SZTE Info

Sportos programokkal ünnepelt a szegedi egyetemi sajtó

Minden szempontból sportos eseménnyel folytatódott a 60 éves Szegedi Egyetem (Magazin) jubileumi ünnepségsorozata. Május 15-én Szegedhez és egyetemhez kötődő sportemberek beszéltek pályafutásukról, majd az oktatók és az újságírók öltötték focimezt.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

60_eves_az_egyetemi_sajto_sportnap_003Az SZTE Médiacentrum szervezésében az idei tanévben számos rendezvénnyel emlékeztek meg a hármas jubileumról: 90 éve jelent meg Szegeden az első hallgatói lap, 60 éve indult a Szegedi Egyetem című újság, 20 éve pedig a kommunikáció szakos képzés a Tisza-parti felsőoktatási intézményben.

 

Május 15-én sportos eseményre várták az érdeklődőket, különös tekintettel az SZTE kommunikáció szakos hallgatóit. A rendezvény azonban nemcsak a sportról, hanem a különböző újságírói nemzedékek ismerkedéséről, kapcsolatépítéséről is szólt. A délután programban Molnár Tamás háromszoros olimpiai bajnok vízilabdással, az A-Híd Szeged erősségével, Kővári Árpád kézilabdaedzővel, sportvezetővel, a Tisza Volán SC elnökével, illetve Petrovics Kálmán korábbi világbajnoki bronzérmes kajakossal, a Szegedi Vízisport Egyesület elnökével, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség alelnökével hallhattunk színes és izgalmas nyilvános interjút a Hattyas sori JUGYU Klubban. Balogh Tamás moderátor jelenlegi és múltbéli szegedi egyetemi kötődésükről és a magyar élsportban elért sikereikről faggatta őket. Molnár Tamás egyetemista éveinek (az SZTE ÁJTK-n szerzett diplomát) időszakából és – ahogy ő nevezte – a „rugalmas vizsgaidőszakból” hozott érdekes történeteket. Kővári Árpád a magyar, illetve a szegedi sportvilág nehéz körülményeiről mesélt, Petrovics Kálmán pedig a Janics Natasa-ügy kulisszatitkairól is szólt amellett, hogy klubjának a Szegedi Tudományegyetemmel ápolt stratégiai szempontú kapcsolatáról (kedvezményes diákbérletek a szabadidős vízi sportokra) és annak fontosságáról beszélt.

 

Egyetemi_sajto_sportos_unnepe
Sportos programokkal ünnepelt a szegedi egyetemi sajtó - GALÉRIA


A nyilvános interjút barátságos kispályás labdarúgó-mérkőzés követte, melyen a Szegedi Egyetem egykori és jelenlegi újságíróinak, szerkesztőinek csapata az oktatók együttesével csapott össze. Biztatásképp az SZTE EHÖK SE cheerleaderei látványos koreográfiával készültek. A meccsen a sajtó munkatársai szereztek ugyan vezetést, ám végül érvényesült a nagyobb rutin, és az oktatók 6-2-re diadalmaskodtak (gólszerzők: Fazekas Sándor 4, Pál József, Koszta László, illetve Üllei Kovács László, Szuda Sándor). A focimeccs közben a hölgyek salsamozdulatokat tanulhattak. Szégyenkezésre senkinek sem volt oka, az alaplépések elsajátítása után hamar táncra perdültek a lábak.

 

Finom pörköltvacsora mellett végül jó ízű beszélgetéssel zárták a napot a résztvevők.

 

Gaál Bernadett

fotók: Szuda Sándor

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • december 18.
  10:00 - 14:30
  A Paál Zoltán díj átadása. A Katalízis Munkabizottság elnökének megválasztása. Sápi András (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Tervezett Katalízis: Nano- és in-situ technológiákkal a nagy aktivitás és szelektivitás felé. Havasi Viktor (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék, PhD munka bemutató) – Ritkaföldfémekkel dópolt stroncium-aluminátok hasznosítása a fotokatalízisben. Ádám Adél (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Nikkel nanorészecskék előállítása, jellemzése és felhasználása katalizátorként SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék). Varga Gábor (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Átmenetifém-aminosav komplex-CaAl-réteges kettős hidroxid kompozitok készítése, szerkezetvizsgálatuk és katalitikus alkalmazásaik. Mészáros Rebeka, Ötvös Sándor Balázs, Varga Gábor, Kocsis Marianna, Pálinkó István, Fülöp Ferenc (SZTE Gyógyszerkémiai Intézet) – Hatékony heterogén ezüst katalizátor fejlesztése terminális alkinek közvetlen nitrillé alakításához. Gyulavári Tamás Zsolt (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Látható fénnyel gerjeszthető titán-dioxidok előállítása és jellemzése. Musza Katalin (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Cu/Cu2O nanorészecskék szintézise, jellemzése és katalitikus aktivitásuk egy kapcsolási reakcióban. Tungler Antal (MTA Energiatudományi Kutatóközpont) – Gyógyszeripari szennyvizek ártalmatlanítása és hasznosítása.
 • december 19.
  10:00 - 16:47
  Az MTA Elektrokémiai Munkabizottság tudományos ülésének programja: Janáky Csaba (SZTE) – Új eredmények és kutatási irányok a szegedi fotoelektrokémiában. Kormányos Attila (SZTE) – Vezető polimer alapú összetett elektródok fotoelektrokémiája. Samu Gergely Ferenc (SZTE) – Optikailag aktív perovszkit elektródok vizsgálata. Kovács Noémi (ELTE) – Titánötvözetek elektrokémiai stabilitásának vizsgálata kettős potenciodinamikus vezérlést alkalmazó módszerekkel. Szekeres Krisztina Júlia (ELTE) – Vezető polimerfilm elektródok elektrokémiai és morfológiai vizsgálata. Pap Sándor József (MTA Energiakutató) – Réz(II)-peptid komplexek tervezése O2 elektrokatalitikus termeléséhez. Péter László (MTA Wigner) – Cirkónium elektrolitikus hidrogénezése. Tóth Péter Sándor (SZTE) – Grafén és egyéb kétdimenziós nanoszerkezetek (foto)elektrokémiai vizsgálata. Pajkossy Tamás (MTA TTK) – Egyebek. A rendezvény szervezője: SZAB Kémiai Szakbizottság Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Munkabizottság.
 • december 19.
  15:00 - 17:00
  SZAB Orvostudományi Szakbizottság Sprottudományi Munkabizottság.
 • *
  december 19.
  17:00 - 18:30
  Mikszáth Kálmántól kezdve Wass Alberten át Oravecz Imréig több író, illetve számos tanulmány tudós szerzője is foglalkozik az amerikai kontinensen diaszpórában élő magyarok helyzetével. Újszászi Ilona újságíró, az SZTE közkapcsolati koordinátora legújabb riportkönyvében családtörténetekkel válaszol a kérdésre: Hogyan lettek ők „amerikai magyarok”? A fotókkal, számokkal, tényekkel illusztrált könyvbemutatón szó esik az amerikai bevándorlási hullámok különbözőségeiről és tanulságairól, ami segítheti a napjainkban Európát érintő migrációs válság értelmezését is.