SZTE Info

sztehetseg_kezdo

Újra ösztöndíjeső a Tehetségpontnál! - Vállalatok is támogatják a szegedi tehetségeket

Egyetemi Sajtóért Pro Talentis Ösztöndíjat, illetve vállalatok által felajánlott ösztöndíjakat is kioszt – idei újdonságként – a Szegedi Tudományegyetem hallgatói számára az SZTE Tehetségpont. A Szeged városával és más egyetemi egységekkel együttműködő tehetséggondozó szervezet meghirdette kiválósági lista pályázatát.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Március 12-ig, illetve két ösztöndíj (az Egyetemi Sajtóért Pro Talentis Ösztöndíj és egy vállalati támogatás) esetében március 26-ig várja az SZTE Tehetségpont a jó képességű, szorgalmas hallgatók pályázatait Kiválósági lista ösztöndíjprogramjára, melynek részletes kiírása, valamint adatlapja a sztehetseg.hu honlapon érhető el.


Tavaly április végén hirdette ki először a Tehetségpont Kiválósági listáját, és a hozzá kapcsolódó Talent-ösztöndíjakat. Akkor mintegy 300 hallgató, összesen több mint 9 millió forint támogatásban részesülhetett az új pályázati rendszer révén. A rangsor lényege, hogy a jó tanulmányi, illetve kutatási eredményekkel rendelkező, kiemelkedő művészeti, sportolói teljesítményt felmutató hallgatókat meghatározott pontrendszer alapján arany-, ezüst-, illetve bronzfokozatba sorolják. Az egyes fokozatokhoz különböző kedvezmények (Tehetségpont-könyvtár, kedvezményes színház- és sportbérletek stb.), illetve a teljesítmény függvényében idén 20 és 100 ezer forint közötti úgynevezett Talent-ösztöndíjak társulnak. A fődíjban részesülő hallgatókat ennél is magasabb összegekkel támogatják. A pályázatokat a Szegedi Tehetséggondozó Tanács bírálja el, a forrást pedig Szeged Megyei Jogú Város és az SZTE mellett a Pro Talentis Universitatis Alapítvány, valamint sikeres vállalatok biztosítják.


2013-ban a hagyományos – alap-, mester- és osztatlan, doktori képzésben résztvevőknek, valamint a sportolóknak és művészeknek meghirdetett – kategóriák mellett Pro Talentis Vállalati Ösztöndíj-programot is indítanak. A Pro Talentis Alapítvány díjait vállalati támogatás segítségével nyújtja. Így többek között az EGIS gyógyszergyár felajánlása révén gyógyszerész-, a Printker segítségével jogász-, a Sole-Mizo támogatásával pedig mérnökhallgatókat részesítenek ösztöndíjban. Emellett a doktorandusz hallgatók publikációs támogatásért is folyamodhatnak.


Szintén újdonságként – az egyetemi sajtó kettős jubileuma alkalmából – az SZTE Média Centrum kezdeményezésére, egy kommunikációval foglalkozó hallgató gyakornok Egyetemi Sajtóért Pro Talentis Ösztöndíjban részesülhet.


A korábbi évek hagyományainak megfelelően a Szent-Györgyi Albert Rotary Club Szeged támogatása alapján a Szent-Györgyi Albert-ösztöndíjat is e pályázati turnus keretében lehet elnyerni, akárcsak az Esélyegyenlőségi Talent-ösztöndíjat, melyet az SZTE Egyetemi Életvezetési Tanácsadó Központ és az SZTE Esélyegyenlőséget Biztosító Bizottsága támogatása alapján írnak ki speciális képzési igényű, hátrányos helyzetű és roma származású hallgatóknak.


A Pro Talentis Universitatis Alapítvány a szegedi tehetséggondozás szolgálatában áll, kéri, hogy aki teheti, adója 1 százalékával támogassa a szervezet munkáját, ösztöndíjait (adószám: 18022067-2-06). Prof. Badó Attila, az SZTE Tehetségpont vezetője hangsúlyozza: a Tehetségpont, valamint annak segítésére létrehozott Pro Talentis Universitatis Alapítvány kiemelt célja, hogy a jövőben megismertesse a munkáltatói szférával Kiválósági lista-rendszerét, hogy az egyetemisták önéletrajzukban is szerepeltethessék megszerzett fokozatukat, ami garanciát jelenthet majd a munkáltató számára felkészültségükről.

Arany Mihály

 

*

 

A jubiláló szegedi egyetemi sajtót ünneplő tanévben először meghirdetett ösztöndíj pályázati felhívása itt olvasható:

P Á L Y Á Z A T I F E L H Í V Á S

 

A Pro Talentis Universitatis Alapítvány – együttműködve a Szegedi Tudományegyetem Média Centrumával – pályázatot hirdet az

 

SZTE Egyetemi Sajtóért Pro Talentis Ösztöndíj

 

elnyerésére, amely alapján egy hallgató részére

50.000 forint

összegű egyszeri ösztöndíj-támogatást nyújt.

 

A pályázat célja a Szegedi Tudományegyetem kimagasló tanulmányi és szakmai eredményeket elért, és az SZTE Média Centrumához kötődő szerkesztőségek valamelyikében

gyakorlati munkát végző hallgató elismerése, további szakmai munkájának támogatása.

 

I. Pályázati feltételek:

Pályázatot adhatnak be a Szegedi Tudományegyetem azon hallgatói, akik az alábbi pályázati feltételeknek eleget tesznek:

 • legalább két eredményesen lezárt aktív félévvel rendelkeznek;
 • az utolsó két lezárt félév korrigált-átlagainak átlaga legalább 4.0, melynek teljesítésén túlmenően társalgási szintű angol nyelvtudással rendelkeznek;
 • gyakornokként részt vesznek az SZTE Média Centrumához kötődő szerkesztőségek (például Szegedi Egyetem Magazin, SZTEtelevízió, SZTErádió; partner médiumok szerkesztőségei) valamelyikének munkájában;
 • előzetesen regisztráltak az SZTEhetség portálon (az SZTE szervezeti egysége, melynek keretében az Alapítvány működik) – Portál elérése, regisztráció: www.sztehetseg.hu vagy www.szegeditehetsegpont.hu;
 • a Pályázat elbírálásakor előnyt jelent: a sportteljesítmény, és/vagy művészeti/kulturális/közéleti tevékenység, és/vagy tudományos tevékenység (e.g. Tudományos Diákköri Konferencián való részvétel/helyezés, kutatási eredmények, publikációk, stb.), továbbá korábbi sikeres ösztöndíj, pályázat elnyerése, vagy egyéb elismerés.

 

II. A Pályázati anyag összeállítása:

Jelen felhívás és a kapcsolódó adatlap a Pro Talentis Universitatis Alapítvány honlapjáról, (www.protalentis.com), az SZTE Tehetségpont honlapjáról (www.sztehetseg.hu), és az SZTE honlapjáról letölthető (http://www.u-szeged.hu). A hiánytalanul kitöltött adatlapot és a IV. pontban felsorolt kötelező mellékleteket kell benyújtani. Az V. pontban szereplő további mellékletek benyújtása esetén többletpont adható. A pályázati anyagot egy lezárt, A4-es méretű borítékban kérjük benyújtani, melyen az Egyetemi Sajtóért Pro Talentis Ösztöndíj címet és a benyújtás dátumát kell feltüntetni.

 

III. Az Egyetemi Sajtóért Pro Talentis Ösztöndíj elnyerésére a pályázatokat az alábbi címre várjuk:

Pro Talentis Universitas Alapítvány irodája, 6722 Szeged, Honvéd tér 6. szám, 34. szoba. A pályázati adatlapot (PDF formátumban) elektronikus úton is meg kell küldeni a palyazat@protalentis.com e-mail címre.

A pályázatok benyújtási határideje: 2013. március 26. (kedd) 16.00 óra.

A pályázattal kapcsolatban további információ Szarvas Kata pályázati-koordinátortól kérhető e-mail-ben (info@protalentis.com).

A pályázat odaítéléséről Bíráló Bizottság dönt. A Bizottságot a Pro Talentis Universitatis Alapítvány kuratóriuma, az SZTE Média Centruma által delegált szakmai vezetők alkotják.

A Bíráló Bizottság döntése ellen fellebbezésnek, jogorvoslatnak helye nincs. A pályázat benyújtását követően hiánypótlásra nincs lehetőség.

 

IV. A pályázati anyag kötelező mellékletei:

1. hiánytalanul kitöltött pályázati adatlap, melyet elektronikus úton is el kell juttatni;

2. aktív hallgatói jogviszonyról szóló igazolás;

3. személyi adatok, állandó lakcím, e-mail elérhetőség, telefonszám;

4. rövid önéletrajz (CV);

5. motivációs levél;

6. az utolsó két lezárt félév tanulmányi átlagáról szóló igazolás (az utolsó lezárt félév tanulmányi eredménye/törzslap/leckekönyv másolata).

 

V. További mellékletek:

1. publikációs lista;

2. eddigi tudományos tevékenység igazolása;

3. nyelvvizsga bizonyítvány fénymásolata;

4. elnyert díjak, elismerések, pályázatok, ösztöndíjak, stb. igazolása (pl. oklevelek fénymásolata);

5. sport eredmények igazolása,

6. kulturális, közéleti, önkéntes tevékenység bemutatása, igazolása

 

Újra ösztöndíjeső a Tehetségpontnál!

A tavalyi évben közel 300 hallgató részesült több, mint 9 millió forint ösztöndíjban. Ezt a hagyományt idén is folytatjuk! Sőt, a megpályázható ösztöndíjak köre az idén még bővült is a Pro Talentis Vállalati Ösztöndíj-programmal!

A díjakat idén is nagyszabású, ünnepélyes díjátadó keretében fogjuk átadni az SZTE legkiválóbb hallgatóinak.

Az SZTE Tehetségpont honlapon a mai naptól elérhetőek

felhívásai. A felhívások ezen kívül a Pro Talentis Universitatis Alapítvány honlapján is elérhetőek. A Kiválósági Lista pályázati adatlaphoz segítség elérhető itt.


sztehetseg_jav

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. december 06.

kiemelt_Dux_Laszlo

Biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas rektor életéből, munkásságából áll össze évről évre az egyre népszerűbb SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny kérdéssora. A zsűri elnökével, prof. Dr. Dux László tanszékvezető egyetemi tanárral a Szent-Györgyi-örökségről és a középiskolások versenyéről beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • december 18.
  10:00 - 14:30
  A Paál Zoltán díj átadása. A Katalízis Munkabizottság elnökének megválasztása. Sápi András (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Tervezett Katalízis: Nano- és in-situ technológiákkal a nagy aktivitás és szelektivitás felé. Havasi Viktor (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék, PhD munka bemutató) – Ritkaföldfémekkel dópolt stroncium-aluminátok hasznosítása a fotokatalízisben. Ádám Adél (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Nikkel nanorészecskék előállítása, jellemzése és felhasználása katalizátorként SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék). Varga Gábor (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Átmenetifém-aminosav komplex-CaAl-réteges kettős hidroxid kompozitok készítése, szerkezetvizsgálatuk és katalitikus alkalmazásaik. Mészáros Rebeka, Ötvös Sándor Balázs, Varga Gábor, Kocsis Marianna, Pálinkó István, Fülöp Ferenc (SZTE Gyógyszerkémiai Intézet) – Hatékony heterogén ezüst katalizátor fejlesztése terminális alkinek közvetlen nitrillé alakításához. Gyulavári Tamás Zsolt (SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék) – Látható fénnyel gerjeszthető titán-dioxidok előállítása és jellemzése. Musza Katalin (SZTE Szerves Kémiai Tanszék) – Cu/Cu2O nanorészecskék szintézise, jellemzése és katalitikus aktivitásuk egy kapcsolási reakcióban. Tungler Antal (MTA Energiatudományi Kutatóközpont) – Gyógyszeripari szennyvizek ártalmatlanítása és hasznosítása.
 • december 19.
  10:00 - 16:47
  Az MTA Elektrokémiai Munkabizottság tudományos ülésének programja: Janáky Csaba (SZTE) – Új eredmények és kutatási irányok a szegedi fotoelektrokémiában. Kormányos Attila (SZTE) – Vezető polimer alapú összetett elektródok fotoelektrokémiája. Samu Gergely Ferenc (SZTE) – Optikailag aktív perovszkit elektródok vizsgálata. Kovács Noémi (ELTE) – Titánötvözetek elektrokémiai stabilitásának vizsgálata kettős potenciodinamikus vezérlést alkalmazó módszerekkel. Szekeres Krisztina Júlia (ELTE) – Vezető polimerfilm elektródok elektrokémiai és morfológiai vizsgálata. Pap Sándor József (MTA Energiakutató) – Réz(II)-peptid komplexek tervezése O2 elektrokatalitikus termeléséhez. Péter László (MTA Wigner) – Cirkónium elektrolitikus hidrogénezése. Tóth Péter Sándor (SZTE) – Grafén és egyéb kétdimenziós nanoszerkezetek (foto)elektrokémiai vizsgálata. Pajkossy Tamás (MTA TTK) – Egyebek. A rendezvény szervezője: SZAB Kémiai Szakbizottság Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Munkabizottság.
 • december 19.
  15:00 - 17:00
  SZAB Orvostudományi Szakbizottság Sprottudományi Munkabizottság.
 • *
  december 19.
  17:00 - 18:30
  Mikszáth Kálmántól kezdve Wass Alberten át Oravecz Imréig több író, illetve számos tanulmány tudós szerzője is foglalkozik az amerikai kontinensen diaszpórában élő magyarok helyzetével. Újszászi Ilona újságíró, az SZTE közkapcsolati koordinátora legújabb riportkönyvében családtörténetekkel válaszol a kérdésre: Hogyan lettek ők „amerikai magyarok”? A fotókkal, számokkal, tényekkel illusztrált könyvbemutatón szó esik az amerikai bevándorlási hullámok különbözőségeiről és tanulságairól, ami segítheti a napjainkban Európát érintő migrációs válság értelmezését is.