kozerthetoen_tulsuly_ETSZK

Közérthetően a túlsúlyról

A túlsúly és annak következményei – a cukorbetegség, a belső szervek, az ideg- és mozgásrendszer érintettsége – súlyos, testi-lelki egészséget károsító, életminőséget csökkentő tényezők. Az ide vezető út hosszú, a legeredményesebb módszer a megelőzés, a szűrés és a korai visszafordítás.

Az anyagcsere zavaraiból adódó metabolikus tünetegyüttes egyre ismertebb jelenség a köztudatban. A világon egyre több túlsúlyos ember él, Magyarországon a felnőtt lakosság több mint 30 százaléka elhízott. A túlsúly nem csupán esztétikai kérdés, számos egészségkárosító hatása is van.


Banai_Maria_ETSZKA túlsúly veszélyei

– A súlytöbblet önmagában egy extra plusz hátizsák, amit mindenhova viszünk magunkkal. Óriási terhelést jelent a csont-, izom- és ízületi rendszerre. Ennek következménye az ízületek kopása, gyulladása, az izmok túlterhelése, a porckorongok degenerációja. A túlsúly korlátozza a légzést, mivel növeli a hasüreg térfogatát, aminek hatására korlátozódik a rekeszizom mozgása. Mindemellett a túlsúly hatására beszűkülnek az artériák, aminek érelmeszesedés lehet a következménye. Fokozódik a szív munkája, ugyanakkor a szívizom sem kap megfelelő mennyiségű tápanyagot és oxigént, ami szívinfarktushoz vezethet. A vénák túlterheltek lesznek, vérrögök képződhetnek, amik a keringéssel a tüdőbe jutva tüdőembóliát okozhatnak – sorolja a túlsúly veszélyeit Barnai Mária, az SZTE Egészségtudományi és Szociális Képzési Kar egyetemi docense.


Mit jelent a metabolikus szindróma?

– A metabolikus szindróma egy összetett anyagcserezavar, ami a helytelen életmód és táplálkozás hatására alakul ki. A tünetegyüttesben szenvedők fizikai teljesítőképessége és életminősége romlik, egyes esetekben pszichoszociális problémák is jelentkezhetnek. Összetevője például a már említett túlsúly és a diabétesz. A szervezet arra törekszik, hogy a vérben a glükóz, vagyis a szőlőcukor szintje állandó legyen. Magas vércukorszint esetén inzulint, alacsony esetében glukagont kezd termelni. A túlsúlyt is eredményező nagy mennyiségű cukorbevitellel kettes típusú cukorbetegség alakulhat ki. Ennek súlyos szövődményei a végtagokat, az agy és a szív ereit érintő betegségek, a hajszálerek szűkülete pedig vesekárosodást, látás csökkenést, vakságot okozhat – hívja fel a figyelmet Barnai Mária.


A legjobb megoldás a megelőzés vagy a nagyon korai beavatkozás

Már gyermekkorban oda kell figyelni a táplálkozásra, a rendszeres mozgásra. Érdemes folyamatosan figyelni a rizikófaktorok alakulását: mérni például a vérnyomást, a testtömeg indexet, a haskörfogatot, a has-csípő, valamint a haskörfogat-testmagasság arányát. Ezek egyszerű, otthon is elvégezhető mérések.


– A diéta mellett a rendszeres fizikai aktivitás a legfontosabb a megelőzésben és a kezelésben egyaránt. Például bizonyított tény, hogy minden 10 kilogramm fogyás mérhető csökkenést okoz a hemoglobinhoz kötött glükóz koncentrációban, ami csökkenti a gyógyszerfogyasztást is. Az inzulint megkötő receptorok érzékenysége fokozható azáltal, hogy az energiaigényüket növeljük a rendszeres testedzéssel. A glükóz és a zsír elégetéséhez nagyon sok oxigén kell, ezért alacsony és közepes intenzitású aerob tréninget végezzünk legalább 40 percig. Körültekintően, életvitelszerűen kell beépíteni a mozgást az életünkbe – javasolja a szakember.


Gajzer Erzsébet

Az Egyetem neve:
Szegedi Tudományegyetem
Rövidített megnevezése: SZTE
Székhelye: Szeged, Dugonics tér 13.
Postacíme: 6720 Szeged, Dugonics tér 13.
Központi telefonszáma: (62) 544-000

C_evszammal

Az egyetem megnevezése külföldi kapcsolataiban:
latinul:
Universitas Scientiarum Szegediensis
angolul:
University of Szeged
németül:
Universität Szeged
franciául:
Université de Szeged

Az egyetem alapítója:
Országgyűlés

Az egyetem felügyeleti szerve:
Emberi Erőforrások Minisztériuma