2018-as pontszámítási szabályok: mennyit ér a felvételin egy nyelvvizsga?

Hány pontot ér a 2018-as felvételin a B2-es és a C1-es nyelvvizsga? Itt van minden pontszámítási információ a nyelvvizsgákról.


Az államilag elismert, középfokú (B2) komplex nyelvvizsgáért 28, a felsőfokú (C1) komplex nyelvvizsgáért 40 többletpont jár az egyetemi-főiskolai felvételin. Azok is 40 pontot kapnak, akik több nyelvvizsgát szereztek (két B2-es nyelvvizsga például 28+28 pontot érne, de 56 helyett csak 40 többletpontot kaphatnak érte a felvételizők).


Más feltétel is van: akik ugyanabból a nyelvből emelt szintű érettségit és nyelvvizsgát is tesznek, csak az emelt szintű érettségiért járó 50 többletponttal kalkulálhatnak.


Ha egy felvételiző sajátos nevelési igénye miatt nem tudja letenni a komplex nyelvvizsgát, a B2-es és a C1-es írásbeli vagy szóbeli vizsgarészért is megkaphatja a 28 vagy a 40 többletpontot. A magyarországi nemzetiségi középiskolában nemzetiségi nyelvből, nemzetiségi nyelv és irodalomból tett érettségiért is jár 20 többletpont, ha az egyetemre vagy főiskolára jelentkező diák az érettségi vizsgával azonos nemzetiségi pedagógus szakra felvételizik.


Nyelvvizsga
Forrás: Pixabay



Forrás: eduline.hu


esza_felso

Számold ki a pontjaid!



Pontkalkulator_grafika

Nyiss a Jövőd Felé!







Hallgatóink mondták

Roop DhanjalRoop Dhanjal – GYTK, gyógyszerész

Európában kerestem olyan egyetemet, ahol kiemelkedő a gyógyszerészképzés, így találtam rá a Szegedi Tudományegyetemre. Kiderült, hogy néhány ismerősöm is itt tanul vagy tanult, és ők is elismerően beszéltek mind a városról, mind a képzésről. Rendkívül jó oktatóink vannak, a képzés pedig igazán gyakorlatorientált, magas színvonalú. Szegedet is szeretem, főleg télen, akkor igazán gyönyörű a város. Élvezem, hogy minden közel van, mindenhova könnyen és gyorsan eljutok.






Honti_Szilard_felveteliHonti Szilárd - JGYPK, testnevelő-edző

Világéletemben sportoltam, ezért fontos volt számomra, hogy segíthessem a diákokat már fiatal korukban az egészségesebb életmód felé orientálni. Ehhez nagyon komoly támogatást nyújtanak a szakmailag felkészült tanárok és a sokrétű képzés, hiszen a tanulmányok alatt minden sportba betekintést kapok. Mindenki, aki szereti a sportot és valóban ezzel akar foglalkozni később, itt megtalálja a számításait. Csak ajánlani tudom mind az egyetemet, mind pedig a szakot a fiatalabbaknak.


További hallgatói vélemények >>>


Események

Rendezvénynaptár *

  • július 10.
    Egész napos
    A jelentkezés óta megszerzett és a pontszámításhoz nélkülözhetetlen, vagy többletpontokat igazoló dokumentumok pótlására előreláthatóan április második felétől legkésőbb 2024. július 10-ig lesz lehetőség. A pontszámítás kizárólag az E-felvételi rendszerébe megfelelő módon feltöltött dokumentumok alapján történik. Ezért kifejezetten fontos odafigyelni arra, hogy a szükséges dokumentumok megfelelően legyenek feltöltve.