SZTE Info

A Negyedszázaddal nyitott az SZTE Tehetségpont tárlatsorozata a Somogyiban

Árnyas Koppány Negyedszázad című tárlatának megnyitójával május 9-én elkezdődött az SZTE Tehetségpont és a Somogyi-könyvtár idei négyhetes kiállítás-sorozata.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZS20130509_tehetsegpont_a_somogyi_konyvtarban_001– Immár években mérhető az SZTE Tehetségpont és Somogyi-könyvtár együttműködése, melynek keretében lehetőséget kaptunk arra, hogy a Tehetségpont hallgatói kiállításokat tartsanak a bibliotékában. Ezen – tavaly óta szerződéssel is megerősített – együttműködés nélkül sokkal kevesebb lehetősége lenne tehetséges hallgatóinknak a kiállításra – mondta el köszöntőjében Badó Attila, az SZTE Tehetségpont vezetője, a Szegedi Tehetséggondozó Tanács tagja. Hozzátette: egy fiatal művész számára bizonyára semmi sem lehet fontosabb, mint az, hogy megmutatkozzon. A professzor köszönetet mondott Sófi Józsefnek, a Tehetséggondozó Tanács tagjának, aki a rendezvények előmozdításában részt vesz és intenzív kapcsolatot tart a művészhallgatókkal.

 

Nemes kezdeményezés indult el

Szekeres Ferenc grafikusművész, az SZTE JGYPK Rajz-Művészettörténet Tanszékének adjunktusa megnyitójában úgy fogalmazott, tartalmas kezdeményezésnek tartja a Tehetségpont és a Somogyi-könyvtár közös kiállítássorozatát, a tehetséggondozó szervezet nemcsak a „dicső tudományok”, hanem a képzőművészet egzakt területeinek ifjú művelőit is felkarolja. – Egy nemes folyamat indult el itt, én pedig mindig szívesen nézem, mit alkot a fiatalabb generáció – így a grafikusművész. Hozzáfűzte: az utóbbi három-négy évben egyre gyakrabban vehetnek részt az érdeklődők az új generáció kiállításain. E nemzedék egyik igen meghatározó személyisége Árnyas Koppány is, aki többet tesz az alkotásnál: kultúraszervező tevékenységet is végez, az általa szervezett rendezvények arról tanúskodnak, hogy figyelemmel van társaira is. Az Aranyi Sándor által szervezett Plein Air Nemzetközi Alkotótelep kapcsán fogalmazódott meg benne a stArt Plein Air Nemzetközi Művésztelep gondolata, mely a Plein Air szellemiségét fiatalokkal viszi tovább, s melyen román, szerb, török és holland vendégalkotók is megfordulnak.

 

Lírai lelkülette

SZS20130509_tehetsegpont_a_somogyi_konyvtarban_013Árnyas Koppány Ákos tavaly végzett a Juhász Gyula Pedagógusképző Karon tanító és képi ábrázolás szakokon. A rajz tanszéken töltött évek alatt festészet szakirányra szakosodott, olyan oktatói voltak, mint Szabó Tamás szobrászművész, Gál Lehel festőművész és Popovics Lőrinc szobrászművész. Szekeres Ferenc – akinek szintén hallgatója volt Koppány – kiemelte, a fiatal művészpalánta Erasmus-ösztöndíjjal fél évet töltött Norvégiában, a hamari University College-ban, kint tartózkodása kamarakiállítással zárult. – Érdekes ez a fiú, és érdekes a világa is, amelyre az idegen környezetben is kíváncsiak voltak – összegzett az adjunktus.

 

A lírai lelkületű fiatalember képei arról tanúskodnak, hogy ez a fiú tudja, mit csinál. A Negyedszázad című kiállítás az elmúlt félév anyagából válogat, ez egyben azt is mutatja, hogy termékeny alkotó. Végül Szekeres Ferenc a híres romantikus német festőt, Caspar David Friedrichet idézte, aki egyszer azt tanácsolta egyik tanítványának, hogy ne azt fesse, amit maga előtt, hanem azt, amit magában lát. – „Ha ott nem látsz semmit, akkor azt se fesd, ami előtted van.” Ezek a gondolatok jutnak a szemlélő eszébe, ha Koppány Oskola utcáról készített festményét nézi. Ez nem az Oskola utca, ez Koppány Oskola utcája – magyarázta a grafikusművész.

 

A Somogyi-könyvtár első emeleti folyóirat-olvasójának falain a Szőke Tisza hajó is látható, valamint a fiatal alkotó romániai és norvégiai utazásainak emlékképei kaptak helyet. A kiállítás megnyitóján Ruszkai Tamara, a Szegedi Szimfonikus Zenekar tagja közreműködött fuvolán.

 

További részletek Árnyas Koppány honlapján: http://arnyask.blogspot.hu/

 

További májusi kiállítások

Május 16. (csütörtök), 17 óra

Pesti Emma festőművész Vannak olyan helyek című kiállításának megnyitója. A tárlatot megnyitja: Roskó Gábor, Munkácsy-díjas, Érdemes Művész, tanszékvezető egyetemi docens. Közreműködik: Pesti Blues Zoli – gitár. A kiállítás megtekinthető május 16-tól 22-ig

 

Mjus 23. (csütörtök), 17 óra

Kovács Anikó festőművész Színes gondolatok című kiállításának megnyitója. A tárlatot megnyitja: Fabulya Zoltánné, SZTE JGYPK Rajz- Művészettörténet Tanszék. Közreműködik: Bodnár Balázs – gitár. A kiállítás megtekinthető május 23-tól 29-ig.

 

Május 30. (csütörtök), 17 óra

Pipei Borbála üvegművész „Fából vaskarika” című kiállításának megnyitója. A tárlatot megnyitja: Deák Zoltán, festőművész, műhelymester, SZTE JGYPK Rajz- Művészettörténet Tanszék. Közreműködik: Gáspár Botond dszessz-zenész. A kiállítás megtekinthető május 30-tól június 5-ig.

 

Arany Mihály

Tehetsegpont_a_Somogyi_konyvtarban
A képgaléria itt megtekinthető
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • december 18.
  10:00 - 14:30
  A Paál Zoltán díj átadása. A Katalízis Munkabizottság elnökének megválasztása. Sápi András (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Tervezett Katalízis: Nano- és in-situ technológiákkal a nagy aktivitás és szelektivitás felé. Havasi Viktor (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék, PhD munka bemutató) – Ritkaföldfémekkel dópolt stroncium-aluminátok hasznosítása a fotokatalízisben. Ádám Adél (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Nikkel nanorészecskék előállítása, jellemzése és felhasználása katalizátorként SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék). Varga Gábor (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Átmenetifém-aminosav komplex-CaAl-réteges kettős hidroxid kompozitok készítése, szerkezetvizsgálatuk és katalitikus alkalmazásaik. Mészáros Rebeka, Ötvös Sándor Balázs, Varga Gábor, Kocsis Marianna, Pálinkó István, Fülöp Ferenc (SZTE Gyógyszerkémiai Intézet) – Hatékony heterogén ezüst katalizátor fejlesztése terminális alkinek közvetlen nitrillé alakításához. Gyulavári Tamás Zsolt (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Látható fénnyel gerjeszthető titán-dioxidok előállítása és jellemzése. Musza Katalin (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Cu/Cu2O nanorészecskék szintézise, jellemzése és katalitikus aktivitásuk egy kapcsolási reakcióban. Tungler Antal (MTA Energiatudományi Kutatóközpont) – Gyógyszeripari szennyvizek ártalmatlanítása és hasznosítása.
 • december 19.
  10:00 - 16:47
  Az MTA Elektrokémiai Munkabizottság tudományos ülésének programja: Janáky Csaba (SZTE) – Új eredmények és kutatási irányok a szegedi fotoelektrokémiában. Kormányos Attila (SZTE) – Vezető polimer alapú összetett elektródok fotoelektrokémiája. Samu Gergely Ferenc (SZTE) – Optikailag aktív perovszkit elektródok vizsgálata. Kovács Noémi (ELTE) – Titánötvözetek elektrokémiai stabilitásának vizsgálata kettős potenciodinamikus vezérlést alkalmazó módszerekkel. Szekeres Krisztina Júlia (ELTE) – Vezető polimerfilm elektródok elektrokémiai és morfológiai vizsgálata. Pap Sándor József (MTA Energiakutató) – Réz(II)-peptid komplexek tervezése O2 elektrokatalitikus termeléséhez. Péter László (MTA Wigner) – Cirkónium elektrolitikus hidrogénezése. Tóth Péter Sándor (SZTE) – Grafén és egyéb kétdimenziós nanoszerkezetek (foto)elektrokémiai vizsgálata. Pajkossy Tamás (MTA TTK) – Egyebek. A rendezvény szervezője: SZAB Kémiai Szakbizottság Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Munkabizottság.
 • december 19.
  15:00 - 17:00
  SZAB Orvostudományi Szakbizottság Sprottudományi Munkabizottság.
 • *
  december 19.
  17:00 - 18:30
  Mikszáth Kálmántól kezdve Wass Alberten át Oravecz Imréig több író, illetve számos tanulmány tudós szerzője is foglalkozik az amerikai kontinensen diaszpórában élő magyarok helyzetével. Újszászi Ilona újságíró, az SZTE közkapcsolati koordinátora legújabb riportkönyvében családtörténetekkel válaszol a kérdésre: Hogyan lettek ők „amerikai magyarok”? A fotókkal, számokkal, tényekkel illusztrált könyvbemutatón szó esik az amerikai bevándorlási hullámok különbözőségeiről és tanulságairól, ami segítheti a napjainkban Európát érintő migrációs válság értelmezését is.