjunktusa. Fuvolán közreműködik: Ruszkai Tamara.

 

Árnyas Koppány Ákos a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Karán végzett tanító és képi ábrázolás szakokon 2012-ben. A rajz tanszéken töltött évek alatt festészet szakirányra szakosodott, olyan oktatókkal dolgozhatott, mint Szabó Tamás szobrászművész, Gál Lehel festőművész és Popovics Lőrinc szobrászművész. Több egyéni és csoportos kiállítása volt már országos és nemzetközi mezőnyben egyaránt, illetve több művésztelepre is meghívást kapott. Legkiemelkedőbb eredményei egyikének tartja, hogy Erasmus-ösztöndíjjal félévet tölthetett Norvégiában, a hamari University College-ban, felvételt nyert a Magyar Alkotók Országos Egyesületébe, illetve, hogy megszervezte a stArt Plein Air Nemzetközi Művésztelepet, mely immár harmadik éve teremt lehetőséget fiatal alkotóknak a természetközeli, nyugodt alkotásra és az alkotók közti kommunikációra.

Arnyas_Koppany1Festményei között ugyanúgy megtalálhatóak a realitásra törekvő elemek, mint a lírai absztrakt vagy gesztusfestészet is. Legújabb sorozata, melyet a norvégiai architektúra ihletett, a lírai absztrakciót próbálja ötvözni a konstruktív ábrázolással, a realitásra törekvő motívumokat az elvontabb, absztrakt részletekkel. Munkái legfontosabb képépítőelemei közé tartoznak a gesztusok, lendületes ecsetkezelések, folyások, melyek a pillanatnyi érzelmi töltést, vagy a kép által sugallt emóciókat kívánják fokozni. A Negyedszázad című kiállításon főképp az elmúlt félévben készített képei lesznek láthatóak, melyek témáiban szegedi, romániai és norvégiai utazások emlékképei, motívumai jelennek meg.

 

Kiállítások (válogatás az elmúlt évekből):

 

2013

- Cambridge-Szeged Society 25. évfordulója, Williams Art Gallery, Cambridge

- Háromnegyed hetes című kiállítás Fodor Tiborral, Algyő

- Budapest Art Expo Friss2013, Művészet Malom, Szentendre

- Nemzetközi Művésztelep Jimbolia, Románia

 

2012

- XIV. Táblakép-festészeti Binnálé, Szeged

- Diploma kiállítás 2012, SZTE JGYPK Rajz-Művészettörténet Tanszék, Szeged

- XI. Hám Művésztelep, Nagyszéksós

- II. stArt Plein Air Nemzetközi Művésztelep Gyermely és Csongrád. Kiállításaink: Budapest, Szeged

- Random csoport kiállítása, Szeged

- Téli Tárlat, Alkotói díj, Hagymaház Makó

 

2011

- Egyetemi Tavasz Fotópályázat, Szeged

- Országos Tudományos és Művészeti Diákköri Konferencia (OMDK), Sopron

- Önálló kiállítás, Belvárosi Kamara Galéria, Szeged

- XXXVI. Nyári Tárlat, REÖK palota, Szeged

- Gernik Nemzetközi Művésztelep, Románia

- Gyermelyi művésztelep, Gyermely

- XX. Csongrádi Művésztelep jubileumi kiállítása, Magyar Alkotóművészek Háza, Budapest

-stArt Plein Air Nemzetközi Művésztelep Csongrád. Kiállítások, Szeged, Csongrád

- Gernik-i Nemzetközi Művésztelep kiállítása, Szeged

- Random csoport kiállítása, József Attila Tanulmányi és Információs Központ, szeged

- Önálló kiállítás, József Attila Tanulmányi és Információs Központ, Szeged

 

M.A.


Tehetsegpont-kiallitasok
Árnyas Koppány festőművész képei itt megtekinthetők
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. október 03.

Kiemelt_Antalicz_B

Első díjat nyert az Országos Tudományos Diákköri Konferencián, és egyedül épített a lézerfényt mérni képes szenzort. Felsőfokon beszél németül, angolul olvas szakcikkeket, miközben kínaiul tanul. A kollégiumában segíti az önképzőkör munkáját, s emellett egy új kutatási projekthez számítógépes szoftvert ír. Ő Antalicz Balázs, a Szegedi Tudományegyetem MSc-képzéses fizika szakos hallgatója, akitől leckét kaptunk lendületből és szakmai elhivatottságból.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 5. 09:00 - 22. 19:00
  A kiállítás szervezője: SZAB Művészeti Szakbizottság.
 • október 6. 08:00 - december 20. 08:00
  A szegedi szecessziós épületeket szokatlan szemszögbôl mutatja meg a tárlat. Az épületekre jellemzô szecessziós részleteket láthatjuk viszont fotókon. Olyan perspektívából, madártávlatból, ahogy az utca embere nem láthatja ôket. A kiállítás megtekinthetô december 20-ig.
 • október 7. 14:00 - november 10. 08:00
  A Magyar Alkotómûvészek Országos Egyesületével karöltve, szalonjelleggel a MAOE teljes képzômûvészeti tagságát megszólaltató tárlatot mutat be a REÖK. Ennek a kiállításnak a korábbi években különbözô, nagyhírû intézmények, mint például a szentendrei MûvészetMalom adott helyet. Az eddigi évek tapasztalatai alapján a szegedi kiállítóházba is 6-800 mûvész alkotását várjuk. A kiállítás megtekinthetô november 10-ig. Belépôjegy 500 Ft.
 • október 9. 15:00 - november 10. 20:00
  A fényképeket a szerző Juhász Antalnak az 1960-as évek óta végzett néprajzi terepmunkáin készítette. Az idő tájt a tanyai emberek a gazdasági, társadalmi változások időszakát élték. Évtizedek múltán látjuk, hogy a felvételek többnyire egy még paraszti életformában élt nemzedék hétköznapi munkáját, ünnepeit dokumentálják.
 • október 9. 18:00 - 21. 20:00
  Megnyitja: Bene Zoltán író, a Szeged folyóirat fôszerkesztôje Közremûködik: Csanádi Hajnalka (ének), Nemes Levente (doromb, dob) Nagy Károly (Szeged, 1952) Vinkler-díjas festô- és grafikusmûvész, a „Szeged kultúrájáért díj” 2017. évi kitüntetettje. A szegedi Tanárképzô Fôiskolán földrajz-rajz szakos tanári diplomát szerzett, majd elvégezte a Képzômûvészeti Fôiskola továbbképzô kurzusát. Tanított általános iskolákban (Algyô, Deszk), az Eötvös Gimnáziumban és mûvészeti iskolákban (Lyra, Classic) rajz és vizuális kultúra tantárgyat, médiaismeretet. A Szegedi Szépmíves Céh szabadiskolájában rajzot, festészetet és fotózást oktat. 1990 óta vezet nyári mûvésztelepeket. Fest olajjal és akrillal, készít akvarellt, ecsetrajzot, hagyományos sokszorosító grafikával és computer grafikával is foglalkozik. Elnöke a Szegedi Szépmíves Céhnek, tagja a Magyar Rajztanárok Országos Egyesületének. Megtekinthetô október 21-ig, hétköznapokon 08.00–22.00, szombaton 09.00–20.00 óráig.