SZTE magazin

Olimpiára edzett az SZTE lézerfizikusa

Ha nincs a sorkatonaság, talán az olimpiáig jutott volna Osvay Károly, így a tudomány területén ért el a csúcsra. Az ELI-ALPS lézeres kutatóközpont kutatási technológiai igazgatója ma már csak hobbiból kajakozik.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Munkaidejükben gyógyíthatatlan betegségek ellenszerét keresik, innovatív találmányok megálmodói vagy éppen a világűr rejtelmeit kutatják. Mire cserélik a fehér köpenyt munka után? Hogyan töltik szabadidejüket a Szegedi Tudományegyetem kutatói? Rovatunkban ezt a témát járjuk körül. Ezúttal Osvay Károlyt kérdeztük.


- Mióta űzi a hobbiját?

 

- 1977 júniusában Miskolcon kezdtem el evezni. Mindig sportoltam valamit, először úsztam, foglalkoztam sportlövészettel, majd a kajakra váltottam. Egészen szép eredményeket értem el, többször voltam dobogós az országos bajnokságokon, sőt, ifjúsági aranyjelvényesként rendszeres pénzbeli támogatást, úgynevezett kalóriapénzt kaptunk.

 

evezes
Heti rendszerességgel edz a Maty-éren az SZTE lézerfizikusa.Galéria:





















 


- Miért szereti ezt a sportágat, milyen pluszt ad?


- Agyilag kimos. Kajakozás közben nem azon időzöm, hogy mi történt aznap, mert akkor rosszul húznék, rosszul fognám az evezőt, megbillennék, netalántán bele is borulnék. Ez a sport maximális koncentrációt igényel, így nem marad idő a gondokra.

 

- Legemlékezetesebb élménye a kajakozással kapcsolatban?


- Nem mindennapi élmény, hogy a Maty-éren rendszeresen a legjobb sportolóink mellett edzhetek. Hogy láttam Janics Natasa esküvőjét, vagy volt, hogy egy hal egyenesen a hajómba ugrott. Korábban előfordultak izgalmas helyzetek, például amikor még tinédzser koromban a csapattársaimmal márciusban a Sajón eveztünk. Belehúztam egy nagy kőbe, eltört a lapátom és még be is borultam. Nagy nehezen sikerült valahogy összefércelnünk, de beesteledett, mire visszavergődtünk a vízitelepre - az edzőnk nagy megkönnyebbülésére. Egy másik emlékezetes sztori, amikor a baráti társaságommal mentünk a Rábára vízitúrázni. Mindenki alábecsülte a folyót, mert azt gondolták, a Tiszán már elég tapasztalatot szereztek. Hat hajóból három borult be az első kanyarban a teljes felszereléssel, bográcsostul, krumplistól, sátrastól, ruhástól. Mire célhoz értünk, egyedül én maradtam szárazon.


- Mi a kutatási területe?


- A Szegedi Tudományegyetem Optikai és Kvantumelektronikai Tanszékén működő TeWaTi kutatócsoportot vezetem. Nagy intenzitású, ultrarövid lézerimpulzusok előállításával, vizsgálatával és különböző kísérletekben való alkalmazásával foglalkozunk. Az itteni munkával alapozzuk meg az ELI-ben zajló kutatásainkat. Itt három éve vagyok főállásban kutatási technológiai igazgató. Emellett az egyetemi oktatói munkára sajnos már nem marad időm.


TeWaTi
Hogyan dolgozik egy lézerfizikus? Galériánkból kiderül:






















- Van kapcsolat a hobbija és a munkája között?


- Nem is kevés! Olimpikon szerettem volna lenni, Szöul volt a cél. Azért jelentkeztem Szegedre, a JATE matek-fizika szakára, mert a SZEOL Kajak-kenu Szakosztály már akkor is benne volt az ország három legjobbjában. Az egy éves sorkatonai szolgálat miatt kihagytam az edzéseket, és már nem tudtam visszatérni a csúcsra. Negyedéves voltam a szegedi egyetemen, amikor abbahagytam a versenysportot. Onnantól kezdve csak a tanulmányaimra, a tudományra koncentráltam.


Osvay Károly
Osvay Károly három éve töltötte be az ELI-Alps kutatási technológiai igazgatói posztját.


Fotók és szöveg: Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Letöltés



SZEM_boritoSZEM_angol
AMM_kulonszamAlmaMater_Magazin_2019_tel
SZTEminarium_cimlapSZEM_klinika_2020_01