SZTEinfo Egyetemi Hírlevél

A Szegedi Tudományegyetem havi hírlevele – 2019. augusztus

Website
Facebook
YouTube
Instagram
LinkedIn
RSS
Több mint 1150 elsőéves külföldi hallgató az SZTE-n
A 2019/2020-as tanév felvételi és beiratkozási statisztikái alapján várhatóan több mint 1150 új külföldi hallgató kezdi meg tanulmányait a Szegedi Tudományegyetemen. A különböző ösztöndíjprogramokkal érkező és a fizetős képzéseken részt vevő diákokat augusztus 30-án köszöntötték a TIK-ben.

Tovább >>>

Javított helyezésén a Szegedi Tudományegyetem a CWUR rangsorban
Több mint félszáz hellyel lépett előrébb a Szegedi Tudományegyetem a Center for World University Rankings (CWUR) rangsorában, így e lista szerint is az SZTE a legjobb vidéki egyetem Magyarországon. A CWUR a világ 20 ezer felsőoktatási intézményét vizsgálta, melyek közül a legjobb kétezer egyetemet rangsorolta a 2019/2020-as listáján.

Tovább >>>

Gyógyszerésztudományi területen az SZTE a legjobb hazai egyetem
A legjobb vidéki felsőoktatási intézményként szerepel a Szegedi Tudományegyetem az Academic Ranking of World Universities 2019-es listáján. A gyógyszerésztudományi listán hazai viszonylatban az első, a világrangsorban a 151-200. helyen áll az intézmény.

Tovább >>>

Mezőgazdasági területen is jó befektetés a duális képzés
Több éve dolgozik szoros együttműködésben az SZTE Mezőgazdasági Kara és a Délalföldi Kertészek Szövetkezete. A vállalat duális és kooperatív képzés formájában fogadja az SZTE mezőgazdasági mérnök szakos hallgatóit. A képzés iránt érdeklődő cégek és diákok számára Ledóné dr. Darázsi Hajnalka duális képzés referens, az SZTE MGK Növénytudományi és Környezetvédelmi Intézet munkatársa készített összeállítást, mely a professzionális kertészek mértékadó hetilapjában a Kertészet és Szőlészetben jelent meg.

Tovább >>>

Négy magyar bronzérem a csillagászati diákolimpián
Keszthelyen rendezték meg augusztus 2. és 10. között a 13. Nemzetközi Csillagászati és Asztrofizikai Olimpiát, amelyre a világ minden tájáról, 47 országból több száz középiskolás érkezett, hogy összemérje csillagászati és asztrofizikai tudását. Az SZTE társszervezésében megvalósult versenyen négy bronzérmet szereztek a magyar fiatalok.

Tovább >>>

Az emlékezés titkát kutatják az SZTE szakemberei
Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.

Tovább >>>

Több mint 380 hallgató került be a pótfelvételi eljárás során az SZTE-re
Tovább növelte hallgatói létszámát a Szegedi Tudományegyetem. A 2019-es általános felvételi eljárásban felvett 6159 új hallgató mellett 384 jelentkező került be a pótfelvételi eljárás során az SZTE valamely képzésére.

Nemzetközi robotolimpiát nyertek az SZTE gyakorló iskolájának diákjai
Aranyéremmel tértek haza az SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola diákjai a dániai robotolimpiáról. A négynapos versenyen legóból épített vakvezető kutyájukkal és okosvárosukkal mindenkit lenyűgöztek és hatalmas sikert arattak.

Az SZTE társszervezésében rendezik a 2023-as Nemzetközi Informatikai Diákolimpiát
A Szegedi Tudományegyetem, a Digitális Jólét Program és a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság közös pályázatát ítélte legjobbnak a döntőbizottság, így Magyarország rendezheti 2023-ban a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiát. A rangos tudományos versenynek a Science Park Szeged területén megvalósuló „Látogató Központ és Informatikai Múzeum” épülete ad helyet.

Lénárd Sándor-díjat kapott Gellérfi Gergő
Az Ókortudományi Társaság a római irodalmi és irodalomtörténeti munkásságot jutalmazó Lénárd Sándor-díjjal tüntette ki az SZTE BTK oktatóját, Gellérfi Gergő klasszika-filológust, a Kulturális Örökség és Humán Információtudományi Tanszék tudományos munkatársát.

Tovább >>>

A nemzetközi sportesemények társadalmi hozadékáról írt Polcsik Balázs, az SZTE ÚNKP-ösztöndíjasa
Hogyan változik a lakosság véleménye egy sportesemény alatt? Milyen társadalmi hozadéka van egy nemzetközi sporteseménynek? Polcsik Balázs, az SZTE JGYPK Új Nemzeti Kiválóság Program ösztöndíjasa többek között ezeket a kérdéseket járta körül nyertes pályázatában. A fiatal kutatót tapasztalatairól és eredményeiről kérdeztük.

Tovább >>>

 
 
SZTE Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság 2019
 
 
Website
Facebook
YouTube
Instagram
LinkedIn
RSS
Copyright © 2019. Szegedi Tudományegyetem, Minden jog fenntartva

hírlevél leiratkozás
 






This email was sent to *|EMAIL|*
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
*|LIST:ADDRESSLINE|*

*|REWARDS|*