Bezár

SZTE Magazin

kiemelt_MGK_Jeri_Tamas1

Olimpiára készül az SZTE-s koronglövő világbajnok

Olimpiára készül az SZTE-s koronglövő világbajnok

2016. október 04.
2 perc

200 korongból 198 találattal világbajnoki címet szerzett és világkupa győztes lett Jéri Tamás mezőgazdasági mérnöki szakos hallgató gyorsított korongvadászatban. Gyors reflexek, akaraterő, jó szem-kéz koordináció és sok gyakorlás kell a sikerhez – vallja a tehetséges fiatal, aki a 2020-as olimpiára készül.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

- A családban mindenki vadász és gazdálkodással foglalkozik, így négy éve én is letettem a vadász vizsgát és elkezdtem lőni. Eleinte Csongrádon majd a saját lőterünkön gyakoroltam. Mindig sportoltam, korábban több évig versenytáncoltam, ami jó alapot adott a lövészethez. Ha tehetem, minden nap edzek, de legalább hetente háromszor – meséli Tamás.


Hozzáteszi: a koronglövészet nehéz sportág, gyors reflexek, akaraterő, jó szem-kéz koordináció és sok gyakorlás kell ahhoz, hogy valaki igazán jó legyen benne. „Minden fejben dől el” – fogalmaz. A világbajnokság azért is nehéz, mert összesen 25x8 korongot kell lőni, minden nap 50-et, vagyis 4 napon át kell igazán jó formában lenni. Ez a sportág azért jó, mert élete végéig űzheti az ember, akár 70 évesen is lőhet, persze minél fiatalabb valaki, annál jobbak a reflexei.

 

MGK_Jeri_Tamas3


- A sportolás mellett kevesebb idő marad a tanulásra, ezért is vagyok levelező tagozaton. A Kar dékánja, Horváth József nagyon örül a sikereimnek és támogat, nemrégiben dékáni elismerésben is részesültem – mondja a fiatal tehetség. A Szegedi Tudományegyetem hallgatója kiemelkedő eredményekkel büszkélkedhet, egyéniben és csapatban is sorra éri el a sikereket. Évről-évre a nemzeti válogatott tagja, csapatban 2014-ben világbajnoki címet, 2015-ben európa-bajnoki ezüstérmet szerzett. Egyéniben, 2016. augusztusában 198 találattal világbajnoki címet, 2016. májusában európa-bajnoki címet nyert. Ez a teljesítmény azért is kiemelkedő, mert egyazon évben mindkét bajnokságot megnyerni eddig Tamáson kívül csupán egyetlen lövőnek sikerült.


MGK_Jeri_Tamas2

 

- A világbajnoki cím új távlatokat nyitott. Elhatároztam, hogy skeet-re váltok és Igaly Diánával, a sportág magyar olimpiai bajnokával elkezdek az olimpiára készülni. A skeet sokkal kötöttebb műfaj, ebben a sportágban mindig két korong repül keresztben és az a világ bármely pontján, azonos röppályán repül. Ellentétben a korongvadászattal, amelyben az adott versenyre felépített állandóan változó pályákon kell lőni. 2020-ban szeretnék kijutni Tokióba és bekerülni a döntőbe, a 2024-es olimpián pedig a győzelem a cél. Természetesen a tanulmányokat is tovább folytatom, az alapképzés után a növényorvosi mesterszakot is szeretném elvégezni, és a szakmában elhelyezkedni – sorolta a terveket Tamás.

 

SZTEinfo- Gajzer Erzsébet

Fotó: Jéri Tamás

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek