Bezár

SZTE Magazin

kiemelt_film

SZTE-s hallgató vizsgafilmje a szolnoki nemzetközi filmfesztiválon

SZTE-s hallgató vizsgafilmje a szolnoki nemzetközi filmfesztiválon

2016. október 11.
2 perc

Bekerült a Szolnoki Nemzetközi Képzőművészeti Filmfesztivál versenyprogramjába a Szegedi Tudományegyetem hallgatója, Gillich Anna vizsgafilmje, amelyet a kalocsai Kovács László fazekasmesterről forgatott. A filmet október 12-én vetítik a fesztiválon.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

62 alkotás került be idén a Szolnoki Nemzetközi Képzőművészeti Filmfesztivál versenyprogramjába, köztük a Szegedi Tudományegyetem Kommunikáció- és Médiatudomány szakos hallgatója, Gillich Anna vizsgafilmje is. A kalocsai származású egyetemista szülővárosának fazekasmesteréről, Kovács Lászlóról forgatott portréfilmet Agyagba ragadva címmel.

 

Gillich Anna, az SZTE végzőse a filmfesztivál kapcsán elmondta: a forgatások megszervezése komoly logisztikai feladat volt számára. A nagy mennyiségű leforgatott nyersanyagból utóbb könnyű volt kiválogatni, mi kerüljön be a filmbe. A portré elkészítésében munkatársai Bálint Rolanddal és Jenei Tiborral operatőr-vágók voltak, a filmet konzulense, dr. Kövérné Klucsik Edit javaslatára nevezte be a fesztiválra.

 

A kalocsai születésű Gillich Annát már gimnazista korában érdekelte a televíziózás, gyakornokként dolgozott a Kalocsa TV-nél. Itt nagyon sokat tanulhatott Rausch Réka főszerkesztő és munkatársai jóvoltából. Innen egyenes út vezetett a Szegedi Tudományegyetemre, ahol kommunikációt és médiatudományt hallgatott. Szakdolgozatírás helyett a filmforgatás mellett döntött, a témára pedig gyorsan rátalált: amikor belépett a kalocsai Kovács László műhelyébe, elvarázsolta a sok különleges, egyedi tárgy. Ezért választotta filmje szereplőéül a fazekas mestert, aki a város meghatározó személyisége, sokat tett Kalocsa kulturális fejlődéséért, munkásságát városszerte ismerik és elismerik.

 

Kovács László az 1980-as évek óta tudatosan bővíti műhelyét, többek között olyan kemencét is épített ősi mintára, amely a kelta-kori fazekasságban használt kemence rekonstrukciója alapján épült. Fontosnak tartja a közösségteremtést, a szakmai közösségépítést, hivatásáról pedig így vall honlapján: "A felszálló füsttel egy időben egy anyag tűnik el világunkból visszavonhatatlanul. A katlanban a négy őselem: a víz, a föld,
a levegő és a tűz összeölelkezéséből egy új anyag születik, a kerámia. Hírnök is egyben, hogy a végtelen idővel együtt vigye hírül a jövőnek az embert, aki alkotott.”

 

Gillich Anna SZTE-s hallgató Agyagba ragadva című filmjét október 12-én 15.45-től vetítik a Szolnoki Nemzetközi Képzőművészeti Filmfesztivál versenyprogramjában. Az alkotás trailere itt tekinthető meg.


SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek