Ilyenek lesznek a pontszámítási szabályok a 2019-es felvételin: vesenyek és felsőoktatási szakképzés

Hogyan kalkulálhatnak pontjaikkal azok a jelentkezők, akik alap- vagy osztatlan szakra felvételiznek 2019-ben? Nagy meglepetés senkit nem ér majd, a legfontosabb szabályok ugyanis évek óta változatlanok. Cikksorozatunk 3. része: többletpontok, versenyek és esélyegyenlőség.


Tanulmányi versenyek: maximum 100 pont

A tanulmányi versenyeken elért eredményt is többletpontokkal honorálják a felsőoktatási felvételin: az Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyen (OKTV), a szakmacsoportos szakmai előkészítő érettségi tantárgyak versenyén és az ágazati és ágazaton kívüli szakmai érettségi vizsgatárgyak versenyén elért 1-10. helyezésért 100, a 11-20. helyezésért 50, a 21-30. helyezésért 25 többletpontot kapnak a jelentkezők. A Középiskolai Tudományos Diákkörök Országos Konferenciájának versenyein nagydíjasok 30, az első díjasok 20, az Ifjúsági Tudományos Innovációs Tehetségkutató Verseny dobogósai 30 pluszponttal kalkulálhatnak. Fontos feltétel, hogy tárgyanként csak egy versenyeredményért jár pont, és azzal is csak akkor lehet kalkulálni, ha az adott tárgy a kiválasztott szakon érettségi pontot adó tantárgy.


Az Országos Művészeti Tanulmányi Versenyeken egyéni indulóként szerzett dobogós helyért 20 pluszpont jár, míg az országos szakmai tanulmányi versenyen elért helyezés alapján a szakmai vizsga egésze alól felmentést kapott diákok – ha a szakiránynak megfelelően tanulnak tovább – 30 pluszponttal számolhatnak.


Sportversenyek: maximum 50 vagy 500 pont

Az olimpiai, paralimpiai, siketlimpiai vagy sakkolimpiai részvételért 50, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság vagy a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság által elismert sportágban világbajnokságon vagy Európa-bajnokságon szerzett dobogós helyezésért 30 többletpont jár. A korosztályos világ- vagy Európa-bajnokságon, az Universiadén, a Nemzetközi Egyetemi Sportszövetség által szervezett egyetemi világbajnokságon, az Ifjúsági Olimpián elért legalább 3. helyezésért 20 többletpontot kapnak a felvételizők, míg a felnőtt és a felnőtt alatti első utánpótlás korosztálynak szervezett országos bajnokságon elért első, második vagy harmadik helyezésért 15 többletpontra, a Diákolimpia országos döntőjében szerzett legalább harmadik helyezésért pedig 10 többletpontra számíthatnak.


Az olimpián, sakkolimpián, paralimpián vagy siketlimpián 1-6. helyezést elért jelentkezők összpontszáma – bármelyik egyetem vagy főiskola képzését választják – 500, ha megfelelnek a kiválasztott szakon érvényes alkalmassági feltételeknek, emellett tanulmányi és érettségi eredményeik alapján elérnék a 280-as minimumponthatárt.


Pontszámítás a mesterszakokon

A mesterszakos pontszámítási szabályokat – például hogy figyelembe veszik-e a záróvizsga minősítését, az írásbeli vagy a szóbeli felvételi eredményét – a felsőoktatási intézmények határozzák meg, ám néhány szabály minden egyetemen és főiskolán egységes. Az MA- és MSc-szakra jelentkezők maximum 100 pontot gyűjthetnek, a minimumponthatár 2019-ben is 50, vagyis akik ennél kevesebb pontot szereznek, sem állami ösztöndíjas, sem önköltséges helyet nem szerezhetnek. A fogyatékossággal élő, a hátrányos helyzetű vagy a gyermekük gondozása miatt fizetés nélküli szabadságon lévő, csecsemőgondozási díjban, gyermekgondozást segítő ellátásban, gyermeknevelési támogatásban vagy gyermekgondozási díjban részesülő jelentkezők minimum 1, maximum 10 többletpontot kapnak.


Pontszámítás a felsőoktatási szakképzéseken

A felsőoktatási szakképzésekre jelentkezők pontszámát háromféleképpen lehet meghatározni: meg lehet duplázni a tanulmányi pontszámot (vagyis a középiskolai jegyek és az érettségi átlageredménye alapján kapott pontok összegét), össze lehet adni a tanulmányi és az érettségi pontokat, de a felvételizők úgy is dönthetnek, hogy az érettségi pontszámot duplázzák meg. Akármelyik lehetőséget választják, az így megkapott pontszámhoz kell hozzáadni a többletpontokat.


A felsőoktatási szakképzések minimumponthatára 240 – vagyis legalább ennyit kell összegyűjteniük azoknak a jelentkezőknek, akik állami ösztöndíjas vagy önköltséges formában tanulnának ilyen képzésen. A minimumponthatárt az emelt szintű érettségiért járó többletpontokkal, de a más jogcímen kapott pluszpontok nélkül kell elérni.


Forrás: eduline.hu


esza_felso

Számold ki a pontjaid!



Pontkalkulator_grafika

Nyiss a Jövőd Felé!







Hallgatóink mondták


Fűrész ZsófiaFűrész Zsófia – ÁOK – orvos

Szeged rengeteg lehetőséget nyújt a diákoknak egyaránt a szórakozás, kultúra, és a munkavállalás terén is. Annak ellenére, hogy vidéki egyetem, az oktatás színvonala eléri a pesti egyetemekét, sőt szerintem még túl is szárnyalja azokat. Nagyon szeretek itt tanulni, nagyon szeretem, hogy ilyen nyugis, barátságos maga a város is.






Momen BadarnaMomen Badarna – ÁJTK – international relation

Elsősorban az egyetem nyújtotta ösztöndíj miatt jöttem Szegedre Palesztinából. Miután jobban utánanéztem a képzésnek, megtaláltam, hogy a Szegedi Tudományegyetem világviszonylatban is a legjobb 100 egyetem között van. Ezután nem volt kérdés, hogy én is itt szeretnék tanulni. A város is nagyon szép és igazán diákbarát.




További hallgatói vélemények >>>