SZTE Info

Simandy-verseny_es_kozonseg_kiemelt

Operacsillag-jelöltek az SZTE ZMK Simándy-énekversenyén

A Szegedről induló legendás tenorista, Simándy József emlékét is ápolja a róla elnevezett, immár nyolcadik alkalommal megrendezett nemzetközi énekverseny. Ez ország legnagyobb énekversenye, amelynek a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Zeneművészeti Kara (ZMK) ad otthont.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A hazai énekesek mellett dél-koreai, amerikai, német, felvidéki, vajdasági és erdélyi versenyzők, összesen 68 fiatal mérettette meg tehetségét és tudását a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Karán (SZTE ZMK) a VIII. Simándy József nemzetközi énekversenyen. Az egyetem zeneművészeti karán, a Fricsay Teremben léptek a zsűri elé az énekesek. A zsűri elnökének – mivel az Operaház egykori főigazgatója, Szinetár Miklós rendező balesete Simandy-verseny_szinpadmiatt nem tudott Szegedre utazni – Temesi Mária, a zenei verseny alapítója és művészeti vezetője Ókovács Szilvesztert, az Operaház jelenlegi főigazgatóját kérte fel – tudtuk meg Kalmár Zoltántól, a rendezvény titkárától, az SZTE ZMK tanszéki főelőadója.

 

A gála a csúcspontja az énekesi pályáját Szegeden kezdő, az itteni szabadtérin is számos alkalommal fergeteges sikerrel föllépő Simándy József előtt tisztelgő énekversenynek. A Szegedi Nemzeti Színházban 2013. május 12-én mutatkozhattak be a három korcsoportban rendezett elődöntők után a legtehetségesebb énekesek. A versenyzőket kísérő nagyzenekart a zsűriben döntnökként is feladatot vállaló Gyüdi Sándor, a teátrum igazgatója dirigálta. A gála föllépőit és közönségét köszöntötte a versenyt rendező SZTE Zeneművészeti Kar dékánja, a zsűri tagja, Kerek Ferenc zongoraművész. Emlékeztetett: Simándy József születésének 100. évfordulóját majd 2016-ban ünnepelhetjük. Szerinte ez a jubileum alkalmat adna arra, hogy addigra Szegeden elhelyezzék az évtizedek óta óhajtott koncertközpont, a komolyzenei életet szolgáló hangversenyterem alapkövét. A gálaműsort megtisztelte jelenlétével – többek között – a Szegedi Simandy-verseny_zsuri_2Tudományegyetem három – Homoki-Nagy Mária oktatási, Pál József nemzetközi és közkapcsolati, Varró András tudományos és innovációs – rektorhelyettese is.

 

„Operacsillaggá válhatnak a Simándy-verseny győztesei” – a Délmagyarország zenekritikusa szerint. A pécsi Ódor Botond (22), a Szegeden tanuló Kálnay Zsófia (26) és a budapesti Heiter Melinda (32) nyerte meg az idei Simándy-énekversenyt.

 


A 3 kategórián belüli díjazottak:

első kategóriában I. Ódor Botond, II. Ekanem Bálint Emota, III. Brezanóczy János Attila, különdíjas Szegedi Benjámin, Szűcs Attila, Kiss Judit Anna, Nagyová Anita;

második kategóriában I. Kálnay Zsófia, II. Horti Lilla, III. Jánoshegyi Anna és

Pataki Bence, különdíjas Breinich Beáta, Finta Diána;

harmadik kategóriában I. Heiter Melinda, II. Najbauer Lóránt és Nánási Helga, III. Boncsér Gergely és Timár Kinga, különdíjas Rendes Ágnes, Sipos Marianna, Bordás Mária, Harsányi Tamás.

 

Az SZTE ZMK hallgatói a második korcsoportban értek el kiemelkedő eredményeket. I. Kálnay Zsófia, aki a 3. évfolyam BA előadóművészet klasszikus ének szak hallgatója. III. Jánoshegyi Anna, aki a 2. évfolyam BA előadóművészet klasszikus ének szakon tanul. III. Pataki Bence, aki a 3. évfolyam BA előadóművészet klasszikus ének szakon kap képzést. Különdíjas lett Finta Diána, az SZTE ZMK 3. évfolyamos BA előadóművészet klasszikus ének szakos hallgatója.

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. október 03.

Kiemelt_Antalicz_B

Első díjat nyert az Országos Tudományos Diákköri Konferencián, és egyedül épített a lézerfényt mérni képes szenzort. Felsőfokon beszél németül, angolul olvas szakcikkeket, miközben kínaiul tanul. A kollégiumában segíti az önképzőkör munkáját, s emellett egy új kutatási projekthez számítógépes szoftvert ír. Ő Antalicz Balázs, a Szegedi Tudományegyetem MSc-képzéses fizika szakos hallgatója, akitől leckét kaptunk lendületből és szakmai elhivatottságból.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 6. 08:00 - december 20. 08:00
  A szegedi szecessziós épületeket szokatlan szemszögbôl mutatja meg a tárlat. Az épületekre jellemzô szecessziós részleteket láthatjuk viszont fotókon. Olyan perspektívából, madártávlatból, ahogy az utca embere nem láthatja ôket. A kiállítás megtekinthetô december 20-ig.
 • október 7. 14:00 - november 10. 08:00
  A Magyar Alkotómûvészek Országos Egyesületével karöltve, szalonjelleggel a MAOE teljes képzômûvészeti tagságát megszólaltató tárlatot mutat be a REÖK. Ennek a kiállításnak a korábbi években különbözô, nagyhírû intézmények, mint például a szentendrei MûvészetMalom adott helyet. Az eddigi évek tapasztalatai alapján a szegedi kiállítóházba is 6-800 mûvész alkotását várjuk. A kiállítás megtekinthetô november 10-ig. Belépôjegy 500 Ft.
 • október 9. 15:00 - november 10. 20:00
  A fényképeket a szerző Juhász Antalnak az 1960-as évek óta végzett néprajzi terepmunkáin készítette. Az idő tájt a tanyai emberek a gazdasági, társadalmi változások időszakát élték. Évtizedek múltán látjuk, hogy a felvételek többnyire egy még paraszti életformában élt nemzedék hétköznapi munkáját, ünnepeit dokumentálják.
 • október 13. 17:00 - december 31. 18:00
  Gyenes Kálmán a Délmagyarország fotósaként hosszú éveken keresztül örökítette meg nemcsak Szeged, hanem Csongrád megye mindennapjait is, emellett számtalan felvételt készített szeretett Erdélyérôl is. A tárlaton a nem régen elhunyt fotómûvész alkotásaiból mutatunk be egy olyan válogatást, melyen megjelennek a sportversenyek izgalmai, a rendszerváltás legendás pillanatai vagy éppen Tarján panelépületeinek szépségei is. A kiállítás megtekinthetô december 31-ig, naponta 10.00–18.00 óráig.
 • október 17. 16:00 - november 17. 20:00
  Az 1956-ra, a szegedi egyetemen megalakult MEFESZ-re emlékező kiállítást az SZTE Klebelsberg Könyvtár szervezi.