Bezár

Hírarchívum

Hallgatói lét Radnóti Miklós szemével

Hallgatói lét Radnóti Miklós szemével

2013. március 25.
2 perc

A szegedi felsőoktatás hallgatóinak életét teszi nagyító alá az SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Karán szervezett konferencia-sorozat.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Hallgatói élet József Attila szemével, a Szegedi Fiatalok Művészeti Kollégiumának munkája, a MEFESZ, továbbá a KISZ szegedi megalakulása is témája volt annak a konferenciának, aminek a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kara adott otthont.

 

A rendszerváltozással új fejezet kezdődött a hallgatói mozgalmak, szervezetek megismerésében. A szegedi felsőoktatás hallgatói életének megismerését segíti a Fejezetek a szegedi felsőoktatás hallgatói életének történetéből konferenciasorozat.

- A Szegedi Tudományegyetem különleges szerepet tölt be, különleges mikroklímával bír, derül ki, ha az egyetemisták önszerveződéseinek történetét nézzük – véli Jancsák Csaba ifjúságszociológus, az SZTE Juhász gyula Pedagógusképző Kar adjunktusa, a konferencia-sorozat szervezője. A szegedi egyetem „elsőségeire” elég példaként említeni az 1920-as évektől kezdődően alulról és demokratikusan szerveződő hallgatói élet szervezeteit. Ezek közül is kiemelkedik a Szegedi Fiatalok Művészeti Kollégiuma.

 

A szegedi értelmiségi fiatalság legértékesebb és legkulturáltabb falukutató, irodalmi és művészeti csoportja volt a Szegedi Fiatalok Művészeti Kollégiuma (SZFMK), mely 1930-tól 1937-ig működött a szegedi egyetem holdudvarához tartozva, Buday György vezetésével. A tanyai és falusi parasztság életmódjának, életszemléletének megismerése volt a céljuk, s az, hogy a tények feltárásával közelebb hozzák egymáshoz a városiak és a falusiak életszemléletét. A Szegedi Fiatalok Művészeti Kollégiuma kiadványokban adta közre eredményeit, egyik legsikeresebb kiadványuk a Szegedi Kis Kalendárium, amelyet 1929-től 1938-ig minden évben kiadtak. E körhöz tartozott – többek között – a szegedi egyetemista Radnóti Miklós költő is.

 

Csúcsteljesítményt jelent a szegedi egyetemisták szerveződései közül a Magyar Egyetemisták és Főiskolások Szövetségének (MEFESZ) megalakulása. 1956. október 16-i megalakulásával a MEFESZ megtörte a kommunista ifjúsági szövetség egyeduralmát, Szegedről indította el a forradalom lángját, így kulcsszerepet töltött be a forradalom követeléseinek kidolgozásában, a forradalom és szabadságharc hangulati előkészítésében és elindulásában.

 

A szegedi universitas a mai napig fontosnak tartja, hogy teret adjon a hallgatói önszerveződésnek. Az SZTE JGYPK konferenciáján is elhangzott: az egyetemi öntevékeny csoportokon belüli aktivitás eredményeként szerzett tapasztalatot a fiatalok az élet számos területén alkalmazhatják majd, például a munkaerőpiacon is.

SZTEinfo

 

A VTV Szeged tudósított az SZTE JGYPK konferenciáról. A képes összefoglaló itt megtekinthető: http://vtvszeged.hu/hun/s_!news/i__2/i__8930

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek