SZTE magazin

gitarosfiu_nyito

Meghódítani a világot egy gitárral

Hart Gábor, a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Kar művész-gitár tanári szakos hallgatója már 12 éve gitározik. A fiatal tehetség a Virtuózok tehetségkutató műsorban a döntőig menetelt, idén pedig az EuroStrings gitárfesztiválon képviseli Magyarországot. A virtuózt fellépéseiről és terveiről kérdeztük.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A ZMK végzős hallgatója, Hart Gábor egyetemi évei alatt már több zenei versenyen is kiemelkedő helyezést ért el, így volt ez a Virtuózokban is. A műsorban a nagyok kategóriájában a döntőig jutott, majd a második helyen végzett. Elmondása szerint, így is hihetetlen számára, hogy egyáltalán idáig eljutott.


– A családomból senki nem zenész, úgyhogy a szemükben a kisebb gitárversenyek nem olyan nagy presztízsűek. Ebből adódóan noszogatott anyukám és nagyapám, hogy jelentkezzek a Virtuózok című műsorba. Kíváncsi voltam meddig jutok majd, ugyanis gitáros még nem ért el túl jó eredményeket hasonló műsorokban. Mivel egyáltalán nem számítottam rá, hogy gitárral is jó helyezést lehet elérni, így az egész műsor alatt teljesen nyugodt voltam. Lehet, hogy éppen ez juttatott el a döntőig. Legnagyobb élményem a műsorral kapcsolatban, hogy két nagy zenekarral is játszhattam. A szegedi színházban zenélek már lassan 3 éve, rock operákban és musicalekben. Viszont ezekben a darabokban nem a gitár áll a középpontban, csupán része a zenekarnak. Az, hogy a versenyben az Operaház és a Liszt Ferenc Kamarazenekar együttesével játszhattam, hatalmas élmény volt, ugyanis ez ritkán adatik meg egy gitárosnak – mondta el Hart Gábor.


gitarosfiu


A műsornak köszönhetően több felkérést is kapott a fiatal tehetség. – Az első felkérésemnek köszönhetően a Miskolcon bemutatott RockGiovanniban zenélhettem. Igaz, egy megosztó darabról volt szó, mégis nagy élmény volt számomra. Emellett óriási megtiszteltetés, hogy Budapesten a Sándor-palotában is felléphettem – mesélte a szegedi egyetem tehetsége.


– A Virtuózok mellett részt vettem más versenyeken is az egyetemi éveim alatt. A második évben volt egy országos gitárverseny, ahol a második korcsoportban megosztva első helyezett lettem, egy szegedi barátommal. Ezután volt egy ifjúsági gitárverseny Nyíregyházán, ahol az egyetemi korcsoportot nyertem meg. Részt vettem a Szegedi Gitárfesztiválon is, ami az EuroStrings európai gitárfesztiválok magyarországi versenye. Ez egy kicsit komolyabbnak bizonyult, ugyanis egy darabot is kellett írni. Ebben sokat segített tanárom, Pavlovics Dávid. Ezen a versenyen is első helyezett lettem. Ennek köszönhetően pedig márciustól, 8 európai országba utazok majd gitárfesztiválokra – tette hozzá a fiatal. A fesztiválsorozatot 16 országban rendezik, az egyes országok nyertesei pedig, összesen 16-an, Londonban versenyeznek egymással.


gitarosfiu2


Az SZTE-s tehetség a szegedi színházban rendszeresen zenél, többek között az Evita rockoperában is láthatta a nagyközönség. – Hihetetlenül örültem a felkérésnek és hatalmas élmény volt számomra. Először a Margitszigeten mutattuk be a darabot 5-6 ezer ember előtt. Később újra visszavittük oda, illetve Szegeden is előadtuk, igazán népszerű előadás volt. Emellett játszhattam már az egyetem rektori épületének dísztermében is, ami nagyon nagy élmény és lehetőség volt. A szegedi gitárfesztiválon is kaptam egy félidőt, ott 50 percet játszhattam. Természetesen emellett kisebb felkérések is vannak, kiállítás megnyitókon, televíziós műsorban is zenéltem már. Rendszeres fellépője vagyok az egyetemi rendezvényeknek, diplomaosztóknak, kulturális fesztiváloknak is – mesélte élményeit.


– A zenei stílusomat illetően elég vehemens vagyok, igyekszem rengeteg virtuóz darabot játszani, ami hozzám közel áll, illetve, olyan kortárs zenéket, ami még hallgatható. Számomra fontos, hogy amit előadok, azt szeresse a klasszikus zenét kedvelő tömeg, de az is, aki csak azért jön be az utcáról, mert szereti a gitárt és kíváncsi rá. Szerencsésnek érzem magam, mert úgy gondolom, eddig mindig jól választottam meg a zenei repertoáromat. Tisztában vagyok azzal, hogy mennyi elég a komolyzenéből egy fellépésen, és szerintem ez fontos. Úgy gondolom, hogy aki ma komponál, arra hat a könnyűzene is. Ezeket pedig könnyen felismerem, és könnyen megtanulom, és úgy érzem, hogy nagy energiabombaként elő is tudom adni őket. Pihenésként lassú darabokat is játszom, így a lírai, romantikusabb énem is megmutatkozhat. Mindig érzelmekből, tapasztalatokból táplálkozom, és ezeket megpróbálom közvetíteni is. Éppen ezért inkább átírásokkal foglalkozok. Általában valamilyen hangszercsoportról írok át zenéket gitárra, például könnyűzenei együttesekről vagy jazzformációról egyszál gitárra. Főként könnyűzenéket dolgozok így át, de természetesen komoly zenével is foglalkozok – tette hozzá Hart Gábor.


gitarosfiu3


A fiatal tehetség a későbbiekben gitártanítással szeretne foglalkozni. Éppen ezért az SZTE ZMK doktori programjába való felvételit fontolgatja. Elsődleges célja, hogy olyan embereket taníthasson, akik a zeneszeretete miatt vágnak bele a tanulásba, ugyanis eddigi tapasztalatai alapján sokkal gyorsabban tanulnak a jelentkezők, hogyha olyan zenéket tanulnak, amiket szeretnek.


SZTEinfo- Kocsis Bernadett

Fotó: Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Letöltés



SZEM_boritoSZEM_angol
AMM_kulonszamAlmaMater_Magazin_2019_tel
SZTEminarium_cimlapSZEM_klinika_2020_01