SZTE Info

dunai_regatta_kiemelt

Szegedi „fényevők” a Dunai Regattán

Egyetemi evezősök, sárkányhajók rajzottak ki a Dunán május 9-én. Az év egyetemi sporteseményén, a Dunai Regattán 8 csapat, köztük a Szegedi Tudományegyetemé mérte össze erejét versenytársaival.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

„Szeged a napfény városa. Nincs szükségünk edzésre, mi a fényből nyerjük az energiánkat” – szólt a szegedi egyetemisták frappáns bemutatkozó videója a Dunai Regattán. Hiába sütött azonban a nap a döntőn, az SZTE-sek lecsúsztak a dobogóról. A Tisza-parti nyolcas evezős csapat negyedik, a sárkányhajós különítmény ötödik helyen végzett. A versenyzők a Duna leglátványosabb budapesti szakaszán a Parlamenttől, illetve a Vigadótól eveztek a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem központi épületéig.

Bár verőfényes napsütés volt, abból a szempontból nem kedvezett az időjárás a versenyzőknek, hogy az erős déli szél felkorbácsolta a hullámokat a Dunán – ez megnehezítette minden csapat dolgát. Fortuna sem volt a szegediekkel, hiszen a nyolcas evezős csapat a legszelesebb pályát kapta. Bár a futam elején jól tartották magukat, a Szabadság híd örvényes szakaszánál lemaradtak, negyedikként értek célba.

A csapat az EDF Démász versenyzőiből állt össze: Radics Béla (SZTE MGK) Fejér Szabolcs, Pozsár Bence, Kecskés István (SZTE GTK), Dobó Franciska, a csapat kormányosa, Tari János (MK), Radics Bence (SZTE ÁOK), László Attila (SZTE JGYPK), Kurilla Áron (SZTE TTIK). A sportolók 2009-ben is részt vettek a Regattán. Akkor második helyezést értek el.

P5090537Szép eredményekkel büszkélkedhetnek: 2010-ben a szegedi egyetemi világbajnokságon normálsúlyú négyesben hetedik helyezést ért el a Pozsár Bence, Radics Bence, Fehér Szabolcs, Tari János-féle összeállítás. 2013-ban, az ergométeres országos bajnokságon csapatversenyben első lett a László Attila, Pozsár Bence, Tari János, Bálint Sára alkotta négyes. Pozsár Bence és László Attila nyáron az Universiadén képviseli Magyarországot Oroszországban.

A sárkányhajóban tizennyolcan eveztek. A csapattagok között voltak orvostanhallgatók, testnevelés és kommunikáció szakos egyetemisták is. A versenyre az EDF Démász Vízitelepen készültek Czinege Zsolt és Balaicz Tibor irányítása alatt. Többségük még soha nem fogott lapátot, 7-8 embernek volt evezős múltja, néhányuk pedig hobbi szinten űzi a vízi sportot – mondta Slezák András ötödéves orvostanhallgató, a csapat szóvivője.

A szegedieknek szurkolt az SZTE EHÖK Cheerleading szakosztálya, de a rendezvényen minden részt vevő egyetem pompomlánya táncolt egyet. A lányok is versenyeztek: a legszebbekre a Dunai Regatta Facebook-oldalán lehetett szavazni a versenyt megelőző hetekben. Vrazsovits Rita második, Bajczár Bea harmadik helyezést ért el – tudtuk meg Debreceni Vanda csapatkapitánytól.

A hagyományosan budapesti egyetemek közötti evezősversenyt először 1998-ban, utoljára 2009-ben rendezték meg. Idén az Antall József Tudásközpont szervezésében a Budapesti Corvinus Egyetem, a Műszaki Egyetem, az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Semmelweis Egyetem, a győri Széchenyi István Tudományegyetem, a Szegedi Tudományegyetem és két külföldi, a bécsi és a linzi egyetem mérkőzött meg egymással.

A megnyitón Simicskó István sportért és ifjúságért felelős államtitkár kiemelte: az ilyen rendezvények által vezet az út oda, hogy Magyarország sportoló nemzetté váljon. Simicskó hajóba is ült: alma matere, az ELTE csapatát erősítette.

DSC_0568A Műegyetem rakpartra 6-8 ezer szurkolót vártak, de ennél jóval kevesebben mentek el. Az egész napos sporteseményen volt flash mob, stand-up, vízi bemutató, „Játszó Sziget” kocsma játékokkal – szkander, csocsó, kalózlétra, a Sziget Kulturális Szervező Iroda támogatásával. A program házigazdája Gundel Takács Gábor volt. A versenyt a szurkolók helyszíni kivetítőkön és a BKK jóvoltából szurkolói hajókon is követhették. Koncertet adott a Mary PopKids és a Compact Disco.A Dunai Regatta végeredménye

Nyolcas evezősök:

1. Széchenyi István Egyetem
2. Budapesti Műszaki Egyetem
3. Corvinus Egyetem
4. Szegedi Tudományegyetem


Sárkányhajó verseny:

1. Semmelweis Egyetem
2. Corvinus Egyetem
3. Universität Wien
4. Budapesti Műszaki Egyetem
5. Szegedi Tudományegyetem
6. Széchenyi István Egyetem
7. Johannes Kepler Egyetem
8. ELTE


Bobkó Anna

dunai_regatta_galeria
A Dunai Regattán készült képek itt megtekinthetőkCikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • december 18.
  10:00 - 14:30
  A Paál Zoltán díj átadása. A Katalízis Munkabizottság elnökének megválasztása. Sápi András (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Tervezett Katalízis: Nano- és in-situ technológiákkal a nagy aktivitás és szelektivitás felé. Havasi Viktor (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék, PhD munka bemutató) – Ritkaföldfémekkel dópolt stroncium-aluminátok hasznosítása a fotokatalízisben. Ádám Adél (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Nikkel nanorészecskék előállítása, jellemzése és felhasználása katalizátorként SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék). Varga Gábor (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Átmenetifém-aminosav komplex-CaAl-réteges kettős hidroxid kompozitok készítése, szerkezetvizsgálatuk és katalitikus alkalmazásaik. Mészáros Rebeka, Ötvös Sándor Balázs, Varga Gábor, Kocsis Marianna, Pálinkó István, Fülöp Ferenc (SZTE Gyógyszerkémiai Intézet) – Hatékony heterogén ezüst katalizátor fejlesztése terminális alkinek közvetlen nitrillé alakításához. Gyulavári Tamás Zsolt (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Látható fénnyel gerjeszthető titán-dioxidok előállítása és jellemzése. Musza Katalin (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Cu/Cu2O nanorészecskék szintézise, jellemzése és katalitikus aktivitásuk egy kapcsolási reakcióban. Tungler Antal (MTA Energiatudományi Kutatóközpont) – Gyógyszeripari szennyvizek ártalmatlanítása és hasznosítása.
 • december 19.
  10:00 - 16:47
  Az MTA Elektrokémiai Munkabizottság tudományos ülésének programja: Janáky Csaba (SZTE) – Új eredmények és kutatási irányok a szegedi fotoelektrokémiában. Kormányos Attila (SZTE) – Vezető polimer alapú összetett elektródok fotoelektrokémiája. Samu Gergely Ferenc (SZTE) – Optikailag aktív perovszkit elektródok vizsgálata. Kovács Noémi (ELTE) – Titánötvözetek elektrokémiai stabilitásának vizsgálata kettős potenciodinamikus vezérlést alkalmazó módszerekkel. Szekeres Krisztina Júlia (ELTE) – Vezető polimerfilm elektródok elektrokémiai és morfológiai vizsgálata. Pap Sándor József (MTA Energiakutató) – Réz(II)-peptid komplexek tervezése O2 elektrokatalitikus termeléséhez. Péter László (MTA Wigner) – Cirkónium elektrolitikus hidrogénezése. Tóth Péter Sándor (SZTE) – Grafén és egyéb kétdimenziós nanoszerkezetek (foto)elektrokémiai vizsgálata. Pajkossy Tamás (MTA TTK) – Egyebek. A rendezvény szervezője: SZAB Kémiai Szakbizottság Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Munkabizottság.
 • december 19.
  15:00 - 17:00
  SZAB Orvostudományi Szakbizottság Sprottudományi Munkabizottság.
 • *
  december 19.
  17:00 - 18:30
  Mikszáth Kálmántól kezdve Wass Alberten át Oravecz Imréig több író, illetve számos tanulmány tudós szerzője is foglalkozik az amerikai kontinensen diaszpórában élő magyarok helyzetével. Újszászi Ilona újságíró, az SZTE közkapcsolati koordinátora legújabb riportkönyvében családtörténetekkel válaszol a kérdésre: Hogyan lettek ők „amerikai magyarok”? A fotókkal, számokkal, tényekkel illusztrált könyvbemutatón szó esik az amerikai bevándorlási hullámok különbözőségeiről és tanulságairól, ami segítheti a napjainkban Európát érintő migrációs válság értelmezését is.