SZTE Info

Petefészekrák biomarker kutatás határmenti együttműködésben

A petefészekrák korai diagnózisa életet menthet. Magyarországon évente körülbelül 1300 új betegnél diagnosztizálják a petefészek rosszindulatú elváltozását. A betegség jelenlétét, illetve annak súlyossági fokát jelző vegyület a biomarker. Ilyen kutatásban vesz részt a Szegedi Tudományegyetem Orvosi Vegytani Intézete, az Onkoterápiás Klinika az újvidékei egyetemmel együttműködve.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Magyarország-Szerbia IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007 és 2013 között valósul meg az Európai Unió és a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség társfinanszírozásával. A program célja, hogy elősegítse egy fenntartható és biztonságos környezettel rendelkező, harmonikus és együttműködő régió létrehozását, amelyben a határmenti területek és az ott élő közösségek közösen ápolják a kulturális és természeti örökséget, erősödnek az üzleti, oktatási, kutatási és kulturális együttműködések és növekszik a foglalkoztatottság. Ennek keretében valósul meg a „Petefészekrák biomarker kutatás határmenti együttműködésben” („Cross-Border biomarker research of ovarian cancer”) elnevezésű projekt a Szegedi Tudományegyetem vezetésével és az Újvidéki Egyetem közreműködésével. Szegedi részről a kutatásban az Orvosi Vegytani Intézet, az Onkoterápiás Klinika, újvidéki részről a Vajdasági Onkológiai Intézet munkatársai vesznek rész. A projekt 18 hónapja alatt először egy újfajta analitikai módszer kidolgozására kerül sor, amely alkalmas foszfolipidek, mint lehetséges tumormarkerek minőségi és mennyiségi meghatározására. Ez az új módszer fogja adni az analitikai hátterét a további biomarker kutatásnak, amely során új, a jelenleginél hatékonyabb petefészekrák tumormarkerek fejlesztése történik.

A petefészekrák korai diagnosztizálás létfontosságú a hatékony terápiás kezelésében. Magyarországon évente hozzávetőleg 1300 új betegnél diagnosztizálják a petefészek rosszindulatú elváltozását, ez a szám Szerbiában 800 körülire tehető. Sajnálatos módon az újonnan diagnosztizált betegek közel hetven százalékánál a rosszindulatú elváltozás már előrehaladott állapotú. Ez többek között annak is köszönhető, hogy a jelenleg használt biomarkerek a korai stádiumban lévő betegek mindössze 50 százalékánál mutat emelkedett szintet, megnehezítve a kezelés időbeni elkezdését. Így egy új, a korai stádiumban is megbízhatóan alkalmazható tumormarker jelentősen javítaná a betegség korai diagnosztizálást és így a kezelés hatékonyságát.

A kutatásba tervek szerint 60 beteg venne részt mind magyar, mind szerb oldalról, akiknél egyszeri vérvételre kerül sor. A közös együttműködés orvosi és kutatási céljai mellett jelentős előrelépést biztosít a két ország kutatóinak, hogy megismerjék egymás munkáját és mind szakmai, mind technikai hátterükkel segítség egymást.

A projekt nyitó konferenciáját 2013. április 19-én tartották, ott – az együttműködés bemutatása mellett – angol nyelvű szakmai előadások hangzottak el a két egyetem kutatói részéről.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. március 08.
Kiemelt_GTB

Nők a Tudományban Kiválósági Díjas lett Gazdag-Tóth Boglárka. Az SZTE TTIK Informatikai Intézet Számítógépes Optimalizálás Tanszékén dolgozó, szakmabeli férjével együtt három gyermeket nevelő édesanyával arról is beszélgettünk, melyik a kedvenc algoritmusa.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • március 24. 10:00 - 25. 15:00
  Az Ifjú Pszichológusok és Neveléstudományi Kutatók Országos Konferenciája, az IPSZILON Konferencia fő témája: az ifjúságszociológia és ifjúságpszichológia. A plenáris előadásokon Dr. Jancsák Csaba (SZTE JGYPK) az ifjúságkutatás legújabb hazai és nemzetközi eredményeit ismerteti; Prof. Dr. Pikó Bettina (SZTE ÁOK) arra a kérdésre válaszol, hogy Mitől boldogok a fiatalok?
 • március 26.
  14:00 - 15:00
 • március 27.
  17:00 - 18:30
  A TIT Szabadegyetem Földrajz Tagozat előadója: Dr. Karancsi Zoltán PhD, tanszékvezető egyetemi docens (SZTE JGYPK). Az északi sarkkörön túlra télen leginkább az északi fényt keresők kelnek útra. Az előadó arra a kérdésre is válaszol, hogy mit lehet még észak Norvégiában ilyenkor csinálni turistaként.
 • március 27.
  18:00 - 19:30
  Az SZTE Mentor(h)áló Pedagógiai esték című nagyszabású sorozatának vendége dr. Farkas Eszter PhD, egyetemi docens, a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karán működő Orvosi Fizikai és Orvosi Informatikai Intézet L’Oreal-UNESCO díjjal kitüntetett agyikeringés-kutatója. Olyan kérdésekre keresi a választ, mint például: vajon mitől függ idegrendszerünk egészséges öregedése? Milyen körülmények ronthatják kilátásainkat? További információ: http://www.jgypk.hu/mentorhalo/ujabb-tudomanyos-ismeretterjeszto-csemege-az-oregedo-agy/
 • március 28.
  13:00 - 16:00
  A magyarországi új kutatási infrastruktúrák bemutatkozásán részt vesz a Szentágothai János Kutatóközpont; a Felsőoktatási és Ipari Együttműködési Központ; a Hungarian Center of Excellence for Molecular Medicine (HCEMM). Meghívott vendégek: az intézmények igazgatói - Prof. Helyes Zsuzsanna (SZKK), Prof. Kacskovics Imre (FIEK) és Prof. Bíró Tamás (HCEMM). A program szakmai támogatója a MTA Szegedi Területi Bizottságának Immunológiai Munkabizottsága.