SZTE magazin

Két keréken száguldó genetikus

Munkaidejükben gyógyíthatatlan betegségek ellenszerét keresik, innovatív találmányok megálmodói vagy éppen a világűr rejtelmeit kutatják. Mire cserélik a fehér köpenyt munka után? Hogyan töltik szabadidejüket a Szegedi Tudományegyetem kutatói? Új rovatunkban ezt a témát járjuk körbe. Elsőként Boldogkői Zsolttal beszélgettünk.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés


Boldogkői Zsolt növényi sejtgenetikusként kezdte a pályáját a szegedi egyetemen, később vírusokkal és agykutatással foglalkozott, jelenleg többek között az öngyilkosság genetikai hátterét kutatja. Véleménye szerint sportolás közben támadnak a legjobb ötletek. Nem hiába érkezik minden nap két keréken a munkába.

 

- Mióta űzi a hobbiját?

 

- A bicaj a hobbi és a sport ötvözése. Négyéves koromban tanultam meg kétkerekűzni, azóta sok bringát elnyűttem már. Elsősorban olyan sportokat művelek viszonylag rendszeresen, amelyhez nem kell sok előkészület, mint például a teniszhez, úszáshoz, vagy a víváshoz, mert ezekre ma már nincs, vagy alig van időm. Egyébként a leggyakrabban futni szoktam, nem tántorít vissza eső, vihar, fagy és havazás sem.



Több ezer kilométert tudhat a háta mögött Boldogkői Zsolt.

 

- Miért szereti, milyen pluszt ad?

 

- A mozgás a legfontosabb. Általában mindent beleadok, amikor futok, vagy bicajozok. Jó érzés megtenni egy távot. Futás után gyalogolok, ilyenkor támadnak a legjobb ötleteim. A sport egyértelműen segíti a szellemi munkát is, és a betegségek elkerülésének is egyik leghatásosabb eszköze.

 

- Volt-e a biciklizéssel kapcsolatban valamilyen érdekes élménye?

 

- Néhány látványos esés lehet ilyen… Szeretek távoli tájakon biciklizni, de itt inkább a tájak mint a bicikli a specifikum.


Az SZTE kutatója jelenleg többek között az öngyilkosság genetikai hátterét vizsgálja.

 

- Mi a kutatási területe?

 

- Az életem során sokféle témával foglalkoztam. Növényi sejtgenetikusként kezdtem a pályámat itt Szegeden. Szegfűket is nemesítettem, később vírusokkal és agykutatással foglalkoztam. Itt az egyetemen eddig elsősorban egy herpesz vírus molekuláris biológiáját kutattam. Új témaként az öngyilkosság genetikai hátterét vizsgáljuk. Sok adatunk van, jelenleg ezek bioinformatikai feldolgozásával foglalkozunk. Nemsokára elindítunk egy nagy projektet, amely az elhízás és az ún. inzulinrezisztencia biológiai/genetikai alapjait vizsgálja. Az inzulinrezisztenciát szokták a cukorbetegség előszobájának is nevezni. Az új projektek igen költségesek, de szerencsére jó kapcsolatot alakítottunk ki a Stanford Egyetemmel, s így hozzáférésünk van a legmodernebb technikákhoz.

 


- Van-e átfedés, kapcsolat a hobbija és a munkája között?

 

- Igen, nagyon szoros. Ha nincs bicikli, nem tudok bejutni a munkahelyemre dolgozni. Ha nem tudok dolgozni, nem keresek pénzt, és nem tudok új biciklit venni.



bzs
További képek a bringázó Boldogkői Zsoltról itt:



Fotók és szöveg: Bobkó Anna



Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Letöltés



SZEM_boritoSZEM_angol
AMM_kulonszamAlmaMater_Magazin_2019_tel
SZTEminarium_cimlapSZEM_klinika_2020_01