SZTE Info

Sportos napot tart az egyetemi sajtó

Az idei tanév hármas jubileuma alkalmából szervezett programsorozat május 15-én az SZTE Hattyas sori sportközpontjában folytatódik.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az SZTE Média Centrum jóvoltából idén már több rendezvényen, ünnepségen is részt lehetett venni abból az alkalomból, hogy 90 éve jelent meg Szegeden az első egyetemi lap, 60 éves a Szegedi Egyetem újság, és 20 éve indult meg a Tisza-parti felsőoktatási intézményben a kommunikáció szakos képzés. A tavaszi szemeszter záró eseményét május 15-én (szerdán) tartják, melynek során három híres sportolóval lesz lehetőségünk beszélgetni.

 

A program 14.30-kor kezdődik az SZTE Sportközpontban (Hattyas sor 10), ahol is Petrovics Kálmán korábbi világbajnoki bronzérmes kajakos, a Szegedi Vízisport Egyesület elnöke, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség alelnöke, Mocsai Lajos, a magyar férfi kézilabda-válogatott szövetségi kapitánya, az MKB Veszprém edzője, a Testnevelési Egyetem rektori tanácsadója és Molnár Tamás háromszoros olimpiai bajnok vízilabdás, az A-Híd Szeged játékosa tiszteli meg jelenlétével a nagyérdeműt, Balogh Tamás közreműködésével nyílt interjú készítésére is lesz lehetőség. 17 órai kezdettel egykori újságírók, szerkesztők vívnak kispályás focimeccset az egykori vagy mai egyetemi oktatókból, egyetemi sajtóhoz kötődő tanárokból álló csapat ellen. Közben természetesen a hölgyek számára is lesz program, ugyanebben az időpontban egy kis közös zumbázásra nyílik lehetőség. 18 órakor vacsora zárja az estet.

 

A rendezvényen mindenkit szeretettel látnak a szervezők. A kommunikációt tanuló vagy ez iránt érdeklődő egyetemistákat föltétlenül várják erre a szakmai és baráti találkozóra, amit a különböző újságíró nemzedékek ismerkedési/kapcsolatépítési lehetőségének/fórumának is szánnak.

 

Horváth István

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • december 18.
  10:00 - 14:30
  A Paál Zoltán díj átadása. A Katalízis Munkabizottság elnökének megválasztása. Sápi András (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Tervezett Katalízis: Nano- és in-situ technológiákkal a nagy aktivitás és szelektivitás felé. Havasi Viktor (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék, PhD munka bemutató) – Ritkaföldfémekkel dópolt stroncium-aluminátok hasznosítása a fotokatalízisben. Ádám Adél (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Nikkel nanorészecskék előállítása, jellemzése és felhasználása katalizátorként SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék). Varga Gábor (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Átmenetifém-aminosav komplex-CaAl-réteges kettős hidroxid kompozitok készítése, szerkezetvizsgálatuk és katalitikus alkalmazásaik. Mészáros Rebeka, Ötvös Sándor Balázs, Varga Gábor, Kocsis Marianna, Pálinkó István, Fülöp Ferenc (SZTE Gyógyszerkémiai Intézet) – Hatékony heterogén ezüst katalizátor fejlesztése terminális alkinek közvetlen nitrillé alakításához. Gyulavári Tamás Zsolt (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Látható fénnyel gerjeszthető titán-dioxidok előállítása és jellemzése. Musza Katalin (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Cu/Cu2O nanorészecskék szintézise, jellemzése és katalitikus aktivitásuk egy kapcsolási reakcióban. Tungler Antal (MTA Energiatudományi Kutatóközpont) – Gyógyszeripari szennyvizek ártalmatlanítása és hasznosítása.
 • december 19.
  10:00 - 16:47
  Az MTA Elektrokémiai Munkabizottság tudományos ülésének programja: Janáky Csaba (SZTE) – Új eredmények és kutatási irányok a szegedi fotoelektrokémiában. Kormányos Attila (SZTE) – Vezető polimer alapú összetett elektródok fotoelektrokémiája. Samu Gergely Ferenc (SZTE) – Optikailag aktív perovszkit elektródok vizsgálata. Kovács Noémi (ELTE) – Titánötvözetek elektrokémiai stabilitásának vizsgálata kettős potenciodinamikus vezérlést alkalmazó módszerekkel. Szekeres Krisztina Júlia (ELTE) – Vezető polimerfilm elektródok elektrokémiai és morfológiai vizsgálata. Pap Sándor József (MTA Energiakutató) – Réz(II)-peptid komplexek tervezése O2 elektrokatalitikus termeléséhez. Péter László (MTA Wigner) – Cirkónium elektrolitikus hidrogénezése. Tóth Péter Sándor (SZTE) – Grafén és egyéb kétdimenziós nanoszerkezetek (foto)elektrokémiai vizsgálata. Pajkossy Tamás (MTA TTK) – Egyebek. A rendezvény szervezője: SZAB Kémiai Szakbizottság Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Munkabizottság.
 • december 19.
  15:00 - 17:00
  SZAB Orvostudományi Szakbizottság Sprottudományi Munkabizottság.
 • *
  december 19.
  17:00 - 18:30
  Mikszáth Kálmántól kezdve Wass Alberten át Oravecz Imréig több író, illetve számos tanulmány tudós szerzője is foglalkozik az amerikai kontinensen diaszpórában élő magyarok helyzetével. Újszászi Ilona újságíró, az SZTE közkapcsolati koordinátora legújabb riportkönyvében családtörténetekkel válaszol a kérdésre: Hogyan lettek ők „amerikai magyarok”? A fotókkal, számokkal, tényekkel illusztrált könyvbemutatón szó esik az amerikai bevándorlási hullámok különbözőségeiről és tanulságairól, ami segítheti a napjainkban Európát érintő migrációs válság értelmezését is.