SZTE Info

TTIK-s sikerek az OTDK Fizika, Földtudományok és Matematika Szekciójában

A XXXI. OTDK Fizika, Földtudományok és Matematika Szekcióját április 18–20. között rendezték a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Természettudományi és Építőmérnöki Karon. A Szegedi Tudományegyetemről 3 tagozaton 27 hallgató vett részt. Öt első, hét második, öt harmadik díj született. Heten különdíjat kaptak, hárman dicséretben részesültek.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Fizika tagozat eredményei:

Első helyezett lett Szabó Tibor: Fotoszintetikus reakciócentrum fehérje hibrid nanostruktúrákban (Bio- és biológiai fizika). Második helyezést ért el Nagymihály Roland: Ultrarövid fényimpulzusok Ti:S erősítés során fellépő vivő-burkoló fázis zaja (Optika).

 

Különdíjat kapott Barna Barnabás: Fedési exobolygók fotometriai vizsgálata és paramétereinek pontosítása (Csillagászat és asztrofizika), Lévai Balázs László: Megbízható optimalizációs eljárás a kényszerrezgéses fékezett inga kaotikus trajektóriáinak megtalálására (Komplex rendszerek fizikája), Görbe Tamás Ferenc: Töltött részecskék BC(n) Sutherland-modellje mint az SU(n+1,n) Lie-csoporton mozgó szabad részecske redukciója (Kvantumfizika), Grósz Tímea: Fotonikus szálból kilépő impulzus vizsgálata Fourier-transzformációs spektrális interferometriával (Optika). Dicséretben részesült Gárdián Anett Zsuzsanna: Különböző típusú impulzuslézerekkel előállított fekete szilícium felületek összehasonlítása (Anyagtudomány), Bódi Attila: Pulzáló vörös óriás csillagok fénygörbéjének vizsgálata a Kepler-űrtávcső adatsorai alapján (Csillagászat és asztrofizika).

 

A Földtudományok tagozat eredményei:

Első díjat nyert Tóth Orsolya: A TL és OSL módszerek tesztelése régészetileg pontosan datálható téglamintákon (Alkalmazott földtudomány), Nagy Zoltán: Recens folyóbevágódások kimutatása a Maroson (Geomorfológia), Király Dániel: Szétkapcsoló elemek vizsgálata a Tetves-patak vízgyűjtő területén (Tájföldrajz), Vasárus Gábor: Győrszentiván város-vidék peremzónai jellegéből adódó konfliktusainak társadalomföldrajzi vizsgálata (Településföldrajz). Második díjat hozott haza Juhos Tamás: Meder- és zátonyformálódás a Tisza és a Körös torkolati szakaszán (Geomorfológia), Vida György: Csongrád megye választásföldrajzi jellemzői, a 2011-es választási törvény tükrében (Politikai és történeti földrajz), Fábián Eszter: A biomassza produkció és egyes környezeti tényezők közötti kapcsolat vizsgálata hazai erdőfoltokon (Távérzékelés és térképészet), Tanács Lejla: A magyar tanya társadalmi-gazdasági folyamatai a zákányszéki tanyavilág példáján (Településföldrajz). Harmadik díjat nyert Právetz Tamás: Hordalékegyenleg vizsgálat hidromorfológiai felmérések segítségével a Maros magyarországi és romániai szakaszán (Geomorfológia), Herpai Tamás: A panelprogram hatásai a szegedi lakótelepek társadalmára (Népességföldrajz és szociálgeográfia).

 

Különdíjat vehetett át Györki Andrea: Szeged bűnözésföldrajzi vizsgálata a bűnügyi statisztikák és szubjektív lakossági megítélések alapján (Társadalomföldrajz), Barta Tímea: Rendszerváltás utáni tájszerkezeti változások elemzése a Dél-Kelet-Alföldön (Távérzékelés és térképészet), Pável Kitti, Szűcs Roland: A zöldterületek szerepe és fejlesztési lehetőségei Szeged- Makkosháza példáján (Településföldrajz). Dicséretben részesült Takács Ágnes: A termikus komfortviszonyok térbeli mintázatának elemzése és kapcsolata a közterület-használattal Szeged belvárosában (Klimatológia).

 

A Matematika tagozat eredményei:

Második helyezést ért el Kunos Ádám: Definability in the embeddability ordering of finite directed graphs (Algebra), Vizi Zsolt: Szubkritikus bifurkáció és globális dinamika impulzív imperfekt vakcinálási modellben (Alkalmazott matematika). Harmadik helyezett lett Dékány Tamás: A Kaluzsnyin-Krasner-tétel egy általánosítása (Algebra), Balázs István: Az adatátviteli sebesség optimalizálásának egy differenciálegyenletes modellje (Alkalmazott matematika), Danka Tivadar: A functional limit theorem for indecomposable multi-type branching processes with immigration (Analízis és valószínűségszámítás).

 

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. március 08.
Kiemelt_GTB

Nők a Tudományban Kiválósági Díjas lett Gazdag-Tóth Boglárka. Az SZTE TTIK Informatikai Intézet Számítógépes Optimalizálás Tanszékén dolgozó, szakmabeli férjével együtt három gyermeket nevelő édesanyával arról is beszélgettünk, melyik a kedvenc algoritmusa.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • március 14. 10:00 - 22. 19:30
  A Tiszatáj Online Plüss Műhely rovata gyűjtést szervez Kárpátaljára, hogy olyan gyerekek is olvashassanak, akik nem könnyen jutnak magyar nyelvű könyvekhez! A szervezők kérik: "Hozz magaddal legalább egy – használt, de jó állapotú – gyerekkönyvet vagy alsós tankönyvet. Az adományokat március 14-től március 22-ig várjuk a kijelölt gyűjtőpontokon." A könyvek már másnap el is indulnak a Szegedi Görögkatolikus Egyházközség és a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Kárpátaljai Magyar Főiskola segítségével kárpátaljai magyar gyerekhez. Szervezők: FISZ - Fiatal Írók Szövetsége, Tiszatájonline.hu. Támogatók: Nemzeti Kulturális Alap.
 • március 21.
  10:30 - 13:00
  Halasi Gyula – Szén-dioxid hidrogénezése kontrollált méretű Pt adalékolt NiO hordozós katalizátorokon, in-situ technikák alkalmazása című előadásával kezdődik a Katalizis nap. Az utolsó előadó: Pap József Sándor, aki Cu-komplexek alkalmazása elektrokatalitikus vízbontásban címmel tart bemutatót. A program szervezője: a SZAB Kémiai Szakbizottság Anyagtudományi Munkabizottság, SZTE Kémiai Intézet, MTA EK Felületkémiai és Katalízis Laboratórium.
 • március 21.
  15:00 - 17:30
  A konferencia és kerekeasztal-beszélgetés témája: az SZTE a szegedi sportsikerekért. A Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar az EFOP-3.4.3-16-2016-00014 azonosító számú A Szegedi Tudományegyetem oktatási és szolgáltatási teljesítményének innovatív fejlesztése a munkaerőpiaci és a nemzetközi verseny kihívásaira való felkészülés jegyében című pályázat „Megengedett teljesítménynövelési lehetőségek - antidopping szaktanácsadás” pályázati projekt megvalósításának nyitó konferenciáján Dr. Csonka Csaba sportügyekért felelős rektori megbízott, egyetemi docens mond köszöntőt. A táplálkozás szerepe a felkészítésben címmel díszelőadást tart Dr. Martos Éva orvosprofesszor, a Testnevelési Egyetem (TE) Sport-táplálkozástudományi Központjának vezetője, a Magyar Sportorvos Társaság elnöke tartja. A projektet Dr. Török László, Dr. Győri Ferenc, Dr. Márton János, Dr. Mikulán Rita, Ulrichné Varga Rita, Komár Réka mutatja be. Az egyetem és a sportegyesületek képviselőinek kerekasztal-beszélgetését Kecse Nagy Sándor kommunikációs menedzser vezeti. A szervezők kérik az előzetes regisztrációt az egyetemi.sportorvos@gmail.com e-mail címre!
 • március 21.
  17:30 - 18:30
 • március 21.
  17:55 - 19:00
  A Szabadegyetem – Szeged rendezvény-sorozatban Karikó Sándor Ki a nevelés gazdája? címmel tart előadást. Többek között arról esik szó, hogy hogy bár úgy tűnik, a neveléshez mindenki ért, mégis egy sor lapos ismeret, tévhit kering ebben a témában. És főként az a gond, hogy mintha nem lenne gazdája ennek a fontos tevékenységnek. A prezentációs előadás új és sajátos megközelítést kínál fel, amely hasznos lehet minden egyetemi szakos hallgatónak: alapvetően filozófiai, etikai és pedagógiai jellegű összefoglalást tartalmaz. További információ: https://www.u-szeged.hu/szabadegyetem/ki-neveles-gazdaja