SZTEinfo Egyetemi Hírlevél

A Szegedi Tudományegyetem havi hírlevele – 2019. május

Támogassa a Szegedi Tudományegyetem Fejlesztéséért Alapítványt!
A Szegedi Tudományegyetemen folyó gyógyító, oktató és kutató munka javítását, az egyetem eszköz- és infrastrukturális fejlesztéseinek elősegítését támogatja a Szegedi Tudományegyetem Fejlesztéséért Alapítványt. A szervezet az 10300002-13043150-00014907 számlaszámon folyamatosan fogadja a felajánlásokat.

Tovább >>>

Hat SZTE-s oktatót választottak az MTA tagjai közé
Az Akadémikusok Gyűlése zárt ülésén megválasztotta az MTA új rendes, levelező, külső és tiszteleti tagjait. A 102 új tag között a Szegedi Tudományegyetem 6 oktatója kapott kinevezést.

Tovább >>>

Bravúrosan sikerült az első hibrid műtéttel elvégzett műbillentyű beültetés az SZTE-n
Bravúrosan végezték el május 20-án az első hibrid transzkatéteres aorta műbillentyű beültetést az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ II. Belgyógyászati Klinika és Kardiológiai Központ Invazív Kardiológiai Részlegében. A szívsebészeti osztály és az invazív kardiológiai részleg sikeres, hosszú ideje fennálló kooperációja, és a logisztikai nehézségeket is legyőző innovatív megoldása járult hozzá a Szegeden eddig egyetlen ilyen típusú beavatkozás sikeréhez.

Az SZTE klinikai központjában köszöntötték az ápolókat
Az ápolók nemzetközi napja alkalmából rendezett ünnepségen kiváló ápoló és oktató gyógytornász címeket adományozott az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ legjobb dolgozóinak. A hallgatók által legjobbnak ítélt gyakorlatvezető és gyakorlóhely mellett a nyugdíjba vonulókat is köszöntötték.

Miért fontos, hogy ismerjük a Szegedi Tudományegyetem intézményi gyökereit?
Időutazásra indultak az SZTE 2019. május 13-i Egyetemtörténeti rendezvény-sorozatának a résztvevői. A Báthory István által 438 éve alapított kolozsvári jezsuita „academia” kultúrtörténeti jelentőségére koszorúzási ünnepségen is emlékeztek. A tudományegyetem nagyságát és küldetését összegző tablókiállítás nyílt. Az intézmény 100 évvel ezelőtti kolozsvári száműzésének részleteit a készülő egyetemtörténeti kötet szerzői konferencián mutatták be.

Tizennegyedik alkalommal díjazták az SZTE tehetségeit
Több mint 150 tehetséges hallgatót díjaztak május 9-én, a Szegedi Tudományegyetemen. Átadták a Szegedi Tehetséggondozó Tanács által kiosztott 2019. évi ösztöndíjakat, így például az SZTE Talent és Kiválósági díjakat, az SZTE Sófi ösztöndíjakat, valamint az egyetemi prezentációs verseny díjait és a vállalati partnerek elismeréseit.

Tovább >>>

Robotkarral működő hibrid műtőt alakítanak ki a Szegedi Tudományegyetemen
Világszínvonalú hibrid műtőt és hozzá kapcsolódó orvosi-, beteg és nővérszobákat, kiszolgáló helyiségeket alakítanak ki a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központban. Az idegsebészeti beavatkozások elvégzését szolgáló műtőkomplexumba Magyarország első robotkarral működő Siemens Healthineers ARTIS pheno berendezése kerül.

Pikkelysömör vizsgálatokat támogat az SZTE-n a Magyar Molekuláris Medicina Kiválósági Központ
Az emberi bőr legnagyobb részét képező hámsejtek szerepét vizsgálják a bőr immunrendszerének működésében valamint egy gyakori gyulladásos bőrbetegség, a pikkelysömör kialakulásában a Szegedi Tudományegyetem szakemberei. A kutatócsoport a Magyar Molekuláris Medicina Kiválósági Központ jelentős anyagi támogatása mellett a European Molecular Biology Laboratory partnerségi programjában is részt vesz.

Új kutatási irányok az agrár- és környezetvédelmi jog területén
Az elővigyázatosság elvének értelmezésétől kezdve, a precíziós gazdálkodás jogi kérdésein át, a műanyag hulladék csökkentésének az új szabályrendszeréig, számos időszerű témát tárgyaltak a kutatók az SZTE ÁJTK Üzleti Jogi Intézet által szervezett szimpóziumon. Az „Új kutatási irányok az agár- és környezetvédelmi jog területén” című országos konferencia megalapozta a jogtudósok és a gyakorlati szakemberek párbeszédét.

Egyetemi oktató életét mentette meg az SZTE három testnevelés szakos hallgatója
Újraélesztett egy idősebb, szabadidejében sportoló, az SZTE Topolya sori csarnokban összecsukló egyetemi oktatót három testnevelés szakos hallgató. A fiatalok életükben először, de szakszerűen és bátran alkalmazták az egyetemen sportszakosként az elsősegélynyújtásról tanultakat. Az életmentő egyetemisták közül Dina Dániel azt nyilatkozta: nem „hősök” ők, csak tették, ami a kötelességük…

Tovább >>>

Innovációs kompetencia laboratóriumot alakítanak ki az SZTE Mérnöki Karán
Mechatronikai és ipari automatizálási regionális innovációs laboratóriumokat alakítanak ki a Szegedi Tudományegyetem és a Szabadkai Műszaki Szakfőiskola közös projektjében. A laboratóriumok az egyetemi hallgatók mellett, azon a magyar-szerb határ menti régióban működő kis- és középvállalatok számára is elérhetők lesznek, amelyek ipari automatizálással és ipari robotikával foglalkoznak.
 
 
SZTE Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság 2019
 
 
Copyright © 2019. Szegedi Tudományegyetem, Minden jog fenntartva

hírlevél leiratkozás
 






This email was sent to *|EMAIL|*
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
*|LIST:ADDRESSLINE|*

*|REWARDS|*