SZTE Info

sztehetseg_kezdo

Újra ösztöndíjeső a Tehetségpontnál! - Vállalatok is támogatják a szegedi tehetségeket

Egyetemi Sajtóért Pro Talentis Ösztöndíjat, illetve vállalatok által felajánlott ösztöndíjakat is kioszt – idei újdonságként – a Szegedi Tudományegyetem hallgatói számára az SZTE Tehetségpont. A Szeged városával és más egyetemi egységekkel együttműködő tehetséggondozó szervezet meghirdette kiválósági lista pályázatát.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Március 12-ig, illetve két ösztöndíj (az Egyetemi Sajtóért Pro Talentis Ösztöndíj és egy vállalati támogatás) esetében március 26-ig várja az SZTE Tehetségpont a jó képességű, szorgalmas hallgatók pályázatait Kiválósági lista ösztöndíjprogramjára, melynek részletes kiírása, valamint adatlapja a sztehetseg.hu honlapon érhető el.


Tavaly április végén hirdette ki először a Tehetségpont Kiválósági listáját, és a hozzá kapcsolódó Talent-ösztöndíjakat. Akkor mintegy 300 hallgató, összesen több mint 9 millió forint támogatásban részesülhetett az új pályázati rendszer révén. A rangsor lényege, hogy a jó tanulmányi, illetve kutatási eredményekkel rendelkező, kiemelkedő művészeti, sportolói teljesítményt felmutató hallgatókat meghatározott pontrendszer alapján arany-, ezüst-, illetve bronzfokozatba sorolják. Az egyes fokozatokhoz különböző kedvezmények (Tehetségpont-könyvtár, kedvezményes színház- és sportbérletek stb.), illetve a teljesítmény függvényében idén 20 és 100 ezer forint közötti úgynevezett Talent-ösztöndíjak társulnak. A fődíjban részesülő hallgatókat ennél is magasabb összegekkel támogatják. A pályázatokat a Szegedi Tehetséggondozó Tanács bírálja el, a forrást pedig Szeged Megyei Jogú Város és az SZTE mellett a Pro Talentis Universitatis Alapítvány, valamint sikeres vállalatok biztosítják.


2013-ban a hagyományos – alap-, mester- és osztatlan, doktori képzésben résztvevőknek, valamint a sportolóknak és művészeknek meghirdetett – kategóriák mellett Pro Talentis Vállalati Ösztöndíj-programot is indítanak. A Pro Talentis Alapítvány díjait vállalati támogatás segítségével nyújtja. Így többek között az EGIS gyógyszergyár felajánlása révén gyógyszerész-, a Printker segítségével jogász-, a Sole-Mizo támogatásával pedig mérnökhallgatókat részesítenek ösztöndíjban. Emellett a doktorandusz hallgatók publikációs támogatásért is folyamodhatnak.


Szintén újdonságként – az egyetemi sajtó kettős jubileuma alkalmából – az SZTE Média Centrum kezdeményezésére, egy kommunikációval foglalkozó hallgató gyakornok Egyetemi Sajtóért Pro Talentis Ösztöndíjban részesülhet.


A korábbi évek hagyományainak megfelelően a Szent-Györgyi Albert Rotary Club Szeged támogatása alapján a Szent-Györgyi Albert-ösztöndíjat is e pályázati turnus keretében lehet elnyerni, akárcsak az Esélyegyenlőségi Talent-ösztöndíjat, melyet az SZTE Egyetemi Életvezetési Tanácsadó Központ és az SZTE Esélyegyenlőséget Biztosító Bizottsága támogatása alapján írnak ki speciális képzési igényű, hátrányos helyzetű és roma származású hallgatóknak.


A Pro Talentis Universitatis Alapítvány a szegedi tehetséggondozás szolgálatában áll, kéri, hogy aki teheti, adója 1 százalékával támogassa a szervezet munkáját, ösztöndíjait (adószám: 18022067-2-06). Prof. Badó Attila, az SZTE Tehetségpont vezetője hangsúlyozza: a Tehetségpont, valamint annak segítésére létrehozott Pro Talentis Universitatis Alapítvány kiemelt célja, hogy a jövőben megismertesse a munkáltatói szférával Kiválósági lista-rendszerét, hogy az egyetemisták önéletrajzukban is szerepeltethessék megszerzett fokozatukat, ami garanciát jelenthet majd a munkáltató számára felkészültségükről.

Arany Mihály

 

*

 

A jubiláló szegedi egyetemi sajtót ünneplő tanévben először meghirdetett ösztöndíj pályázati felhívása itt olvasható:

P Á L Y Á Z A T I F E L H Í V Á S

 

A Pro Talentis Universitatis Alapítvány – együttműködve a Szegedi Tudományegyetem Média Centrumával – pályázatot hirdet az

 

SZTE Egyetemi Sajtóért Pro Talentis Ösztöndíj

 

elnyerésére, amely alapján egy hallgató részére

50.000 forint

összegű egyszeri ösztöndíj-támogatást nyújt.

 

A pályázat célja a Szegedi Tudományegyetem kimagasló tanulmányi és szakmai eredményeket elért, és az SZTE Média Centrumához kötődő szerkesztőségek valamelyikében

gyakorlati munkát végző hallgató elismerése, további szakmai munkájának támogatása.

 

I. Pályázati feltételek:

Pályázatot adhatnak be a Szegedi Tudományegyetem azon hallgatói, akik az alábbi pályázati feltételeknek eleget tesznek:

 • legalább két eredményesen lezárt aktív félévvel rendelkeznek;
 • az utolsó két lezárt félév korrigált-átlagainak átlaga legalább 4.0, melynek teljesítésén túlmenően társalgási szintű angol nyelvtudással rendelkeznek;
 • gyakornokként részt vesznek az SZTE Média Centrumához kötődő szerkesztőségek (például Szegedi Egyetem Magazin, SZTEtelevízió, SZTErádió; partner médiumok szerkesztőségei) valamelyikének munkájában;
 • előzetesen regisztráltak az SZTEhetség portálon (az SZTE szervezeti egysége, melynek keretében az Alapítvány működik) – Portál elérése, regisztráció: www.sztehetseg.hu vagy www.szegeditehetsegpont.hu;
 • a Pályázat elbírálásakor előnyt jelent: a sportteljesítmény, és/vagy művészeti/kulturális/közéleti tevékenység, és/vagy tudományos tevékenység (e.g. Tudományos Diákköri Konferencián való részvétel/helyezés, kutatási eredmények, publikációk, stb.), továbbá korábbi sikeres ösztöndíj, pályázat elnyerése, vagy egyéb elismerés.

 

II. A Pályázati anyag összeállítása:

Jelen felhívás és a kapcsolódó adatlap a Pro Talentis Universitatis Alapítvány honlapjáról, (www.protalentis.com), az SZTE Tehetségpont honlapjáról (www.sztehetseg.hu), és az SZTE honlapjáról letölthető (http://www.u-szeged.hu). A hiánytalanul kitöltött adatlapot és a IV. pontban felsorolt kötelező mellékleteket kell benyújtani. Az V. pontban szereplő további mellékletek benyújtása esetén többletpont adható. A pályázati anyagot egy lezárt, A4-es méretű borítékban kérjük benyújtani, melyen az Egyetemi Sajtóért Pro Talentis Ösztöndíj címet és a benyújtás dátumát kell feltüntetni.

 

III. Az Egyetemi Sajtóért Pro Talentis Ösztöndíj elnyerésére a pályázatokat az alábbi címre várjuk:

Pro Talentis Universitas Alapítvány irodája, 6722 Szeged, Honvéd tér 6. szám, 34. szoba. A pályázati adatlapot (PDF formátumban) elektronikus úton is meg kell küldeni a palyazat@protalentis.com e-mail címre.

A pályázatok benyújtási határideje: 2013. március 26. (kedd) 16.00 óra.

A pályázattal kapcsolatban további információ Szarvas Kata pályázati-koordinátortól kérhető e-mail-ben (info@protalentis.com).

A pályázat odaítéléséről Bíráló Bizottság dönt. A Bizottságot a Pro Talentis Universitatis Alapítvány kuratóriuma, az SZTE Média Centruma által delegált szakmai vezetők alkotják.

A Bíráló Bizottság döntése ellen fellebbezésnek, jogorvoslatnak helye nincs. A pályázat benyújtását követően hiánypótlásra nincs lehetőség.

 

IV. A pályázati anyag kötelező mellékletei:

1. hiánytalanul kitöltött pályázati adatlap, melyet elektronikus úton is el kell juttatni;

2. aktív hallgatói jogviszonyról szóló igazolás;

3. személyi adatok, állandó lakcím, e-mail elérhetőség, telefonszám;

4. rövid önéletrajz (CV);

5. motivációs levél;

6. az utolsó két lezárt félév tanulmányi átlagáról szóló igazolás (az utolsó lezárt félév tanulmányi eredménye/törzslap/leckekönyv másolata).

 

V. További mellékletek:

1. publikációs lista;

2. eddigi tudományos tevékenység igazolása;

3. nyelvvizsga bizonyítvány fénymásolata;

4. elnyert díjak, elismerések, pályázatok, ösztöndíjak, stb. igazolása (pl. oklevelek fénymásolata);

5. sport eredmények igazolása,

6. kulturális, közéleti, önkéntes tevékenység bemutatása, igazolása

 

Újra ösztöndíjeső a Tehetségpontnál!

A tavalyi évben közel 300 hallgató részesült több, mint 9 millió forint ösztöndíjban. Ezt a hagyományt idén is folytatjuk! Sőt, a megpályázható ösztöndíjak köre az idén még bővült is a Pro Talentis Vállalati Ösztöndíj-programmal!

A díjakat idén is nagyszabású, ünnepélyes díjátadó keretében fogjuk átadni az SZTE legkiválóbb hallgatóinak.

Az SZTE Tehetségpont honlapon a mai naptól elérhetőek

felhívásai. A felhívások ezen kívül a Pro Talentis Universitatis Alapítvány honlapján is elérhetőek. A Kiválósági Lista pályázati adatlaphoz segítség elérhető itt.


sztehetseg_jav

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2019. március 20.

IMG_5825

Több mint 700 szerző 1700 könyve jelent meg eddig a József Attila Tudományos Egyetemi Kiadó és Nyomda (JATEPress) gondozásában. A kezdetben ofszet, ma már digitális nyomdagépen 1991 óta készülnek az SZTE oktatóinak, kutatóinak főként tudományos témájú kötetei, hiszen a kiadó egyik legfontosabb célja, hogy publikálási lehetőséget nyújtson az egyetem munkatársainak. Szőnyi Etelka főszerkesztővel beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2018. szeptember 14.

tanevnyito_2018

A nemzeti hagyományok ápolásának jelentőségéről és az értelmiséggé válás összetettségéről is szó esett a hazai felsőoktatási intézmények 2018-2019. tanévét megnyitó, a Szegedi Tudományegyetemen rendezett ünnepségen. Az SZTE új rektora, a kormány két képviselője és Szeged polgármestere köszöntötte az elsőéves hallgatókat.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • május 27.
  18:00 - 19:00
  Melyek a halogatás leggyakoribb okai? Mit tehetünk ellene? Tudjuk-e befolyásolni a halogatást? Kik halogatnak inkább? A nők vagy férfiak? A fiatalok vagy az idősebbek? Vendégünk a téma 1. számú hazai szakembere, dr. Takács Ildikó halogatáskutató, pszichológus! Az előadás a halogatók jellemzőit, magatartási sajátosságait mutatja be, olyan pszichológiai jelenségek kapcsán, mint az önbénítás, a kudarcfélelem és a tökéletességre törekvés.
 • május 28.
  09:00 - 15:00
  AZ SZTE Innovációs Hét 2019 programsorozat (2019. május 28-30.) 2019. május 28-án veszi kezdetét a Szegedi Tudományegyetem Rektori Hivatalában. A szakmai programokból álló Innovációs Hét első napján az SZTE hallgatói egy gyakorlatorientált workshopon vehetnek részt, ahol üzleti kommunikációról hallhatnak előadást és gyakorlati PR tudásra tehetnek szert. Az esemény nyitánya után megkezdik a diákok képzését, melyet Szelei Balázs a Nemzeti Közszolgálati Egyetem, Budapesti Gazdasági Egyetem, Miskolci Egyetem oktatója fog megtartani.
 • május 28.
  15:00 - 16:00
 • május 28.
  17:00 - 18:00
  Május 28. és június 1. között kerül megrendezésre Szegeden a III. Zsigmond Vilmos Nemzetközi Filmfesztivál, amelynek külföldi versenyfilmjeit idén is a BTK fordító és tolmács mesterképzésének hallgatói fordították magyarra.
 • május 28.
  17:00 - 18:00