SZTE Info

Petefészekrák biomarker kutatás határmenti együttműködésben

A petefészekrák korai diagnózisa életet menthet. Magyarországon évente körülbelül 1300 új betegnél diagnosztizálják a petefészek rosszindulatú elváltozását. A betegség jelenlétét, illetve annak súlyossági fokát jelző vegyület a biomarker. Ilyen kutatásban vesz részt a Szegedi Tudományegyetem Orvosi Vegytani Intézete, az Onkoterápiás Klinika az újvidékei egyetemmel együttműködve.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Magyarország-Szerbia IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007 és 2013 között valósul meg az Európai Unió és a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség társfinanszírozásával. A program célja, hogy elősegítse egy fenntartható és biztonságos környezettel rendelkező, harmonikus és együttműködő régió létrehozását, amelyben a határmenti területek és az ott élő közösségek közösen ápolják a kulturális és természeti örökséget, erősödnek az üzleti, oktatási, kutatási és kulturális együttműködések és növekszik a foglalkoztatottság. Ennek keretében valósul meg a „Petefészekrák biomarker kutatás határmenti együttműködésben” („Cross-Border biomarker research of ovarian cancer”) elnevezésű projekt a Szegedi Tudományegyetem vezetésével és az Újvidéki Egyetem közreműködésével. Szegedi részről a kutatásban az Orvosi Vegytani Intézet, az Onkoterápiás Klinika, újvidéki részről a Vajdasági Onkológiai Intézet munkatársai vesznek rész. A projekt 18 hónapja alatt először egy újfajta analitikai módszer kidolgozására kerül sor, amely alkalmas foszfolipidek, mint lehetséges tumormarkerek minőségi és mennyiségi meghatározására. Ez az új módszer fogja adni az analitikai hátterét a további biomarker kutatásnak, amely során új, a jelenleginél hatékonyabb petefészekrák tumormarkerek fejlesztése történik.

A petefészekrák korai diagnosztizálás létfontosságú a hatékony terápiás kezelésében. Magyarországon évente hozzávetőleg 1300 új betegnél diagnosztizálják a petefészek rosszindulatú elváltozását, ez a szám Szerbiában 800 körülire tehető. Sajnálatos módon az újonnan diagnosztizált betegek közel hetven százalékánál a rosszindulatú elváltozás már előrehaladott állapotú. Ez többek között annak is köszönhető, hogy a jelenleg használt biomarkerek a korai stádiumban lévő betegek mindössze 50 százalékánál mutat emelkedett szintet, megnehezítve a kezelés időbeni elkezdését. Így egy új, a korai stádiumban is megbízhatóan alkalmazható tumormarker jelentősen javítaná a betegség korai diagnosztizálást és így a kezelés hatékonyságát.

A kutatásba tervek szerint 60 beteg venne részt mind magyar, mind szerb oldalról, akiknél egyszeri vérvételre kerül sor. A közös együttműködés orvosi és kutatási céljai mellett jelentős előrelépést biztosít a két ország kutatóinak, hogy megismerjék egymás munkáját és mind szakmai, mind technikai hátterükkel segítség egymást.

A projekt nyitó konferenciáját 2013. április 19-én tartották, ott – az együttműködés bemutatása mellett – angol nyelvű szakmai előadások hangzottak el a két egyetem kutatói részéről.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. július 02.

nyito

6 ezer oldalnyi dokumentum, 4 órán át tartó megbeszélés – ez a Szegedi Tudományegyetem vezérkarában az átadás – átvétel mérlege. Dr. Rovó László orvosprofesszor az SZTE 2018. július 1-jétől kinevezett rektora sajtótájékoztatón mutatta be az SZTE 4 új rektorhelyettesét.

SZTEtelevízió

2018. május 30.

kiemelt_SZG_diszpolgar

Idén a Szegedi Tudományegyetem rektora, Dr. Szabó Gábor lett Szeged díszpolgára. Az elismerést május 18-án a díszközgyűlésen adta át Botka László polgármester. A Szeged Televízió ebből az alkalomból készített vele egy életútinterjút.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • július 16.
  09:00 - 19:00
  Tizennyolcadik alkalommal rendez nyári egyetemet a magyar nyelv és kultúra iránt érdeklődő külföldieknek a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának Hungarológia Központja 2018. július 16-tól augusztus 10-ig.
 • augusztus 26. 08:00 - 30. 16:00
 • augusztus 27.
  11:00 - 19:00
  A Szegedi Nemzetközi Biblikus Konferencia Alapítvány 2018. augusztus 27-29. között rendezi meg „Az Újszövetség hellén és júdaista háttere” című konferenciáját, mely az újszövetségi szerzők szövegeiben fellelhető különböző ókori témák és műfajok a Biblia szövegére gyakorolt hatását vizsgálja. Ebben a tárgyban átfogó konferenciát eddig nem rendeztek Magyarországon úgy, hogy arra egyszerre hívtak volna meg biblikusokat és hellenizmus szakértőket. Az előadások célja a keresztény és a nem keresztény szövegek viszonyának elemzése, nyelve pedig magyar, német és angol.
 • szeptember 10.
  18:00 - 20:00
  A folyamat: a nyolcezresek csúcsára vezető út - Klein Dávid előadása
 • szeptember 18.
  18:00 - 19:00
  Velünk élő robotok - a technológia hatása mindennapjainkra