SZTE televízió

mihalec_gabor

Párkapcsolatok az elmúlt évtizedek kutatásainak tükrében – avagy mérhető-e a boldogság és előrejelezhető-e egy kapcsolat sikere?

Egy párkapcsolatban zajló dinamikák megfigyelése, elemzése, azok kutatható rendszerbe foglalása nehéz vállalkozás. Ahány kutató, annyi következtetés. Ha pedig még arra is törekszünk, hogy a kapcsolati történésekből előrejelezzük a kapcsolat jövőbeni alakulását, akkor már-már a lehetetlent feszegetjük.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés


Ha egy ember magatartását nehéz, vagy csaknem lehetetlen előrejelezni, akkor hogyan lehetne egy olyan jelenséget előre prognosztizálni, amelyben ketten vesznek részt? Az 1970-es években a pár- és családterápia az addig uralkodó pszichoanalitikus szemlélettől egyre jobban a rendszerszemlélet felé fordult, ami egészen új keretbe helyezte az addigi ismereteket. Ebből pedig olyan kutatások nőttek ki, amelyek magas (90% feletti) statisztikai pontossággal előrejelezhetővé teszik egy párkapcsolat jövőbeni alakulását.


Az előadásban négy ilyen irányzat kerül bemutatásra:
  1. John Gottman módszere
  2. A David Olson által kidolgozott PREPARE/ENRICH
  3. A Susan Johnson által alapított Érzelmi Fókuszú Párterápia (ÉFT)
  4. Az előadó saját kutatása, a Gyűrű-kúra


Az előadás természetesen nem áll meg a tudományos ismertetés szintjén, hanem igyekszek a bemutatott kutatásokból olyan gyakorlati következtetéseket levonni, amelyeket a résztvevők rögtön az előadás után elkezdhetnek átültetni a saját kapcsolatukba, hogy azt erősebbé, tartósabbá, meghittebbé tegyék.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2017. október 17.

kiemelt_napszemuveg

A Szegedi Tudományegyetem hat kara - a BTK, az ETSZK, a GTK, az MK, az MGK és a TTIK - hirdet keresztféléves mesterképzéseket, amelyekre 2017. november 15-ig lehet jelentkezni. A keresztféléves felvételivel kapcsolatos információk a www.u-szeged.hu/keresztfeleves oldalon olvashatóak.

SZTEmagazin

2017. október 03.

Kiemelt_Antalicz_B

Első díjat nyert az Országos Tudományos Diákköri Konferencián, és egyedül épített a lézerfényt mérni képes szenzort. Felsőfokon beszél németül, angolul olvas szakcikkeket, miközben kínaiul tanul. A kollégiumában segíti az önképzőkör munkáját, s emellett egy új kutatási projekthez számítógépes szoftvert ír. Ő Antalicz Balázs, a Szegedi Tudományegyetem MSc-képzéses fizika szakos hallgatója, akitől leckét kaptunk lendületből és szakmai elhivatottságból.