rank

Nemzetközi és hazai rangsorokban is remekel az SZTE

SZTE: Magyarország legjobb egyeteme a QS World University Rankings szerint, a legjobb vidéki és a legzöldebb hazai intézmény. Legyen szó tudományos tevékenységről, nemzetközi aktivitásról, internetes láthatóságról vagy környezettudatosságról az SZTE minden területen jeleskedik.



  • az SZTE Magyarország legjobb egyeteme a 2015/2016-os QS World University Rankings szerint
  • a legjobb vidéki egyetem a HVG rangsor alapján
  • a világ legjobb 500 egyeteme között a sanghaji listán
  • a legjobb 1000 között a tudományos tevékenységek mércéjén
  • Magyarországon a legzöldebb felsőoktatási intézmény


Kiemelkedő a QS rangsorban a szegedi egyetem

world-university-rankingsA brit Quacquarelli Symonds (QS) 2015-ben a világ több mint 3000 egyetemét vizsgálta 6 szempont alapján. A lista elkészítésekor az akadémiai szféra és a munkáltatók értékelését, a tudományos munkák idézettségét, az oktatók és a hallgatók arányát, valamint a külföldi hallgatók és oktatók számát vették figyelembe. A QS World University Rankings 2015/2016-os listán a legjobb 550 intézmény közé került a szegedi egyetem. A listán az SZTE az 501-550. helyezést érte el, ami az összes vizsgált egyetemet tekintve a legjobb 15%-ba való tartozást jelenti. Ez a pozíció magyarországi viszonylatban is az egyik legjobb.


Az ARWU, a CWUR és a THE rangsoraiban az SZTE

arwuAz Academic Ranking of World Universities (ARWU) rangsort az oktatók teljesítménye, a tudományos jelentőség és az oktatás minősége alapján állítják össze. A rangsorban az SZTE 2012 óta tartja pozícióját, 2015-ben ismét a 401-500. helyen szerepelt. Ezzel az eredménnyel – holtversenyben az ELTÉ-vel – a szegedi egyetem Magyarországon az első.


CWUR2015-ben ismét felkerült a Center for World University Rankings (CWUR) világrangsorra a Szegedi Tudományegyetem. A világ legjobb 1000 egyetemét, 8 szempont alaján rangsoroló listán a 731. az SZTE.


Times higher educationA világ 800 legjobb felsőoktatási intézményét rangsorolta idén a Times Higher Education. A lista összeállításánál 13 mutatót alkalmaztak 5 csoportba sorolva. A 2015/2016-os világrangsorra a neves angolszász egyetemek mellett a Szegedi Tudományegyetem is felkerült. Az SZTE a 601-800. kategóriába jutott.


A tudományos tevékenységet mérő rangsorok

URAP_University_Ranking_By_Academic_PerformanceA tudományos publikációkat középpontba helyező University Ranking by Academic Performance (URAP) 2015-ös listája a világ legjobb 2000 egyetemét rangsorolta. A 2015-ös listán 11 magyar intézmény kapott helyett, a Szegedi Tudományegyetem a legjobb 1000 közé került: a 648. helyen végzett. A felsőoktatási intézményekben dolgozó oktatók és kutatók publikációinak száma, valamint idézettsége alapján állítja össze évről évre listáját a Leideni Egyetem. A 2015-ös rangsorban az SZTE a 703. helyen szerepelt.


A HVG 2016-os felsőoktatási rangsora

hvgA hallgatói és az oktatói kiválóság alapján a Szegedi Tudományegyetem 2015-ben is felkerült a HVG felsőoktatási rangsorára. A lista összeállításakor olyan tényezőket vettek figyelembe, mint a nappali alap- és osztatlan képzésekre első helyen jelentkezők száma, a felvettek pontátlaga, a tudományos fokozattal rendelkező oktatók száma, valamint az MTA-címekkel rendelkező oktatók aránya. A hazai rangsorban a 4. helyen szerepel az SZTE: ezzel a legjobb vidéki egyetem hazánkban.


Környezettudatosság és internetes láthatóság

webometricsA hazai felsőoktatási intézmények között dobogós helyre állhatott a Szegedi Tudományegyetem a Spanyol Nemzeti Kutatótanács által készített Webometrics (Ranking Web of World Universities) 2015-ös rangsorában. A lista a weboldallal rendelkező több mint 22 ezer felsőoktatási intézményt vizsgálta azzal a céllal, hogy az intézmények webes megjelenését értékelje. A rangsorban a legjobb 1000 közé 5 magyar egyetem került. Javítva korábbi helyezését – 2015. januárban az 545. – az SZTE a 485. a listán.


greenmetricAz Indonéziai Egyetem indította útjára a világ zöld egyetemeit rangsoroló listát, amelyen 2010 óta folyamatosan javítja pozícióját a Szegedi Tudományegyetem. Az intézmény 2014-ben a top 20 közé emelkedett, a világrangsorban a 19., Európában a 11. helyre lépett. Ezzel Magyarországon változatlanul a legzöldebb felsőoktatási intézmény az SZTE.




esza_felso

Számold ki a pontjaid!



Pontkalkulator_grafika

Nyiss a Jövőd Felé!







Hallgatóink mondták


Spitzer BarbaraSpitzer Barbara – BTK – anglisztika

Szeged és a Szegedi Tudományegyetem is nagyon diákközpontú. Sokkal gyakorlatiasabb az oktatás, mint más egyetemeken, és rengeteg lehetőséget kínál a hallgatóinak. Ugyanez elmondható a városról is, hiszen rengeteg kedvezményt adnak a diákoknak, melyekkel nagyon sokat lehet spórolni. Így pedig egy kicsit az egyetemista élet is könnyebbé válik.






Hell_Molli_felveteliHell Molli - TKK, angol-média

Továbbtanulásnál az elsődleges célom az SZTE volt. Jókat hallottam az intézményről és a szülővárosomhoz is közel van. Jól érzem itt magam, elégedett vagyok a képzéssel, különösen azért, mert előre elkészített órarenddel segítenek minket. Egyik kedvenc helyem az egyetemi könyvtár, ahol a tanulmányokhoz szükséges könyveket megtalálom. Az SZTE 21. századi egyetem, tetszik, hogy a TIK-ben ingyenesen használhatom a számítógépeket és a legtöbb egyetemi épületben van free Wifi.


További hallgatói vélemények >>>


Események

Rendezvénynaptár *