kiemelt_Sik_Marton_SZEM

Versenyzőt és embert formálni - Interjú Sík Márton olimpikonnal

Sík Márton életében a sport már egyetemi évei alatt is központi szerepet töltött be. Az SZTE-s öregdiák mintegy húsz éven keresztül kajakozott, élsportolóként számos sikert, köztük egy olimpiai 5. helyezést is maga mögött tudhat. Ma a DÉMÁSZ Szegedi Vízisport Egyesület szakmai vezetőjeként támogatja a fiatalokat.

– Nagy köszönet jár az SZTE-nek a lehetőségért, hogy élsportolóként is lediplomázhattam. Soha nem kivételezett velem az egyetem, elfogadták, hogy egyszerre sportolok és tanulok. Olyan támaszokat kaptam, amelyek segítségével összeegyeztethettem a sportot és a tanulást, így teljesíteni tudtam a vizsgákat. Hogy lemaradtam-e valamiről a sport miatt? Nem, nem érzem úgy. Az egyetemi éveim nem a bulizásról, lazulásról szóltak. Ha így nézzük, valóban nagyon sok áldozattal járt. Ennek ellenére azt mondom, annyi pluszt kaptam, hogy mindezeket nem lemondásként éltem meg, sokkal inkább úgy érzem, elcseréltem valami sokkal jobbra. Az SZTE példaértékűen támogatja a sportolókat – ebből tanulva és ezen felbuzdulva most is számos versenyző vesz részt az intézmény képzésein – fogalmazott Sík Márton olimpikon, amikor az egyetemi éveiről kérdeztük.


Sik_Marton


Élsportolóból boldog családapa


– Kiskorom óta sportcentrikusan neveltek: cselgáncsoztam, lovagoltam, úsztam, végül a kajakkenu világa szippantott be. Komolyabban 11 éves koromban kezdtem kajakozni, 29 évesen fejeztem be. Nagyon sokat adott nekem ez a közeg, nem csupán az elért sporteredményeket, hanem azt is, amilyen ember lettem tőle. 2013 őszén fejeztem be a versenyszerű sportot, ami nagyon nehéz döntés volt. Nem sérülés vagy kiégés miatt hagytam abba. Egészen egyszerű okból: akkor már volt két kisfiam. Az embernek ilyenkor mérlegelnie kell, hogy a rövidtávú eredményeket beáldozza-e a hosszú távú sikerért. Évekig a jó eredmény és a mutatók körül forgott minden, míg mostanában számomra a sport nem kihívást jelent, sokkal inkább a megszokott állandóságot. A gyerekeim fociznak, úsznak, kajakoznak és futóversenyeken is rendszeresen részt veszünk. Nem az az elsődleges cél, hogy élsportolók legyenek. Azt szeretnénk, hogy amihez kedvet éreznek, azt kipróbálják, és ha beválik, űzzék.


Sik_Marton2


Szakmai vezetőként az utánpótlásért


Az egykori Élelmiszeripari Főiskolai Kar vállalkozás- menedzsment szakán végzett sportoló ma a DÉMÁSZ Szegedi Vízisport Egyesület szakmai vezetőjeként hasznosítja az egyetemi évek alatt megszerzett tudást.


– A szakmai vezetés feladata az, hogy összefogja a versenyzőket és az edzőket – ez a mi esetünkben 600 tagot és 13 trénert jelent. Emellett különböző iskolai programokat is szervezünk: több osztály tart nálunk testnevelés órákat. Akár ezerre is tehető azok száma, akik – ha nem is napi, de heti rendszerességgel – sportolnak nálunk. Az egyesületnek tovább kell látnia annál, hogy a gyerekek majd jönnek maguktól, mert ez egy sikersportág. A mai világban a sportolókká, a később akár versenyzővé váló gyerekekért küzdeni kell. Sokszor nem is az a döntő, hogy melyik sportágban a legügyesebb egy gyerek, hanem az melyikkel találkozik a megfelelő időben. A sportágunkat és a vízi életmódot próbáljuk népszerűsíteni, de nem csupán a 8–10 éves gyerekeket szeretnénk megnyerni. Van, aki nem akar élsportoló lenni, csupán túrázni szeretne, vagy a közösség miatt sportol. Olyan is előfordul, hogy valaki 18 évesen szeret bele a kajak-kenuzásba. Ezért – többek között az SZTE támogatásával – próbálunk egyszerre versenyzőt és embert formálni a fiatalokból.


Kósa Boglárka

Fotó: Bobkó Anna

Az Egyetem neve:
Szegedi Tudományegyetem
Rövidített megnevezése: SZTE
Székhelye: Szeged, Dugonics tér 13.
Postacíme: 6720 Szeged, Dugonics tér 13.
Központi telefonszáma: (62) 544-000

C_evszammal

Az egyetem megnevezése külföldi kapcsolataiban:
latinul:
Universitas Scientiarum Szegediensis
angolul:
University of Szeged
németül:
Universität Szeged
franciául:
Université de Szeged

Az egyetem alapítója:
Országgyűlés

Az egyetem felügyeleti szerve:
Emberi Erőforrások Minisztériuma