SZTE Info

Pesti Emma „helyei” a Somogyi-könyvtárban

Az SZTE Tehetségpont és a Somogyi-könyvtár májusi tárlatsorozatának keretében május 16-án, csütörtökön 17 órakor nyílik Pesti Emma festőművész Vannak olyan helyek című kiállítása a bibliotéka első emeleti folyóirat-olvasójában.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A tárlatot megnyitja: Roskó Gábor Munkácsy-díjas, Érdemes Művész, tanszékvezető egyetemi docens. Közreműködik: Pesti Blues Zoli – gitár. A kiállítás megtekinthető május 16-tól 22-ig.

 

Pesti Emma bemutatkozója:

Pesti_Emma„Szabadkán születtem 1990. május 25-én. Az általános és középiskolát Szabadkán végeztem, ekkor már magával ragadott a művészet világa. Boros György grafikusművész, szakkörtanárom, valamint Suhajda Zita festőművész, osztályfőnököm, megtanítottak a rajzolás, festés, képzőművészeti alkotás alapjaira.

Középiskolai tanulmányaim után felvételt nyertem a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar Rajz-Művészettörténet Tanszék képi ábrázolás szakára, majd szakosodtam festő szakirányra, ahol a mesterem Aranyi Sándor festőművész.

A természetnek fontos szerepe van az életemben, főleg ilyenkor tavasszal, a számomra legkedvesebb évszakban imádok kint lenni a szabadban. Az a rengeteg inger, szín, folt, forma, az évszakok és napszakok különböző hangulatai... Egy-egy pillanatra minden nap képes vagyok elcsodálkozni olyan hétköznapi motívumokon, mint a villanypóznák ritmusa a határhoz vezető autóút mellett, vagy a naplementétől izzó szántóföldek, földes utak rétegződései. Ez a csodálatra méltatás talán meg is jelenik képeimen, így visszatérő motívumom a táj, ám nem a szokványos értelemben festem meg a tájképet: képeim látványalapúak, de erősen elvonatkoztatottak. Nincs ott a konkrét fa, a bokor, a felhő – érzéseim kiadva, lendületes ecsetvonásokkal, színfoltokkal éreztetem ezeket a motívumokat, a szemlélőtől aktív jelenlétet várva, megmozgatva a képzelőerejét.

Pesti_Emma_neonzold_diptichon_sFestésmódom az absztrakt expresszionizmuson, azon belül is a gesztusfestészeten alapul. Ennek az irányzatnak az elveit magaménak is érzem, miszerint az alkotás akkor jó, ha spontán, friss, kitörésszerű – ennek ellenére általában előre megtervezem a képeimet, vázlatokat készítek, s bár az alkotás folyamán a festmény állandó mozgásban van, szinte automatikusan történik a foltok felvitele, mégis tudatosan igyekszek egyensúlyban tartani a kép kompozícióját. Újabb képeimen ezek az expresszív gesztusok konstruktív, mértani elemekkel párosulnak, egyfajta ellentétet teremtve, mégis egyensúlyt létrehozva. A geometrikus elemek az általunk alkotott, minket körülvevő mesterséges világot szimbolizálják, ennek helyét a természetben. A mesterségesség érzetét neonszínek használatával fokozom, ami hideg, távoli, idegen hatást kelt.

Vannak olyan helyek című kiállításom erős érzelmi állapotokat kapcsol helyekhez, tájakhoz. Bemutatja világom darabkáit, olyan helyeket, melyek mindannyiunk életében ott vannak – olyan helyek, ahol megnyugvásra lelsz, hallod saját szívverésed, lélegzeted, olyan helyek, ahol félsz, rettegsz, vagy éppen olyan helyek, ahol örömödben majd kiugrasz a bőrödből – vannak olyan helyek, ahol érzed, hogy élsz.”

 

Kiállítások:

 

2013

– Tavaszi Tárlat – Pesti Emma, Kozma Laura, Azra Kostic és Nebojsa Jurcic kiállítása, Városi Könyvtár, Szabadka

– 3an – Pesti Emma, Kozma Laura és Bacsa Melinda közös kiállítása, Szeged

– ErotikArt, Zero Kávézó, Szeged

 

2012

– In Progress – egyéni kiállítás, Vedres István Faluház, Tiszasziget

– „Szülőföld” Tárlat, Hagymaház, Makó

– 9. Őszi Szalon, Szabadegyetem, Szabadka

– 33. TAKT kiállítás, Temerin

– Mélypont Alkotótelep zárókiállítása, Vedres István Faluház, Tiszasziget

– XIV. Nyári Képzőművészeti Alkotótábor zárókiállítása, Művelődési Ház, Cibakháza

– ArtKvart2, Reichle park, Szabadka

– Kép a kertben – rendhagyó szabadtéri kiállítás a szegedi Füvészkertben, Szeged

– Kisképek Nemzetközi Kiállítása, Szabadegyetem, Szabadka

– ArtKvart – szabadkai kreatív fiatalok kiállítása, Reichle palota, Szabadka

 

2011

– Akvarellkiállítás, Topolya

– IMDK-kiállítás, Rajz- és Művészettörténet Tanszék, Szeged

– 8. Őszi Szalon, Szabadka

– MKE és SZTE Rajz- és Művészettörténet Tanszék kiállítása, Csongrád

 

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • december 18.
  10:00 - 14:30
  A Paál Zoltán díj átadása. A Katalízis Munkabizottság elnökének megválasztása. Sápi András (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Tervezett Katalízis: Nano- és in-situ technológiákkal a nagy aktivitás és szelektivitás felé. Havasi Viktor (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék, PhD munka bemutató) – Ritkaföldfémekkel dópolt stroncium-aluminátok hasznosítása a fotokatalízisben. Ádám Adél (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Nikkel nanorészecskék előállítása, jellemzése és felhasználása katalizátorként SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék). Varga Gábor (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Átmenetifém-aminosav komplex-CaAl-réteges kettős hidroxid kompozitok készítése, szerkezetvizsgálatuk és katalitikus alkalmazásaik. Mészáros Rebeka, Ötvös Sándor Balázs, Varga Gábor, Kocsis Marianna, Pálinkó István, Fülöp Ferenc (SZTE Gyógyszerkémiai Intézet) – Hatékony heterogén ezüst katalizátor fejlesztése terminális alkinek közvetlen nitrillé alakításához. Gyulavári Tamás Zsolt (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Látható fénnyel gerjeszthető titán-dioxidok előállítása és jellemzése. Musza Katalin (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Cu/Cu2O nanorészecskék szintézise, jellemzése és katalitikus aktivitásuk egy kapcsolási reakcióban. Tungler Antal (MTA Energiatudományi Kutatóközpont) – Gyógyszeripari szennyvizek ártalmatlanítása és hasznosítása.
 • december 19.
  10:00 - 16:47
  Az MTA Elektrokémiai Munkabizottság tudományos ülésének programja: Janáky Csaba (SZTE) – Új eredmények és kutatási irányok a szegedi fotoelektrokémiában. Kormányos Attila (SZTE) – Vezető polimer alapú összetett elektródok fotoelektrokémiája. Samu Gergely Ferenc (SZTE) – Optikailag aktív perovszkit elektródok vizsgálata. Kovács Noémi (ELTE) – Titánötvözetek elektrokémiai stabilitásának vizsgálata kettős potenciodinamikus vezérlést alkalmazó módszerekkel. Szekeres Krisztina Júlia (ELTE) – Vezető polimerfilm elektródok elektrokémiai és morfológiai vizsgálata. Pap Sándor József (MTA Energiakutató) – Réz(II)-peptid komplexek tervezése O2 elektrokatalitikus termeléséhez. Péter László (MTA Wigner) – Cirkónium elektrolitikus hidrogénezése. Tóth Péter Sándor (SZTE) – Grafén és egyéb kétdimenziós nanoszerkezetek (foto)elektrokémiai vizsgálata. Pajkossy Tamás (MTA TTK) – Egyebek. A rendezvény szervezője: SZAB Kémiai Szakbizottság Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Munkabizottság.
 • december 19.
  15:00 - 17:00
  SZAB Orvostudományi Szakbizottság Sprottudományi Munkabizottság.
 • *
  december 19.
  17:00 - 18:30
  Mikszáth Kálmántól kezdve Wass Alberten át Oravecz Imréig több író, illetve számos tanulmány tudós szerzője is foglalkozik az amerikai kontinensen diaszpórában élő magyarok helyzetével. Újszászi Ilona újságíró, az SZTE közkapcsolati koordinátora legújabb riportkönyvében családtörténetekkel válaszol a kérdésre: Hogyan lettek ők „amerikai magyarok”? A fotókkal, számokkal, tényekkel illusztrált könyvbemutatón szó esik az amerikai bevándorlási hullámok különbözőségeiről és tanulságairól, ami segítheti a napjainkban Európát érintő migrációs válság értelmezését is.