Bezár

Hírarchívum

Szegedert_Alapitvany_fodij_kiemelt
Fotó: Maróti János (SZEGEDma.hu)
A szegedi egyetem professor emeritusaé a Szegedért Alapítvány fődíja

A szegedi egyetem professor emeritusaé a Szegedért Alapítvány fődíja

2013. március 11.
2 perc

A Szegedért Alapítvány idei négy díjazottja közül három egyetemi munkatárs. A fődíjat Csernay László radiológusprofesszor vehette át március 9-én a nagyszínházbeli díjkiosztón.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Csernay László orvosprofesszort, az SZTE Általános Orvostudományi Kar professor emeritusát mint a nukleáris medicina magyarországi megteremtőjét ismerték el. A professzor Szegeden szerzett diplomát, és az I. számú Belgyógyászati Klinikán dolgozott, később külföldi tapasztalatai alapján fektette le itthon az orvosi nukleáris medicina alapjait. Gazdag pályáján volt intézet- és klinikavezető, a SZOTE-n rektorhelyettes, cégeknél tanácsadó, orvosigazgató. Számos eredményei között például 1976-ban csapatával megalkotta a szegedi gammakamera-rendszert (Szegams), melyet később BNV- és akadémiai díjjal is elismertek, és a Gamma Művek nukleáris orvosi műszergyár révén az egész KGST területén alkalmaztak.


Szintén a szegedi egyetemhez kötődik Penke Botond orvosi kémikus, az Orvosi Vegytani Intézet gyógyszerkutató professzorának munkássága, aki elsősorban Alzheimer-kórral kapcsolatos eredményeiért vehette át a tudományos kuratórium Szőkefalvi-Nagy Béla-díját. Penke Botond jelenleg főleg az MTA és az SZTE közös Fehérjekémiai Kutatócsoportjában foglalkozik az Alzheimer-kórral, és sikerült olyan újszerű vegyületeket kialakítania, amelyek megakadályozzák az idegi degenerációt.


Egyetemi munkatárs Lednitzky András is, aki több mint húsz éve az Általános Orvostudományi Kar Dékáni Hivatalának és Tanulmányi Osztályának vezetője, és több mint másfél évtizede a Szegedi Zsidó Hitközség elnöke, 2006 óta Izrael állam tiszteletbeli konzulja. Az alapítvány társadalmi-állampolgári kuratóriumának Debreczeni Pálról elnevezett elismerésével Lednitzy András közösségszervező tevékenységét ismerte el.


A művészeti kuratórium Gregor József-díját Fritz Mihály szobrász-éremművész vehette át. Az egyik legismertebb és legtermékenyebb magyar éremművész egyes munkái szintén kötődnek a Szegedi Tudományegyetemhez, hiszen a tavalyi Szent-Györgyi Albert Nobel-díjas konferencia emlékérmét és -plakettjét is ő készítette, valamint az SZTE Klebelsberg-könyvtárban látható Klebelsberg Kuno-relief is az ő alkotása.


Az idei gálaműsor és díjátadó a 24. volt a sorban, a Szegedért Alapítvány 1990 óta az 1879-es szegedi nagy árvíz évfordulójához közeledve adja át elismeréseit. Az idei díjazottakkal együtt immár 96 kitüntetettje van az alapítványnak. Hiezl József, a Szegedért Alapítvány soros elnöke ünnepi köszöntőjében többek között az alapítvány alapító okiratát idézte, mely szerint a szervezetet azzal a céllal hozták létre, hogy „az alapítványi díjak révén elismerésben részesülhessék azok tevékenysége, akik élenjártak a város szellemiségének alakításában, tudományos, kulturális, művészeti és társadalmi életének gazdagításában, a haladó hagyományok megőrzésében, a város hírnevének ápolásában, értékei megóvásában, akik kimagaslottak állampolgári helytállásukkal, kiknek alkotásai fémjelzik Szeged városának az országban elfogadott kiemelkedő helyét.”


A gálán az EMeRTon-díjas Molnár Dixieland Band, Illényi Katica Liszt-, EMeRTon- és Artisjus-díjas hegedűművész, valamint Malek Andrea Artisjus- és EMeRTon-díjas színésznő, énekesnő lépett fel.

 

Arany Mihály

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek