SZTE Info

Kiemelt_Bozoki_Z

A kutatás és a gyakorlat kapcsolatáért dolgozik a Gábor Dénes-díjjal elismert Bozóki Zoltán fizikus

Hírül adtuk: „Prof. Dr. Bozóki Zoltán József fizikus (SZTE TTIK Optikai és Kvantumelektronikai Tanszék) a lézeres fotoakusztikus spektroszkópián alapuló, a földgáz főbb szennyező komponenseinek mérésében végzett tevékenységéért Gábor Dénes-díjat kapott.” A szegedi egyetem professzorát a munkájáról és terveiről kérdeztük.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

– Az 1996-ban a MOL-lal elkezdett kutatásunk eredményeként megalkotott fotoakusztikus mérőműszerünknek a földgáz-ipari alkalmazásokra való bevezetését és a nemzetközi piacra való juttatását, valamint a Szegedi Tudományegyetem első spin-off cégének a létrehozását és elindítását ismeri el a Gábor Dénes-díj – összegezte kérésünkre Prof. Dr. Bozóki Zoltán József fizikus azt a laudációt, amivel az eddigi eredményeit méltatta Lovász László. A Magyar Tudományos Akadémia elnöke adta át a 2017. december 14-én az Országházban tartott ünnepségen a Szegedi Tudományegyetem professzorának a Gábor Dénes-díjat.


Bozoki_Z_2

 


A 29. díjátadó


A fizikai Nobel-díjas magyar kutatóról elnevezett elismerést a múlt év végén 14 tudós, orvos és oktató vehette át – derül ki az SZTE honlapján is közölt hírből. – Titokban kellett tartanom a jó hírt egészen a díjátadó napjáig – árulta el Bozóki professzor. – Az országházbeli ünnepségen Kövér László házelnök mondott köszöntőt.


Gabor_Denes_dijasok_2017
A Gábor Dénes-díj átadó ünnepségén a díjazottak Kövér László, az Országgyűlés elnöke; Pálinkás József, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke és Gyulai József akadémikus, a Novofer Alapítvány kuratóriumi elnöke társaságában az Országház Felsőházi termében 2017. december 14-én. (MTI-Fotó: Soós Lajos)


29. alkalommal adták át a NOVOFER Alapítvány által 1989-ben létrehozott Gábor Dénes-díjat, amely a civil szféra legnevesebb műszaki alkotói elismerése ma Magyarországon. Napjainkig 218 személy, köztük az SZTE több kutatója, részesült már ebben az elismerésben.


„Dr. Bozóki Zoltán József Tatabányán született 1965-ben. Az Eötvös Lóránd Tudományegyetemen okleveles fizikusként végzett (1989), majd ugyanitt szerezte egyetemi doktori címét (1991) és PhD fokozatát (1997). Az MTA doktora (2013). A Szegedi Tudományegyetem spin-out cégének, a 2004-ben a Videoton Holding Zrt.-vel közösen alapított Hilase Kft.-nek társalapítója és ügyvezető igazgatója” – olvasható az SZTE professzorának pályaívét vázoló életrajz a szervezet honlapján.Példa az egyetem és az ipar kapcsolatára


– A földgáz-ipari műszerek fejlesztését a MOL Nyrt.-vel együttműködésben kezdtük el. A kén-hidrogén, a vízgőz és a szén-dioxidnak, mint szennyező anyagnak a mérésére alkalmas berendezés élettörténetében 2001-ben fordulatot hozott a VIDEOTON Holding Zrt. mint a műszer elektronikájának a fejlesztője – magyarázta az SZTE kutatója. Bozóki Zoltán vezetésével a Szegedi Tudományegyetem, a MOL Nyrt., a Videoton Holding Zrt. és a Hilase Kft. munkatársai K+F együttműködés keretében fejlesztették ki az olaj- és földgáz-ipari alkalmazásokra optimalizált foto-akusztikus mérőműszer-családot.


Bozoki_3

2009-ben kezdődött el a holland Hobré Instruments BV-vel az együttműködés: a határon túlra is telepítették a műszert. Az egyetem és az ipar együttműködésének újabb fejezetének a kezdete 2014-re tehető, amikor a holland cég megalapította magyarországi leányvállalatát, az algyői „JURA” Ipari Parkban máig sikeres céget, a HOBRÉ Laser Technology Kft.-t, amelynek Bozóki professzor kezdetben ügyvezető igazgatója volt, jelenleg tudományos tanácsadója. A folyamatosan növekvő, jelenleg 18 munkatársat számláló cég évente több mint 20 olyan műszert szállít Norvégiától kezdve Brazíliáig, amely a földgáz-kitermelés és -szállítás biztonságát fokozza. A szegedi egyetemen diplomát szerző fizikusok és informatikusok, mérnökök alkotta cég stabilizációjának tudja be Bozóki Zoltán, hogy eddigi munkáját éppen 2017-ben ismerték el a Gábor Dénes-díjjal.


 

Mit tud az SZTE lézerkutatóinak foto-akusztikai műszere?


– Lehet-e a foto-akusztikát a földgáz-iparban alkalmazni? Az ilyen, laboratóriumban kiválóan működő műszer kibírja-e azokat a körülményeket, amelyeket például egy tengeri fúrótornyot érő 6-8 méteres hullámok okoznak? A kérdésre mi azt válaszoltuk, hogy igen! – magyarázza a lézeres fénytechnikát alkalmazó jelzőműszerük újdonságát a szegedi professzor.


Folyamatos minőségellenőrzést tesz lehetővé az SZTE laborjaiban született műszer. – A lézert ráhangoljuk a mérendő komponens elnyelési hullámhosszára. A komponens elnyeli a modulált lézert, hang keletkezik, és ez a hang arányos az elnyelt fény-teljesítménnyel – magyarázza az 1865-ben felfedezett módszer lényegét a szegedi fizikus. – A mi újításunk az, hogy ezt a régóta alkalmazott módszert a földgázra, erre a sokváltozós anyagra is alkalmaztuk. Tehát nekünk a legnehezebb körülmények közepette is sikerült alkalmaznunk a foto-akusztikai módszert. Ezért maradtunk vetélytárs nélkül ezen a területen: például a norvég földgáz-kitermelésben, a gázvezetékrendszer átadási pontjain előszeretettel használják a műszerünket.


A kén-hidrogén, a szén-dioxid, a vízgőz jelenlétét és mértékét mutatja a szegedi-algyői műszer. Az SZTE lézerkutatóinak alapötlete repülőgépes vízgőzmérő berendezésként is bevált. – Például a Frankfurtból Osakába haladó utasszállító repülőgépre telepített műszerünkkel azért érdemes mérni a levegő vízgőztartalmát, mert a klímakutatók számára fontos adatokat jelez. A mi műszerünk azt mutatja, hogy a repülőgép mikor halad tiszta égen vagy éppen felhőben. Egy konténerben más, például az ózont és a nitrogéntartalmat mérő műszerekkel együtt helyezik el a mi berendezésünket. Mi biztosítjuk a referenciát, a viszonyítási pontot, mikor értékelik az összes berendezés adatait – hangsúlyozta Bozóki Zoltán.


A levegő aeroszol-részecskéinek, illetve a diesel-autók működése és a háztartási tüzelés káros mellékterméke, a korom mennyiségének a mérésére is alkalmas ez a berendezés. – A szmog-riadó elrendelését indokoló levegőszennyezés milyen mértékben származik a közlekedés vagy éppen az ipari vagy háztartási tüzelés káros melléktermékeitől? A kérdésre azért fontos választ adni például az általunk fejlesztett műszerrel, mert így eldönthető, hogy az autók mozgását vagy a tüzelést kell korlátozni – magyarázta a professzor.


Az ajkai vörösiszap-katasztrófa következményeinek a felmérésében is szerepet vállaltak a szegedi kutatók, akik berendezésük sivatagi alkalmazása felé mozdulnak.


 

Inspiráló az egyetemisták jelenléte


– Stratégiai együttműködés keretében az SZTE végez fejlesztéseket a HOBRÉ cégnek. E programnak az is része, hogy a fizikus hallgatókat megismertetjük a módszerrel, ehhez kötődő szakdolgozati és diplomamunkákat javaslunk a fiataloknak. Így járulunk hozzá a cég humánpolitikai fejlesztéseihez – utalt a jövőbe mutató tervekre Bozóki professzor.


Bozoki_Z_1


Munkaideje nagy részében fotoakusztikai kutatással foglalkozik a 25 éve a Szegedi Tudományegyetemen, az MTA-SZTE Fotoakusztikus Kutatócsoportjában dolgozó Bozóki Zoltán. A professzor az érdeklődő egyetemisták OTDK- és diploma-munkájához és a doktoranduszok PhD-dolgozatához ad ötletet és segítséget, miközben részt vesz az egyetemi oktatásban is. Szabadidejében sokat sportol – focizik, újabban teniszezik – Bozóki professzor, akinek célja, hogy a 60 év fölötti kategóriába jutva majd megnyerje az SZTE következő Szent-Györgyi Tenisz Versenyét.


– Fiatalok, tehetségesek, lelkesek. Összejött egy új és jó társaság – nézett a Szabó Gábor akadémikus által vezetett 15-20 fős kutatócsoport jelenlévő tagjaira Bozóki professzor. – Inspiráló, az egyetemi lét egyik legfőbb előnye, hogy fiatal tehetségek között dolgozhatok. Ráadásul a különböző pályázati támogatások elnyerésének köszönhetően jelenleg adott a pénz is, mint a munkánk nélkülözhetetlen feltétele. Mindez ösztönzően hat a kutatómunkára, bizakodva nézünk a jövőbe.


Szöveg és kép: Újszászi Ilona

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2018. április 04.

IMG_7581

Gergely Árpád László, az SZTE TTIK Fizikai Intézetének egyetemi tanára kétszer is találkozott Stephen Hawkinggal, akinek a munkásságáról összefoglaló cikket írt egy csillagászati lapban. A közelmúltban elhunyt világhírű brit elméleti fizikus által kidolgozott feketelyuk-termodinamikát a szegedi kutató is felhasználja vizsgálataiban.

SZTEtelevízió

2017. szeptember 13.

kiemelt_tanevnyito2017

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • április 9. 18:30 - 21. 16:00
  Megnyitja: Krnács András fotográfus tanár
  Közreműködik: Sun City Brass
  Kiállítók: Balassa Teodóra, Bíró Róbert, Bihacsy Gábor, Czesznak Lilla, Fehér Zoltán, Fazekas Anikó, Szügyi Tamás, Latinyák Alex, Mándity Krisztián, Némethné Herczeg Helga, Németh Norbert, Gömöriné Kordás Gabriella, Papp Henriett, Szelepcsényi András, Tarnavölgyi Zoltán, Vadasi Roland, Varga Krisztina
  A kiállítás megtekinthető április 21-ig, hétköznapokon 08.00–20.00, szombaton 08.00–16.00 óráig.
 • április 18. 16:00 - május 31. 19:00
  Megnyitja: Dr. Bíró István dékán
  A kiállítók: Dr. Gyeviki János, Dr. Kertész Szabolcs, Dr. Krisch Judit, Dr. Lendvai Edina, Dr. Pintér Gáborné, Baló Tünde, Szilágyi Krisztina, Varga Zoltán, Dr. Veréb Gábor, Prof. Dr. Véha Antal
  A Lépcső Galériában 2012 januárja óta rendszeresen rendeznek fotókiállításokat ismert fotóművészek, hallgatók és dolgozók fotóiból.
  Megtekinthető május 31-ig, hétköznap 08.00–19.00, szombaton 08.00–15.00 óráig.
 • április 19.
  12:10 - 12:20
  Verset mond: Dr. Ragány Zoltán ügyvéd
 • április 19.
  17:00 - 18:30
  A tárlatot megnyitja: Roskó Gábor Munkácsy-díjas Érdemes Művész (SZTE JGYPK)
  Közreműködik: Bitó Ádám (zene)
  A Somogyi-könyvtár, az SZTE Tehetségpont és a SZTE Sófi Alapítvány szervezésében
 • április 19.
  18:00 - 22:00
  A slam poetry egy versenykeretek közt lezajló előadói/költészeti reformmozgalom, amely Magyarországon több mint 10 éve van jelen. Szegeden 2013-ban eresztett gyökeret, azóta a Slam Poetry Szeged töretlen sikerrel, sok száz fős klubokkal várja a kötetlen, kritikus, „punchline”-os, és leginkább az őszinte irodalom iránt érdeklődőket. Ezen rendezvények célja, hogy újra egy nyelvet beszéljünk gondolatiságban úgy, hogy közben kikapcsolódjunk. Ezt mindenképp garantáljuk.
  Belépődíj 600 Ft