SZTE magazin

Multimédia

2018. szeptember 11.

Az SZTE Általános Orvostudományi Kar új vezetése számos olyan új feladattal szembesül, amelyek megoldásához kitartó, együttes erőfeszítésre lesz szükség. Ezekről a feladatokról és a kar jövőbeli terveiről kérdezte Németh Gábor professzort, az SZTE ÁOK szak- és továbbképzési dékánhelyettesét Tráser László.

2018. szeptember 04.

A nemzeti hagyományok ápolása mellett a világ élvonalába tartozó kutatócsoportok, a gyakorlatorientált képzés is része a Szegedi Tudományegyetem portfóliójának. Az ország egyik legrangosabb felsőoktatási intézményének céljait szolgálja a megújult SZTE Szabadegyetem XXII. szemesztere is.

2018. augusztus 28.

A halláskárosodás népbetegség, a kor előrehaladtával egyre gyakrabban jelentkezik, ugyanakkor a veleszületett halláskárosodás a csecsemőket is érintheti. A rehabilitációs eszközök fejlődéséről, valamint a magyar fül-orr-gégész és audiológus szakorvosok számára szervezett szegedi kongresszusról Tráser László kérdezte a fizikus és audiológus Kiss József Gézát, az SZTE ÁOK Fül- Orr- Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinika tudományos tanácsadóját.

2018. augusztus 24.

Az elmúlt 45 év alatt közel húszezer veleszületett szívrendellenességben, szívbillentyű problémában szenvedő gyermek műtétjét végezték el a világon. Míg a magyarországi betegek kezelését az egészségbiztosításból finanszírozzák, addig a határon túli gyermekek körében is észlelt elváltozások gyógyítását – többek között – a Szent-Györgyi Albert Rotary Club támogatja. A beteg gyermekek felkutatásáról és az SZTE klinikáin elvégzett kezelésükről a Rotary Club tagját, Farkas Andrást kérdezte Tráser László.

2018. augusztus 22.

Utunk manapság már olyan területekre is vezethet, ahol gyakoriak a vérzéses, lázzal járó megbetegedések, amelyek komoly szövődményeket is okozhatnak. A vírusos betegségek terjedéséhez milyen mértékben járul hozzá a turizmus és erre mennyire van felkészülve az orvostudomány? Dr. Bálint Gábor, a Szegedi Tudományegyetem Pro Facultate Medicinae elismerésben részesült professzora válaszol Tráser László kérdéseire.

2018. július 25.

A Magyar Diabetes Társaság felméréséből kiderült, hogy 2001 és 2014 között 71%-kal nőtt a diabéteszes betegek száma. Dr. Várkonyi Tamás, az SZTE ÁOK Diabetológiai Munkacsoport tagja válaszolt a cukorbetegséggel kapcsolatos kérdésekre.

2018. július 25.

Mi az oka az Alzheimer-kórnak? Erre a kérdésre is válaszol Pávics László professzor. Az SZTE ÁOK Nukleáris Medicina Intézetét vezető egyetemi tanárt a ma még gyógyíthatatlan betegséggel kapcsolatos kutatásokról kérdeztük.

2018. június 01.

Csapatmunka eredménye az idei, a 89. Ünnepi Könyvhét szegedi rendezvénysora – hangsúlyozta a program összeállítását koordináló Somogyi-könyvtár munkatársa, Andóczi-Balogh Éva. Több mint 50 közreműködő – köztük számos egyetemi polgár is – dolgozik a mintegy 130 program sikeréért a 2018. évi könyvünnepen.

2018. január 08.

A hármashatár mentén a kisebbségek együttélésének vizsgálatába bekapcsolódtak az SZTE Bölcsészettudományi Kar Néprajzi és Kulturális Antropológiai Tanszék oktatói és hallgatói is. Az elkészült interjúk válogatása – a közvetítőként használt angol nyelvre fordítva – kisfilmként is megtekinthető.

2018. január 04.

Minden tizedik ember epilepsziás – derült ki a Szegedi Tudományegyetem egészségtudományi karai által szervezett Szent-Györgyi Napok 2017. évi programján. Az epilepszia betegség kezelhetőségének részleteiről a PTE professzora, Dóczi Tamás beszélt.

2017. október 26.

Az egyetemi kutatók publikációinak egyik következménye, hogy az adott felsőoktatási intézmény milyen helyet foglal el a toplistákon. Ezt a jelenséget is nagyító alá teszi a felsőoktatási stratégiák átalakulását elemző tanulmány.

2017. október 24.

A jövőről Yuval Noah Harari: Homo Deus, a Holnap rövid története című műve kapcsán az SZTE két dékánja - Prof. Dr. Bari Ferenc, SZTE ÁOK és Prof. Dr. Gyenge Zoltán, SZTE BTK – beszélgetett.

2017. szeptember 20.

"Nem kell félni." Óv a szenzációkeltéstől a trópusi betegségekkel kapcsolatos hírek hátterét magyarázó szakértő, Bálint Gábor, az SZTE ÁOK orvos professzora.

2017. szeptember 13.

Olyan jelentős fejlesztések előtt áll az SZTE, amelyekkel nemzetközi rangú kutatóegyetemmé válik – jelentette ki a rektor, igazolta példákkal a kormányt képviselő igazságügyi miniszter. A Szegedi Tudományegyetem 2017-2018-as tanévet nyitó ünnepségéről készült rövid videó itt megtekinthető.

2017. augusztus 28.

A születések száma növekszik, a terhességmegszakításoké csökken. Többek között a demográfiai folyamatokról, a szülő korba lépők dilemmáiról is megosztja tapasztalatait Németh Gábor, az SZTE ÁOK Szülészeti és Nőgyógyászati Klinikája igazgatója.

2017. augusztus 22.

Hogyan kötődik a Szegedi Tudományegyetemhez az ELI-ALPS kutatóközpont? Miért látogattak el a tudományos létesítménybe az SZTE Lézerek az orvos- és egészségtudományban című nyári egyetemének a résztvevői? A kérdésekre az SZTE ÁOK dékánja válaszol.

2017. augusztus 03.

A Magyarországon és az Európában szokatlanul tartós hőhullám miként hat az egészségünkre? Az afrikaihoz hasonló időjárás Afrikában honos betegségeket is hozhat? A kérdésekre az SZTE trópusi betegségekkel foglalkozó orvosprofesszora válaszol.

2017. augusztus 01.

A stroke világnapja alkalmából az agyvérzés megelőzésének lehetőségéről is beszélt Vécsei László akadémikus, a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karhoz és az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központhoz tartozó neurológiai klinika professzora.

2017. július 27.

Több mint 6500 gólya kezdheti meg tanulmányait 2017 őszén a Szegedi Tudományegyetemen. A korábbi évekhez hasonlóan emelkedik a Szegeden tanuló külföldiek aránya. Az SZTE Általános Orvostudományi Kar képzéseiről Bari Ferenc dékán tájékoztatott.

2017. június 17.

Az SZTE és a Gál Ferenc Főiskola több mint 3,6 milliárd forint uniós támogatást nyert arra a több tudományterületet összekapcsoló kutatási programra, amely középpontjában az egészségállapottal kapcsolatos vizsgálatok állnak a fogantatástól kezdve egészen az időskorig.

2017. május 29.

"Sebészeti katedrális". Így minősítette Bari Ferenc, az SZTE ÁOK dékánja a Petri Gáborról elnevezett új klinikai tömböt.

2017. május 16.

Mit jelent a vertikális, multi generációs, tehetséggondozó iskolarendszer? A válasz: a Szegedi Tudomnyegyetem közreműködésével formálódó Szegedi Tudós Akadémia.

2017. május 14.

Több mint egy évtizedes múltra tekint vissza az a szegedi fogászati konferencia, mely egyedülálló lehetőséget teremt a tudományos vitára és tapasztalatcserére világhírű előadók részvételével. A magyar Fogorvosok Egyesületének elnökével Dr. Nagy Katalinnal Soós András beszélgetett.

2017. május 01.

Jancsó Miklós Emlékérem és Jutalomdíj elismerést vett át Janka Zoltán. Az SZTE ÁOK Pszichiátriai Klinika egyetemi tanára ebből az alkalomból A biológiai és farmakopszichiátria tudományos üzenete címmel tartott előadást.

2017. április 25.

Miről ismerjük fel a szklerózis multiplexet?

2017. április 23.

A műszerek miként segítik az orvoslást? A kérdésre az SZTE ÁOK Nukleáris Medicina Intézetében kaptunk választ.

2017. április 18.

Az ELI-ALPS, az szegedi lézeres kutatóközpont épületében hamarosan kezdődhet a kutatómunka.

2017. április 13.

A XIV. Egyetemi Tavasz Vers délben programján, 2017. április 11-én Tóth Péter Lóránt, Radnóti-díjas versmondó szavalta József Attila Születésnapomra című versét és részleteket a költő Curriculum Vitaé-ből.

2017. április 10.

A XIV. Egyetemi Tavasz Vers délben programját Barnák László, a Szegedi Nemzeti Színház színművésze nyitotta meg 2017. április 10-én Radnóti Miklós Nem tudhatom című versével.

2017. április 09.

Az orvosképzésben jeleskedő SZTE ÁOK a külföldi hallgatók bizalmáért a nemzetközi felsőoktatási térben versenyez.

2017. március 08.

A magyar tudományos és művészeti élet képviselői közül tizenegy embert, köztük Bálint Gábor szegedi belgyógyász professzort választotta tagjává az Európai Tudományos és Művészeti Akadémia.

2017. március 03.

Egyedüli résztvevői Kelet-Európából a szegedi idegkutatók, gyógyszerészek és biológusok az EUROHEADPAIN programnak. Az uniós projektben az SZTE kutatók fő feladata a migrén új gyógyszerjelölt-vegyületének a tesztelése.

2017. február 26.

Új épületbe költözött a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Sebészeti klinikája. Az egészségügyi intézmény újdonságait az igazgató, Lázár György professzor mutatja be.

2017. február 21.

Szabad Gábor kutatóorvos és Fábián Tamás geográfus hunyt el Etiópiában, merénylet áldozataként. A 2012. január 17-i tragédia ötödik évfordulóján az MTA SZAB székházban emlékeztek Szabad Gábor bőrgyógyász adjunktusra.

2017. február 21.

Szabad Gábor kutatóorvos és Fábián Tamás geográfus hunyt el Etiópiában, merénylet áldozataként. A 2012. január 17-i tragédia ötödik évfordulóján az MTA SZAB székházban emlékeztek Szabad Gábor bőrgyógyász adjunktusra.

2017. február 01.

A kivételes orvos tanárok közé tartozó Szontágh Ferenc, a szegedi egyetem egykori szülész-nőgyógyász professzorának tanítványai és tisztelői Szontágh Ferenc Asztaltársaságot alapítottak.

2017. január 09.

A Magyar Molekuláris Medicina Kiválósági Központról, az SZTE részvételével induló projektről Bari Ferenc, az SZTE Általános Orvostudományi Kar dékája beszél.

2016. december 21.

A Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar 2016-2017. tanév első félévére tekint vissza Prof. Dr. Bari Ferenc dékán, akit Tráser László kérdezett.

2016. december 19.

A karácsonyi ünnepkörről a teológus plébános Benyik Györgyöt kérdezte Tráser László.

2016. december 06.

Minárovics János, a Szegedi Tudományegyetem fogászati klinika professzorát a szájüregi rák korai felismerését célzó kutatási programról kérdezte Tráser László.

2016. november 29.

A Dél-Alföldön élő mozgásszervi és belgyógyászati immunbetegségekben szenvedő betegeknek nyújt magas szintű ellátást a Szegedi Tudományegyetem újonnan alapított Reumatológiai és Immunológiai Klinikája.

2016. november 27.

Pártbizottság döntött a szakorvos sorsáról. Tráser László egy 1956-os történet főszereplőjét kérdezte.

2016. október 21.

A Vers délben programsorozat részeként 2016. október 19-én Reményik Sándor Eredj ha tudsz című versét is szavalta Kelcz Dávid egyetemi hallgató.

2016. október 18.

"Miért fogtam fegyvert?" Először beszél 1956-os "titkáról" Baradnay Gyula, az SZTE sebész professzora.

2016. október 15.

A Magyar Fül- Orr-, Gége és Fej- Nyaksebész Orvosok Egyesülete a Szegedi Tudományegyetemen tartotta kongresszusát.

2016. október 13.

Faludy György Monológ életre halálra című versét szavalta Dr. Kosztolányi József egyetemi docens 2016. október 12-én a 21. Őszi Kulturális Fesztivál Vers délben programján.

2016. október 10.

A 21. Őszi Kulturális Fesztivál Vers délben programján, 2016. október 10-én Beslin Anita, az MTVA szerkesztő-műsorvezetője Simai Mihály Költő most kell szólanod című versét szavalta.

2016. szeptember 20.

Új szakaszába lépett az ELI és az élettudományok közötti kapcsolat felkészülése, mindinkább formálódik a kutatócsoport és az ÁOK közötti kapcsolat, egyben megmutatkoznak a kutatás lehetőségei. Dr. Bari Ferenc professzort kérdezte Tráser László.

2016. szeptember 13.

A Szegedi Tudományegyetemen is megkezdődött a 2016-2017-es tanév. Az SZTE ÁOK idei tanévének kilátásairól és várható feladatairól prof. dr. Bari Ferenc dékán beszélt. A kérdező Tráser László.

2016. augusztus 28.

2016. augusztus 29-től új helyen működik az SZTE ÁOK Sebészeti Klinika, ahol igazán korszerű, modern körülmények között gyógyíthatnak, dolgozhatnak prof. dr. Lázár György klinika igazgató munkatársai.

2016. július 29.

Izgalommal várja a tanévkezdést a hazai és külföldi gólya egyaránt, miként oktatóik. Bari Ferenc professzort, orvoskari dékánt Tráser László kérdezte.

2016. július 06.

Betegágyak Őrzői címmel jelent meg Szekszárdi Miklós szerkesztő, tv riporter és sajnos tapasztalatait klinikai betegként is gyarapító szerző könyve, a szegedi egyetemi klinikák ápolóiról.

2016. május 23.

Dr. Ambrus Ritával, az SZTE Gyógyszerésztudományi Kar adjunktusával a Halas Rádió műsorvezetője beszélgetett arról, hogyan lehet a boldog családi életet és a tudományos karriert összehangolni.

2016. május 12.

A 13. Egyetemi Tavasz Vers délben programján, május 12-én Egyed Erika az SZTE Kulturális Iroda kulturális szervezője szavalta az Egyetemi Verspályázat első három helyezettjének műveit.

2016. május 10.

A 13. Egyetemi Tavasz Vers délben programján, május 10-én Mc Salty és Mc Gres magyar költők verseiből és saját szövegeikből állítottak össze egy remek produkciót.

2016. május 09.

A 13. Egyetemi Tavasz Vers délben programján, május 9-én József Attila: "József Attila "című versét kilenc nyelven szavalták.

2016. május 09.

A 13. Egyetemi Tavasz Vers délben programján, május 4-én Domonkos István műveit szavalta Balog József újságíró, a MASZK Egyesület művészeti vezetője.

2016. április 29.

A 13. Egyetemi Tavasz Vers délben programján József Attila Tiszta szívvel című versét adta elő gitár kísérettel Varga Norbert, a Szegedi Egyetemi Színház művészeti vezetője 2016. április 29-én.

2016. április 28.

A 13. Egyetemi Tavasz Vers délben programján, 2016. április 26-án Beslin Anita, az MTVA szerkesztő-műsorvezetője Szabó Lőrinc Szakítás és Simai Mihály Megbékélés című műveit szavalta.

2016. április 22.

A 13. Egyetemi Tavasz Vers délben programján Kassák Lajos Holdtölte című versét szavalta Barnák László, színművész 2016. április 21-én.

2016. április 13.

A 13. Egyetemi Tavasz Vers délben programja keretében 2016. április 12-én Ragány Zoltán, ügyvéd Szabó Lőrinc Ima a gyermekekért című versét szavalta.

2016. április 12.

A 13. Egyetemi Tavasz Vers délben programját 2016. április 11-én Martinek Tamás, az SZTE közkapcsolati rektorhelyettese nyitotta meg József Attila Ki-be ugrál című versével.

2016. április 27.

A Dániel Pince Szekszárd Cuvée-je lett prémium vörösbor kategóriában a Szegedi Tudományegyetem bora. Tulajdonosa, Dániel Zsolt villamosmérnökből lett borász, maga a pince pedig 2003-ban alakult, szekszárdi kézműves borászat, amely kizárólag vörösborokat készít.

Letöltés

SZEM_borito_HUN_2018 SZEM_2018_cover_eng

SZEM_magyar_borito SZEM_angol_borito