SZTE Info

Pesti Emma „helyei” a Somogyi-könyvtárban

Az SZTE Tehetségpont és a Somogyi-könyvtár májusi tárlatsorozatának keretében május 16-án, csütörtökön 17 órakor nyílik Pesti Emma festőművész Vannak olyan helyek című kiállítása a bibliotéka első emeleti folyóirat-olvasójában.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A tárlatot megnyitja: Roskó Gábor Munkácsy-díjas, Érdemes Művész, tanszékvezető egyetemi docens. Közreműködik: Pesti Blues Zoli – gitár. A kiállítás megtekinthető május 16-tól 22-ig.

 

Pesti Emma bemutatkozója:

Pesti_Emma„Szabadkán születtem 1990. május 25-én. Az általános és középiskolát Szabadkán végeztem, ekkor már magával ragadott a művészet világa. Boros György grafikusművész, szakkörtanárom, valamint Suhajda Zita festőművész, osztályfőnököm, megtanítottak a rajzolás, festés, képzőművészeti alkotás alapjaira.

Középiskolai tanulmányaim után felvételt nyertem a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar Rajz-Művészettörténet Tanszék képi ábrázolás szakára, majd szakosodtam festő szakirányra, ahol a mesterem Aranyi Sándor festőművész.

A természetnek fontos szerepe van az életemben, főleg ilyenkor tavasszal, a számomra legkedvesebb évszakban imádok kint lenni a szabadban. Az a rengeteg inger, szín, folt, forma, az évszakok és napszakok különböző hangulatai... Egy-egy pillanatra minden nap képes vagyok elcsodálkozni olyan hétköznapi motívumokon, mint a villanypóznák ritmusa a határhoz vezető autóút mellett, vagy a naplementétől izzó szántóföldek, földes utak rétegződései. Ez a csodálatra méltatás talán meg is jelenik képeimen, így visszatérő motívumom a táj, ám nem a szokványos értelemben festem meg a tájképet: képeim látványalapúak, de erősen elvonatkoztatottak. Nincs ott a konkrét fa, a bokor, a felhő – érzéseim kiadva, lendületes ecsetvonásokkal, színfoltokkal éreztetem ezeket a motívumokat, a szemlélőtől aktív jelenlétet várva, megmozgatva a képzelőerejét.

Pesti_Emma_neonzold_diptichon_sFestésmódom az absztrakt expresszionizmuson, azon belül is a gesztusfestészeten alapul. Ennek az irányzatnak az elveit magaménak is érzem, miszerint az alkotás akkor jó, ha spontán, friss, kitörésszerű – ennek ellenére általában előre megtervezem a képeimet, vázlatokat készítek, s bár az alkotás folyamán a festmény állandó mozgásban van, szinte automatikusan történik a foltok felvitele, mégis tudatosan igyekszek egyensúlyban tartani a kép kompozícióját. Újabb képeimen ezek az expresszív gesztusok konstruktív, mértani elemekkel párosulnak, egyfajta ellentétet teremtve, mégis egyensúlyt létrehozva. A geometrikus elemek az általunk alkotott, minket körülvevő mesterséges világot szimbolizálják, ennek helyét a természetben. A mesterségesség érzetét neonszínek használatával fokozom, ami hideg, távoli, idegen hatást kelt.

Vannak olyan helyek című kiállításom erős érzelmi állapotokat kapcsol helyekhez, tájakhoz. Bemutatja világom darabkáit, olyan helyeket, melyek mindannyiunk életében ott vannak – olyan helyek, ahol megnyugvásra lelsz, hallod saját szívverésed, lélegzeted, olyan helyek, ahol félsz, rettegsz, vagy éppen olyan helyek, ahol örömödben majd kiugrasz a bőrödből – vannak olyan helyek, ahol érzed, hogy élsz.”

 

Kiállítások:

 

2013

– Tavaszi Tárlat – Pesti Emma, Kozma Laura, Azra Kostic és Nebojsa Jurcic kiállítása, Városi Könyvtár, Szabadka

– 3an – Pesti Emma, Kozma Laura és Bacsa Melinda közös kiállítása, Szeged

– ErotikArt, Zero Kávézó, Szeged

 

2012

– In Progress – egyéni kiállítás, Vedres István Faluház, Tiszasziget

– „Szülőföld” Tárlat, Hagymaház, Makó

– 9. Őszi Szalon, Szabadegyetem, Szabadka

– 33. TAKT kiállítás, Temerin

– Mélypont Alkotótelep zárókiállítása, Vedres István Faluház, Tiszasziget

– XIV. Nyári Képzőművészeti Alkotótábor zárókiállítása, Művelődési Ház, Cibakháza

– ArtKvart2, Reichle park, Szabadka

– Kép a kertben – rendhagyó szabadtéri kiállítás a szegedi Füvészkertben, Szeged

– Kisképek Nemzetközi Kiállítása, Szabadegyetem, Szabadka

– ArtKvart – szabadkai kreatív fiatalok kiállítása, Reichle palota, Szabadka

 

2011

– Akvarellkiállítás, Topolya

– IMDK-kiállítás, Rajz- és Művészettörténet Tanszék, Szeged

– 8. Őszi Szalon, Szabadka

– MKE és SZTE Rajz- és Művészettörténet Tanszék kiállítása, Csongrád

 

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. október 03.

Kiemelt_Antalicz_B

Első díjat nyert az Országos Tudományos Diákköri Konferencián, és egyedül épített a lézerfényt mérni képes szenzort. Felsőfokon beszél németül, angolul olvas szakcikkeket, miközben kínaiul tanul. A kollégiumában segíti az önképzőkör munkáját, s emellett egy új kutatási projekthez számítógépes szoftvert ír. Ő Antalicz Balázs, a Szegedi Tudományegyetem MSc-képzéses fizika szakos hallgatója, akitől leckét kaptunk lendületből és szakmai elhivatottságból.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 5. 09:00 - 22. 19:00
  A kiállítás szervezője: SZAB Művészeti Szakbizottság.
 • október 6. 08:00 - december 20. 08:00
  A szegedi szecessziós épületeket szokatlan szemszögbôl mutatja meg a tárlat. Az épületekre jellemzô szecessziós részleteket láthatjuk viszont fotókon. Olyan perspektívából, madártávlatból, ahogy az utca embere nem láthatja ôket. A kiállítás megtekinthetô december 20-ig.
 • október 7. 14:00 - november 10. 08:00
  A Magyar Alkotómûvészek Országos Egyesületével karöltve, szalonjelleggel a MAOE teljes képzômûvészeti tagságát megszólaltató tárlatot mutat be a REÖK. Ennek a kiállításnak a korábbi években különbözô, nagyhírû intézmények, mint például a szentendrei MûvészetMalom adott helyet. Az eddigi évek tapasztalatai alapján a szegedi kiállítóházba is 6-800 mûvész alkotását várjuk. A kiállítás megtekinthetô november 10-ig. Belépôjegy 500 Ft.
 • október 9. 15:00 - november 10. 20:00
  A fényképeket a szerző Juhász Antalnak az 1960-as évek óta végzett néprajzi terepmunkáin készítette. Az idő tájt a tanyai emberek a gazdasági, társadalmi változások időszakát élték. Évtizedek múltán látjuk, hogy a felvételek többnyire egy még paraszti életformában élt nemzedék hétköznapi munkáját, ünnepeit dokumentálják.
 • október 9. 18:00 - 21. 20:00
  Megnyitja: Bene Zoltán író, a Szeged folyóirat fôszerkesztôje Közremûködik: Csanádi Hajnalka (ének), Nemes Levente (doromb, dob) Nagy Károly (Szeged, 1952) Vinkler-díjas festô- és grafikusmûvész, a „Szeged kultúrájáért díj” 2017. évi kitüntetettje. A szegedi Tanárképzô Fôiskolán földrajz-rajz szakos tanári diplomát szerzett, majd elvégezte a Képzômûvészeti Fôiskola továbbképzô kurzusát. Tanított általános iskolákban (Algyô, Deszk), az Eötvös Gimnáziumban és mûvészeti iskolákban (Lyra, Classic) rajz és vizuális kultúra tantárgyat, médiaismeretet. A Szegedi Szépmíves Céh szabadiskolájában rajzot, festészetet és fotózást oktat. 1990 óta vezet nyári mûvésztelepeket. Fest olajjal és akrillal, készít akvarellt, ecsetrajzot, hagyományos sokszorosító grafikával és computer grafikával is foglalkozik. Elnöke a Szegedi Szépmíves Céhnek, tagja a Magyar Rajztanárok Országos Egyesületének. Megtekinthetô október 21-ig, hétköznapokon 08.00–22.00, szombaton 09.00–20.00 óráig.