SZTE Info

Tanevkezdes-zold_tik

Sikerrel zárult a zöld beiratkozás a Szegedi Tudományegyetemen

A Szegedi Tudományegyetem József Attila Tanulmányi és Információs Központ Zöld Intézménye versenyt hirdetett a beiratkozás időtartamára az egyetemi polgárok és hallgatók részére.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A legfontosabb célok között szerepelt a Zöld Intézmény és a Zöld Kommandó bemutatása az érdeklődők számára, a környezettudatos életvitel népszerűsítése, a társadalmi szerepvállalás fontosságának hangsúlyozása.


Zöld beiratkozás kampány zárórendezvény
A rendezvényen készült galéria itt tekinthető meg.
A nyolc nap során több mint 1.200 zöld kvízt töltöttek ki az érdeklődők, ebből 900 versenyző minden állomáson (kvíz, ígéretfa, ökológiai lábnyom, szemétválogatás) teljesített. Kiderült, hogy a többség jártas a környezettudatosság, környezetvédelem, klímaváltozás és egyéb globális és lokális problémák kérdéseiben, mivel a résztvevők kétharmadának összpontszáma 70% feletti volt. Nagy sikert aratott az Ígéretfa is, melynek „ágain” több mint 800 ígéretet helyeztek el, többen videóra is rögzítették környezettudatossággal kapcsolatos fogadalmaikat.


Figyelemre méltó, hogy a fiatalok ökológiai lábnyoma, amely megmutatja, hogy az életvitelük biztosításához mekkora termőterületre van szükség a Földön, összességében jóval a magyar társadalom átlaga alatt van, sőt, jelentős részük a magyar átlagnál jóval alacsonyabb világátlagot súrolja.


2012. szeptember 12-én a kampány keretében újraindult a Kazántúra is, ahol a látogatók megnézhették azokat a gépeket, melyek a Központ folyamatos fűtéséért és hűtéséért felelősek, illetve a tetőtéren megtekinthették a több mint 50 m2-es, használati meleg vizet előállító napkollektor mezőt.
A nyolc nap során az érdeklődők tájékozódhattak a központ Zöld Kommandó nevű, önkéntességen alapuló kezdeményezésről. A Zöld Kommandó célja az egyetem más egységeinek a Zöld Iroda irányelvei szerinti, környezetbarát szempontok figyelembevételével történő átalakítása. Az érdeklődők megismerhették a projekt céljait és a következő tervezett helyszínt, amely egy kollégium lesz. A kampány során több mint 230 hallgató csatlakozott a kezdeményezéshez.


A kampány végén, 2011. szeptember 15-én a Zöld filmklub által szervezett, „Az a kritikus hat fok” című filmvetítéssel egybekötött díjátadón a napi díjazottak mellett több mint 10 különdíjazott vehette át értékes és környezettudatos nyereményeit.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2019. július 09.

Kiemelt_Medicina_Juhasz_A

Kóboroljuk be, fedezzük fel Európát Juhász Árpáddal! A nyári vakáció startjánál a magyar geológust, a hazai természettudományos ismeretterjesztés egyik legjelentősebb alakját a 90. Ünnepi Könyvhét szegedi programján bemutatott legújabb könyvéről, az Egzotikus Európáról kérdeztük. Kíváncsiak voltunk a kiadványt gondozó Medicina Könyvkiadó vezérigazgatója és a szerkesztő véleményére is.

SZTEtelevízió

2018. szeptember 14.

tanevnyito_2018

A nemzeti hagyományok ápolásának jelentőségéről és az értelmiséggé válás összetettségéről is szó esett a hazai felsőoktatási intézmények 2018-2019. tanévét megnyitó, a Szegedi Tudományegyetemen rendezett ünnepségen. Az SZTE új rektora, a kormány két képviselője és Szeged polgármestere köszöntötte az elsőéves hallgatókat.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • július 8. 08:00 - 26. 16:00
  Az Intézet munkatársai tantermi órákon nyújtanak betekintést a magyar büntetőjog elméletébe. A nyári program célja nem csupán az elméleti ismeretek megalapozása, hanem a gyakorlati tapasztalatszerzés is. Így a programot igazságügyi orvostanhoz kötődő boncolás, bírósági tárgyalás-szimuláció és intézménylátogatások színesítik. A kínai hallgatók ellátogatnak – többek között – a Szegedi Fegyház-és Börtön I. számú objektumába, és a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányságra is.
 • július 14. 08:00 - augusztus 10. 16:00
  A magyar nyelv alapjait és szabályait öt különböző szinten 90 perces órákon sajátíthatják el a világ több pontjáról érkező résztvevők. A nyelvórák mellett kirándulások, nemzetközi est és számos érdekes előadás várja a magyar nyelv és kultúra iránt érdeklődőket. A tanfolyam résztvevői Szeged látnivalói mellett Budapestre és Ópusztaszerre is ellátogatnak, így is ismerkedve a magyar kultúrával.
 • július 15. 08:00 - 19. 23:59
 • július 24. 17:00 - 25. 05:00
  Részletes program: 17:00 Pont Ott Warm Up Parti GNU-val. 19:00 Carson Coma koncert. 19:50 Egyetemi köszöntő. 20:00 Hivatalos felsőoktatási felvételi ponthatárok kihirdetése. 20:30 Supernem koncert. 22:00 Pont Ott Parti After Buli a JATE Klubban és a teraszán.
 • július 27. 10:00 - 28. 20:00