Felvételi kisokos: kiknek kell fizetniük az érettségi vizsgáért?

Mikor és kinek kell fizetnie az érettségi vizsgáért?


Mindenkinek térítésmentes az érettségi vizsga a tanulói jogviszony ideje alatt az érettségi bizonyítvány megszerzéséig és az adott vizsgatárgyból az érettségi bizonyítvány megszerzése előtti, de mi a helyzet utána?


Fizetős érettségi
Forrás: pixabay.com


A sikertelen érettségi vizsga első javító- és pótló vizsgája is ingyenes. Térítésmentes továbbá a szakgimnáziumban egy szakmai érettségi és első alkalommal a javító- és pótlóvizsga.


Azonban minden más esetben a vizsgáért vizsgadíjat kell fizetni.


Mennyit kell fizetni?


Középszinten ez az összeg 2018-ban 21 000 forint, emelt szinten pedig ez az összeg 2018-ban 35 000 forint. A fizetési kötelezettségekről bővebben itt olvashattok. A középszintű vizsga díját a középiskolában kell befizetni, az emelt szintű vizsgajelentkezés esetén a vizsga díját minden esetben az Oktatási Hivatalnak kell befizetni.



Forrás: eduline.hu


esza_felso

Számold ki a pontjaid!



Pontkalkulator_grafika

Nyiss a Jövőd Felé!







Hallgatóink mondták

Tikvicki_Dora_kicsiTikvicki Dóra – BTK, elméleti nyelvészet

Nagyon vonzott Szegednek az a kettőssége, hogy nyugodt és családias a város, viszont nagyon pörgős az itteni egyetemi élet. Ezért kezdtem a Szegedi Tudományegyetemen az alapszakomat, illetve a mesterképzést is azért itt végzem el, mert az oktatás nagyon magasszintű és kiemelkedő színvonalú. A tanárok támogatóak, odafigyelnek a diákokra, tanulmányaikra. Az egyetemen kívül és belül is nagyon jók a lehetőségek, akár már hallgatóként fel lehet fedezni a munka világát.


gizem-gultekin

Gizem Gültekin – ÁJTK: nemzetközi kapcsolatok

Korábban Erasmusosként, jelenleg Stipendium ösztöndíjasként tanulok az SZTE-n. Az intézmény és a város is csodálatos. Számos kapcsolatépítési és kikapcsolódási, sportolási lehetőséget biztosítanak. Nagyszerű élmény és tapasztalat itt tanulni, szeretnék a jövőben is Szegeden maradni és folytatni tanulmányaimat.



További hallgatói vélemények >>>