SZTE Info

Petefészekrák biomarker kutatás határmenti együttműködésben

A petefészekrák korai diagnózisa életet menthet. Magyarországon évente körülbelül 1300 új betegnél diagnosztizálják a petefészek rosszindulatú elváltozását. A betegség jelenlétét, illetve annak súlyossági fokát jelző vegyület a biomarker. Ilyen kutatásban vesz részt a Szegedi Tudományegyetem Orvosi Vegytani Intézete, az Onkoterápiás Klinika az újvidékei egyetemmel együttműködve.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Magyarország-Szerbia IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007 és 2013 között valósul meg az Európai Unió és a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség társfinanszírozásával. A program célja, hogy elősegítse egy fenntartható és biztonságos környezettel rendelkező, harmonikus és együttműködő régió létrehozását, amelyben a határmenti területek és az ott élő közösségek közösen ápolják a kulturális és természeti örökséget, erősödnek az üzleti, oktatási, kutatási és kulturális együttműködések és növekszik a foglalkoztatottság. Ennek keretében valósul meg a „Petefészekrák biomarker kutatás határmenti együttműködésben” („Cross-Border biomarker research of ovarian cancer”) elnevezésű projekt a Szegedi Tudományegyetem vezetésével és az Újvidéki Egyetem közreműködésével. Szegedi részről a kutatásban az Orvosi Vegytani Intézet, az Onkoterápiás Klinika, újvidéki részről a Vajdasági Onkológiai Intézet munkatársai vesznek rész. A projekt 18 hónapja alatt először egy újfajta analitikai módszer kidolgozására kerül sor, amely alkalmas foszfolipidek, mint lehetséges tumormarkerek minőségi és mennyiségi meghatározására. Ez az új módszer fogja adni az analitikai hátterét a további biomarker kutatásnak, amely során új, a jelenleginél hatékonyabb petefészekrák tumormarkerek fejlesztése történik.

A petefészekrák korai diagnosztizálás létfontosságú a hatékony terápiás kezelésében. Magyarországon évente hozzávetőleg 1300 új betegnél diagnosztizálják a petefészek rosszindulatú elváltozását, ez a szám Szerbiában 800 körülire tehető. Sajnálatos módon az újonnan diagnosztizált betegek közel hetven százalékánál a rosszindulatú elváltozás már előrehaladott állapotú. Ez többek között annak is köszönhető, hogy a jelenleg használt biomarkerek a korai stádiumban lévő betegek mindössze 50 százalékánál mutat emelkedett szintet, megnehezítve a kezelés időbeni elkezdését. Így egy új, a korai stádiumban is megbízhatóan alkalmazható tumormarker jelentősen javítaná a betegség korai diagnosztizálást és így a kezelés hatékonyságát.

A kutatásba tervek szerint 60 beteg venne részt mind magyar, mind szerb oldalról, akiknél egyszeri vérvételre kerül sor. A közös együttműködés orvosi és kutatási céljai mellett jelentős előrelépést biztosít a két ország kutatóinak, hogy megismerjék egymás munkáját és mind szakmai, mind technikai hátterükkel segítség egymást.

A projekt nyitó konferenciáját 2013. április 19-én tartották, ott – az együttműködés bemutatása mellett – angol nyelvű szakmai előadások hangzottak el a két egyetem kutatói részéről.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. augusztus 31.

kiemelt_Sik_Marton_SZEM

Sík Márton életében a sport már egyetemi évei alatt is központi szerepet töltött be. Az SZTE-s öregdiák mintegy húsz éven keresztül kajakozott, élsportolóként számos sikert, köztük egy olimpiai 5. helyezést is maga mögött tudhat. Ma a DÉMÁSZ Szegedi Vízisport Egyesület szakmai vezetőjeként támogatja a fiatalokat.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 5. 09:00 - 22. 19:00
  A kiállítás szervezője: SZAB Művészeti Szakbizottság.
 • október 6. 08:00 - december 20. 08:00
  A szegedi szecessziós épületeket szokatlan szemszögbôl mutatja meg a tárlat. Az épületekre jellemzô szecessziós részleteket láthatjuk viszont fotókon. Olyan perspektívából, madártávlatból, ahogy az utca embere nem láthatja ôket. A kiállítás megtekinthetô december 20-ig.
 • október 7. 14:00 - november 10. 08:00
  A Magyar Alkotómûvészek Országos Egyesületével karöltve, szalonjelleggel a MAOE teljes képzômûvészeti tagságát megszólaltató tárlatot mutat be a REÖK. Ennek a kiállításnak a korábbi években különbözô, nagyhírû intézmények, mint például a szentendrei MûvészetMalom adott helyet. Az eddigi évek tapasztalatai alapján a szegedi kiállítóházba is 6-800 mûvész alkotását várjuk. A kiállítás megtekinthetô november 10-ig. Belépôjegy 500 Ft.
 • október 9. 15:00 - november 10. 20:00
  A fényképeket a szerző Juhász Antalnak az 1960-as évek óta végzett néprajzi terepmunkáin készítette. Az idő tájt a tanyai emberek a gazdasági, társadalmi változások időszakát élték. Évtizedek múltán látjuk, hogy a felvételek többnyire egy még paraszti életformában élt nemzedék hétköznapi munkáját, ünnepeit dokumentálják.
 • október 9. 18:00 - 21. 20:00
  Megnyitja: Bene Zoltán író, a Szeged folyóirat fôszerkesztôje Közremûködik: Csanádi Hajnalka (ének), Nemes Levente (doromb, dob) Nagy Károly (Szeged, 1952) Vinkler-díjas festô- és grafikusmûvész, a „Szeged kultúrájáért díj” 2017. évi kitüntetettje. A szegedi Tanárképzô Fôiskolán földrajz-rajz szakos tanári diplomát szerzett, majd elvégezte a Képzômûvészeti Fôiskola továbbképzô kurzusát. Tanított általános iskolákban (Algyô, Deszk), az Eötvös Gimnáziumban és mûvészeti iskolákban (Lyra, Classic) rajz és vizuális kultúra tantárgyat, médiaismeretet. A Szegedi Szépmíves Céh szabadiskolájában rajzot, festészetet és fotózást oktat. 1990 óta vezet nyári mûvésztelepeket. Fest olajjal és akrillal, készít akvarellt, ecsetrajzot, hagyományos sokszorosító grafikával és computer grafikával is foglalkozik. Elnöke a Szegedi Szépmíves Céhnek, tagja a Magyar Rajztanárok Országos Egyesületének. Megtekinthetô október 21-ig, hétköznapokon 08.00–22.00, szombaton 09.00–20.00 óráig.