SZTE magazin

Mozaik

2018. augusztus 22.

Kortárs író, Grecsó Krisztián műveit elemzi, a vidékiség problémakörét feszegeti Szántai Márk, a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar doktorandusza. Az ifjú kutatót arról is kérdeztük, miként segíti tervei valóra váltását az Új Nemzeti Kiválósági Program két alkalommal elnyert ösztöndíja.

2018. augusztus 02.

A Belgrádban megrendezett uszonyosúszó egyetemi világbajnokságon képviselték hazánkat a Szegedi Tudományegyetem hallgatói. Az SZTE-s csapat a 4X100 m-es váltóban ezüstérmet szerzett.

2018. július 03.

„Nincs forradalom.” „Zökkenőmentes az őrségváltás.” Ez az üzenete annak, hogy 2018 eleje óta a Szegedi Tudományegyetem búcsúzó és leendő rektora is részt vesz a kabinet és a szenátus ülésein, vagy együtt jelenik meg például a tavaszi állásbörzén és a hasonló rendezvényeken, közösen tárgyal mondjuk a kínai delegációval. Így aztán természetes, hogy a két professzort, a rektori megbízatása utolsó heteit töltő Szabó Gábort és az SZTE kormányrúdja átvételére készülő Rovó Lászlót közös interjúra, a 2018. július 1-jei fordulattal kapcsolatban számvetésre és jövőbe nézésre kérte a Szegedi Egyetem Magazin.

2018. június 15.

Szegeden, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Nukleáris Medicina Intézetében is elérhető az a vizsgálat, amely a korábbiaknál jóval nagyobb biztonsággal mutatja ki az Alzheimer-kórt – már a betegség korai fázisában. Az elbutulással és leépüléssel járó betegség nem gyógyítható, de a folyamat – ha időben diagnosztizálják – lassítható.  

2018. június 14.

A Szegedi Tudományegyetemről indult Szabados Ágnes, a közismert televíziós műsorvezető. Az RTL Klub hétvégi híradójának szerkesztője 2018. június 11-én a 89. Ünnepi Könyvhét vendégeként mesélt az általa elindított Facebook kihívásról, melynek sikere igazolja, követőit sikerült „jó irányba provokálni” az akciója címével: „Nincs időm olvasni…”

2018. június 08.

A képregény műfaja alkalmas arra, hogy a gyerekekkel megszerettessük az olvasást – vélik a franciák. E „receptet” az SZTE gyakorló iskola elsőseivel együtt próbáltuk ki az Alliance Francaise de Szeged könyvhetet nyitó interaktív foglalkozásán. A „Kalandozás a gombaházak között – 60 éves a Hupikék Törpikék” programot 2018. június 9-én délelőtt megismétlik.

2018. május 15.

Folytatódnak az SZTE Tanulási Eredmény Alapú Képzésfejlesztő Műhely képzései, amelyek az új képzési és kimeneti követelményekhez illeszkedő tanulási eredmény alapú tantárgy- és tananyagfejlesztés eredményes megvalósításához nyújtanak módszertani támogatást.

2018. március 27.

A rövidpályás gyorskorcsolyázók váltójában országos rekorddal a negyedik helyen végzett a phjongcshangi téli olimpián a magyar női csapat. A váltó SZTE-s tagját, Kónya Zsófia pszichológia szakos hallgatót a mezőnyről és terveiről kérdeztük.

2018. március 19.

Márton Anita szerezte a magyar pályaatlétika első világbajnoki aranyérmét. A Szegedi Tudományegyetem volt gyógypedagógus hallgatója ismét remekelt: ezúttal a birminghami fedettpályás világbajnokságon a világ idei legjobb eredményével, országos csúccsal, 19,62 méterrel nyerte a női súlylökést.

2018. február 28.

A Cambridge-Szeged Society tagjai látták vendégül az SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny győztes csapatát. A budapesti Baár-Madas Református Gimnázium diákjai és felkészítő tanáruk négy napot töltöttek Cambridge-ben - abban a városban, ahol a Nobel-díjas Szent-Györgyi Albert is élt és dolgozott. Megnézték az eredeti C-vitamint, és fogadta őket a világhírű egyetemi város polgármestere.

2018. február 13.

A matematikai káoszelmélet eredményei – többek között – a vérképzőrendszer, a szív és az érrendszer, az idegrendszer kóros elváltozásainak megértésében és kezelésében segíthetnek. Új megközelítéssel „tesz rendet” a Mackey-Glass egyenlettel leírható „szabálytalanságban”, szelídíti meg a káoszt Kiss Gábor és Röst Gergely, a Szegedi Tudományegyetem két matematikusa.

2018. február 12.

A legkisebbek manapság már okos eszközökkel a kezükben nőnek fel, ezért fontos, hogy a digitális olvasás módjait az őket nevelő netgenerácóval is megismertessük – vallja Magonyné dr. habil. Varga Emőke. A Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar Művészettel az Oktatásért Kutatócsoportjának vezetőjét az interaktív mesekönyvekkel kapcsolatos kutatásokról kérdeztük.

2018. január 17.

Emléktábla elhelyezésével tisztelegtek a hat évvel ezelőtti etiópiai fegyveres támadásban elhunyt útitársaik, barátaik, a Szegedi Tudományegyetem két munkatársa – Fábián Tamás geográfus és Dr. Szabad Gábor kutatóorvos – emléke előtt az Afrikából 2018. január 8-án hazatért expedíció tagjai.

2017. december 05.

Először rendezett perszimulációs versenyt a szegedi joghallgatóknak a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar Bűnügyi Tudományok Intézete és a Szegedi Törvényszék. A joghallgatók vetélkedőjén elsősorban eljárásjogi szempontokat minősített a rangos szakmai zsűri.

2017. november 10.

A Budapest Noir című film a magyar alkotások közül elsőként képviseli a hard-boiled krimi műfaját. A film alapjául szolgáló könyvsorozat első része – ugyanezen a címen – nemzetközi sikereket ért el. Szerzője Kondor Vilmos, az SZTE öregdiákja.

2017. november 02.

Szent-Györgyi Albert édesanyja Szegeden hunyt el, a Belvárosi temetőben nyugszik. A sírját a mindenszentek ünnepe és a halottak napja előtt gondozó szegedi diákokkal a C-vitamin szülőhelyének is nevezett épületben, a Déri szakközépiskolában találkoztunk.

2017. október 26.

Dóczi Attila - vagy ahogy követői ismerhetik, Attis – alig egy éve gyárt videókat a Youtube-ra, két csatornáján összesen mégis nagyjából 76 000 feliratkozóval büszkélkedhet. Előbb az Animegyetem nevű csatornát hozta létre, majd belekezdett a Tanulom Magam című, főként pszichológiai témákat rövid videókban feldolgozó csatornája szerkesztésébe.

2017. október 21.

Hogyan lett 1956 szikrájának csiholója a szegedi Magyar Egyetemisták és Főiskolások Szövetsége? A MEFESZ 1956. október 20-i szegedi nagygyűlésének követeléseit miért tették magukévá az ország egyetemistái és forradalmárai? Ezekre a kérdésekre a ma diákjai számára is átélhető és érthető válaszokhoz, az oktatáshoz többféle módszert kínál az MTA-SZTE Elbeszélt Történelem és Történelemtanítás Kutatócsoport.

2017. október 06.

Neked a divat mondja meg, hogy ki vagy? – tette fel a kérdést Dr. Fekete Marianna a Kutatók Éjszakáján. Az SZTE Bölcsészettudományi Kar Szociológia Tanszék oktatója érdekes tényekkel fűszerezve mutatta be új kutatási területét, a divatszociológiát. Megtudhattuk például, hogy miért alakult ki a paróka, vagy az abroncsszoknya nagy divatja.

2017. október 06.

A 2017-es Kutatók Éjszakáján az SZTE Igazságügyi Orvostani Intézetben jártunk, ahol Dr. Kereszty Éva egyetemi docens mutatott be egy oktatási, demonstrációs és kutatási anyagból álló kiállítást.

2017. október 03.

Első díjat nyert az Országos Tudományos Diákköri Konferencián, és egyedül épített a lézernyaláb tulajdonságait mérő szenzort. Felsőfokon beszél németül, angolul olvas szakcikkeket, miközben kínaiul tanul. A kollégiumában segíti az önképzőkör munkáját, s emellett egy új kutatási projekthez számítógépes szoftvert ír. Ő Antalicz Balázs, a Szegedi Tudományegyetem MSc-képzéses fizika szakos hallgatója, akitől leckét kaptunk lendületből és szakmai elhivatottságból.

2017. szeptember 11.

Magyarország leghíresebb macskájának, Erzsébet Fenevadovának majd 50 ezer követője van a Facebookon. Az oldal adminisztrátora, Erzsi gazdája egy volt szegedi bölcsészhallgató, Homonnay Gergely, aki szerint szórakoztatva lehet a legkönnyebben tanulni. Az oldal követői így mélyülnek el Petrarca és Shakespeare szonettjeiben.

2017. augusztus 31.

Sík Márton életében a sport már egyetemi évei alatt is központi szerepet töltött be. Az SZTE-s öregdiák mintegy húsz éven keresztül kajakozott, élsportolóként számos sikert, köztük egy olimpiai 5. helyezést is maga mögött tudhat. Ma a DÉMÁSZ Szegedi Vízisport Egyesület szakmai vezetőjeként támogatja a fiatalokat.

2017. augusztus 02.

Gyakorlati tudáselemeket, vállalkozói ismereteket építenek be az SZTE oktatási rendszerébe, miközben a képzések közül újabb 10 duális, 30 pedig az újdonságnak számító kooperatív formában is elindul a következő 3 évben. Az egyetemi oktatáshoz kötődő szolgáltatásokat is fejleszti az SZTE az egyik EFOP-pályázata sikerének köszönhetően. A munkába az SZTE 12 kara közül 7 aktívan bekapcsolódik.

2017. július 25.

Az Európai Unió és Magyarország büntetőjogi kérdéseivel ismerkedik több mint húsz kínai egyetemista az SZTE Állam- és Jogtudományi Karán. A 2017. július 10. és augusztus 1. közötti nyári egyetem hallgatói a délelőtti előadások után – többek között – rendőrségi droglaborba és a Csillag börtönbe is eljutottak – a helyszínelők nyomában járva.

2017. július 21.

Szegedi egyetemi unikum a hungarológia program: a magyar kultúrát, illetve a magyart idegen nyelvként tanító szakembereket képeznek, lektorokat támogatnak, nyári egyetemet szerveznek. A lektorként néhány szemesztert külföldön töltő SZTE-oktatók élménybeszámolóján jártunk, az SZTE Hungarológia programja vezetőjével beszélgettünk.

2017. július 10.

Átadni – ez a kulcsszava az utazóként a világot és Magyarországot járó szegedi geográfusnak, Szilassi Péternek. „A Magyar Földrajzi Társaság 140. közgyűlése Szilassi Péter Etiópiai utazásának előadásokban, könyvben közreadott eredményeiért, a Magyar Földrajzi Múzeum támogatásáért, földrajzi közéleti tevékenységéért Teleki Sámuel érmet adományozza.” E hír hátterére kíváncsian kérdeztük munkájáról és kedvteléseiről a Teleki-érem legújabb tulajdonosát, Szilassi Péter geográfust, az SZTE docensét.

2017. július 06.

Alternatív energiaforrással működő járműveket fejlesztenek, folyamatosan javítják teljesítményüket, így a legjobb magyar egyetemi csapatként ünnepelték az SZTE hallgatóit a Shell Eco Marathon franciaországi fordulójában. A járművekről és a versenyekről három szegedi egyetemistát kérdeztük.

2017. június 27.

„Sikereknek talán legfontosabb forrása” a szellemisége – hangzott el a Szegedi Tudományegyetem Bolyai Intézetéről, amely „mindig arra nevelte a benne dolgozó matematikusokat, hogy találják meg az egyensúlyt a tanítás és a kutatás, a szigorúság és a barátság, az önmegvalósítás és a szolgálat között”. Az így méltatott SZTE Bolyai Intézet Magyar Örökség díjat kapott.

2017. június 23.

A tanulási képesség életkortól, míg a felidézés és az alkalmazás képessége egyéni adottságtól függ – állapították meg a Nemzeti Agykutatási Program támogatásával működő SZTE ÁOK Élettani Intézet Szenzomotoros Kutatólaboratóriumának munkatársai. A csoport vezetőjével, Nagy Attila egyetemi docenssel beszélgetve azt is megtudtuk: a migrén a kognitív képességeket is jelentősen rontó változást okoz az agyban.

2017. június 14.

A regényektől a „villámköltészeten” át a „hatszavasokig” terjedt a skála a 88. Ünnepi Könyvhét szépirodalomhoz és a Szegedi Tudományegyetemhez egyaránt kötődő rendezvényein. Az első magyar regény szerzőjének, Dugonics Andrásnak a szegedi szobra közelében a „magasirodalom” és „villámköltészetnek" nevezett új műfaj, a slam poetry is szerepet kapott.

2017. június 01.

Három könyvheti rendezvény közül kettő kötődik a Szegedi Tudományegyetemhez – derült ki a 2017. június 6-16. közötti szegedi programkínálatból. A 88. Ünnepi Könyvhéten sem csak a tudomány népszerűsítéséből vállal részt az SZTE.

2017. május 24.

Több sportágban is sikeresen szerepeltek a Szegedi Tudományegyetem hallgatói a tavaszi szemeszterben. A Magyar Egyetemi-Főiskolai Országos Bajnokságon például asztalitenisz, squash és súlyemelés ágban teljesítettek eredményesen, de megméretették magukat a 2017-es Dunai Regattán is.

2017. április 24.

Levélben írt köszöntőt a miniszterelnök és az igazságügyi miniszter, énekelt és zenélt a francia nagykövet, verset mondott a klinikai orvos, emlékeit idézte az államtitkárként közismert egykori tanítvány, méltatta tanárát a pedagógussá lett egykori diák… Így ünnepelték háromszáznál is többen Kovács Bélát, a szegedi egyetem gyakorló gimnáziuma legendás francia-latin-magyar szakos tanárát 100. születésnapja alkalmából.

2017. április 20.

Átlagban 525 hallgató tanul élményszerűen az SZTE Mentor(h)áló egy-egy programján. A 2017. tavaszi szemeszter eddigi 11 előadása közül 6 „teltházasnak” minősíthető. Legutóbb Csányi Vilmos etológustól azt tanulhattuk, hogy a nyelv tette azzá az embert, ami.

2017. április 10.

Szentes város önkormányzata 2014 májusában pályázott „Szentes Szecessziós Ház” címmel a Norvég alaphoz, és 300 millió forintot nyert el. Az épületet mintegy kétharmad kamionnak megfelelő mennyiségű kerámia fogja díszíteni, a munkálatokban pedig az SZTE JGYPK Rajz-Művészettörténeti Tanszékén tanuló hallgatók is részt vehettek.

2017. március 24.

Félszáz vetélkedővel a háta mögött 3 alkalommal is résztvevője volt az SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Versenynek Árva Hédi. A debreceni középiskolásból e vetélkedő hatására biológia szakos hallgatóvá lett szegedi egyetemistát a versenyszellem kialakulásáról és hatásairól, a tudományterületek kapcsolatairól is kérdeztük.

2017. március 16.

Pleskonics András, Plesi, avagy Dr. Rock – aki egy kicsit is jártas a szegedi zenei élet területén, annak feltételezhetően ismerősen csengenek ezek a nevek. Plesi 11 éve jegyzi az általánosan művelő tantárgyak körébe sorolt Rocktörténet nevű kurzusát a Szegedi Tudományegyetemen, minden szemeszterben óriási az érdeklődés a kurzus iránt.Pleskonics Andrással a klub 5 éves fennállása alkalmából beszélgettünk.

2017. március 07.

Wodala Márk, a Szegedi Tudományegyetem volt hallgatója mintegy húsz éve szinkrontolmácsként tevékenykedik. Számos neves rendezvényen, konferencián dolgozott már, legutóbb a 2017-es Oscar díjátadó gálát. Szegeden született, most Budapesten él, gyakran hívják külföldre is dolgozni. Édesapja szintén tolmács, édesanyjáról pedig egy díjat is elneveztek, amit húsz éven keresztül adtak át az SZTE angol tanszékén tanuló, kiemelkedő teljesítményt nyújtó hallgatóknak. Interjúnkban Wodala Márk többek között a szinkrontolmácsolás kihívásairól, az Oscar gáláról, és az SZTE-n eltöltött éveiről mesélt nekünk.

2017. február 27.

Miért érdekes a gyereknyelvben a „hát” és az „izé”? Mi a dolga a nyelvésznek egy informatikai cégnél? E kérdésekre is választ kaptunk az SZTE BTK doktoranduszával és predoktorával beszélgetve az Új Nemzeti Kiválóság Program ösztöndíjátadó ünnepségén.

2017. február 10.

Az SZTE-n végeztem, mesterségem címere sorozatunkban a szegedi egyetemen végzett egykori diákok sikereit mutatjuk be. Ezúttal Szita Szilviát kérdeztük, aki magyar-német szakos tanárként diplomázott, ma Hollandiában él. Magyart mint idegen nyelvet és németet tanít, német és magyar nyelvkönyveket készít, de foglalkozott holland nyelvű regények fordításával is, sőt egy ideje verseket is publikál.

2017. február 07.

Hat éve él a katalán fővárosban, Barcelonában Horváth Dóri. Nyelviskolában tanított, most egy bölcsődében angol nyelvű dadus. Barcelona olvasztótégely: a katalánok és spanyolok mellett sok külföldi él a tengerparti városban. Dóri szabadidejében sportol: korábban röplabdázott, majd futott – rajhoz állt a barcelonai félmaratonon is -, most pedig táncol. Honvágya már nem annyira erős, de a barátai, a megtartó kapcsolati háló nagyon hiányzik neki itthonról.

2017. január 26.

Bodó Réka és Bodó Angéla az SZTE GTK volt hallgatói, jelenleg mindketten Belgiumban élnek. Réka a Siemens-nél dolgozik Leuven-ben, Angéla a Sony-nál Brüsszelben. A kétnyelvű, flamand-vallon országban szinte mindenki beszél angolul, így a kommunikáció nem jelentett gondot számukra, az ügyintézés gyors és zökkenőmentes a külföldi munkavállalóknak is. A magánélet és a munka élesen elválik egymástól, a munkában lehet hibázni is, a lényeg a tanulság és a hatékony megoldás. Páros interjúnkban nemcsak a belga munkamorálról és fizetésről esik szó, de arról is, hogy mi hiányzik a legjobban Magyarországból a testvérpárnak.

2017. január 17.

Az SZTE-n végeztem, mesterségem címere sorozatunkban a szegedi egyetemen végzett egykori diákok sikereit mutatjuk be. Ezúttal Menyhei Szabolccsal beszélgettünk, aki rajztanárként diplomázott, ma Londonban az ILM-nél mozifilmek vizuális effektjeivel foglalkozik. Olyan nagysikerű produkciókon dolgozott már, mint a Star Wars legújabb epizódja, az Ant-Man és a Thor 2.

2017. január 04.

Agyhullámok – Memória – Kreativitás címmel ismeretterjesztő
előadást tartott Freund Tamás akadémikus. Az SZTE Mentor(h)áló programján az is kiderült, az „agydíjas” kutató miért kórista és mi köze lehet az SZTE Alma Materhez.

2016. december 13.

Vacsora Zsuzsival - ez a neve Szeged legfrisebb kultzenekarának. Először 2013-ban léptek fel, egy évvel később jelent meg saját kiadásban Könnyű című EP-jük. A zenekar tagjainak zöme a szegedi egyetemen szerzett diplomát. A zenekar énekes-zeneszerző szövegírójával, Fazekas Gáborral beszélgettünk, aki az SZTE-BTK-n szerzett diplomát, most pedig a Biotic Gyógyszerészeti Kft. kreatív vezetője.

2016. december 12.

Kékegyi Szimonettát, az SZTE hallgatóját, az Egyetem Arca 2016 cím birtokosát választották Szeged Szépének a kilencedik alkalommal megrendezett Szeged Szépe gálán. Az SZTE testnevelő-edző szakos hallgatója szerint a természetesség mindennél fontosabb.

2016. december 05.

Az SZTE-n végeztem, mesterségem címere... Új sorozatunkban a Szegedi Tudományegyetemen végzett egykori diákok sikereit mutatjuk be. Ezúttal Pekár Tamással beszélgettünk, aki egy genfi multicégnél jogtanácsos.

2016. november 21.

Kreatívan bemutatni tudományos ötleteiket, projektjüket a nagyközönség számára – ez a feladata a Sci-ndikátor Országos Tudománykommunikációs verseny résztvevőinek. Nyerki Emilre és Mihalkó Józsefre, az SZTE két hallgatójára a közönség is szavazhat.

2016. november 16.

„…Szabad élet, szabad madár…” Ezzel a címmel hirdetett a hallgatóknak fotópályázatot a Szegedi Tudományegyetem Kulturális Iroda. A felhívásra készült fényképek között beszélgetve nyertes pályázókat is kérdeztünk arról, mit jelent számukra az önkifejezés képi formája, mit jelent a szabadság.

2016. november 11.

Kónya Zsófia a Szegedi Tudományegyetem sportpszichológia szakos hallgatója csatlakozott a magyar rövidpályás gyorskorcsolya-válogatotthoz és máris a világcsúcs közelébe jutáshoz segítette a váltót. Edzője szerint Zsófia hosszú távon is kulcsfontosságú tagja lehet a magyar válogatottnak.

2016. november 10.

Kiválóan teljesítenek a szegedi egyetem Mezőgazdasági Kar hallgatói: Dobos Dorina az országos bajnok SZTE-s gazdászcsapat tagja és Jéri Tamás világbajnok sportlövő a Rádió 7 „Házunk Táján” című új műsorában mutatkoztak be.

2016. november 04.

A Kalifornia állambeli Stanfordból segít magyar kóbor kutyákon Tombácz Dóra, a Szegedi Tudományegyetem Orvosi Biológiai Intézetének munkatársa. A jótékony munkában olimpiai bajnok pólósok, Kovács Ágnes olimpikon úszó és Kemény Dénes a vízilabda-szövetség elnöke is segíti.

2016. október 25.

A szabad enciklopédia, a Wikipédia hasznáról és közösségéről is kérdeztünk szegedi egyetemistákat, könyvtárosokat. A mérlegkészítésre az kínált alkalmat, hogy az 1956-os szócikkek gyarapítására szervezett szerkesztő maratont az SZTE Klebelsberg Könyvtár 12 óra 56-ért címmel. Az egyetemi bibliotéka továbbra is segíti az internetes lexikon használóit és szerkesztőit.

2016. október 18.

Az ötletpályázat célja, hogy egy sorozatgyártásra alkalmas, több helyszínen is elhelyezhető, közösséget és emberi személyes kapcsolatokat építő Okospad szolgáltatásokra adjanak felhasználói ötleteket egyetemi és főiskolai hallgatók. A pályamunkákat november 11-ig várják.

2016. október 11.

Bekerült a Szolnoki Nemzetközi Képzőművészeti Filmfesztivál versenyprogramjába a Szegedi Tudományegyetem hallgatója, Gillich Anna vizsgafilmje, amelyet a kalocsai Kovács László fazekasmesterről forgatott. A filmet október 12-én vetítik a fesztiválon.

2016. október 04.

200 korongból 198 találattal világbajnoki címet szerzett és világkupa győztes lett Jéri Tamás mezőgazdasági mérnöki szakos hallgató gyorsított korongvadászatban. Gyors reflexek, akaraterő, jó szem-kéz koordináció és sok gyakorlás kell a sikerhez – vallja a tehetséges fiatal, aki a 2020-as olimpiára készül.

2016. szeptember 29.

Dr. Zsigmond Zoltán tanszékvezető főiskolai docens és Dr. Zsigmondné dr. Pap Éva főiskolai docens a Hohhot Inner Mongolia Academy of Arts egyetemen tartott zongora mesterkurzust 20 tehetséges kínai növendéknek. A 10 napos látogatás során nagysikerű szóló és négykezes zongoraestet is adtak.

2016. szeptember 08.

Ötezer gumikacsát indítottak útnak a Tiszán szombaton délután a Nemzetközi Tiszai Halfesztiválon. A jótékonysági gumikacsaversennyel a Rotary Club Szeged Dóm gyűjtött adományt az SZTE Gyermekgyógyászati Klinika és Gyermekegészségügyi Központ Gyermeksebészeti Osztályának.

2016. szeptember 02.

A világ egyik legnépszerűbb szabadidős sportját, a sárkányhajózást is kipróbálhatják a Szegedi Tudományegyetem hallgatói. A legaktívabb SZTE-s hallgatókból álló csapat 2016. augusztusában 1:11:02 alatt teljesítette a 8 km-es szegedi Boszorkány kört. Az egyetemisták rendszeresen mérik össze felkészültségüket az Universitas Regattán és az országos Dunai Regattán is.

2016. július 26.

A Szegedi Tudományegyetem Gyakorló Gimnázium és Általános Iskolában tanul angol szakon Kriveczky Villő a 2016-os Anna-bál szépe. A 17 éves fiatal évek óta modellkedik, ennek ellenére nagyon meglepte, hogy őt választották a bál szépének.

2016. július 12.

Kosara Géza, az SZTE TTIK első éves matematika szakos hallgatója bronzérmet szerzett a 2016-os görögországi egyetemi uszonyosúszó-világbajnokságon. A kétszeres junior Európa-bajnok búvárúszó 6. helyezett világbajnoki címmel is dicsekedhet.

2016. július 05.

A szerbiai Topolyán megtartott nyílt vízi országos úszóbajnokságon mind az 5, mind a 10 kilométeres távon megszerezte az országos bajnoki címet Farkas Tamás, az SZTE JGYPK rekreációszervezés és egészségfejlesztés szakos hallgatója. Az óbecsei származású fiatal már két világbajnokságra is kijutott, jelenleg az Európa Bajnokságra készül.

2016. június 16.

Jó hírünk van a szegedi egyetemisták számára: a nappali tagozatos SZTE-s hallgatók az elővételes bérlet áránál is olcsóbban, 12990 forintért juthatnak hozzá SZIN belépőjükhöz.

2016. június 14.

Kölcsönható részecskék elméleti vizsgálatával és integrálható rendszerek kutatásával foglalkozik Görbe Tamás Ferenc. Az SZTE doktorjelöltje szabadidejében sem nélkülözi a matekot: absztrakt matematikai objektumokat ábrázoló fonalgrafikákat készít és egy matematikai-fizikai témájú blogot vezet.

2016. június 06.

Tanszereket, füzeteket, íróeszközöket gyűjt ghánai kisiskolásoknak a Szegedi Tudományegyetem hallgatója, Vangel Márk. A hobbi DJ-ként tevékenykedő egyetemista a jótékonykodást zenével népszerűsíti.

2016. június 03.

Olcsó és a piacon egyedülállónak mondható laktóz szenzor fejlesztésén, műretina modell kialakításán és az orvos migráció okainak feltárásán dolgozik Nyerki Emil, az SZTE Természettudományi és Informatikai Kar hallgatója. A mentálisan megterhelő labormunkát zászlóforgatással, antik művek olvasásával és egy fantasy trilógia írásával piheni ki.

2016. május 26.

Vonalak és versek, egyetemisták és alkotók. A Szegedi Tudományegyetem 7 hallgatója mutatkozhatott be a Somogyi-könyvtárban a Szegedi Tudományegyetem Sófi József a Szegedi Tehetségekért Alapítvány támogatásával. Öt éves a Fiatal tehetségek a Somogyi-könyvtárban sorozat, amelynek 5 tárlata közül az egyikre, az ötödik programra kukkantottunk be.

2016. május 24.

A Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán másodéves Bognár Anna. A pszichológia szakos hallgató az Orfűn megrendezett Középtávú Quadratlon Világbajnokságon a dobogó legfelső fokára állhatott fel.

2016. május 23.

Óraadóként dolgozik a szegedi egyetemen Sefcsik Tamás pszichológus. A törökszentmiklósi oktató úgy hét évvel ezelőtt kezdett el komolyabban foglalkozni a kávéval és kávézással – írja a szoljon.hu. Nem csak hogy utána olvasott, de otthoni kávéfőzőjét is jobbra cserélte, sőt, kávéőrlőt és kávé pörkölőt is vásárolt otthonra.

2016. május 20.

Macska, fuvola, toll és számológép. Négy jellegzetesség, mely Szénási Eszter, az SZTE Természettudományi és Informatikai Karának másodéves matematika szakos hallgatójának egy-egy attribútuma lehetne.

2016. május 13.

Munkaidejében a szén-dioxid újrafelhasználhatóságának lehetőségeit kutatja, szabadidejében robotokat épít, innovatív napkollektor rendszert fejleszt, vagy épp animációs filmeket gyárt. Hobbijait a tudományos munkával is összekapcsolja Kecsenovity Egon, az SZTE TTIK tudományos segédmunkatársa.

2016. május 19.

Kapi Pétertől, a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar történelem-latin tanár szakos hallgatójától nem áll távol sem a tudomány, sem a konyha. E furcsának ható kettősségről, és a két foglalatosság összekapcsolódásáról beszélgettünk.

2016. április 19.

Szösszenetekkel kezdte, mára sikerkönyvekkel népszerűsíti a tudományt Nyáry Krisztián. A bestseller íróvá lett irodalomtörténész az SZTE Metor(h)áló programjának vendégeként tartott „továbbképzést” a pedagógusoknak.

2016. május 04.

Rövid idő alatt ért el jelentős sikert a hazai pop piacon a Belau: a zenekarra az HBO már akkor felfigyelt, amikor kijött az első klipjük. Most jártak Szegeden, a JUGYU-napokon adtak koncertet. A zenekart alapító Kedves Péter azt mondta: meglepően jó volt a fogadtatásuk, és máskor is szívesen visszajönnek Szegedre fellépni.

2016. április 19.

Selfie című vándor-fotókiállításával vált ismerté Tóth Tamás Sándor, az SZTE tanító szakos hallgatója. A hátrányos helyzetű gyerekekkel foglalkozó egyetemistával a fotózásról és a társadalmi problémákat feltáró tárlatáról beszélgettünk.

2016. április 12.

A problémamegoldásra ösztönöz az SZTE Jakucs László földrajzversenye. Az ötödik alkalommal megszervezett vetélkedő döntőjét, 2016. április 9-én a bonyhádi evangélikus gimnázium csapata nyerte. 4 ország 36 iskola 104 csapata, összesen 208 diák kapcsolódott be a tehetséggondozást szolgáló idei programba.

2016. március 23.

Három szegedi egyetemista szervezésében járja az országot az a mobil szabaduló szoba, amely hátrányos helyzetű fiataloknak nyújt sikerélményt. A Magyarországon egyedülálló Fortély-sátor, nemcsak innovatív, de társadalmi célt is szolgál.

2016. február 24.

Fekvenyomásban és erőemelésben is világbajnok Köteles Mária, aki a szegedi egyetem egészségtudományi karán készül az ápolói hivatásra. A saját sportágadat megtalálva fejlesztheted önmagadat testileg és szellemileg, növelheted a lelkierődet. Ez Köteles Máriának, az ápolónak készülő szegedi egyetemistának, a jó tanuló ösztöndíjasnak, a kitüntetett véradónak, az erőemelő és fekvenyomó junior világbajnoknak a receptje a sikerre.

2016. február 29.

A kínai nyelvoktatás mellett számos ösztöndíj lehetőséget és kulturális programot kínál a szegedi egyetem hallgatóinak az SZTE Konfuciusz Intézet, amely második otthonul is szolgál a Szegeden tanuló kínai diákoknak.

2016. február 24.

Kiváló tanulmányi és tudományos eredményekkel büszkélkedhet Báró-Farkas Margit Chiara, az SZTE jogi karának hallgatója. Az egyetemistával tanulmányai és tervei mellett arról beszélgettünk, hogy milyen roma származású hallgatóként a szegedi egyetemen tanulni,.

Letöltés

SZEM_borito_HUN_2018 SZEM_2018_cover_eng

SZEM_magyar_borito SZEM_angol_borito