SZTE magazin

kiemelt_amerikai_vadaszpilotakat_operalnak_SZTE-s_talalmannyal

Világhírű lett az SZTE-n végzett fizikus és orvos találmánya

Hatalmas áttörést hozott a lézeres szemműtétek területén Juhász Tibor és Nagy Zoltán Zsolt találmánya. A szegedi egyetemen végzett szakemberek fejlesztését ma már amerikai vadászpilóták látásjavítására is használják. Az egyedülálló lézeres technológiával már több mint egymillió műtétet végeztek el világszerte.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Szegeden, a Magyar Fizikus Vándorgyűlésen találkozott újra a szegedi egyetem két egykori hallgatója, akiknek találmánya hatalmas áttörést hozott a lézeres szemműtétek területén. Juhász Tibor és Nagy Zoltán Zsolt olyan jelentős egészségügyi fejlesztést tudott véghezvinni, amelyet napjainkban a legmagasabb szinteken alkalmaznak az egészségügyben.


Nagy Zoltán Zsolt 1986-ban végzett a szegedi Szent-Györgyi Albert Orvostudományi Egyetem Általános Orvostudományi Karán, Juhász Tibor 1982-ben szerezte meg diplomáját a szegedi József Attila Tudományegyetemen.


Juhász Tibor találmányának lényege, hogy egy látáskorrekcióra kifejlesztett lézeres gépet továbbfejlesztve alkalmassá tett szürkehályog-műtétek elvégzésére is. – A femto lézer sebet készít a szaruhártyán, megcsinálja a szemlencsenyílást és végül a lencse darabolását is. Ez a három kritikus lépésük ezeknek a műtéteknek, azzal pedig, hogy ezt gépesítettük, tökéletesebbé vált a műtét kivitelezése – magyarázta a kaliforniai egyetem professzoraként dolgozó magyar fizikus a delmagyar.hu-nak.


Az eszközzel 2008-ban végezték az első műtétet itthon, a géppel először Nagy Zoltán Zsolt és csapata operált Budapesten. A magyar találmány külföldön lett világhírű, az egyedülálló lézeres technológia 2011-es bevezetése óta már több mint egymillió műtétet végeztek el a világon. Kötelezően ezt a gépet használják például az amerikai haditengerészet vadászpilótáinak látásjavítására, hiszen kevesebb műtéti kockázattal és gyorsabb felépüléssel jár.


Mindkét professzor a szegedi egyetem hallgatójaként kezdte pályafutását, a fejlesztőcsapat tagjai közt pedig most is több szegedi fizikust találunk – köztük Szabó Gábor, az SZTE rektorának tanítványait. Juhász Tibor és Nagy Zoltán Zsolt jelenleg is a lézeres szemműtétek fejlesztésén dolgozik. A szaruhártya elvékonyodásával járó betegségek gyógyítását egy gyűrű behelyezésének segítségével szeretnék elérni, de lézerkészülékkel gyógyítanák az öregszeműséget is, azt, amikor valaki csak szemüveggel tud olvasni. Ezt egy szaruhártya-állományba ültetett lencsével orvosolnák, amely úgy fókuszálja a fényt, hogy tökéletes látást biztosítson.


Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora a fejlesztés kapcsán így nyilatkozott a delmagyar.hu-nak: az informatikai jellegű találmányokon kívül korábban nem volt magyar fejlesztés, ami elterjedt volna a világon. Ráadásul ez a siker többszörösen is értékelendő, hiszen egy ilyen berendezés kifejlesztése sokáig tart, sok pénzbe kerül, és nagy az esély rá, hogy elbukik. Magyarországon egyelőre egy darab gép van, a SOTE szemklinikáján. A szegedi rektor hozzátette: bár a betegek még nem biztos, hogy megengedhetik maguknak az ezzel a géppel végzett operációt, tudományos munkára viszont lehet, hogy megérné Szegedre is hozni egyet belőle. Már csak azért is, mert itt egy helyen van optika, lézerfizika és szemészet, ami nagy előnyt jelent.

 

SZTEinfo

Fotó: delmagyar.hu

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Letöltés



SZEM_boritoSZEM_angol
AMM_kulonszamAlmaMater_Magazin_2019_tel
SZTEminarium_cimlapSZEM_klinika_2020_01