Bezár

SZTE Magazin

sarkanyhajozas

Különleges vízi sportok a szegedi egyetemen

Különleges vízi sportok a szegedi egyetemen

2016. szeptember 02.
3 perc

A világ egyik legnépszerűbb szabadidős sportját, a sárkányhajózást is kipróbálhatják a Szegedi Tudományegyetem hallgatói. A legaktívabb SZTE-s hallgatókból álló csapat 2016. augusztusában 1:11:02 alatt teljesítette a 8 km-es szegedi Boszorkány kört. Az egyetemisták rendszeresen mérik össze felkészültségüket az Universitas Regattán és az országos Dunai Regattán is.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Olyan különleges vízi sportokat űzhetnek a Szegedi Tudományegyetem hallgatói, mint a vitorlázás és a sárkányhajózás. A kurzusként meghirdetett sárkányhajózás egyik előnye, hogy előzetes ismeretek nélkül is gyorsan megtanulható az evezés technikája és kellemes környezetben, friss levegőn lehet rendszeresen, csoportosan evezni. Az SZTE testnevelés kurzuson biztosít lehetőséget a hallgatók számára, hogy elméleti és gyakorlati vitorlás képzésben részesüljenek, valamint szélcsendes napokon sárkányhajózhassanak. A kötelező testnevelés kurzust teljesítő hallgatók számára a képzés díjtalan. Az előző félévben összevontan meghirdetett kurzusok ebben a félévben külön-külön vehetők fel. Az órákra kezdők és haladók egyaránt jelentkezhetnek, egyedüli előfeltétel az úszni tudás. A kurzus 12 óra előadásból és 12 óra gyakorlatból áll. Az előadások érintik a sportvitorlázás története, a vitorlázás elmélete, kinetikai alapjai, a meteorológiai, vízrajzi, hajózási ismeretek, a szörfözés és a műszaki ismeretek témaköreit. Az alapszintű elméleti ismeretek elsajátítása után, az időjárástól függő ütemezésben zajlik a gyakorlati oktatás a Tiszán.


Az SZTE hallgatói a kurzuson tanultakat és felkészültségüket minden évben az Universitas Regattán mérik össze. A Tiszán, a Boszorkánysziget és a Maros-torkolat közötti távon kitűzött pályán sárkányhajóval 2007 óta folyik a versengés. A verseny célja, hogy a vízi sportokat kedvelők számára a Tisza kínálta lehetőségeket kihasználva biztosítsanak sportolási lehetőséget új rekordok felállítására. A regatta minden sportoló számára lehetőséget kínál az úgynevezett a Boszorkány kör teljesítésére.


A Boszorkány kör helyszíne a Tisza 173 fkm - 177 fkm -ig terjedő szegedi szakasza. Útvonala: a rajthelyről a Maros-torkolat és az Árvízi Emlékmű partra merőleges vonalának érintése után a rajthellyel egyező célba futás, körülbelül 8 kilométer. A sportolók feladata, hogy a lehető legrövidebb futamidő elérése érdekében tudásukhoz mérten az útvonalat célszerűen válasszák meg, és a legjobb teljesítményt érjék el.


A Szegedi Vitorlás Kikötőben a Szegedi ifjúsági Napokon is lehetett sárkányhajózni. A legaktívabb SZTE-s csapat autentikus felkészítését Gyökös Lajos edző végezte. 2016. augusztus 27-én a csapat 1:11:02 futamidő alatt teljesítette a 8 km-es Boszorkány kört és ezzel 2017. évi SZIN belépőt nyertek. A csapatok közötti versengés tovább folytatódik a szegedi Halfesztiválon, az Univeritas és az Iskolai Regattán.


sarkanyhajozas2


Az SZTE sárkányhajós csapata minden évben országos szinten is megméretteti magát. A csoport kitűnő eredménnyel büszkélkedhet: a II. Dunai Regattán első helyezést ért el.


A vízi sportolási lehetőségekről további információ kérhető Kipper Györgytől, az SZTE vitorlázás-sárkányhajózás testnevelési kurzus oktatójától a 0630 978-6313 telefonszámon vagy a kipper.gyorgy@gmail.com címen.


A kurzusfelhívás itt elérhető.



SZTEinfo

Fotó: Kipper György

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek