Felvételi kisokos: kiknek kell fizetniük az érettségi vizsgáért?

Mikor és kinek kell fizetnie az érettségi vizsgáért?


Mindenkinek térítésmentes az érettségi vizsga a tanulói jogviszony ideje alatt az érettségi bizonyítvány megszerzéséig és az adott vizsgatárgyból az érettségi bizonyítvány megszerzése előtti, de mi a helyzet utána?


Fizetős érettségi
Forrás: pixabay.com


A sikertelen érettségi vizsga első javító- és pótló vizsgája is ingyenes. Térítésmentes továbbá a szakgimnáziumban egy szakmai érettségi és első alkalommal a javító- és pótlóvizsga.


Azonban minden más esetben a vizsgáért vizsgadíjat kell fizetni.


Mennyit kell fizetni?


Középszinten ez az összeg 2018-ban 21 000 forint, emelt szinten pedig ez az összeg 2018-ban 35 000 forint. A fizetési kötelezettségekről bővebben itt olvashattok. A középszintű vizsga díját a középiskolában kell befizetni, az emelt szintű vizsgajelentkezés esetén a vizsga díját minden esetben az Oktatási Hivatalnak kell befizetni.Forrás: eduline.hu


esza_felso

Nyiss a Jövőd Felé!Hallgatóink mondták


Olasz_BalazsOlasz Balázs - ZMK, előadóművész – klasszikus orgona

Mindig is tudtam, hogy zenész akarok lenni, már ötévesen a rádiót hallgatva operákat énekeltem. Később jött a zongora szeretete. Általános iskolában azt mondtam, hogy zongoraművész leszek, ez annyiban módosult, hogy orgona lett belőle. Békéscsabára jártam zenei konzervatóriumba, és a nyári kurzusok során volt szerencsém Szegeden is zenélni, ekkor szerettem bele a városba. Hogy miért pont Szegedet választottam a zenei pályám szempontjából? Mert ezen az egyetemen nagyon magas színvonalúan tanítanak, és közel van a lakóhelyemhez. Plusz megtalálható a városban az a pezsgés (koncertek sorozata), amire egy zenésznek szüksége van.
kovacs-benceKovács Bence – TTIK: fizika

Az SZTE-t azért választottam, mert egy „nyugisabb” egyetemi várost kerestem. Az SZTE minden szempontból kiválóan szolgálja a hallgatók igényeit, legyen szó külföldi lehetőségekről, szabadidős vagy kulturális programokról. Nem bántam meg, hogy az SZTE-re jöttem, az egyetemi éveimet jobb helyen nem is tudnám elképzelni.További hallgatói vélemények >>>


Események

Rendezvénynaptár *