SZTE Info

A Negyedszázaddal nyitott az SZTE Tehetségpont tárlatsorozata a Somogyiban

Árnyas Koppány Negyedszázad című tárlatának megnyitójával május 9-én elkezdődött az SZTE Tehetségpont és a Somogyi-könyvtár idei négyhetes kiállítás-sorozata.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZS20130509_tehetsegpont_a_somogyi_konyvtarban_001– Immár években mérhető az SZTE Tehetségpont és Somogyi-könyvtár együttműködése, melynek keretében lehetőséget kaptunk arra, hogy a Tehetségpont hallgatói kiállításokat tartsanak a bibliotékában. Ezen – tavaly óta szerződéssel is megerősített – együttműködés nélkül sokkal kevesebb lehetősége lenne tehetséges hallgatóinknak a kiállításra – mondta el köszöntőjében Badó Attila, az SZTE Tehetségpont vezetője, a Szegedi Tehetséggondozó Tanács tagja. Hozzátette: egy fiatal művész számára bizonyára semmi sem lehet fontosabb, mint az, hogy megmutatkozzon. A professzor köszönetet mondott Sófi Józsefnek, a Tehetséggondozó Tanács tagjának, aki a rendezvények előmozdításában részt vesz és intenzív kapcsolatot tart a művészhallgatókkal.

 

Nemes kezdeményezés indult el

Szekeres Ferenc grafikusművész, az SZTE JGYPK Rajz-Művészettörténet Tanszékének adjunktusa megnyitójában úgy fogalmazott, tartalmas kezdeményezésnek tartja a Tehetségpont és a Somogyi-könyvtár közös kiállítássorozatát, a tehetséggondozó szervezet nemcsak a „dicső tudományok”, hanem a képzőművészet egzakt területeinek ifjú művelőit is felkarolja. – Egy nemes folyamat indult el itt, én pedig mindig szívesen nézem, mit alkot a fiatalabb generáció – így a grafikusművész. Hozzáfűzte: az utóbbi három-négy évben egyre gyakrabban vehetnek részt az érdeklődők az új generáció kiállításain. E nemzedék egyik igen meghatározó személyisége Árnyas Koppány is, aki többet tesz az alkotásnál: kultúraszervező tevékenységet is végez, az általa szervezett rendezvények arról tanúskodnak, hogy figyelemmel van társaira is. Az Aranyi Sándor által szervezett Plein Air Nemzetközi Alkotótelep kapcsán fogalmazódott meg benne a stArt Plein Air Nemzetközi Művésztelep gondolata, mely a Plein Air szellemiségét fiatalokkal viszi tovább, s melyen román, szerb, török és holland vendégalkotók is megfordulnak.

 

Lírai lelkülette

SZS20130509_tehetsegpont_a_somogyi_konyvtarban_013Árnyas Koppány Ákos tavaly végzett a Juhász Gyula Pedagógusképző Karon tanító és képi ábrázolás szakokon. A rajz tanszéken töltött évek alatt festészet szakirányra szakosodott, olyan oktatói voltak, mint Szabó Tamás szobrászművész, Gál Lehel festőművész és Popovics Lőrinc szobrászművész. Szekeres Ferenc – akinek szintén hallgatója volt Koppány – kiemelte, a fiatal művészpalánta Erasmus-ösztöndíjjal fél évet töltött Norvégiában, a hamari University College-ban, kint tartózkodása kamarakiállítással zárult. – Érdekes ez a fiú, és érdekes a világa is, amelyre az idegen környezetben is kíváncsiak voltak – összegzett az adjunktus.

 

A lírai lelkületű fiatalember képei arról tanúskodnak, hogy ez a fiú tudja, mit csinál. A Negyedszázad című kiállítás az elmúlt félév anyagából válogat, ez egyben azt is mutatja, hogy termékeny alkotó. Végül Szekeres Ferenc a híres romantikus német festőt, Caspar David Friedrichet idézte, aki egyszer azt tanácsolta egyik tanítványának, hogy ne azt fesse, amit maga előtt, hanem azt, amit magában lát. – „Ha ott nem látsz semmit, akkor azt se fesd, ami előtted van.” Ezek a gondolatok jutnak a szemlélő eszébe, ha Koppány Oskola utcáról készített festményét nézi. Ez nem az Oskola utca, ez Koppány Oskola utcája – magyarázta a grafikusművész.

 

A Somogyi-könyvtár első emeleti folyóirat-olvasójának falain a Szőke Tisza hajó is látható, valamint a fiatal alkotó romániai és norvégiai utazásainak emlékképei kaptak helyet. A kiállítás megnyitóján Ruszkai Tamara, a Szegedi Szimfonikus Zenekar tagja közreműködött fuvolán.

 

További részletek Árnyas Koppány honlapján: http://arnyask.blogspot.hu/

 

További májusi kiállítások

Május 16. (csütörtök), 17 óra

Pesti Emma festőművész Vannak olyan helyek című kiállításának megnyitója. A tárlatot megnyitja: Roskó Gábor, Munkácsy-díjas, Érdemes Művész, tanszékvezető egyetemi docens. Közreműködik: Pesti Blues Zoli – gitár. A kiállítás megtekinthető május 16-tól 22-ig

 

Mjus 23. (csütörtök), 17 óra

Kovács Anikó festőművész Színes gondolatok című kiállításának megnyitója. A tárlatot megnyitja: Fabulya Zoltánné, SZTE JGYPK Rajz- Művészettörténet Tanszék. Közreműködik: Bodnár Balázs – gitár. A kiállítás megtekinthető május 23-tól 29-ig.

 

Május 30. (csütörtök), 17 óra

Pipei Borbála üvegművész „Fából vaskarika” című kiállításának megnyitója. A tárlatot megnyitja: Deák Zoltán, festőművész, műhelymester, SZTE JGYPK Rajz- Művészettörténet Tanszék. Közreműködik: Gáspár Botond dszessz-zenész. A kiállítás megtekinthető május 30-tól június 5-ig.

 

Arany Mihály

Tehetsegpont_a_Somogyi_konyvtarban
A képgaléria itt megtekinthető
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. augusztus 31.

kiemelt_Sik_Marton_SZEM

Sík Márton életében a sport már egyetemi évei alatt is központi szerepet töltött be. Az SZTE-s öregdiák mintegy húsz éven keresztül kajakozott, élsportolóként számos sikert, köztük egy olimpiai 5. helyezést is maga mögött tudhat. Ma a DÉMÁSZ Szegedi Vízisport Egyesület szakmai vezetőjeként támogatja a fiatalokat.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 5. 09:00 - 22. 19:00
  A kiállítás szervezője: SZAB Művészeti Szakbizottság.
 • október 6. 08:00 - december 20. 08:00
  A szegedi szecessziós épületeket szokatlan szemszögbôl mutatja meg a tárlat. Az épületekre jellemzô szecessziós részleteket láthatjuk viszont fotókon. Olyan perspektívából, madártávlatból, ahogy az utca embere nem láthatja ôket. A kiállítás megtekinthetô december 20-ig.
 • október 7. 14:00 - november 10. 08:00
  A Magyar Alkotómûvészek Országos Egyesületével karöltve, szalonjelleggel a MAOE teljes képzômûvészeti tagságát megszólaltató tárlatot mutat be a REÖK. Ennek a kiállításnak a korábbi években különbözô, nagyhírû intézmények, mint például a szentendrei MûvészetMalom adott helyet. Az eddigi évek tapasztalatai alapján a szegedi kiállítóházba is 6-800 mûvész alkotását várjuk. A kiállítás megtekinthetô november 10-ig. Belépôjegy 500 Ft.
 • október 9. 15:00 - november 10. 20:00
  A fényképeket a szerző Juhász Antalnak az 1960-as évek óta végzett néprajzi terepmunkáin készítette. Az idő tájt a tanyai emberek a gazdasági, társadalmi változások időszakát élték. Évtizedek múltán látjuk, hogy a felvételek többnyire egy még paraszti életformában élt nemzedék hétköznapi munkáját, ünnepeit dokumentálják.
 • október 9. 18:00 - 21. 20:00
  Megnyitja: Bene Zoltán író, a Szeged folyóirat fôszerkesztôje Közremûködik: Csanádi Hajnalka (ének), Nemes Levente (doromb, dob) Nagy Károly (Szeged, 1952) Vinkler-díjas festô- és grafikusmûvész, a „Szeged kultúrájáért díj” 2017. évi kitüntetettje. A szegedi Tanárképzô Fôiskolán földrajz-rajz szakos tanári diplomát szerzett, majd elvégezte a Képzômûvészeti Fôiskola továbbképzô kurzusát. Tanított általános iskolákban (Algyô, Deszk), az Eötvös Gimnáziumban és mûvészeti iskolákban (Lyra, Classic) rajz és vizuális kultúra tantárgyat, médiaismeretet. A Szegedi Szépmíves Céh szabadiskolájában rajzot, festészetet és fotózást oktat. 1990 óta vezet nyári mûvésztelepeket. Fest olajjal és akrillal, készít akvarellt, ecsetrajzot, hagyományos sokszorosító grafikával és computer grafikával is foglalkozik. Elnöke a Szegedi Szépmíves Céhnek, tagja a Magyar Rajztanárok Országos Egyesületének. Megtekinthetô október 21-ig, hétköznapokon 08.00–22.00, szombaton 09.00–20.00 óráig.