SZTE Info

Színes gondolatokat visz a Somogyiba Kovács Anikó

Színes képeivel melegséget szeretne közvetítnei az emberek felé Kovács Anikó, az SZTE Tehetségpont festőművész-tehetsége, akinek Színes gondolatok című kiállítását május 23-án 17 órakor nyitják meg a Somogyi-könyvtár első emeleti folyóirat-olvasójában.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Kovacs_AnikoA tárlatot Fabulya Zoltánné, az SZTE JGYPK Rajz-Művészettörténet Tanszék tanársegédje nyitja meg, a képek május 23-tól 29-ig láthatók a Somogyi-könyvtárban.

 

A szegedi születésű Kovács Anikó tanulmányait az SZTE Ságvári Endre Gyakorló Általános Iskolában kezdte, már itt megmutatkozott a rajzolás és festés iránti komoly érdeklődése. Az SZTE JGYPK művészeti rajz-festészet szakán szerzett rajztanári diplomát 2011-ben. Képzése alatt két évig festő tagozatra járt, nyaranta művésztelepen bővítette ismereteit Csongrádon, illetve Mártélyon.

 

– Témáimmal melegséget szeretnék hozni az emberek szívébe, erőteljes színhasználatommal pedig vidámságot, jókedvet szeretnék teremteni. Egyetemi tanáraim (Kántor Ágnes, Holler László, Szabó Tamás, Aranyi Sándor, Gál Lehel) koloristának tartanak. Szerintem, aki ránéz egy színesebb tárgyra, jobb kedvre derül. Ez olyan, mint a mosolygás, ha Kovacs_Aniko_Ozgida_sajtonakszomorú vagy, de magadra erőlteted, akkor az egész valód kivirul. A bennem lakozó képi világot szeretném kifejezni a színekkel, amiket használok – vallja Kovács Anikó.

 

Első kiállított képei a 2009-es és 2010-es helyi TDK-n voltak láthatók. Tagja lett a szegedi Fekete Sas galériának mint az egyik első kiállító. Képeivel több alkalommal is szerepelt a Duna Televízió, illetve az m1, majd m2 kulturális, fiatal festőkkel foglalkozó műsoraiban. A 2010. évi szegedi füvészkerti festőversenyen második helyezést ért el. 2011. szeptember 16-án, Csongrádon és október 17-én Szegeden a TIK-ben tagja volt egy csoportos kiállításnak. További tárlatok: 2012: SZTE-age egyetemi klub és kávézó, 2012. november: Brick Lane Gallery, London, 2012: Makói Téli Tárlat – Szülőföldem.

 

MA

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. október 03.

Kiemelt_Antalicz_B

Első díjat nyert az Országos Tudományos Diákköri Konferencián, és egyedül épített a lézerfényt mérni képes szenzort. Felsőfokon beszél németül, angolul olvas szakcikkeket, miközben kínaiul tanul. A kollégiumában segíti az önképzőkör munkáját, s emellett egy új kutatási projekthez számítógépes szoftvert ír. Ő Antalicz Balázs, a Szegedi Tudományegyetem MSc-képzéses fizika szakos hallgatója, akitől leckét kaptunk lendületből és szakmai elhivatottságból.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • október 5. 09:00 - 22. 19:00
  A kiállítás szervezője: SZAB Művészeti Szakbizottság.
 • október 6. 08:00 - december 20. 08:00
  A szegedi szecessziós épületeket szokatlan szemszögbôl mutatja meg a tárlat. Az épületekre jellemzô szecessziós részleteket láthatjuk viszont fotókon. Olyan perspektívából, madártávlatból, ahogy az utca embere nem láthatja ôket. A kiállítás megtekinthetô december 20-ig.
 • október 7. 14:00 - november 10. 08:00
  A Magyar Alkotómûvészek Országos Egyesületével karöltve, szalonjelleggel a MAOE teljes képzômûvészeti tagságát megszólaltató tárlatot mutat be a REÖK. Ennek a kiállításnak a korábbi években különbözô, nagyhírû intézmények, mint például a szentendrei MûvészetMalom adott helyet. Az eddigi évek tapasztalatai alapján a szegedi kiállítóházba is 6-800 mûvész alkotását várjuk. A kiállítás megtekinthetô november 10-ig. Belépôjegy 500 Ft.
 • október 9. 15:00 - november 10. 20:00
  A fényképeket a szerző Juhász Antalnak az 1960-as évek óta végzett néprajzi terepmunkáin készítette. Az idő tájt a tanyai emberek a gazdasági, társadalmi változások időszakát élték. Évtizedek múltán látjuk, hogy a felvételek többnyire egy még paraszti életformában élt nemzedék hétköznapi munkáját, ünnepeit dokumentálják.
 • október 9. 18:00 - 21. 20:00
  Megnyitja: Bene Zoltán író, a Szeged folyóirat fôszerkesztôje Közremûködik: Csanádi Hajnalka (ének), Nemes Levente (doromb, dob) Nagy Károly (Szeged, 1952) Vinkler-díjas festô- és grafikusmûvész, a „Szeged kultúrájáért díj” 2017. évi kitüntetettje. A szegedi Tanárképzô Fôiskolán földrajz-rajz szakos tanári diplomát szerzett, majd elvégezte a Képzômûvészeti Fôiskola továbbképzô kurzusát. Tanított általános iskolákban (Algyô, Deszk), az Eötvös Gimnáziumban és mûvészeti iskolákban (Lyra, Classic) rajz és vizuális kultúra tantárgyat, médiaismeretet. A Szegedi Szépmíves Céh szabadiskolájában rajzot, festészetet és fotózást oktat. 1990 óta vezet nyári mûvésztelepeket. Fest olajjal és akrillal, készít akvarellt, ecsetrajzot, hagyományos sokszorosító grafikával és computer grafikával is foglalkozik. Elnöke a Szegedi Szépmíves Céhnek, tagja a Magyar Rajztanárok Országos Egyesületének. Megtekinthetô október 21-ig, hétköznapokon 08.00–22.00, szombaton 09.00–20.00 óráig.