SZTE televízió

mihalec_gabor

Párkapcsolatok az elmúlt évtizedek kutatásainak tükrében – avagy mérhető-e a boldogság és előrejelezhető-e egy kapcsolat sikere?

Egy párkapcsolatban zajló dinamikák megfigyelése, elemzése, azok kutatható rendszerbe foglalása nehéz vállalkozás. Ahány kutató, annyi következtetés. Ha pedig még arra is törekszünk, hogy a kapcsolati történésekből előrejelezzük a kapcsolat jövőbeni alakulását, akkor már-már a lehetetlent feszegetjük.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés


Ha egy ember magatartását nehéz, vagy csaknem lehetetlen előrejelezni, akkor hogyan lehetne egy olyan jelenséget előre prognosztizálni, amelyben ketten vesznek részt? Az 1970-es években a pár- és családterápia az addig uralkodó pszichoanalitikus szemlélettől egyre jobban a rendszerszemlélet felé fordult, ami egészen új keretbe helyezte az addigi ismereteket. Ebből pedig olyan kutatások nőttek ki, amelyek magas (90% feletti) statisztikai pontossággal előrejelezhetővé teszik egy párkapcsolat jövőbeni alakulását.


Az előadásban négy ilyen irányzat kerül bemutatásra:
  1. John Gottman módszere
  2. A David Olson által kidolgozott PREPARE/ENRICH
  3. A Susan Johnson által alapított Érzelmi Fókuszú Párterápia (ÉFT)
  4. Az előadó saját kutatása, a Gyűrű-kúra


Az előadás természetesen nem áll meg a tudományos ismertetés szintjén, hanem igyekszek a bemutatott kutatásokból olyan gyakorlati következtetéseket levonni, amelyeket a résztvevők rögtön az előadás után elkezdhetnek átültetni a saját kapcsolatukba, hogy azt erősebbé, tartósabbá, meghittebbé tegyék.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2020. szeptember 28.

IMG_8435-001

Rövid videóban mutatják be a Szegedi Tudományegyetem tanévnyitó ünnepségét. Az esemény rektori és kancellári köszöntővel kezdődött, gólyaesküvel folytatódott és a hallgatóknak szóló pozitív üzenetes konfettiesővel zárult.

SZTEmagazin

2024. február 09.

A TeWaTi lézeres kutatócsoport laborja az SZTE Fizikai Intézet Optikai és Kvantumelektronikai Tanszékén. Fotó: Kovács-Jerney Ádám

Idén már jelentkezni lehet a Szegedi Tudományegyetem Fizikai Intézetének újonnan induló fizikus-mérnöki alapszakjára. Az új alapszak a magyar felsőoktatási palettán úttörő módon mérnöki szemléletű fizikusokat képez majd, folytatásaként pedig már engedélyezés előtt áll a fotonikai mérnöki mesterszak terve is. A fizikus-mérnöki alapszak céljairól, felépítéséről az SZTE Optikai és Kvantumelektronikai Tanszékén beszélgettünk Dr. Bozóki Zoltán tanszékvezető egyetemi tanárral, Dr. Kovács Attila adjunktussal, a Fizikai Intézet oktatásért felelős intézetvezető-helyettesével és a képzés mérnöki tartalmának tervezésében részt vevő Podolcsákné Dr. Ailer Piroska tudományos főmunkatárssal, gépészmérnökkel, repülőmérnökkel, az SZTE IKIKK Fotonika, Lézerfizika és Feltörekvő Technológiák Kompetenciaközpont szakmai vezetőjével.