SZTE Info

Simandy-verseny_es_kozonseg_kiemelt

Operacsillag-jelöltek az SZTE ZMK Simándy-énekversenyén

A Szegedről induló legendás tenorista, Simándy József emlékét is ápolja a róla elnevezett, immár nyolcadik alkalommal megrendezett nemzetközi énekverseny. Ez ország legnagyobb énekversenye, amelynek a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Zeneművészeti Kara (ZMK) ad otthont.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A hazai énekesek mellett dél-koreai, amerikai, német, felvidéki, vajdasági és erdélyi versenyzők, összesen 68 fiatal mérettette meg tehetségét és tudását a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Karán (SZTE ZMK) a VIII. Simándy József nemzetközi énekversenyen. Az egyetem zeneművészeti karán, a Fricsay Teremben léptek a zsűri elé az énekesek. A zsűri elnökének – mivel az Operaház egykori főigazgatója, Szinetár Miklós rendező balesete Simandy-verseny_szinpadmiatt nem tudott Szegedre utazni – Temesi Mária, a zenei verseny alapítója és művészeti vezetője Ókovács Szilvesztert, az Operaház jelenlegi főigazgatóját kérte fel – tudtuk meg Kalmár Zoltántól, a rendezvény titkárától, az SZTE ZMK tanszéki főelőadója.

 

A gála a csúcspontja az énekesi pályáját Szegeden kezdő, az itteni szabadtérin is számos alkalommal fergeteges sikerrel föllépő Simándy József előtt tisztelgő énekversenynek. A Szegedi Nemzeti Színházban 2013. május 12-én mutatkozhattak be a három korcsoportban rendezett elődöntők után a legtehetségesebb énekesek. A versenyzőket kísérő nagyzenekart a zsűriben döntnökként is feladatot vállaló Gyüdi Sándor, a teátrum igazgatója dirigálta. A gála föllépőit és közönségét köszöntötte a versenyt rendező SZTE Zeneművészeti Kar dékánja, a zsűri tagja, Kerek Ferenc zongoraművész. Emlékeztetett: Simándy József születésének 100. évfordulóját majd 2016-ban ünnepelhetjük. Szerinte ez a jubileum alkalmat adna arra, hogy addigra Szegeden elhelyezzék az évtizedek óta óhajtott koncertközpont, a komolyzenei életet szolgáló hangversenyterem alapkövét. A gálaműsort megtisztelte jelenlétével – többek között – a Szegedi Simandy-verseny_zsuri_2Tudományegyetem három – Homoki-Nagy Mária oktatási, Pál József nemzetközi és közkapcsolati, Varró András tudományos és innovációs – rektorhelyettese is.

 

„Operacsillaggá válhatnak a Simándy-verseny győztesei” – a Délmagyarország zenekritikusa szerint. A pécsi Ódor Botond (22), a Szegeden tanuló Kálnay Zsófia (26) és a budapesti Heiter Melinda (32) nyerte meg az idei Simándy-énekversenyt.

 


A 3 kategórián belüli díjazottak:

első kategóriában I. Ódor Botond, II. Ekanem Bálint Emota, III. Brezanóczy János Attila, különdíjas Szegedi Benjámin, Szűcs Attila, Kiss Judit Anna, Nagyová Anita;

második kategóriában I. Kálnay Zsófia, II. Horti Lilla, III. Jánoshegyi Anna és

Pataki Bence, különdíjas Breinich Beáta, Finta Diána;

harmadik kategóriában I. Heiter Melinda, II. Najbauer Lóránt és Nánási Helga, III. Boncsér Gergely és Timár Kinga, különdíjas Rendes Ágnes, Sipos Marianna, Bordás Mária, Harsányi Tamás.

 

Az SZTE ZMK hallgatói a második korcsoportban értek el kiemelkedő eredményeket. I. Kálnay Zsófia, aki a 3. évfolyam BA előadóművészet klasszikus ének szak hallgatója. III. Jánoshegyi Anna, aki a 2. évfolyam BA előadóművészet klasszikus ének szakon tanul. III. Pataki Bence, aki a 3. évfolyam BA előadóművészet klasszikus ének szakon kap képzést. Különdíjas lett Finta Diána, az SZTE ZMK 3. évfolyamos BA előadóművészet klasszikus ének szakos hallgatója.

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. március 08.
Kiemelt_GTB

Nők a Tudományban Kiválósági Díjas lett Gazdag-Tóth Boglárka. Az SZTE TTIK Informatikai Intézet Számítógépes Optimalizálás Tanszékén dolgozó, szakmabeli férjével együtt három gyermeket nevelő édesanyával arról is beszélgettünk, melyik a kedvenc algoritmusa.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • március 24. 10:00 - 25. 15:00
  Az Ifjú Pszichológusok és Neveléstudományi Kutatók Országos Konferenciája, az IPSZILON Konferencia fő témája: az ifjúságszociológia és ifjúságpszichológia. A plenáris előadásokon Dr. Jancsák Csaba (SZTE JGYPK) az ifjúságkutatás legújabb hazai és nemzetközi eredményeit ismerteti; Prof. Dr. Pikó Bettina (SZTE ÁOK) arra a kérdésre válaszol, hogy Mitől boldogok a fiatalok?
 • március 26.
  14:00 - 15:00
 • március 27.
  17:00 - 18:30
  A TIT Szabadegyetem Földrajz Tagozat előadója: Dr. Karancsi Zoltán PhD, tanszékvezető egyetemi docens (SZTE JGYPK). Az északi sarkkörön túlra télen leginkább az északi fényt keresők kelnek útra. Az előadó arra a kérdésre is válaszol, hogy mit lehet még észak Norvégiában ilyenkor csinálni turistaként.
 • március 27.
  18:00 - 19:30
  Az SZTE Mentor(h)áló Pedagógiai esték című nagyszabású sorozatának vendége dr. Farkas Eszter PhD, egyetemi docens, a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karán működő Orvosi Fizikai és Orvosi Informatikai Intézet L’Oreal-UNESCO díjjal kitüntetett agyikeringés-kutatója. Olyan kérdésekre keresi a választ, mint például: vajon mitől függ idegrendszerünk egészséges öregedése? Milyen körülmények ronthatják kilátásainkat? További információ: http://www.jgypk.hu/mentorhalo/ujabb-tudomanyos-ismeretterjeszto-csemege-az-oregedo-agy/
 • március 28.
  13:00 - 16:00
  A magyarországi új kutatási infrastruktúrák bemutatkozásán részt vesz a Szentágothai János Kutatóközpont; a Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központ; a Hungarian Center of Excellence for Molecular Medicine (HCEMM). Meghívott vendégek: az intézmények igazgatói - Prof. Helyes Zsuzsanna (SZKK), Prof. Kacskovics Imre (FIEK) és Prof. Bíró Tamás (HCEMM). A program szakmai támogatója a MTA Szegedi Területi Bizottságának Immunológiai Munkabizottsága.