Bezár

Hírarchívum

Átadták a megújult Dugonics teret

Átadták a megújult Dugonics teret

2013. március 29.
3 perc

Szeged polgármestere, Botka László Pál Józseffel, az SZTE nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettesével közösen leplezte le a József Attila-szobornál felállított információs követ a megújult Dugonics tér március 28-i átadóján.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZS20130328_dugonics_ter_atadas_009– Szeged város és a Szegedi Tudományegyetem sorsa több mint 90 esztendeje összefonódott. A város akkor gyarapszik és fejlődik, ha az egyetem is gyarapszik és fejlődik. Éppen ezért, fontos a szoros együttműködés – fogalmazott Botka László polgármester a Dugonics tér március 28-i ünnepélyes átadóján. A város központi tere és a környező utcák mintegy 730 millió forintból újultak meg. A beruházás egy nagyobb városrehabilitációs program része, melynek első üteme 2010-ben valósult meg. Akkor a most épülő új klinikai tömbhöz készült el a szükséges infrastruktúra az utakkal, a területet bevonták a tömegközlekedésbe. Az összesen 2 és fél milliárd forint összértékű városrehabilitációs fejlesztést 70 százalékos európai uniós finanszírozásból valósították meg. A polgármester kiemelte a Szegedi Tudományegyetem fontos és meghatározó szerepét, hiszen a Tisza-parti universitas az önkormányzat konzorciumi partnere volt a pályázatban. Együtt hajtották végre a fejlesztéseket, így az új klinikai tömb megépítését vagy a Rektori Hivatalnak is otthont adó Dugonics téri épület felújítását.

 

A Szeged Biopolisz Park egyetemi városrész közterületeinek rehabilitációja projekt utolsó eleme volt a Dugonics tér és környékének felújítása. A beruházás nyomán megfiatalodott és teljessé vált a belvárosi gyalogostengely: a sétálóövezet a klinikáktól a Szent István térig tágult ki. A Dugonics és az Árpád téren, valamint a környező utcákon összesen több mint 13 ezer négyzetméter burkolat újult meg. A Dugonics-szobor körül megnövekedett a zöld felület. Megszépült a szökőkút és környéke, új kerékpár támaszokat helyeztek ki. A nagyáruház előtti parkoló helyén elkészült a Kráter fantázianevet viselő, kavics alakú mélyedést formázó szökőkút, mely nyáron vízpárát szór a levegőbe, így kellemesebbé téve a tér klímáját.

 

SZS20130328_dugonics_ter_atadas_002Botka László méltatta a kivitelező cég munkáját, és ünnepélyesen is átvette a felújított teret Kele Sándor Zsolttól. A SADE-Magyarország Mélyépítő Kft. ügyvezető igazgatója kiemelte: nagy öröm számára, hogy Szeged legforgalmasabb gyalogos közlekedési csomópontján hagyhatják névjegyüket. A polgármester Szeged-emlékéremmel köszönte meg a munkát a kivitelezésben résztvevőknek: többek között Vesmásné Zákányi Ildikónak, a tervező Tér és Forma Szeged Építéstervező Kft. vezető tervezőjének és munkatársának, Egedi Gergőnek.

 

A teret a városvezető, a kivitelező cég igazgatója és Pál József, az SZTE rektorhelyettese a József Attila-szobornál felállított információs kő leleplezésével adta át. Az ünnepségen a Szegedi Nemzeti Színház társulatának művésze, Fekete Gizi Juhász Gyula-verset szavalt. Felcsendült egy Bartók-kórusmű és egy tiszai népdalcsokor, Rózsavölgyi Márk körmagyarját a Pavane Táncegyüttes táncolta el, majd Wolf Kati koncertezett.

 

 Bobkó Anna, Gaál Bernadett


Dugonics_ter_atadas
Az átadáson készült képek itt megtekinthetők
Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek