SZTE Info

Sportos programokkal ünnepelt a szegedi egyetemi sajtó

Minden szempontból sportos eseménnyel folytatódott a 60 éves Szegedi Egyetem (Magazin) jubileumi ünnepségsorozata. Május 15-én Szegedhez és egyetemhez kötődő sportemberek beszéltek pályafutásukról, majd az oktatók és az újságírók öltötték focimezt.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

60_eves_az_egyetemi_sajto_sportnap_003Az SZTE Médiacentrum szervezésében az idei tanévben számos rendezvénnyel emlékeztek meg a hármas jubileumról: 90 éve jelent meg Szegeden az első hallgatói lap, 60 éve indult a Szegedi Egyetem című újság, 20 éve pedig a kommunikáció szakos képzés a Tisza-parti felsőoktatási intézményben.

 

Május 15-én sportos eseményre várták az érdeklődőket, különös tekintettel az SZTE kommunikáció szakos hallgatóit. A rendezvény azonban nemcsak a sportról, hanem a különböző újságírói nemzedékek ismerkedéséről, kapcsolatépítéséről is szólt. A délután programban Molnár Tamás háromszoros olimpiai bajnok vízilabdással, az A-Híd Szeged erősségével, Kővári Árpád kézilabdaedzővel, sportvezetővel, a Tisza Volán SC elnökével, illetve Petrovics Kálmán korábbi világbajnoki bronzérmes kajakossal, a Szegedi Vízisport Egyesület elnökével, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség alelnökével hallhattunk színes és izgalmas nyilvános interjút a Hattyas sori JUGYU Klubban. Balogh Tamás moderátor jelenlegi és múltbéli szegedi egyetemi kötődésükről és a magyar élsportban elért sikereikről faggatta őket. Molnár Tamás egyetemista éveinek (az SZTE ÁJTK-n szerzett diplomát) időszakából és – ahogy ő nevezte – a „rugalmas vizsgaidőszakból” hozott érdekes történeteket. Kővári Árpád a magyar, illetve a szegedi sportvilág nehéz körülményeiről mesélt, Petrovics Kálmán pedig a Janics Natasa-ügy kulisszatitkairól is szólt amellett, hogy klubjának a Szegedi Tudományegyetemmel ápolt stratégiai szempontú kapcsolatáról (kedvezményes diákbérletek a szabadidős vízi sportokra) és annak fontosságáról beszélt.

 

Egyetemi_sajto_sportos_unnepe
Sportos programokkal ünnepelt a szegedi egyetemi sajtó - GALÉRIA


A nyilvános interjút barátságos kispályás labdarúgó-mérkőzés követte, melyen a Szegedi Egyetem egykori és jelenlegi újságíróinak, szerkesztőinek csapata az oktatók együttesével csapott össze. Biztatásképp az SZTE EHÖK SE cheerleaderei látványos koreográfiával készültek. A meccsen a sajtó munkatársai szereztek ugyan vezetést, ám végül érvényesült a nagyobb rutin, és az oktatók 6-2-re diadalmaskodtak (gólszerzők: Fazekas Sándor 4, Pál József, Koszta László, illetve Üllei Kovács László, Szuda Sándor). A focimeccs közben a hölgyek salsamozdulatokat tanulhattak. Szégyenkezésre senkinek sem volt oka, az alaplépések elsajátítása után hamar táncra perdültek a lábak.

 

Finom pörköltvacsora mellett végül jó ízű beszélgetéssel zárták a napot a résztvevők.

 

Gaál Bernadett

fotók: Szuda Sándor

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. március 08.
Kiemelt_GTB

Nők a Tudományban Kiválósági Díjas lett Gazdag-Tóth Boglárka. Az SZTE TTIK Informatikai Intézet Számítógépes Optimalizálás Tanszékén dolgozó, szakmabeli férjével együtt három gyermeket nevelő édesanyával arról is beszélgettünk, melyik a kedvenc algoritmusa.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • március 14. 10:00 - 22. 19:30
  A Tiszatáj Online Plüss Műhely rovata gyűjtést szervez Kárpátaljára, hogy olyan gyerekek is olvashassanak, akik nem könnyen jutnak magyar nyelvű könyvekhez! A szervezők kérik: "Hozz magaddal legalább egy – használt, de jó állapotú – gyerekkönyvet vagy alsós tankönyvet. Az adományokat március 14-től március 22-ig várjuk a kijelölt gyűjtőpontokon." A könyvek már másnap el is indulnak a Szegedi Görögkatolikus Egyházközség és a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola segítségével kárpátaljai magyar gyerekhez. Szervezők: FISZ - Fiatal Írók Szövetsége, Tiszatájonline.hu. Támogatók: Nemzeti Kulturális Alap.
 • március 22.
  11:00 - 13:00
 • március 22.
  15:00 - 17:00
  A Szegedi Orvosbiológiai Kutatások Jövőjéért Alapítvány és a Szegedi Tudományegyetem közös programján megjelenteket köszönti: a Nobel-díjas Bert Sakmann, valamint Varró András professzor (SZTE). Hegyi Péter professzor bemutatja a SZEGEDI TUDÓS AKADÉMIÁT (SZTA), valamint annak középiskolai programja. Buzsáki György (Brain Prize 2011, a New York Egyetem Idegtudományi Intézetének professzora) előadásának címe: A KOGNITÍV TEVÉKENYSÉG MOTORIKUS EREDETE. Előtte Buzsáki Györgyöt bemutatja a vele együtt dolgozó Berényi Antal (SZTE).
 • március 22.
  17:00 - 18:30
  Az SZTE A Bölcsészettudományi Kar Choreomundus csapata bepillantott Szeged táncéletébe. Az élményeikről kiállítást készítettek.
 • március 22.
  17:00 - 18:30
  Az American Corner Szeged első programjaként a pennsylvaniai Arcadia Egyetem afroamerikai irodalommal és kultúrával foglalkozó oktatója, Dr. Kalenda Eaton tart előadást a Nők Történelmi Hónapja alkalmából. Az előadás angol nyelvű, a részvétel ingyenes. Az előadó az SZTE-BTK Amerikanisztika Tanszékének meghívására érkezik Szegedre.