SZTEinfo Egyetemi Hírlevél

A Szegedi Tudományegyetem havi hírlevele – 2019. február

A világ legjobbjai között az SZTE a QS tudományterületi listáin
Nyilvánosságra hozta a világ legjobb egyetemeinek tudományterületi rangsorait a Quacquarelli Symonds (QS). A listán a Szegedi Tudományegyetem több képzése is a legjobbak között szerepel.
 

Tovább >>>

A világ élvonalába került a Szegedi Tudományegyetem a klinikai kutatások területén
A világ legkiválóbb klinikai vizsgálatokat végző kutatóhelyei közé került a Szegedi Tudományegyetem. A Pfizer INSPIRE klinikai vizsgálóhely minősítésnek köszönhetően olyan innovatív vizsgálatokat végezhetnek a szegedi klinikákon, amelyek elősegítik a betegek gyógyulását és az országos egészségügyi ellátórendszer megerősítését.
 

Tovább >>>

Nobel-díjas biofizikus tartott előadást a TIK-ben
Dr. Erwin Neher Nobel-díjas professzor tartott tudományos előadást február 25-én az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központban. A tizenharmadik alkalommal megrendezett Nobel-díjasok és Tehetséges Diákok Találkozója alkalmából közel 300 diák tehette fel kérdéseit a német biofizikusnak.
 

Újabb kínai egyetemekkel működik együtt az SZTE
A Szegedi Tudományegyetem és az SZTE Gazdaságtudományi Kar képviseletében Szakál Péter oktatási igazgató és Kovács Péter, a Gazdaságtudományi Kar dékánja 2019. január végén Kínába utazott. A látogatás során több egyetemmel is együttműködési megállapodást írtak alá.
 

Újdonság az SZTE-palettán a villamosmérnök és az üzemmérnök-informatikus szak
Szenzációs és a jövő kihívásaira válaszoló új képzéseket indít a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Természettudományi és Informatikai Kar (TTIK). A szoftverorientált villamosmérnök BSc és az üzemmérnök-informatikus BProf szakról a két, képzést irányító professzort – dr. Gingl Zoltánt és dr. Gyimóthy Tibort –, valamint az SZTE TTIK Informatikai Intézet oktatási ügyekkel foglalkozó helyettes vezetőjét, dr. Mingesz Róbert adjunktust kérdeztük.
 

Több száz kulturális programmal pörgeti fel az SZTE a város életét
Závada Péter-, Pintér Béla-darab, bölcsészfesztivál, egyetemi tavasz és egyetemi színházi találkozó, kórushangversenyek, Ady-év, költészet napja, levendula napok, szilvafavirág-festészeti tanfolyam – a Szegedi Tudományegyetem Kulturális Irodája és az egyetem művészeti csoportjai több száz programot kínálnak 2019-ben is. 
 

Tovább >>>

Új gyógyszerjelölt-vegyületek kutatása a Szegedi Tudományegyetemen
Az SZTE és az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont konzorciuma folytatja közös projektjét, melynek célja új és hatékony gyógyszermolekulák kifejlesztése neurodegeneratív betegségek gyógykezelésére, a gyógyszerjelölt-molekulák hatásmechanizmusának felderítése, valamint a gyógyszerek optimális beviteli módjának meghatározása.
 

Sokszínű tudomány az SZTE Szabadegyetem XXIII. szemeszterében
Újabb tudományágakkal bővül az SZTE Szabadegyetem programja. A Szegedi Tudományegyetem egyik legnépszerűbb ismeretterjesztő előadás-sorozatának XXIII. szemesztere 2019. február 13-án kezdődött.
 

Közel 150 új cserediák kezdi meg a félévet az SZTE-n
A tavaszi félév első hetében ismét megrendezi az SZTE a külföldi hallgatók beilleszkedését segítő orientációs hetet. A 2018/2019-es tanév II. félévében közel 150 külföldi hallgató érkezett az SZTE-re az ERASMUS+, az E+ Nemzetközi Kreditmobilitási és a Makovecz Program keretében.
 

Hol tart az SZTE Füvészkert növényfajmentő programja?
Kutatóhely is az SZTE Füvészkert, amely fokozottan védett növényfajokat szaporít a Körös-Maros Nemzeti Park 160 hektárnyi területén. A 2017 márciusában indult, öt éven át tartó fajmegőrzési, természetvédelmi munkáról kértünk pillanatfölvételt Németh Anikótól, az SZTE Füvészkert igazgatójától.
 

Tovább >>>

Egymilliárd forintból fejlesztenek új takarmányt a szarvasmarháknak a Szegedi Tudományegyetemen
Tejelő szarvasmarháknak fejleszt takarmányt a hároméves projekt keretében a Hód-Mezőgazda Zrt. és a Szegedi Tudományegyetem. Céljuk olyan termék előállítása, melyekkel felválthatják a külföldről behozott árut.
 
 
A sertésembrió-elhalás kockázatát kutatják a Szegedi Tudományegyetemen
A Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Farmakológiai és Farmakoterápiai Intézet pályázati forrásból új projektet kezdett, melynek célja, egy diagnosztikai eljárás kidolgozása, és ehhez kapcsolódóan kiegészítő takarmány fejlesztése, melyek csökkentik a sertésembrió-elhalás kockázatát. A mérő- és kiértékelő rendszer kiegészítő takarmányokkal történő kombinált használata a hazai sertéstartó gazdaságok számára jelenthet versenyelőnyt.
 
 
 
 
SZTE Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság 2019
 
 
Copyright © 2019. Szegedi Tudományegyetem, Minden jog fenntartva

hírlevél leiratkozás
 






This email was sent to *|EMAIL|*
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
*|LIST:ADDRESSLINE|*

*|REWARDS|*