SZTE Info

Sportos programokkal ünnepelt a szegedi egyetemi sajtó

Minden szempontból sportos eseménnyel folytatódott a 60 éves Szegedi Egyetem (Magazin) jubileumi ünnepségsorozata. Május 15-én Szegedhez és egyetemhez kötődő sportemberek beszéltek pályafutásukról, majd az oktatók és az újságírók öltötték focimezt.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

60_eves_az_egyetemi_sajto_sportnap_003Az SZTE Médiacentrum szervezésében az idei tanévben számos rendezvénnyel emlékeztek meg a hármas jubileumról: 90 éve jelent meg Szegeden az első hallgatói lap, 60 éve indult a Szegedi Egyetem című újság, 20 éve pedig a kommunikáció szakos képzés a Tisza-parti felsőoktatási intézményben.

 

Május 15-én sportos eseményre várták az érdeklődőket, különös tekintettel az SZTE kommunikáció szakos hallgatóit. A rendezvény azonban nemcsak a sportról, hanem a különböző újságírói nemzedékek ismerkedéséről, kapcsolatépítéséről is szólt. A délután programban Molnár Tamás háromszoros olimpiai bajnok vízilabdással, az A-Híd Szeged erősségével, Kővári Árpád kézilabdaedzővel, sportvezetővel, a Tisza Volán SC elnökével, illetve Petrovics Kálmán korábbi világbajnoki bronzérmes kajakossal, a Szegedi Vízisport Egyesület elnökével, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség alelnökével hallhattunk színes és izgalmas nyilvános interjút a Hattyas sori JUGYU Klubban. Balogh Tamás moderátor jelenlegi és múltbéli szegedi egyetemi kötődésükről és a magyar élsportban elért sikereikről faggatta őket. Molnár Tamás egyetemista éveinek (az SZTE ÁJTK-n szerzett diplomát) időszakából és – ahogy ő nevezte – a „rugalmas vizsgaidőszakból” hozott érdekes történeteket. Kővári Árpád a magyar, illetve a szegedi sportvilág nehéz körülményeiről mesélt, Petrovics Kálmán pedig a Janics Natasa-ügy kulisszatitkairól is szólt amellett, hogy klubjának a Szegedi Tudományegyetemmel ápolt stratégiai szempontú kapcsolatáról (kedvezményes diákbérletek a szabadidős vízi sportokra) és annak fontosságáról beszélt.

 

Egyetemi_sajto_sportos_unnepe
Sportos programokkal ünnepelt a szegedi egyetemi sajtó - GALÉRIA


A nyilvános interjút barátságos kispályás labdarúgó-mérkőzés követte, melyen a Szegedi Egyetem egykori és jelenlegi újságíróinak, szerkesztőinek csapata az oktatók együttesével csapott össze. Biztatásképp az SZTE EHÖK SE cheerleaderei látványos koreográfiával készültek. A meccsen a sajtó munkatársai szereztek ugyan vezetést, ám végül érvényesült a nagyobb rutin, és az oktatók 6-2-re diadalmaskodtak (gólszerzők: Fazekas Sándor 4, Pál József, Koszta László, illetve Üllei Kovács László, Szuda Sándor). A focimeccs közben a hölgyek salsamozdulatokat tanulhattak. Szégyenkezésre senkinek sem volt oka, az alaplépések elsajátítása után hamar táncra perdültek a lábak.

 

Finom pörköltvacsora mellett végül jó ízű beszélgetéssel zárták a napot a résztvevők.

 

Gaál Bernadett

fotók: Szuda Sándor

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. október 03.

Kiemelt_Antalicz_B

Első díjat nyert az Országos Tudományos Diákköri Konferencián, és egyedül épített a lézerfényt mérni képes szenzort. Felsőfokon beszél németül, angolul olvas szakcikkeket, miközben kínaiul tanul. A kollégiumában segíti az önképzőkör munkáját, s emellett egy új kutatási projekthez számítógépes szoftvert ír. Ő Antalicz Balázs, a Szegedi Tudományegyetem MSc-képzéses fizika szakos hallgatója, akitől leckét kaptunk lendületből és szakmai elhivatottságból.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 5. 09:00 - 22. 19:00
  A kiállítás szervezője: SZAB Művészeti Szakbizottság.
 • október 6. 08:00 - december 20. 08:00
  A szegedi szecessziós épületeket szokatlan szemszögbôl mutatja meg a tárlat. Az épületekre jellemzô szecessziós részleteket láthatjuk viszont fotókon. Olyan perspektívából, madártávlatból, ahogy az utca embere nem láthatja ôket. A kiállítás megtekinthetô december 20-ig.
 • október 7. 14:00 - november 10. 08:00
  A Magyar Alkotómûvészek Országos Egyesületével karöltve, szalonjelleggel a MAOE teljes képzômûvészeti tagságát megszólaltató tárlatot mutat be a REÖK. Ennek a kiállításnak a korábbi években különbözô, nagyhírû intézmények, mint például a szentendrei MûvészetMalom adott helyet. Az eddigi évek tapasztalatai alapján a szegedi kiállítóházba is 6-800 mûvész alkotását várjuk. A kiállítás megtekinthetô november 10-ig. Belépôjegy 500 Ft.
 • október 9. 15:00 - november 10. 20:00
  A fényképeket a szerző Juhász Antalnak az 1960-as évek óta végzett néprajzi terepmunkáin készítette. Az idő tájt a tanyai emberek a gazdasági, társadalmi változások időszakát élték. Évtizedek múltán látjuk, hogy a felvételek többnyire egy még paraszti életformában élt nemzedék hétköznapi munkáját, ünnepeit dokumentálják.
 • október 9. 18:00 - 21. 20:00
  Megnyitja: Bene Zoltán író, a Szeged folyóirat fôszerkesztôje Közremûködik: Csanádi Hajnalka (ének), Nemes Levente (doromb, dob) Nagy Károly (Szeged, 1952) Vinkler-díjas festô- és grafikusmûvész, a „Szeged kultúrájáért díj” 2017. évi kitüntetettje. A szegedi Tanárképzô Fôiskolán földrajz-rajz szakos tanári diplomát szerzett, majd elvégezte a Képzômûvészeti Fôiskola továbbképzô kurzusát. Tanított általános iskolákban (Algyô, Deszk), az Eötvös Gimnáziumban és mûvészeti iskolákban (Lyra, Classic) rajz és vizuális kultúra tantárgyat, médiaismeretet. A Szegedi Szépmíves Céh szabadiskolájában rajzot, festészetet és fotózást oktat. 1990 óta vezet nyári mûvésztelepeket. Fest olajjal és akrillal, készít akvarellt, ecsetrajzot, hagyományos sokszorosító grafikával és computer grafikával is foglalkozik. Elnöke a Szegedi Szépmíves Céhnek, tagja a Magyar Rajztanárok Országos Egyesületének. Megtekinthetô október 21-ig, hétköznapokon 08.00–22.00, szombaton 09.00–20.00 óráig.