SZTE Info

Pesti Emma „helyei” a Somogyi-könyvtárban

Az SZTE Tehetségpont és a Somogyi-könyvtár májusi tárlatsorozatának keretében május 16-án, csütörtökön 17 órakor nyílik Pesti Emma festőművész Vannak olyan helyek című kiállítása a bibliotéka első emeleti folyóirat-olvasójában.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A tárlatot megnyitja: Roskó Gábor Munkácsy-díjas, Érdemes Művész, tanszékvezető egyetemi docens. Közreműködik: Pesti Blues Zoli – gitár. A kiállítás megtekinthető május 16-tól 22-ig.

 

Pesti Emma bemutatkozója:

Pesti_Emma„Szabadkán születtem 1990. május 25-én. Az általános és középiskolát Szabadkán végeztem, ekkor már magával ragadott a művészet világa. Boros György grafikusművész, szakkörtanárom, valamint Suhajda Zita festőművész, osztályfőnököm, megtanítottak a rajzolás, festés, képzőművészeti alkotás alapjaira.

Középiskolai tanulmányaim után felvételt nyertem a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar Rajz-Művészettörténet Tanszék képi ábrázolás szakára, majd szakosodtam festő szakirányra, ahol a mesterem Aranyi Sándor festőművész.

A természetnek fontos szerepe van az életemben, főleg ilyenkor tavasszal, a számomra legkedvesebb évszakban imádok kint lenni a szabadban. Az a rengeteg inger, szín, folt, forma, az évszakok és napszakok különböző hangulatai... Egy-egy pillanatra minden nap képes vagyok elcsodálkozni olyan hétköznapi motívumokon, mint a villanypóznák ritmusa a határhoz vezető autóút mellett, vagy a naplementétől izzó szántóföldek, földes utak rétegződései. Ez a csodálatra méltatás talán meg is jelenik képeimen, így visszatérő motívumom a táj, ám nem a szokványos értelemben festem meg a tájképet: képeim látványalapúak, de erősen elvonatkoztatottak. Nincs ott a konkrét fa, a bokor, a felhő – érzéseim kiadva, lendületes ecsetvonásokkal, színfoltokkal éreztetem ezeket a motívumokat, a szemlélőtől aktív jelenlétet várva, megmozgatva a képzelőerejét.

Pesti_Emma_neonzold_diptichon_sFestésmódom az absztrakt expresszionizmuson, azon belül is a gesztusfestészeten alapul. Ennek az irányzatnak az elveit magaménak is érzem, miszerint az alkotás akkor jó, ha spontán, friss, kitörésszerű – ennek ellenére általában előre megtervezem a képeimet, vázlatokat készítek, s bár az alkotás folyamán a festmény állandó mozgásban van, szinte automatikusan történik a foltok felvitele, mégis tudatosan igyekszek egyensúlyban tartani a kép kompozícióját. Újabb képeimen ezek az expresszív gesztusok konstruktív, mértani elemekkel párosulnak, egyfajta ellentétet teremtve, mégis egyensúlyt létrehozva. A geometrikus elemek az általunk alkotott, minket körülvevő mesterséges világot szimbolizálják, ennek helyét a természetben. A mesterségesség érzetét neonszínek használatával fokozom, ami hideg, távoli, idegen hatást kelt.

Vannak olyan helyek című kiállításom erős érzelmi állapotokat kapcsol helyekhez, tájakhoz. Bemutatja világom darabkáit, olyan helyeket, melyek mindannyiunk életében ott vannak – olyan helyek, ahol megnyugvásra lelsz, hallod saját szívverésed, lélegzeted, olyan helyek, ahol félsz, rettegsz, vagy éppen olyan helyek, ahol örömödben majd kiugrasz a bőrödből – vannak olyan helyek, ahol érzed, hogy élsz.”

 

Kiállítások:

 

2013

– Tavaszi Tárlat – Pesti Emma, Kozma Laura, Azra Kostic és Nebojsa Jurcic kiállítása, Városi Könyvtár, Szabadka

– 3an – Pesti Emma, Kozma Laura és Bacsa Melinda közös kiállítása, Szeged

– ErotikArt, Zero Kávézó, Szeged

 

2012

– In Progress – egyéni kiállítás, Vedres István Faluház, Tiszasziget

– „Szülőföld” Tárlat, Hagymaház, Makó

– 9. Őszi Szalon, Szabadegyetem, Szabadka

– 33. TAKT kiállítás, Temerin

– Mélypont Alkotótelep zárókiállítása, Vedres István Faluház, Tiszasziget

– XIV. Nyári Képzőművészeti Alkotótábor zárókiállítása, Művelődési Ház, Cibakháza

– ArtKvart2, Reichle park, Szabadka

– Kép a kertben – rendhagyó szabadtéri kiállítás a szegedi Füvészkertben, Szeged

– Kisképek Nemzetközi Kiállítása, Szabadegyetem, Szabadka

– ArtKvart – szabadkai kreatív fiatalok kiállítása, Reichle palota, Szabadka

 

2011

– Akvarellkiállítás, Topolya

– IMDK-kiállítás, Rajz- és Művészettörténet Tanszék, Szeged

– 8. Őszi Szalon, Szabadka

– MKE és SZTE Rajz- és Művészettörténet Tanszék kiállítása, Csongrád

 

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. január 19.

_MG_8971

Javított kiválósága számarányain a Szegedi Tudományegyetem: a 2016-os adatokhoz képest száznál is több, 2017-ben összesen 225 tehetséges egyetemista, doktorandusz és ifjú oktató nyerte el az Új Nemzeti Kiválósági Program ösztöndíját. A sikeres ifjú kutatók közül az Újvidékről az SZTE doktori iskolájába érkező Kartali Tündét kértük villáminterjúra.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • március 14. 10:00 - 22. 19:30
  A Tiszatáj Online Plüss Műhely rovata gyűjtést szervez Kárpátaljára, hogy olyan gyerekek is olvashassanak, akik nem könnyen jutnak magyar nyelvű könyvekhez! A szervezők kérik: "Hozz magaddal legalább egy – használt, de jó állapotú – gyerekkönyvet vagy alsós tankönyvet. Az adományokat március 14-től március 22-ig várjuk a kijelölt gyűjtőpontokon." A könyvek már másnap el is indulnak a Szegedi Görögkatolikus Egyházközség és a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola segítségével kárpátaljai magyar gyerekhez. Szervezők: FISZ - Fiatal Írók Szövetsége, Tiszatájonline.hu. Támogatók: Nemzeti Kulturális Alap.
 • március 20.
  11:00 - 17:00
 • március 20.
  16:30 - 18:00
 • március 20.
  17:30 - 19:00
  Az SZTE Mentor(h)áló és az Agóra közös "vetítős" sorozatának vendége: Cseh Attila, az SZTE JGYPK Kulturális Irodájának vezetője, aki civilben búvároktató és búvárfilmes szakember. A többszörös filmfesztivál győztes Cseh Attila a víz alatti filmezés és fotózás rejtelmeibe vezeti be az érdeklődőket. Ingyenes regisztráció: https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLSdnXt2yTeaBdYVzMg3UbVNtPURSRoS9le9qw4rf08UzIjc7yg/viewform
 • március 20.
  18:00 - 20:00
  Az előadó: Prof. Dr. Tristan Thielmann; University of Siegen, Science & Technology Studies. Az előadó előadásáról: "... From a genealogical perspective and by referring to W.J.T. Mitchell, operative images are inevitably redirected to the history and anthropology of the image. Although, for instance, augmented reality navigation using smart phones or smart glasses appear at first glance to be something completely new, they are in fact based on a very old cultural technique. Virtual travel through pre-recorded spaces can look back at least to the year 1905, when the first attempt at capturing residential streets of select routes in photographs took place. The idea was to make them available as ‘photo-auto guides’, with superimposed textual and pictographic route instructions. Moreover, these guides were designed as ‘social media’, with empty lines under each photograph allowing the preservation of photo-related memories. The navigation instructions were layered within a series of photographs, as if arrows had been drawn in the dust of the streets..."