SZTEinfo Egyetemi Hírlevél

A Szegedi Tudományegyetem havi hírlevele – 2019. április

Önkéntes véradókat várnak a TIK-be
Az év 100. napján minden idők legsikeresebb véradása zajlott az SZTE-n: 252 fő jelent meg, közülük 187-en adhattak vért. Ezzel az eredménnyel igen közel került a szegedi egyetem a Véradásbarát Felsőoktatási Intézmény cím elnyeréséhez. Május 8-án, kedden 9 órától ismét várják az önkéntes véradókat a TIK-ben.

Tovább >>>

Újra Innovációs Hét a Szegedi Tudományegyetemen
Idén is megrendezi az SZTE Kutatás-fejlesztési és Innovációs Igazgatósága az immár hagyománnyá vált Innovációs Hetet. Május 28. és 31. között érdekes szakmai előadásokkal, workshopokkal várják a lelkes, innovációra éhes hallgatókat, kutatókat, vállalkozókat.

Tovább >>>

Felülmúlta az országos átlagot az SZTE az első helyes jelentkezők számában
Öt százalékkal emelkedett a Szegedi Tudományegyetemre első helyen jelentkezők száma a 2019-es általános felvételi eljárás adatai szerint. Ezzel az eredménnyel az SZTE felülmúlta az országos átlagot. A QS nemzetközi felsőoktatási listáján a legjobb magyar egyetemként rangsorolt SZTE ösztöndíjjal támogatja a tehetséges végzős középiskolásokat.

SZTE vezette projekt jelentheti a megoldást a nukleáris hulladékok kezelésére
Magyar-francia-amerikai intézményközi együttműködés indul az SZTE vezetésével, amelyre alapozva nemzetközi konzorcium jön létre a nukleáris hulladékok könnyebb kezelését szolgáló eljárás kidolgozására. Palkovics László innovációs és technológiai miniszter bejelentette: a magyar kormány a projektet nemzeti kutatási programként 3,6 milliárd forinttal támogatja.

Személyre szabott navigációs sebészeti eljárást és implantátumokat fejlesztettek az SZTE-n
Áttörést hozhat a degeneratív ízületi megbetegedések kezelésében a Szegedi Tudományegyetem fejlesztése. A csontsebészeti műtétek tervezhetőségét és pontosabbá tételét támogató műtéti tervező- és navigációs rendszer, valamint a navigáció-kompatibilis ortopédiai implantátumok és műtőeszközök alacsonyabb kockázatot és gyorsabb felépülési időt, továbbá a szövődmények csökkenését jelentik a betegek számára.

Áttörés a pollen és a klímaváltozás kapcsolatának kutatásában
Négy kontinens mérőállomásairól gyűjtötte össze 20 év pollenadatait az SZTE Mezőgazdasági Karának munkatársa, Prof. Dr. Makra László és Lewis H. Ziska amerikai növényfiziológus. A szerzőpáros Lancet Planetary Health-ben megjelent cikke rámutat arra, hogy a Föld klímájának melegedése egészségügyi kockázatokkal jár: világszerte emelkedni fog a pollenallergiás betegek száma.

Tovább >>>

A legjobb minőségű oktatást a Szegedi Tudományegyetem nyújtja
A világ 200 legjobb egyeteme közé került a Szegedi Tudományegyetem a Times Higher Education legújabb rangsorán, amely a felsőoktatási intézmények gazdasági, társadalmi hatását és felelősségvállalását vizsgálta. A rangsorban a Szegedi Tudományegyetem a 101-200. helyen szerepel, a minőségi oktatást mérő lista szerint pedig a legjobb magyarországi intézmény.

Első vidéki egyetemként csatlakozott az SZTE a Demola nemzetközi innovációs hálózathoz
Első vidéki egyetemként a Szegedi Tudományegyetem csatlakozott a Demola nemzetközi innovációs hálózathoz az SZTE Virtus Vállalkozáskatalizátor program keretében – írja a forbes.hu. A projektben egyetemi hallgatók mentori támogatással keresik a megoldást valós ipari vagy üzleti problémákra.

Az SZTE Onkoterápiás Klinika új igazgatója szerint paradigmaváltás előtt áll a daganatkezelés
Új igazgató irányítja pár hónapja az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Onkoterápiás Klinikát. Prof. Dr. Oláh Judit onkodermatológus bőrgyógyászként már húsz éve daganatos betegekkel foglalkozik, azt mondja: az immunterápiás szerek használatával paradigmaváltás előtt áll az onkológia.

Beszédfelismeréssel az Alzheimer ellen
A szellemi leépülés előre jelzőjének tekintett enyhe kognitív zavar diagnosztikájának szabhat új irányt az a beszédfelismerő szoftver, amelyet az SZTE és az MTA közös projektjében dolgoznak ki. A szabadalmi bejelentés háromfajta telemedicinás felhasználási lehetőséggel számol, ami a páciensek mellett az orvosok, a biztosító társaságok és a gyógyszerkutatók munkáját is segítheti.

Tovább >>>

Csapadék és villámárvíz előrejelző rendszert fejlesztenek az SZTE-n
Csapadék és villámárvíz monitoring, előrejelző, online tájékoztató és figyelmeztető rendszert építenek ki a magyar-szerb határ menti régiók városaiban. A Szegedi Tudományegyetem projektje jelentősen segítheti az extrém „csapadékesemények” idején a városlakókat a személyes szintű védekezésben, és támogatja a helyi döntéshozókat, közműszolgáltatókat az esetleges válsághelyzetek kárainak enyhítésében.

Tovább >>>

 
 
SZTE Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság 2019
 
 
Copyright © 2019. Szegedi Tudományegyetem, Minden jog fenntartva

hírlevél leiratkozás
 






This email was sent to *|EMAIL|*
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
*|LIST:ADDRESSLINE|*

*|REWARDS|*