SZTE_HVG

Kiválóan szerepel az SZTE a nemzetközi rangsorokban

A hallgatói és oktatói kiválóságot középpontba helyező hazai rangsorok mellett a tudományos tevékenységet mérő nemzetközi listákon is évről évre előkelő helyen szerepel az SZTE. A QS World University Ranking szerint Magyarország legjobb egyeteme az SZTE, melyet több tudományágban is a világ elit egyetemei között tartanak számon.

world-university-rankingsA hazai egyetemek közül továbbra is az első helyen szerepel a Szegedi Tudományegyetem a brit QS (Quacquarelli Symonds) World University Rankings 2017/2018 rangsorában. A listán az 501-550. helyet érte el az SZTE, ez azt jelenti, hogy a világ közel 26 ezer felsőoktatási intézményének legjobb 2 százalékába tartozik. A listát olyan szempontok alapján állították össze, mint az akadémiai szféra és a munkáltatók értékelése, a tudományos munkák idézettsége, az oktatók és a hallgatók aránya, valamint a külföldi hallgatók és külföldi oktatók száma. A QS a feltörekvő kelet-európai és közép-ázsiai régió mintegy 2900 felsőoktatási intézményét is értékeli. Ezen a listán a 27. a Szegedi Tudományegyetem, ezzel a vizsgált intézmények legjobb egy százalékában szerepel.


A QS tudományterületi listáin 7 tudományágban is a világ legjobb 500 egyeteme között tartják számon a Szegedi Tudományegyetemet. A bölcsészettudományi listán az SZTE nyelvészeti képzése a 201-250. helyen végzett. A szegedi egyetem az élet- és orvostudomány területeken a 451-500. helyre került. A mezőgazdasághoz kapcsolódó képzések listáján a 151-200., a biológia tudományágban a 401-450. az SZTE. A szegedi gyógyszerészképzés a 201-250., az orvosképzés a 301-350. helyen szerepel. A természettudományi területen belül a kémia szakok rangsorán a 401-450. helyen végzett.


A Times Higher Education rangsorán őrzi pozícióját az SZTE. A brit szakfolyóirat listáján a Szegedi Tudományegyetem a 601-800. helyen szerepel. Az értékelésben a Szegedi Tudományegyetem legerősebb mutatója a nemzetköziség, mely magába foglalja a Times higher educationkülföldi oktatók és hallgatók számát, valamint a nemzetközi együttműködésben készült publikációkat. A rangsor összeállításánál olyan mutatókat vettek figyelembe, mint a tanulási környezet, a kutatás minősége, az idézettség, az iparból származó jövedelem és a nemzetköziség. A Times Higher Education orvos- és egészségtudományi világrangsorán a 401-500. helyen szerepel a Szegedi Tudományegyetem. A Times által összeállított feltörekvő és BRICS (Brazília, Oroszország, India, Kína és a Dél-Afrikai Köztársaság) országok rangsorában jelenleg a 129. az SZTE.


A tudományos publikációkat középpontba helyező University Ranking by Academic Performance (URAP) 2017/2018-as listája a világ legjobb 2500 egyetemét rangsorolta. A legfrissebb listán a Szegedi Tudományegyetem a legjobb 1000 közé került: a 705. helyen végzett.


A felsőoktatási intézményekben dolgozó oktatók és kutatók publikációinak száma, valamint idézettsége alapján állítja össze évről évre listáját a Leideni Egyetem. A 2017-es rangsorban az SZTE a 654. helyen szerepelt.


esza_felso

Számold ki a pontjaid!



Pontkalkulator_grafika

Nyiss a Jövőd Felé!







Hallgatóink mondták


Nagy_GergoNagy Gergő - BTK, szlavisztika-orosz, angol

Mindig is érdekeltek a külföldi Kultúrák, szerettem nyelveket tanulni. Azért választottam a BTK szlavisztika-orosz szakirányát, mert a Szegedi Tudományegyetem híres külföldi pályázati lehetőségeiről (például Erasmus-program), ahol kamatoztathatom az itt megszerzett tudást. Tehát a gyakorlatomat akár külföldön is eltölthetem. Ráadásul az orosz mellé második évtől lehetőségem nyílt felvenni az angol minort, amit szintén hasznosnak tartok a későbbi elhelyezkedésem szempontjából. A szegedi nyelv szak középpontjában a gyakorlat-orientáltság áll, ami igen fontos, ha valaki anyanyelvi szinten szeretne egy nyelvet elsajátítani.




Sokacz_ZsofiaSokacz Zsófia - SZTE-BBMK

Kiskoromban nagyon szerettem a zenét, zongorázni kezdtem, majd kilenc évesen eldöntöttem, hogy zongorista leszek. Egy zenei táborban ismerkedtem meg az akkori tanárommal, általa pedig a jelenlegi zongoratanárnőmmel. Nekik köszönhetem, hogy felvettek a Szegedi Tudományegyetem Bartók Béla Művészeti Karra. Szeged mindig is vonzott, hisz gyönyörű város és több barátom is tanul itt. Zenepedagógia és zenepszichológia mellett, tanításgyakorlatunk is van, így általános és középiskolásokat oktathatunk. Az itt töltött éveim alatt szenvedélyemmé vált a tanítás. A jövőben, zeneiskolában szeretnék dolgozni.


További hallgatói vélemények >>>


Események

Rendezvénynaptár *