SZTE Info

Simandy-verseny_es_kozonseg_kiemelt

Operacsillag-jelöltek az SZTE ZMK Simándy-énekversenyén

A Szegedről induló legendás tenorista, Simándy József emlékét is ápolja a róla elnevezett, immár nyolcadik alkalommal megrendezett nemzetközi énekverseny. Ez ország legnagyobb énekversenye, amelynek a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Zeneművészeti Kara (ZMK) ad otthont.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A hazai énekesek mellett dél-koreai, amerikai, német, felvidéki, vajdasági és erdélyi versenyzők, összesen 68 fiatal mérettette meg tehetségét és tudását a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Karán (SZTE ZMK) a VIII. Simándy József nemzetközi énekversenyen. Az egyetem zeneművészeti karán, a Fricsay Teremben léptek a zsűri elé az énekesek. A zsűri elnökének – mivel az Operaház egykori főigazgatója, Szinetár Miklós rendező balesete Simandy-verseny_szinpadmiatt nem tudott Szegedre utazni – Temesi Mária, a zenei verseny alapítója és művészeti vezetője Ókovács Szilvesztert, az Operaház jelenlegi főigazgatóját kérte fel – tudtuk meg Kalmár Zoltántól, a rendezvény titkárától, az SZTE ZMK tanszéki főelőadója.

 

A gála a csúcspontja az énekesi pályáját Szegeden kezdő, az itteni szabadtérin is számos alkalommal fergeteges sikerrel föllépő Simándy József előtt tisztelgő énekversenynek. A Szegedi Nemzeti Színházban 2013. május 12-én mutatkozhattak be a három korcsoportban rendezett elődöntők után a legtehetségesebb énekesek. A versenyzőket kísérő nagyzenekart a zsűriben döntnökként is feladatot vállaló Gyüdi Sándor, a teátrum igazgatója dirigálta. A gála föllépőit és közönségét köszöntötte a versenyt rendező SZTE Zeneművészeti Kar dékánja, a zsűri tagja, Kerek Ferenc zongoraművész. Emlékeztetett: Simándy József születésének 100. évfordulóját majd 2016-ban ünnepelhetjük. Szerinte ez a jubileum alkalmat adna arra, hogy addigra Szegeden elhelyezzék az évtizedek óta óhajtott koncertközpont, a komolyzenei életet szolgáló hangversenyterem alapkövét. A gálaműsort megtisztelte jelenlétével – többek között – a Szegedi Simandy-verseny_zsuri_2Tudományegyetem három – Homoki-Nagy Mária oktatási, Pál József nemzetközi és közkapcsolati, Varró András tudományos és innovációs – rektorhelyettese is.

 

„Operacsillaggá válhatnak a Simándy-verseny győztesei” – a Délmagyarország zenekritikusa szerint. A pécsi Ódor Botond (22), a Szegeden tanuló Kálnay Zsófia (26) és a budapesti Heiter Melinda (32) nyerte meg az idei Simándy-énekversenyt.

 


A 3 kategórián belüli díjazottak:

első kategóriában I. Ódor Botond, II. Ekanem Bálint Emota, III. Brezanóczy János Attila, különdíjas Szegedi Benjámin, Szűcs Attila, Kiss Judit Anna, Nagyová Anita;

második kategóriában I. Kálnay Zsófia, II. Horti Lilla, III. Jánoshegyi Anna és

Pataki Bence, különdíjas Breinich Beáta, Finta Diána;

harmadik kategóriában I. Heiter Melinda, II. Najbauer Lóránt és Nánási Helga, III. Boncsér Gergely és Timár Kinga, különdíjas Rendes Ágnes, Sipos Marianna, Bordás Mária, Harsányi Tamás.

 

Az SZTE ZMK hallgatói a második korcsoportban értek el kiemelkedő eredményeket. I. Kálnay Zsófia, aki a 3. évfolyam BA előadóművészet klasszikus ének szak hallgatója. III. Jánoshegyi Anna, aki a 2. évfolyam BA előadóművészet klasszikus ének szakon tanul. III. Pataki Bence, aki a 3. évfolyam BA előadóművészet klasszikus ének szakon kap képzést. Különdíjas lett Finta Diána, az SZTE ZMK 3. évfolyamos BA előadóművészet klasszikus ének szakos hallgatója.

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • január 2. 08:00 - 31. 19:00
  Az SZTE Klebelsberg Könyvtár rendezvénye a Prof. Dr. Németh András (SZTE ÁOK) emlékére rendezett tárlat. További információ az SZTE Hírportálján: http://www.u-szeged.hu/sztehirek/2017-november/kiallitas-dr-nemeth
 • január 16.
  17:00 - 18:30
  Prof. Dr. J. Nagy László (SZTE BTK) beszél Gandhi munkásságáról, aki kijelölte a világ második lélekszámú országának, Indiának a XXI. századba vezető útját amely a Brit Gyarmatbirodalomból indulva erőszakmentesen vezetett el a függetlenségéig, kontrasztként a szelídséget megtestesítő Mahatma (Nagy Lélek) erőszakos halálával. Gandhi az emberiséget fenyegető halálos veszélyeket az alábbiakban fogalmazta meg: 1. Gazdagság, munka nélkül. 2. Élvezet, lelkiismeret nélkül. 3. Tudás, jellem nélkül. 4. Üzlet, erkölcs nélkül. 5. Tudomány, emberség nélkül. 6. Vallás, áldozatkészség nélkül. 7. Politika, elvek nélkül. Az SZTE professzorával Dr. Szalay István (SZTE JGYPK), a Közéleti Kávéház Egyesület kuratóriumi elnöke beszélget.
 • január 17.
  13:00 - 16:30
  Az új évben is folytatódik a Mentor(h)áló Klub – ismét vadonatúj programmal várják az érdeklődőket! A klubfoglalkozás alkalmával a vendégek részt vehetnek a Lehet egy lappal több? c. játékos matematikai program bemutatásán – a foglalkozás szervezője a Mentor(h)áló egyik legaktívabb köznevelési partnerintézménye, a Kecskeméti Széchenyivárosi Arany János Általános Iskola! A foglalkozáson való részvétel továbbra is ingyenes. További információ:http://www.jgypk.hu/mentorhalo/lehet-egy-lappal-tobb/
 • január 17.
  17:00 - 18:30
  Az SZTE Sófi Ösztöndíj Alapítvány által támogatott fiatal szegedi tehetségeket bemutató sorozat főszereplője: Paluch-Kujáni Yvett. Az SZTE Bölcsészettudományi Kar régészhallgatójának érdeklődése igen szerteágazó: az ásatásokon és a kutatómunkában az ókori barbár népek hitvilágát és gazdálkodását kutatja a Kárpát-medencében és a keleti területeken egyaránt. A Sófi-ösztöndíjas fiatallal Szalay István matematikus (SZTE JGYPK), a Közéleti Kávéház Egyesület kuratóriumi elnöke beszélget.
 • január 18. 10:00 - 20. 17:00